Ολυμπιακοί Αγώνες: Νέα στρατηγική κατά του ντόπινγκ στο Παρίσι

Ολυμπιακοί Αγώνες: Νέα στρατηγική κατά του ντόπινγκ στο Παρίσι

Διαβατήρια απόδοσης και τεχνητή νοημοσύνη επιστρατεύονται στη μάχη κατά των ουσιών στους Ολυμπιακούς

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βιολογικά διαβατήρια, διαβατήρια απόδοσης και, πρώτα από όλα, η τεχνητή νοημοσύνη (AI), μέσω της οποίας θα επεξεργαστεί ο τεράστιος όγκος δεδομένων, θα είναι τα βασικά «όπλα» του Διεθνούς Οργανισμού Ελέγχων (ΙΤΑ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ στη «μάχη» της χρήσης απαγορευμένων ουσιών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Οι οργανισμοί έχουν όμως και έναν… κρυφό άσο σε αυτόν τον «αγώνα» και αυτός δεν είναι άλλος από τις ανώνυμες καταγγελίες που γίνονται στην αρμόδια ερευνητική ομάδα.

Από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές είναι ο χρόνος προκειμένου να εντοπιστούν οι τυχόν παραβάτες. Η αρχική λίστα των ελέγχων περιλαμβάνει 30.000 αθλητές και αθλήτριες, καθώς εξαιτίας του χρόνου η ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΙΤΑ, ο οποίος πραγματοποιεί τους ελέγχους για το Παρίσι, δεν μπορεί να περιμένει προκειμένου να ολοκληρωθούν οι προκρίσεις των 11.000 αθλητών που θα αγωνιστούν στην «Πόλη του Φωτός».

«Η προολυμπιακή περίοδος είναι μια περίοδος υψηλού κινδύνου. Κάποιος αθλητής που θα χρησιμοποιήσει απαγορευμένες ουσίες θα αποκτήσει προβάδισμα στην προετοιμασία του. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Ολυμπιακό Χωριό οι αθλητές παρακολουθούνται στενά και δύσκολα θα μπουν στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουν απαγορευμένα σκευάσματα», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο γενικός διευθυντής του ΙΤΑ, Μπενζαμίν Κοέν.

Ο ΙΤΑ ιδρύθηκε το 2018 και είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα ελέγχων στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στον Γύρο της Γαλλίας και σε άλλους 65 διεθνείς οργανισμούς. Στο πεδίο της έρευνας των επιστημόνων του περιλαμβάνονται οι ιδιαιτερότητες κάθε αθλήματος και οι ουσίες που ενδέχεται να αποτελέσουν δέλεαρ για αθλητές του, καθώς διαφορετικά σκευάσματα ενισχύουν την απόδοση ενός σπρίντερ και διαφορετικά θα βοηθήσουν, π.χ., έναν σκοπευτή. Στο μικροσκόπιό τους, επίσης, μπαίνουν η προϊστορία κάθε χώρας σε θέματα ντόπινγκ, η εξέλιξη των επιδόσεων ενός αθλητή, τα ύποπτα βιολογικά διαβατήρια και τεστ αντιντόπινγκ, και οι ανώνυμες πληροφορίες από ανθρώπους που κινούνται στους αθλητικούς χώρους. Ενας αθλητής θα τεθεί υπό παρακολούθηση εάν υπάρξει σημαντική άνοδος στην απόδοσή του και εάν πετύχει παγκόσμια ρεκόρ. Σε περίπτωση που μια χώρα είναι ύποπτη για ανάλογη συμπεριφορά, τότε τα μάτια των ελεγκτών βρίσκονται επάνω στους εκπροσώπους της.

Ο τεράστιος όγκος δεδομένων ταξινομείται με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Οι επιστήμονες του ΙΤΑ έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται το «διαβατήριο επιδόσεων», το οποίο θα είναι παρόμοιο με το βιολογικό διαβατήριο. Μέσα από αυτό θα μπορούν να προβλεφθούν οι δυνατότητες ενός αθλητή από τη μελέτη των αποτελεσμάτων που έχει φέρει τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ηδη έχει δοκιμαστεί στην κολύμβηση και την άρση βαρών, αλλά η πρόοδος της τεχνολογίας θα βοηθήσει στην περαιτέρω εξέλιξή του. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Αντζελες θα υπάρξουν πιο καινοτόμες μέθοδοι συλλογής.

Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού στην υπηρεσία του αντιντόπινγκ θα βρίσκονται 1.000 άνθρωποι, οι οποίοι θα ελέγξουν 4.000 αθλητές και αθλήτριες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT