Euro 2024: Η Αυστρία έκανε την έκπληξη

Προκρίθηκε ως πρώτη στους «16», αφήνοντας 2η τη Γαλλία και 3η την Ολλανδία

Πάνω κάτω –στην κυριολεξία– ήρθαν τα πράγματα στον 4ο όμιλο του Euro, όπου η Αυστρία έκανε τη μεγάλη έκπληξη νικώντας με 3-2 την Ολλανδία και προκρίθηκε ως πρώτη στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Την ίδια ώρα η Γαλλία «κόλλησε» στο 1-1 με την Πολωνία και πήρε τη δεύτερη θέση, ενώ οι «οράνιε» την 3η, αν και με τους 4 βαθμούς που έχουν θα συνεχίσουν την πορεία τους στα γήπεδα της Γερμανίας, ως μία από τις τέσσερις καλύτερες τρίτες ομάδες.

Στο Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ στο Ντόρτμουντ η Γαλλία προβλημάτισε ξανά και ουσιαστικά έβαλε μόνης της δύσκολα στον εαυτό της, καθώς με το 1-1 απέναντι στην αποκλεισμένη Πολωνία πέφτει σε δύσκολο μονοπάτι σταυρωμάτων. Οι «μπλε» παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα φλύαροι στην τελική προσπάθεια, κάτι που αποδεικνύεται και στον τραγικό απολογισμό των μόλις δύο τερμάτων (το ένα αυτογκόλ) στα τρία. Οι Γάλλοι προηγήθηκαν με πέναλτι του Εμπαπέ στο 56ο λεπτό, για να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο η Πολωνία στο 79ο, αν και ο Λεβαντόφκσι χρειάστηκε δύο εκτελέσεις καθώς την πρώτη την απέκρουσε ο Μενιάν, όμως είχε βγει αρκετά έξω από τη γραμμή και δόθηκε επανάληψη.

Euro 2024: Η Αυστρία έκανε την έκπληξη-1
Η αγωνία χτύπησε… κόκκινο χθες στη Βιέννη, όπου μικροί και μεγάλοι Αυστριακοί περίμεναν το τελευταίο σφύριγμα του Ιβάν Κρούζλιακ προκειμένου να πανηγυρίσουν τη σπουδαία πρόκριση της Εθνικής τους –και μάλιστα ως πρώτης στον όμιλο– στους «16» του Euro. [REUTERS/Lisa Leutner]

Ενα από τα καλύτερα ματς της διοργάνωσης έγινε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, όπου η Αυστρία έκανε τη μεγάλη έκπληξη και με το 3-2 κόντρα στην Ολλανδία και κατάφερε να πάρει την πρωτιά σε έναν όμιλο που οι προβλέψεις την ήθελαν στην καλύτερη περίπτωση τρίτη. Οι Αυστριακοί προηγήθηκαν δύο φορές στο σκορ με τον Μάλεν (6΄) και Σμιντ (59΄) για να απαντήσουν ισάριθμες οι «οράνιε» με τον Χάκπο (47΄) και Ντεπάι (75΄). Ομως την τελευταία λέξη την είπε ο Ζάμπιτσερ όταν στο 80ό λεπτό με σουτ από δύσκολη θέση διαμόρφωσε το τελικό 3-2.

Πρόκριση και για Σλοβενία στον Γ΄ όμιλο όπου όλα έμειναν στο «μηδέν» – Σήμερα ολοκληρώνεται η α΄ φάση του Euro.

Στο τρίτο γκρουπ, τα δύο ματς Αγγλία – Σλοβενία και Δανία – Σερβία έμειναν στο 0-0 με μοναδικούς χαμένους τους Σέρβους, καθώς όλοι οι άλλοι προκρίθηκαν. Τα «Τρία Λιοντάρια» ως πρώτα, εν μέσω πάντως αρκετής μουρμούρας για την απόδοσή τους, ενώ τα ακολούθησαν στην επόμενη φάση η Δανία ως δεύτερη του ομίλου και η Σλοβενία, που ως μία από τις καλύτερες τρίτες ομάδες πηγαίνει στα νοκ άουτ για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Από κει και πέρα, θέση στην επόμενη φάση έχουν κλείσει οι Γερμανία, Ελβετία, Ισπανία και Ιταλία, με την τελευταία να το πετυχαίνει μέσα από έναν αγώνα που θα μείνει σίγουρα αξέχαστος. Στο τελευταίο ματς για τον 2ο όμιλο με την Κροατία οι Ιταλοί βολεύονταν με την ισοπαλία, αλλά ο Μόντριτς στο 55΄ πέτυχε το γκολ που χάρισε την πρόκριση στην ομάδα του και ενώ ένα λεπτό νωρίτερα το πέναλτι που είχε εκτελέσει το απέκρουσε ο Ντοναρούμα. Ομως στο 8ο λεπτό των καθυστερήσεων ο Ματία Ζακάνι με ένα εξαιρετικό πλασέ έκανε το 1-1 και η πρόκριση άλλαξε χέρια…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT