Euro 2024: Τα σημάδια τρομάζουν τους Γερμανούς

Euro 2024: Τα σημάδια τρομάζουν τους Γερμανούς

Οι οιωνοί που θυμίζουν 1992 και φοβίζουν πως η «Νασιονάλμανσαφτ» θα δει τους Δανούς να πανηγυρίζουν ξανά

4' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανήμερα της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου του 1992, στη Μίντελφαρτ, μια πόλη της Κεντρικής Δανίας, έβλεπε το φως ο πρώτος καρπός του έρωτα του Τόμας και της Ντόρτε Έρικσεν, Κρίστιαν.

Λίγους μήνες αργότερα, στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, γράφονταν το πρώτο ποδοσφαιρικό παραμύθι του Euro με την κατάκτηση του από την παρέα των Σμάιχελ, Ολσεν, Βίλφορντ, Λάρσεν και Λάουντρουπ που μαζεύτηκαν από τις παραλίες για να βγάλουν την… υποχρέωση και έφτασαν να νικήσουν την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία στον τελικό.

Πριν λίγες μέρες, ο αρχηγός της εθνικής Δανίας πέτυχε το παρθενικό του γκολ στην διοργάνωση, μια διοργάνωση η οποία είναι μυστικά φυλαγμένη στα βάθη της ψυχής του, κρύβοντας μελαγχολία αλλά συνάμα και ελπίδα. Στο προηγούμενο Euro, η ζωή του ισορροπούσε σε ένα τεντωμένο σκοινί και σε αυτό έχει αναγεννηθεί. Σε τεντωμένο σκοινί ισορροπούσε και η θέση της Δανίας στον όμιλο. Τελικά προκρίθηκε ως δεύτερη λόγω μιας κίτρινης κάρτας παραπάνω, που δέχθηκε ο βοηθός προπονητή της Σλοβενίας…

Μοιάζουν πολύ απρόσμενα αλλά και καρμικά όλα αυτά για να μην φοβούνται οι Γερμανοί πως απόψε το βράδυ, στο Ντόρτμουντ, ο χρόνος θα γυρίσει πίσω 32 χρόνια και η ιστορία θα επαναληφθεί. 

«Κακός οιωνός; Το 1992 η Δανία κέρδισε τη Γερμανία με 2-0 στον τελικό του Euro 1992 για να κερδίσει τον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο. Ο αντίπαλος της Γερμανίας στο Εuro 2024 για τον γύρο των 16; Σωστά… Δανία!» έγραψε ο λογαριασμός της Deutsche Welle στα social, μόλις έγινε γνωστό το ζευγάρι, αποτυπώνοντας με αυτόν τον τρόπο την αγωνία των διοργανωτών Γερμανών.

«Μπορούμε το ίδιο»

Σε ένα τουρνουά στο οποίο έχουν στοχεύσει εδώ και καιρό, ένας πρώιμος αποχαιρετισμός θα είναι αναμφίβολα πλήγμα στο γόητρο των Γερμανών που θέλουν αυτό το τρόπαιο και δεν το κρύβουν.  
 
Και οι Δανοί; Οι Δανοί έχουν προκριθεί χωρίς να έχουν κάνει ακόμη νίκη, μετά από τρεις αγώνες. Ενα στατιστικό (τρεις σερί ισοπαλίες) που δεν τους ταιριάζει όποιος κι αν είναι ο αντίπαλος, αν ανατρέξει κανείς στα αποτελεσματά τους. 

Οι πιθανότητες τους είναι παρόμοιες με αυτές του Γκέτεμποργκ το 1992, όταν σόκαρε την τότε παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία.

«Είναι μια ισχυρή ομάδα που θα αντιμετωπίσουμε αλλά και μια μεγάλη χώρα εναντίον μιας μικρής. Αλλά θα πάμε στη μάχη και ελπίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε το ίδιο όπως το ’92» είπε η παλιά δόξα των Αγιαξ, Γιουβέντους και Λίβερπουλ Κρίστιαν Πόουλσεν ο οποίος είναι βοηθός του Κάσπερ Γιούλμαν.

«Θυμάμαι το ’92. Ήμουν παιδί, 12 χρονών, αλλά αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες στιγμές στο δανέζικο ποδόσφαιρο. Και, νομίζω, ήταν μια ωραία ανάμνηση. Επομένως, αν μπορούσαμε να το κάνουμε ξανά, θα ήταν καταπληκτικό» πρόσθεσε.

Η Δανία έφτασε στα ημιτελικά του προηγούμενου Euro, χάνοντας από την Αγγλία στην παράταση. Αυτή τη φορά εμφανίζει περισσότερες δυσκολίες στο σκοράρισμα έχοντας μόλις δύο γκολ στα τρία παιχνίδια των ομίλων.

Ωστόσο, έχουν αναθαρρήσει από τους Ελβετούς, τους οποίους η Γερμανία κατάφερε να ισοφαρίσει μόλις στις καθυστερήσεις στον τελευταίο τους αγώνα των ομίλων που έληξε 1-1.

«Είμαστε μια πολύ καλή ομάδα, αμυνόμαστε σωστά και έχουμε ικανούς επιθετικούς που μπορούμε να κάνουμε την ζημιά στους Γερμανούς. Είμαι σίγουρος», τόνισε ο επιθετικός Γιουσούφ Πούλσεν. που ξέρει καλά τον τρόπο σκέψης και παιχνιδιού των Γερμανών αγωνιζόμενος από το 2013 στην Λειψία έχοντας το ρεκόρ συμμετοχών και πάνω από 70 γκολ.

«Έχουμε παίξει ο ένας εναντίον του άλλου στο παρελθόν και ήταν ένα ισόπαλο παιχνίδι 1-1. Φυσικά είδαμε επίσης πώς το έκανε η Ελβετία και βλέπουμε τους εαυτούς μας σαν μια ομάδα παρόμοια με την Ελβετία» συμπλήρωσε.

«Τους υποτιμήσαμε»

Ο Μπέρτι Φογκτς, στα 77 του πλέον, ήταν προπονητής της Γερμανίας σε εκείνον τον τελικό. Τώρα, αρθρογραφώντας στην «Rheinische Post», μετά και το 1-1 με την Ελβετία, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου: 

«Το 1992 χάσαμε τον τελικό του Euro από μια μεγάλη ομάδα όπως ήταν εκείνη της Δανίας, παρόλο που ήμασταν τα φαβορί. Οπως είμαστε και τώρα. Όλοι πίστευαν ότι είχαμε τον τίτλο στην τσάντα, δυστυχώς, αυτό το πίστευαν και κάποιοι παίκτες επίσης. Οι Δανοί ήρθαν ξένοιαστοι στο Euro αλλά και πεινασμένοι για επιτυχία. Απλώς έπαιξαν ποδόσφαιρο και μας ξάφνιασαν, επειδή τους υποτιμήσαμε. Η εθνική μας δεν πρέπει να κάνει αυτό το λάθος τώρα. Μπορεί η σημερινή Δανία να μην είναι το ίδιο ποιοτική με εκείνη την ομάδα αλλά κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως στο προηγούμενο Euro έφτασαν στα ημιτελικά. Νιώθω και πάλι την ίδια πίεση».

Τα γεγονότα «μιλούν»

Τα Γερμανικά ΜΜΕ προσπαθούσαν μέχρι χθες βράδυ να ταιριάξουν διάφορα γεγονότα, ώστε να υπερτονίσουν το «στοιχειωμένο» 1992. 

Οπως, ότι αυτό είναι το μόνο παιχνίδι στη φάση των «16» στο οποίο αναμετρώνται δύο αήττητες ομάδες. Η Γερμανία τερμάτισε στην κορυφή του 1ου ομίλου με νίκες επί της Σκωτίας και της Ουγγαρίας και μια ισοπαλία με την Ελβετία. Η Δανία σημείωσε ισοπαλία σε όλα τα παιχνίδια της με Σλοβενία, Αγγλία και Σερβία.

Οπως, ότι η Γερμανία αποκλείστηκε από την δευτεραθλήτρια Αγγλία στον γύρο των 16 στο Euro 2020 και δεν έχει κερδίσει κανένα παιχνίδι νοκ άουτ σε μεγάλη διοργάνωση από το Euro 2016.

Οπως, ότι η Δανία πήγε μέχρι τα ημιτελικά του Euro 2020 πριν χάσει από την Αγγλία, τη μεγαλύτερη επιτυχία της από την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού τίτλου το 1992.

Οπως, ότι η Δανία δεν έχει νικήσει τη Γερμανία από το 2007, αλλά τρία από τα τέσσερα τελευταία παιχνίδια των δύο αντιπάλων ήρθαν ισόπαλα. Το πιο πρόσφατο ήταν 1-1 σε φιλικό προετοιμασίας για το Euro 2020.

Οπως ότι, μετά από τρεις αγώνες στην διοργάνωση, η γερμανική ομάδα δεν έχει πυροδοτήσει τον ίδιο πατριωτικό ενθουσιασμό στον κόσμο όπως στο Μοτυντιάλ του 2006 που είχε γίνει επίσης στην Γερμανία.

Μια νίκη επί της Δανίας και η πρόκριση στα προημιτελικά είναι σίγουρο πως θα το κάνει. Σε αντίθετη περίπτωση , η κριτική που θα ξεσπάσει θα είναι τεράστια. Οι Δανοί από την πλευρά τους, δεν έχουν να χάσουν τίποτα. 

Για κάποιο λόγο οι Γερμανοί φοβούνται το παιχνίδι παραπάνω από το κανονικό. Ισως να αποτελεί και μια καλή δικαιολογία για πράγματα που θα μπορούσαν να είχαν γίνει καλύτερα κατά την προετοιμασία και δεν έγιναν, ίσως όλα γίνονται για να αφυπνιστεί η ομάδα πριν να είναι αργά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT