Ο Σάσα γεννήθηκε για να παίζει μπάσκετ

Ο Σάσα γεννήθηκε για να παίζει μπάσκετ

Ο Βεζένκοφ επέστρεψε στον Ολυμπιακό, κάτι που δεν το επέλεξε μόνο ο ίδιος αλλά και η μοίρα

5' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ήταν 10 χρονών ονειρευόταν να έχει 100 ευρώ για να πάρει… κινητό. Τώρα αυτό του φαίνεται μάλλον σαν μια μακρινή ανάμνηση, καθώς ο Σάσα Βεζένκοφ έχει τόσα χρήματα που μπορεί να αγοράσει ολόκληρη εταιρία κινητής τηλεφωνίας. Ο Βούλγαρος άσος αποφάσισε να αφήσει τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, που για τον ίδιο βέβαια δεν αποδείχτηκε στο πρώτο πέρασμά του τόσο λαμπερός, και να επιστρέψει στον Ολυμπιακό. Μια απόφαση που πήρε, όχι μόνο με βάση το αρκετά υψηλό συμβόλαιο που του πρόσφεραν οι «ερυθρόλευκοι», αλλά και με την καρδιά του, αφού τα χρήματα θα μπορούσε να τα βρει και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά και στον… Παναθηναϊκό που επίσης του είχε χτυπήσει την πόρτα.

Γεννημένος στην Λευκωσία ο Βεζένκοφ μικρός έπαιζε και έβλεπε περισσότερο ποδόσφαιρο και ας ήταν ο πατέρας του, Σάσο, επαγγελματίας παίκτης του μπάσκετ με θητεία στην Κύπρο και στην εθνική ομάδα της Βουλγαρίας. Ομως τελικά δεν μπόρεσε να γλιτώσει από το οικογενειακό… μικρόβιο και το μήλο όχι απλώς έπεσε κάτω από την μηλιά, αλλά την ξεπέρασε. Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε να σκάει την πορτοκαλί μπάλα στα παρκέ προσέλκυσε τα βλέμματα αρκετών ομάδων που είδαν στον Σάσα ότι το μέλλον (μπορεί και) να του ανήκει.

Τα πρώτα του βήματα τα έκανε στα τμήματα υποδομής του ΑΠΟΕΛ, που όπως έχει πει ήταν τότε η αγαπημένη του ομάδα, ενώ το 2009 και ενώ ήταν μόλις 14 ετών μπήκε στο αεροπλάνο για να προσγειωθεί στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να ενσωματωθεί στα τμήματα υποδομής του Αρη. Ηταν η πρώτη πολύ σημαντική απόφαση της ζωής του, καθώς άφησε πίσω εκτός από την οικογένειά του, τους δύο κολλητούς του, τον Αλέξανδρο και τον Ανδρέα. Το βάπτισμα του πυρός το πήρε τη σεζόν 2011-12, όταν και αγωνίστηκε για πρώτη φορά με την ανδρική ομάδα των «κίτρινων», παίζοντας σε οκτώ αγώνες του πρωταθλήματος και δύο των πλέι-οφ. Το νερό είχε μπει στο αυλάκι… Την επόμενη χρονιά, έπαιξε σε είκοσι ματς της κανονικής σεζόν και σε έναν αγώνα των πλέι-οφ, πετυχαίνοντας κατά μέσο όρο 3.9 πόντους. Ο Βεζένκοφ αναδείχθηκε καλύτερος νέος παίκτης του πρωταθλήματος 2012-13, επικρατώντας του συμπαίκτη του στον Αρη, Λευτέρη Μποχωρίδη για έναν βαθμό στην τελική ψηφοφορία.

Η επόμενη καθοριστική του απόφαση πάρθηκε το 2013, όταν έλαβε πρόκληση να συνεχίσει να παίζει μπάσκετ στους Xavier Musketeers και να σπουδάσει στο αντίστοιχο πανεπιστήμιο του Σινσινάτι στο Οχάιο. Το αμερικανικό όνειρο του χτύπησε την πόρτα, αλλά όχι τόσο δυνατά ώστε να τον πείσει να φύγει από τους «κίτρινους» και τη Θεσσαλονίκη για να πάει στην άλλη άκρη του κόσμου. Αποφασίζει να συνεχίσει στον Αρη, υπογράφοντας μάλιστα συμβόλαιο για τρία ακόμη χρόνια. Καθιερώνεται πλέον ως βασικός, φτάνει μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου και αναδεικνύεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά καλύτερος νέος παίκτης του πρωταθλήματος. Την σεζόν 2014–15, τρεις μήνες πριν γίνει είκοσι ετών, ο Βεζένκοφ έγινε ο νεότερος πρώτος σκόρερ στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος. Στα τέλη Απριλίου του 2015, δήλωσε συμμετοχή στο ντραφτ του NBA για το 2015, αλλά για ακόμα μια φορά δεν φτάνει ούτε μέχρι το αεροδρόμιο, καθώς απέσυρε το όνομά του από τη διαδικασία, μένοντας για ακόμα μια φορά στην Ευρώπη.

Ούτε και τότε το μετάνιωσε, αφού ναι μεν δεν πήγε στον ΝΒΑ πήγε όμως στην Βαρκελώνη. Η Μπαρτσελόνα εντυπωσιασμένη από τα όσα είχε πετύχει στο «Αλεξάνδρειο» πλήρωσε στον Αρη το σχετικό buy-out και του πρόσφερε τη δυνατότητα να παίξει στην Euroleague. Το περίεργο πάντως εδώ ήταν ότι αν και ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός τον είχαν στα… πόδια τους, κανείς από τους δύο δεν έδειξε να ενδιαφέρεται να τον κάνει δικό του.

«Από την μία, με παραξένευσε. Από την άλλη, επειδή δεν έχω ακόμα το ελληνικό διαβατήριο και πιάνω θέση ξένου, ίσως να μην ήθελαν να ρισκάρουν υπογράφοντας έναν όχι και τόσο έμπειρο. Δεν το βρίσκω παράλογο. Ισως σκέφτηκαν ότι χρειάζονται κάποιον παίκτη με περισσότερες παραστάσεις. Είναι δεδομένο ότι οι δύο μεγάλοι του ελληνικού μπάσκετ δεν ασχολήθηκαν όσο το έκανε ένας από τους μεγαλύτερους συλλόγους του κόσμου, όπως η Μπαρτσελόνα. Νομίζω ότι έκανα την καλύτερη δυνατή επιλογή», θα πει κάποια στιγμή ο ίδιος. Στο «Παλάου Μπλαουγκράνα» θα μείνει για τρία χρόνια, όπου θα συνεργαστεί για πρώτη φορά με τον Γιώργο Μπαρτζώκα τη σεζόν 2016-17. Το ΝΒΑ θα επανέλθει ξανά καθώς θα γίνει pick από τους Νετς στο Draft του 2017 στην θέση 57, όμως και πάλι δεν τον απασχολεί. Το 2017/18 ήταν και η τελευταία χρονιά του στην Βαρκελώνη, καθώς ο τέταρτος χρόνος στο συμβόλαιό του δεν ενεργοποιήθηκε…

Ισως να ήταν το καλύτερο δώρο που θα μπορούσαν να του κάνουν οι Καταλανοί, καθώς στο δρόμο του Σάσα βρέθηκε ο Ολυμπιακός και ο Ντέιβιντ Μπλατ ο οποίος χρειάστηκε να μιλήσει πολλές φορές μαζί του για να τον πείσει να επιστρέψει στην Ελλάδα. Τα κατάφερε και τα υπόλοιπα πλέον είναι ιστορία… Με την ερυθρόλευκη φανέλα ο Βεζένκοφ θα εκτοξεύσει την καριέρα του φτάνοντας ακόμα και να αναδειχτεί κορυφαίος παίκτης στην Euroleague το 2023. Οι επιδόσεις του δεν αφήνουν για ακόμα μια φορά ασυγκίνητες τις ομάδες του ΝΒΑ καθώς οι Σακραμέντο Κινγκς κάνουν τα πάντα για να τον αποκτήσουν. Του προσφέρουν τριετές συμβόλαιο συνολικών απολαβών 20 εκατ. ευρώ και αυτή τη φορά δεν λέει «όχι». Μπαίνει στο αεροπλάνο, όμως το αμερικανικό όνειρο δεν κατάφερε να το ζήσει ποτέ. Τα χνώτα του δεν ταίριαξαν με τη νέα του ομάδα. Ισως γιατί οι Κινγκς περίμεναν περισσότερα από τον κορυφαίο της Euroleague, ίσως γιατί ο ίδιος περίμενε περισσότερο αγωνιστικό σεβασμό από τους Αμερικανούς. Η ουσία είναι ότι ο κόσμος του Σάσα δεν ταίριαξε με αυτόν του πιο λαμπερού πρωταθλήματος. Η ανταλλαγή του στους Τορόντο Ράπτορς έμοιαζε στο μυαλό του με μια ακόμα χαμένη χρονιά, που θα μπορούσε να ήταν και καταδικαστική για την καριέρα του.

Για δεύτερη φορά στην καριέρα του η μοίρα τον έδεσε με τον Ολυμπιακό. Η απόφαση να επιστρέψει, παρά τις όποιες άλλες προκλήσεις είχαν φτάσει στα αυτιά του, ήταν μονόδρομος. Καταλυτικό ρόλο δεν έπαιξαν μόνο τα λεφτά, αλλά και το ταξίδι του Χρήστου Μπαφέ και του Γιώργου Σκινδήλια στην Βουλγαρία. Εκεί μίλησαν με τον ίδιο, αλλά και με τους γονείς του. Εδειξαν πόσο τον θέλουν ξανά και δεν έπεισαν μόνο τον Σάσα, αλλά κυρίως τους δικούς του ανθρώπους.

Οσον αφορά το οικονομικό, το συμβόλαιο φτάνει τα 17 εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια με τα 13 από αυτά να είναι εγγυημένα όπως και τα 4 πρώτα χρόνια της συμφωνίας. Στο deal υπάρχει οψιόν για να παραμείνει παίκτης των Πειραιωτών μετά από αυτήν την τετραετία.

Το συμβόλαιο, μάλιστα, τον κάνει τον δεύτερο πιο ακριβοπληρωμένο στο τμήμα του συλλόγου, πίσω μονάχα από τον Τζος Τσίλντρες. Ο Αμερικανός είχε υπογράψει στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2008 αντί 20 εκατομμυρίων δολαρίων για τρία χρόνια.

Ο Σάσα επέστρεψε στο λιμάνι του και εκτός από τα χρήματα ήταν και μια απόφαση που πάρθηκε και με την καρδιά του… 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT