Η άσπρη βούλα δεν τρομάζει τον Ντιόγκο Κόστα

Η άσπρη βούλα δεν τρομάζει τον Ντιόγκο Κόστα

Είναι μόλις 24 ετών και μας έχει συστηθεί με εντυπωσιακό τρόπο τα τελευταία δύο χρόνια, σπάζοντας αρκετά ρεκόρ, πρωτόγνωρα για τερματοφύλακα σε τόσο άγουρη ηλικία

η-άσπρη-βούλα-δεν-τρομάζει-τον-ντιόγκο-563105902

Oταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο έστησε την μπάλα στην άσπρη βούλα για να εκτελέσει στο 105’ ένα κρίσιμο πέναλτι στον αγώνα με τη Σλοβενία, όλοι πίστεψαν ότι ο 39χρονος σταρ θα ευστοχούσε και θα γινόταν ξανά ο ήρωας μιας ολόκληρης χώρας. Ο CR7 ηττήθηκε από τον Oμπλακ, άφησε την ομάδα του να ακροβατεί στην κόψη του ξυραφιού και ο ίδιος έζησε για λίγη ώρα τον φόβο ενός πρόωρου αποκλεισμού που θα έβαζε ένα εντελώς άδοξο τέλος στην 25χρονη θητεία του στην εθνική Πορτογαλίας. Κάπου εκεί εμφανίστηκε στην οθόνη ένας τύπος να φορά την μπέρτα του Σούπερμαν που χρόνια τώρα την είχαμε συνηθίσει στην πλάτη του Κριστιάνο Ρονάλντο, να αποκρούει με εντυπωσιακό τρόπο τρία πέναλτι στη σειρά και να στέλνει τους Πορτογάλους στον 7ο ουρανό, αντίπαλους των Γάλλων στην προημιτελική φάση του Euro 2024!

Ο νέος ήρωας της Πορτογαλίας λέγεται Ντιόγκο Κόστα, είναι μόλις 24 ετών και μας έχει συστηθεί με εντυπωσιακό τρόπο τα τελευταία δύο χρόνια, σπάζοντας αρκετά ρεκόρ, πρωτόγνωρα για τερματοφύλακα σε τόσο άγουρη ηλικία. Το τελευταίο του επίτευγμα ήταν αυτό στη Φρανκφούρτη, όταν έγινε ο πρώτος και μοναδικός τερματοφύλακας στην πολύχρονη ιστορία των Euro χωρίς να δεχθεί γκολ στη διαδικασία των πέναλτι! Τρεις συνεχόμενες φορές στήθηκε η μπάλα στα 11 μέτρα απέναντί του και καμία δεν μπήκε στα δίχτυα του, με εντυπωσιακό στοιχείο ότι και τα τρία ήταν πολύ καλά εκτελεσμένα πέναλτι. Κανένα δεν έστειλε την μπάλα άουτ ή στο δοκάρι, αλλά και τα τρία τα απέκρουσε ο ίδιος με εντυπωσιακή εκτίναξη στις γωνίες της εστίας του, γράφοντας μια ξεχωριστή ιστορία.

Τρομερή σύμπτωση είναι ότι ακριβώς την ίδια μέρα που έκανε αυτό το ρεκόρ ο Ντιόγκο Κόστα στη Φρανκφούρτη, ένας άλλος Πορτογάλος τερματοφύλακας είχε πετύχει ένα αντίστοιχο (αλλά όχι μοναδικό) επίτευγμα 16 χρόνια νωρίτερα, πάλι σε γήπεδο της Γερμανίας στην τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης! Την 1η Ιουλίου του 2006 στο Γκεζελκίρχεν, ο Ρικάρντο απέκρουσε κι αυτός τρία πέναλτι στον προημιτελικό με την Αγγλία (0-0 το αποτέλεσμα και τότε), στέλνοντας την Πορτογαλία στην ημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γερμανίας.

Συμπτωματικά, η επόμενη αντίπαλος των Πορτογάλων ήταν τότε (όπως και τώρα) η Γαλλία, η οποία τους απέκλεισε και προκρίθηκε στον τελικό της διοργάνωσης, όπου ηττήθηκε από την Ιταλία στο ματς που έμεινε στην Ιστορία λόγω της περίφημης κουτουλιάς του Ζιντάν στον Ματεράτσι! Η διαφορά είναι ότι ο Ντιόγκο Κόστα απέκρουσε και τα τρία πέναλτι που του εκτέλεσαν οι Σλοβένοι, ενώ το 2006 ο Ρικάρντο είχε δεχτεί ένα γκολ από τον Χάργκριβς στην 2η εκτέλεση αφού είχε αποκρούσει το πρώτο πέναλτι του Λάμπαρντ. Μετά νίκησε και τους Τζέραρντ, Γκάραγκερ (με τη βοήθεια του δοκαριού τον τελευταίο), βάζοντας τη δική του σφραγίδα σε ένα παιχνίδι όπου είχε εκτελέσει (εύστοχα) πέναλτι και ο… Κριστιάνο Ρονάλντο!

Τρεις αποκρούσεις πέναλτι σε τελική φάση μεγάλων διοργανώσεων έχουν μόνο άλλοι δύο τερματοφύλακες, ο Σούμπασιτς στη φάση των 16 του Μουντιάλ της Ρωσίας στον αγώνα Κροατία-Δανία και ο συμπατριώτης του Λιβάκοβιτς το 2022 στο Π.Κ. του Κατάρ, στον αγώνα με την Ιαπωνία στη φάση των 16. Συμπτωματικά, δηλαδή, δύο Πορτογάλοι και δύο Κροάτες τερματοφύλακες είναι οι μόνοι με τρεις αποκρούσεις στη διαδικασία των πέναλτι μεγάλων διοργανώσεων, με τον Ντιόγκο Κόστα να έχει το προνόμιο ότι είναι ο μοναδικός που δεν δέχθηκε ούτε ένα γκολ.

Ο μόνος γκολκίπερ που έχει να επιδείξει κάτι ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ο Χέλμουτ Ντουκαντάμ. Ο θηριώδης Ρουμάνος τερματοφύλακας απέκρουσε τέσσερα πέναλτι σε ισάριθμες εκτελέσεις στον τελικό του Champions League του 1986, χαρίζοντας στη Στεάουα Βουκουρεστίου το τρόπαιο κόντρα στην Μπαρτσελόνα! Το ίδιο εντυπωσιακό, αλλά σε χαμηλότερο επίπεδο ήταν και το πρόσφατο επίτευγμα του Μπαρτλομέι Ντρογκόφσκι ο οποίος απέκρουσε τρία πέναλτι στον ημιτελικό του Κυπέλλου Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ, με τη διαφορά ότι και στις τρεις περιπτώσεις ήταν πέναλτι – buzzer beater, δηλαδή όποιο κι αν δεχόταν ο Πολωνός τερματοφύλακας, το παιχνίδι θα σταματούσε εκεί, με την πρόκριση να πηγαίνει στον ΠΑΟΚ!

Μετά τα τρία πέναλτι που απέκρουσε, πολλοί φίλαθλοι θα συγκρατήσουν πλέον τη φιγούρα και το όνομα του Ντιόγκο Κόστα, αλλά η αλήθεια είναι ότι έχει ήδη προλάβει να πετύχει πολλά και σημαντικά πράγματα στη σύντομη καριέρα του ώστε του άξιζε από πολύ νωρίτερα αυτή η καταξίωση. Παιδί Πορτογάλων μεταναστών, γεννήθηκε στις 19/9/1999 στο Ρότχριστ, μια μικρή πόλη μόλις 7 χιλιάδων κατοίκων της Ελβετίας αλλά επέστρεψε σε μικρή ηλικία στην πατρίδα του, μόλις ο πατέρας του βρήκε δουλειά στην Παβόα ντε Λανόσο. Ως παιδί, είχε ίνδαλμα τον Βίτορ Μπαΐα και ξεκίνησε να παίζει τερματοφύλακας σε μια Ακαδημία ποδοσφαίρου που ανήκε στην Μπενφίκα, με συμπαίκτη από εκείνη την ηλικία τον Βιτίνια. Εκεί τον ανακάλυψε η… Πόρτο και σε ηλικία μόλις 11 χρονών τον πήρε στις δικές της Ακαδημίες, όπου άρχισε να ανεβαίνει με ταχύτατο ρυθμό σε όλες τις μικρές της ομάδες φτάνοντας χωρίς να το καταλάβει καν στον πάγκο της μεγάλης!

Οταν την Πρωτομαγιά του 2019 κατέρρευσε ο Ικερ Κασίγιας στην προπόνηση της Πόρτο λόγω του προβλήματος στην καρδιά που την επόμενη χρονιά έβαλε τέλος στην καριέρα του, ο Ντιόγκο Κόστα ανέβηκε ξαφνικά στην πρώτη ομάδα της Πόρτο πριν καν κλείσει τα 19 του χρόνια, για να πάρει τη θέση του αναπληρωματικού πίσω από τον Αγουστίν Μαρτσεσίν στα 3 τελευταία παιχνίδια της περιόδου. Είχε μόλις πανηγυρίσει το UEFA Youth League με την Κ-19 του συλλόγου και οι «δράκοι» τον εμπιστεύθηκαν, επιλέγοντας να μην του κόψουν το δρόμο με τη μεταγραφή ενός πιο έμπειρου τερματοφύλακα το καλοκαίρι..

Αυτή η εμπιστοσύνη τους σύντομα δικαιώθηκε. Ο Ντιόγκο Κόστα άρχισε να παίρνει δειλά δειλά λιγοστό χρόνο συμμετοχής στην πρώτη ομάδα κι όταν τραυματίστηκε ο Μαρτσεσίν και χρειάστηκε να μείνει ένα χρόνο εκτός αγώνων, αυτός ήταν που πήρε φανέλα βασικού στην Πόρτο! Οπως είχε συμβεί και με τον Κασίγιας όταν αγωνιζόταν στη Ρεάλ Μαδρίτης, το ντεμπούτο του στο Champions League το έκανε σε ένα παιχνίδι κόντρα στον Ολυμπιακό τον Δεκέμβριο του 2020. Επέλεξε το Νο 99 για τη φανέλα του γιατί αυτό ήταν το νούμερο του Βίτορ Μπαΐα που θαύμαζε από μικρό παιδί και από την πρώτη στιγμή που κλήθηκε να υπερασπιστεί σε πολύ μικρή ηλικία την εστία της πρώτης ομάδας, έδειξε σε όλους πως ήταν απόλυτα έτοιμος να αρπάξει αυτή την τεράστια ευκαιρία.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ο Ντιόγκο Κόστα έχει προλάβει πριν κλείσει τα 24 του χρόνια να πανηγυρίσει 7 τίτλους με την Πόρτο και να πάρει από τα 22 του φανέλα βασικού και στην εθνική Πορτογαλίας! Οταν κλήθηκε στους 26 της αποστολής που θα πήγαινε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ τον Νοέμβριο του 2022, όλοι πίστευαν ότι θα μείνει στη σκιά του ακλόνητου έως τότε, Ρουί Πατρίτσιο. Ο Φερνάντο Σάντος όμως είχε διαφορετική άποψη. Τον ξεκίνησε βασικό στον αγώνα με την Γκάνα και τον κράτησε εκεί ως το τέλος της διοργάνωσης, παρότι μια δική του γκάφα παραλίγο να αποδειχθεί μοιραία.

Η Πορτογαλία ήταν μπροστά στο σκορ με 3-2 όταν ο Ινιάκι Γουίλιαμς, στο ντεμπούτο του με την εθνική Γκάνας μία μέρα μετά το ντεμπούτο του αδελφού του, Νίκο, με την εθνική Ισπανίας, ντύθηκε… Μπουχαλάκης! Στις καθυστερήσεις του αγώνα, ο άπειρος Ντιόγκο Κόστα δεν τον είχε δει να κρύβεται πίσω του κι όταν πήγε να ελευθερώσει την μπάλα, ο Ινιάκι Γουίλιαμς του την έκλεψε, αλλά γλίστρησε μπροστά στο άδειο τέρμα και έχασε την ευκαιρία μιας ανέλπιστης ισοφάρισης σχεδόν στην τελευταία φάση του παιχνιδιού!

Μετά το Μουντιάλ του Κατάρ, ο Ντιόγκο Κόστα δεν κοίταξε ποτέ του πίσω. Νωρίτερα, είχε νικήσει οριακά τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο στην ψηφοφορία για τον καλύτερο τερματοφύλακα του πορτογαλικού πρωταθλήματος για τον μήνα Σεπτεμβρίο με 25% έναντι 22%, αλλά με την επανέναρξή του τον Δεκέμβριο, κέρδισε για τέσσερις συνεχόμενους μήνες μέχρι τον Μάρτιο το ίδιο βραβείο. Από τότε μέχρι τώρα, έχει προλάβει να παίξει σε 232 επίσημα παιχνίδια πριν κλείσει τα 24 του χρόνια και έχει καταφέρει να κρατήσει απαραβίαστη την εστία του σε 90 απ’ αυτά, με ένα εξαιρετικό ποσοστό κοντά στο 38%!

Ο Ντιόγκο Κόστα έχει προλάβει να καταγράψει και κάποια άλλα, ιδιαίτερα, ρεκόρ. Τον Οκτώβριο του 2022 απέκρουσε στο 0-4 της Πόρτο κόντρα στην Μπριζ δυο φορές πέναλτι και μαζί με ένα άλλο που είχε πιάσει στο 3-0 με τη Λεβερκούζεν στο «Ντραγκάο», έγινε ο μόνος τερματοφύλακας στην ιστορία του Champions League με τρεις αποκρούσεις πέναλτι μέσα στην ίδια περίοδο! Στο παιχνίδι με τη Λεβερκούζεν, μάλιστα, έκανε και ένα άλλο ρεκόρ, καθώς είναι ο μόνος τερματοφύλακας στην ιστορία της διοργάνωσης που στο ίδιο παιχνίδι απέκρουσε πέναλτι, έδωσε ασίστ και κράτησε την εστία του «καθαρή»!

Μπορεί, λοιπόν, το όνομά του να έγινε τώρα ευρύτερα γνωστό με τις 3 διαδοχικές αποκρούσεις του στη διαδικασία των πέναλτι κόντρα στην Σλοβενία, στην πραγματικότητα, όμως, ο Ντιόγκο Κόστα είναι ένας τερματοφύλακας που έχει αφήσει ξεκάθαρο αποτύπωμα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Γι’ αυτό και έχει συμβόλαιο με την Πόρτο έως το 2027 με ρήτρα 75 εκατ. ευρώ και η χρηματιστηριακή του αξία έχει εκτιναχθεί πολύ πιο πάνω από τα 40 εκατ. ευρώ, ποσό πολύ μεγάλο για τερματοφύλακα που δεν έχει σβήσει ακόμα 24 κεράκια στην τούρτα των γενεθλίων του!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT