Παρίσι – Ολυμπιακοί Αγώνες: Βαλτώνει το στοίχημα για καθαρό Σηκουάνα

Παρίσι – Ολυμπιακοί Αγώνες: Βαλτώνει το στοίχημα για καθαρό Σηκουάνα

Η μόλυνση του ποταμού, σε συνδυασμό με τα ισχυρά ρεύματα, ανάγκασαν τους Γάλλους να ακυρώσουν τη γενική πρόβα της Τελετής Εναρξης.

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έναν μήνα, στις 26 Ιουλίου, η Ολυμπιακή Φλόγα θα φωτίσει την Πόλη του Φωτός και θα σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων. Σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα, η Τελετή Έναρξης θα έχει ως επίκεντρο τον Σηκουάνα αλλά τέσσερις εβδομάδες πριν από τη διοργάνωση το μεγαλεπήβολο σχέδιο των Γάλλων βρίσκεται στον… αέρα καθώς ο «Ιερός Ποταμός» και υδάτινος δρόμος των Βίκινγκς εξακολουθεί να είναι μολυσμένος. Η μόλυνση σε συνδυασμό με τα ισχυρά ρεύματα ανάγκασαν τους Γάλλους να ακυρώσουν τη γενική πρόβα της Τελετής και οι, μέχρι πρόσφατα, «ψίθυροι» για Plan B έχουν αρχίσει να ακούγονται έντονα.

Ο ποταμός – σύμβολο του Παρισιού, σύμφωνα με το πρόγραμμα, αναμένεται να αποτελέσει τον πρωταγωνιστή στην Τελετή Έναρξης. Οι αποστολές των χωρών θα βρεθούν επάνω σε 85 σκάφη, τα οποία θα διασχίσουν τον Σηκουάνα σε μία διαδρομή έξι χιλιομέτρων. Από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε το σχέδιο της Οργανωτικής Επιτροπής εντυπωσίασε το φίλαθλο ολυμπιακό κοινό ενώ θετικά αντιμετωπίστηκε και η ιδέα να διεξαχθούν στο εμβληματικό ποτάμι αγωνίσματα κολύμβησης ανοικτού νερού και τριάθλου για Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς. Για να πραγματοποιηθούν όμως όλα αυτά θα έπρεπε πρώτα να καθαρίσουν τα ύδατα.

Παρίσι – Ολυμπιακοί Αγώνες: Βαλτώνει το στοίχημα για καθαρό Σηκουάνα-1
(AP Photo/Aurelien Morissard) 

Από το 1923 οι ιθύνοντες έχουν απαγορεύσει την κολύμβηση στον Σηκουάνα εξαιτίας των υψηλών επιπέδων μόλυνσης. Η Οργανωτική Επιτροπή «Παρίσι 2024» και οι επιστήμονες άρχισαν έγκαιρα να εργάζονταν εντατικά προκειμένου το ποτάμι να είναι έτοιμο για το μεγάλο ραντεβού. Η φύση όμως έχει τους δικούς της κανόνες, οι οποίοι δεν… υπακούν στις ανθρώπινες επιθυμίες. Τα, για την εποχή, ασυνήθιστα ισχυρά ρεύματα ανάγκασαν τους διοργανωτές να ακυρώσουν την πρόβα καθώς ο υδάτινος όγκος του νερού είναι, περίπου, τέσσερις φορές περισσότερος από το κανονικό επίπεδο των καλοκαιρινών μηνών. Επίσης, οι έντονες βροχοπτώσεις του Μαΐου και του Ιουνίου έχουν αυξήσει το επίπεδο της ρύπανσης.

Οι γαλλικές αρχές έχουν επενδύσει την τελευταία δεκαετία περισσότερα από 1.400.000.000 ευρώ για τον καθαρισμό του ποταμού και την αναβάθμιση του αποχετευτικού συστήματος. Οι διοργανωτές πιστεύουν ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και η Τελετή θα διεξαχθεί κανονικά αλλά ο υδρολόγος Ζαν Μαρί Μουσέλ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «εάν το ρεύμα είναι πολύ γρήγορο θα αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα για την Τελετή Έναρξης».

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Χιντάλγκο είχε υποσχεθεί ότι στις 23 Ιουνίου θα κολυμπήσει στο ποτάμι προκειμένου να δείξει ότι είναι καθαρό αλλά, με πρόσχημα τις βουλευτικές εκλογές, ανέβαλε το κολύμπι για τις 14 Ιουλίου. Σε ό,τι αφορά τα αγωνίσματα υπάρχει η ευελιξία για αλλαγή ημερομηνιών αλλά η Τελετή Έναρξης έχει «στηθεί» με επίκεντρο τον Σηκουάνα.

Χωρίς τηγανιτές πατάτες το Ολυμπιακό Χωριό     

Πολλές επιλογές υγιεινής διατροφής θα παρέχουν στις αθλητικές αποστολές οι σεφ που θα εργαστούν στις κουζίνες του Ολυμπιακού Χωριού. Τα εστιατόρια θα διαθέτουν 3.300 θέσεις και θα υπάρχουν σπεσιαλιτέ από όλες τις χώρες του κόσμου. Τα μισά από τα πιάτα που θα προσφέρονται θα απευθύνονται και σε χορτοφάγους.

Για αυτό το… ολυμπιακό ταξίδι γαστρονομίας συμβουλές έχουν δώσει σεφ βραβευμένοι με αστέρια Michelin και ο στόχος των διοργανωτών είναι να αναδείξουν και τη γαλλική κουζίνα. Στους μπουφέδες δεν θα υπάρχουν τηγανιτές πατάτες και γρήγορα φαγητά.

Τα χορτοφαγικά γεύματα θα κυριαρχούν και σε πολλούς αθλητικούς χώρους. Στο εστιατόριο του σταδίου για σκέιτμπορντ, BMX και μπρέικ ντανς, στην πλατεία Κονκόρντ, δεν θα υπάρχει καθόλου κρέας.

Από τα εστιατόρια του Ολυμπιακού Χωριού θα κλιματίζονται μόνο οι δύο από τους έξι χώρους. Σε ότι αφορά τα δωμάτια των αθλητών και των αθλητριών η έλλειψη κλιματιστικών ώθησε πολλές αποστολές στην απόφαση να αγοράσουν φορητά κλιματιστικά, κάτι που «δυναμιτίζει» την πρόθεση των διοργανωτών για ένα «πράσινο» Ολυμπιακό Χωριό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT