Νίκο Γουίλιαμς: Ο περιζήτητος εξτρέμ της Ισπανίας

Νίκο Γουίλιαμς: Ο περιζήτητος εξτρέμ της Ισπανίας

Ο 21χρονος MVP του νικηφόρου αγώνα με την Ιταλία, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των Μπαρτσελόνα, Αρσεναλ, Τσέλσι και Λίβερπουλ

5' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί όλη η Ισπανία να κινείται στους ρυθμούς που επιβάλλει το νέο αστέρι της Μπαρτσελόνα και της εθνικής, Λαμίν Γιαμάλ, ο οποίος ανάγκασε ακόμα και τον βασιλιά Φίλιππο να «τραβήξει τα μαλλιά του» όταν έμαθε – μετά τη νίκη επί της Ιταλίας – ότι είναι μόλις 16 ετών, όμως δεν είναι μόνος.

Στο άλλο άκρο της επίθεση των «φούριας ρόχας» βρίσκεται ο 21χρονος Νίκο Γουίλιαμς. Ηδη ίνδαλμα στο Μπιλμπάο, έχοντας οδηγήσει την Αθλέτικ στην κατάκτηση του Κυπέλλου, αλλά και περιζήτητος και έξω από την Χώρα των Βάσκων, αφού Μπαρτσελόνα, Αρσεναλ και Τσέλσι κοιτούν με ενδιαφέρον προς το μέρος του.

Στο 1-0 επί της Ιταλίας, ο Νίκο αναδείχτηκε MVP της αναμέτρησης και, όπως κάθε νέος της ηλικίας του, το πρώτο πρόσωπο που σκέφτηκε ήταν η μητέρα του. «Αυτό θα είναι ένα ωραίο δώρο για τη μαμά μου», είπε στις κάμερες όταν παρέλαβε το βραβείο.

Για πολλούς η εμφάνιση του 21χρονου επιθετικού ήταν μια αποκάλυψη, όχι όμως για όσους τον έχουν παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια στα «λιοντάρια» όπου αγωνίζεται μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του Ινιάκι, κάνοντας και οι δύο την μητέρα τους Μαρία αρκετά περήφανη. Κάτι που δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί πριν από 31 χρόνια, όταν διέσχιζε παράνομα τον φράχτη της Μελίγια, ένα μεταλλικό φράγμα ύψους 10 μέτρων που χωρίζει την Ισπανία από το Μαρόκο στην ομώνυμη πόλη της Βόρειας Αφρικής.

«Οι γονείς μου έφυγαν από τη Γκάνα και διέσχισαν ξυπόλητοι την έρημο Σαχάρα για να φτάσουν στην Ισπανία», είχε πει πριν από περίπου έναν χρόνο ο Ινιάκι σε συνέντευξή του. Αρχικά σχεδίαζαν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Ομως ένας οικογενειακός φίλος τους είπε ότι τα πράγματα θα ήταν πιο προσιτά στην Ισπανία. Εγκαταστάθηκαν στο Μπιλμπάο, όπου γεννήθηκε η Ινιάκι το 1994. Οκτώ χρόνια αργότερα, ήρθε στη ζωή τους και ο Νίκο στην Παμπλόνα.

Γυρνώντας στο παιχνίδι με την Ιταλία, ο τρόπος με τον οποίο ο Γουίλιαμς διέλυσε την άμυνα των «ατζούρι» – και ιδιαίτερα τον αρχηγό της Νάπολι, Τζιοβάνι Ντι Λορέντζο – έμοιαζε με αυτό που έκανε στις άμυνες όλη τη σεζόν για την Μπιλμπάο, καταγράφοντας 27 συμμετοχές με 8 γκολ και 19 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Η παρουσία απέναντι στον έμπειρο Ιταλό αμυντικό ήταν τέτοια που ανάγκασε τον Σπαλέτι να ενισχύσει την ανασταλτική γραμμή με την είσοδο του Αντρέα Καμπιάσο, ούτε όμως και έτσι κατάφερε να περιορίσει τον «δαιμονισμένο» επιθετικό.

Ο προπονητής της Ισπανίας, Λουίς ντε λα Φουέντε γνωρίζει πολύ καλά ότι (μαζί με τον Γιαμάλ) έχει να διαχειριστεί δύο εξαιρετικά ταλέντα, τα οποία είχαν διαφημιστεί αρκετά πριν από την έναρξη του Euro. Στο ματς της πρεμιέρας με την Κροατία τα φώτα είχαν πάει στον Γιαμάλ, τώρα ήταν η σειρά του Νίκο.

Πέρα από το Euro, αυτό θα είναι ένα τεράστιο καλοκαίρι για τον Γουίλιαμς. Υπέγραψε τριετή επέκταση του συμβολαίου του τον περασμένο Δεκέμβριο με την Αθλέτικ, με τον μισθό του να αναβαθμίζεται ώστε να αντικατοπτρίζει την εξέλιξή του από απόφοιτο της ακαδημίας σε σταρ εν τη γενέσει του. Αλλά η ρήτρα αποδέσμευσής του παρέμεινε πρακτικά ανέγγιχτη. Η Κυπελλούχος Ισπανίας, αρνείται να σχολιάσει οποιαδήποτε στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ρήτρα αποδέσμευσης του Γουίλιαμς είναι της τάξης των 55 εκατ. ευρώ και οποιοσδήποτε από κορυφαίο σύλλογο που είδε το ματς με την Ιταλία σίγουρα θα μπει στον πειρασμό να την ενεργοποιήσει.

Οπως ήταν φυσικό, οι φήμες για το μέλλον του ήταν αμείλικτες. Ο κατάλογος των συλλόγων με τους οποίους έχει συνδεθεί ο Γουίλιαμς είναι μακρύς και η εμφάνισή του στο ματς της περασμένης Πέμπτης δεν θα βοηθήσει τις πιθανότητες της Αθλέτικ να τον κρατήσει. «Εχω δει δημοσιεύματα που μιλούν για το μέλλον μου, αλλά ειλικρινά δεν έχω ιδέα για τίποτα», δήλωσε ο Γουίλιαμς σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα. «Είμαι πολύ χαρούμενος στο Μπιλμπάο, υπέγραψα νέο συμβόλαιο και είχα καλή απόδοση την περασμένη σεζόν. Νιώθω σαν στο σπίτι μου, αλλά δεν ξέρω τι θα κάνω. Κανείς δεν μπορεί να σου πει για το μέλλον».

Αυτό φάνηκε να αφήνει ανοιχτή την πόρτα σε κάθε πιθανή μεταγραφή – με την Μπαρτσελόνα να ενδιαφέρεται γι’ αυτόν. Ο αθλητικός διευθυντής των «μπλαουγκράνα», Ντέκο, θέλει να υπογράψει έναν ακραίο επιθετικό και ο Γουίλιαμς ταιριάζει ως παίκτης που είναι νέος, ευέλικτος και έχει τη δυνατότητα να γίνει παγκόσμιας κλάσης. Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι οι «κολλητοί» του στην εθνική είναι παίκτες της Μπάρτσα, καθώς μπορεί να αποτελεί και μια τακτική… προσέγγισης.

Ο Πέντρι και ο Φερμίν είναι δύο από τους μεγαλύτερους αντιπάλους του στο play-station, ενώ ο καλύτερος φίλος του στην ομάδα είναι ο Γιαμάλ, με τον οποίο έχει έρθει κοντά αφού μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο στις αποστολές.

«Ο Λαμίν είναι ένα σπουδαίο παιδί, έχω έναν ιδιαίτερο δεσμό μαζί του και ελπίζω να πάρει στο επόμενο ματς εκείνος το βραβείο του MVP», δήλωσε στο τέλος του ματς με τους Ιταλούς. Ο Γιάμαλ επίσης μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον φίλο του, αλλά και το ενδεχόμενο να βρεθούν κάποια στιγμή συμπαίκτες στην Μπαρτσελόνα. «Τα πηγαίναμε τόσο καλά από την πρώτη μου μέρα στην εθνική ομάδα και αυτός ο δεσμός συνεχίζεται μέχρι σήμερα», είπε και πρόσθεσε: «Αν μπορούσα να υπογράψω έναν παίκτη από την εθνική ομάδα για τη Μπαρτσελόνα; Τον Νίκο Γουίλιαμς, σίγουρα. Είναι ένας από αυτούς τους κορυφαίους ακραίους επιθετικούς. Είναι τολμηρός και ταλαντούχος, κάτι που βοηθάει κάθε ομάδα στον κόσμο. Διασκεδάζω πολύ παίζοντας μαζί του, καθώς πιστεύω ότι μας βοηθάει να είμαστε πιο σκληροί και στην άμυνα».

Ως συνήθως με την Μπαρτσελόνα, τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά την υπογραφή του όπως έχουν τα πράγματα, καθώς πρέπει πρώτα να καλύψει μια τρύπα 130 εκατομμυρίων ευρώ στους λογαριασμούς της πριν από το τέλος του μήνα. Αν αυτό διορθωθεί, τότε η Μπάρτσα θα πρέπει να κάνει μια σημαντική πώληση πριν εξετάσει μια υπογραφή αυτού του μεγέθους.

Αλλά οι Καταλανοί δεν είναι οι μόνοι μνηστήρες του Νίκο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σύλλογοι όπως η Αρσεναλ και η Τσέλσι έχουν επίσης τον εξτρέμ στη λίστα με πιθανούς μεταγραφικούς στόχους. Ο Μίκελ Αρτέτα τον βλέπει ως μία από τις προτιμώμενες επιλογές του, αν η Αρσεναλ αποφασίσει να πάει για έναν εξτρέμ το καλοκαίρι. Η Τσέλσι μπορεί να μπει στον πειρασμό να κάνει ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια, αφού είδε πόσο καλά συνδυάστηκε ο Γουίλιαμς με τον (δικό της) αριστερό μπακ Μαρκ Κουκουρέγια κόντρα στην Ιταλία. Το όνομά του έχει επίσης συζητηθεί και στη Λίβερπουλ, αν χρειαστεί ένας πλάγιος επιθετικός για το νέο πρότζεκτ του Αρνε Σλότ.

Οποιος καλύψει τη ρήτρα του είναι απίθανο να το μετανιώσει. Τα 55 εκατ. ευρώ μοιάζουν «ευκαιρία» για έναν παίκτη σαν τον Νίκο Γουίλιαμς.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT