Η ξιφομάχος που έμαθε να «πολεμά»

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την λένε Ολγα Χαρλάν. Είναι από την Ουκρανία και μέχρι την ηλικία των 33 ετών έχει κατακτήσει με το σπαθί της τέσσερα ολυμπιακά μετάλλια (1-1-2), 15 παγκόσμια (6-7-2), 22 από ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (8-8-6) και δύο χρυσά από ευρωπαϊκούς αγώνες.

Ο πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία παραλίγο να της στοιχίσει τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς του Παρισιού αλλά, τώρα, δηλώνει έτοιμη για να «χαρίσει» στους συμπατριώτες της, μέσα από μία καλή εμφάνιση, ελπίδα και να τους απαλύνει τον πόνο από τα δεινά του πολέμου.

Η ξιφομάχος που έμαθε να «πολεμά»-1
AP

Η Ολγα Χαρλάν, πριν από ένα χρόνο, αντιμετώπισε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα τη Ρωσίδα Ανα Σμίρνοβα. Η εμπόλεμη κατάσταση των δύο χωρών «μεταφέρθηκε» στον αγωνιστικό χώρο. Η Ουκρανή υπερίσχυσε αλλά στο τέλος της αναμέτρησης αρνήθηκε να δώσει το χέρι της στην αντίπαλό της. Αντί αυτού πρότεινε τη λεπίδα από το σπαθί της. Η ομοσπονδία ξιφασκίας, στην οποία ο πρώην πρόεδρος ήταν από τη Ρωσία, την τιμώρησε με αποκλεισμό από τις αγωνιστικές δραστηριότητες που έδιναν βαθμούς για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Οταν έμαθα για την τιμωρία μου πόνεσα τόσο πολύ που ούρλιαζα. Καθόμουν επί δύο ώρες στο πάτωμα και έκλαιγα», είπε, στη συνέχεια, σε συνέντευξή της και αναφέρθηκε στα ενθαρρυντικά μηνύματα αλλά και τα απειλητικά που έλαβε μέσα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης: «Υπήρχαν άνθρωποι που μου έδωσαν θάρρος και άλλοι που με απείλησαν. Μου έστελνα φωτογραφίες νεκρών Ουκρανών».

Η Ολυμπιονίκης της Ουκρανίας θα αγωνιστεί ύστερα από παρέμβαση του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και παλιού ξιφομάχου, Τόμας Μπαχ, ο οποίος εξασφάλισε τη συμμετοχή της στα ομαδικά αγωνίσματα.

«Τα συναισθήματα δεν είναι εύκολο να τα διαχειριστούμε. Εκεί που ζούνε οι γονείς μου χτυπάνε πέντε φορές την ημέρα οι σειρήνες. Η αδελφή μου βρίσκεται στο Κίεβο και ο ανιψιός μου πηγαίνει σχολείο. Υπάρχουν μέρες που δεν κοιτάζω το τηλέφωνό μου. Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, δέκα λεπτά πριν βγω στον αγωνιστικό χώρο, είδα ότι το Κίεβο είχε δεχτεί επίθεση. Κάλεσα την οικογένειά μου και δεν απάντησαν. Πανικοβλήθηκα», έχει πει σε συνέντευξή της στο AFP.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού δεν θα πάρει μέρος κανένας ξιφομάχος Ρώσος ή Λευκορώσος. «Αυτό αποτελεί μία δικαίωση. Πρόσφατα είδα την Ολυμπιονίκη Γιάνα Εγκόριαν να έχει αναρτήσει μία φωτογραφία με τα παιδιά της και τη σημαία της Δημοκρατίας του Ντονέτσκ. Τέτοιοι αθλητές δεν έχουν θέση στους Αγώνες», υπογράμμισε η πρωταθλήτρια.

Η Ολγα Χαρλάν από μικρό παιδί ασχολήθηκε με τον αθλητισμό. Ο πατέρας της ήταν προπονητής ιστιοπλοΐας και κολύμβησης. Η Ολγα ασχολήθηκε αρχικά με τον χορό αλλά τα μαθήματα ήταν πολύ ακριβά για τους γονείς της.

Ο νονός της ήταν προπονητής ξιφασκίας και προσφέρθηκε να της κάνει δωρεάν μαθήματα. Τα δύο πρώτα χρόνια αγωνιζόταν με δανεικό εξοπλισμό. Σε ηλικία 13 ετών αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ουκρανίας και πολύ γρήγορα ο ένας τίτλος διαδεχόταν τον άλλο. Από το 2005 μέχρι και σήμερα έχει ξεχωρίσει σε όλες τις διεθνείς διοργανώσεις και τώρα ετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Σε αυτή τη διοργάνωση θα αγωνιστεί για ακόμη ένα λόγο: «Θέλω να δώσω ελπίδα σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μαχών».    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT