Euro 2024: Και ξαφνικά… Ερντογάν – Ανεβαίνει το θερμόμετρο στο Βερολίνο

Euro 2024: Και ξαφνικά… Ερντογάν – Ανεβαίνει το θερμόμετρο στο Βερολίνο

Στο Βερολίνο για τον αγώνα της ομάδας του με την Ολλανδία ο Τούρκος πρόεδρος

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω του σοβαρού διπλωματικού επεισοδίου που προκάλεσε μεταξύ Γερμανίας – Τουρκίας ο πανηγυρισμός του Ντεμιράλ, ο οποίος σχημάτισε το σύμβολο των Γκρίζων Λύκων, συνεχίζεται σήμερα η προημιτελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Η κίνηση του Τούρκου αμυντικού μετά το γκολ που πέτυχε στο παιχνίδι με την Αυστρία είχε ως συνέπεια ένα έντονο διπλωματικό παρασκήνιο –με την Τουρκία να καλεί στο υπουργείο Εξωτερικών τον Γερμανό πρεσβευτή στην Αγκυρα, κάτι που έκανε με τη σειρά της και η Γερμανία–, ενώ ανάγκασε ακόμη και τον πρόεδρο Ερντογάν να αλλάξει το πρόγραμμά του προκειμένου να βρεθεί απόψε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, εν μέσω μιας περιόδου μάλιστα που οι σχέσεις του με τη Δύση είναι τεταμένες.

Τουρκικά «πυρά» κατά UEFA για την τιμωρία του Ντεμιράλ με δύο αγωνιστικές.

Ο Ερντογάν κανονικά θα έπρεπε να βρίσκεται σήμερα στο Αζερμπαϊτζάν, ωστόσο θα παραστεί στην αναμέτρηση, έχοντας πάντως την επίσημη δικαιολογία της συμπαράστασης στους Τούρκους διεθνείς για τον αγώνα με την Ολλανδία, σε μια ξεκάθαρα διπλωματική κίνηση.

«Χαίρομαι για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν», δήλωσε χθες ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς απαντώντας σε σχετική ερώτηση και προσέθεσε: «Επικοινωνούμε συχνά τηλεφωνικώς, βλεπόμαστε σε διεθνείς συναντήσεις και τώρα βρισκόμαστε σε μια περίοδο που απίστευτα πολλοί ηγέτες επισκέπτονται τη χώρα μας, και δεν θα έχω με όλους απευθείας συνάντηση, εκτός αν βρισκόμαστε στο ίδιο στάδιο».

Οσον αφορά τον Μερίχ Ντεμιράλ, η UEFA ανακοίνωσε χθες και επίσημα την τιμωρία του με δύο αγωνιστικές. Ετσι θα απουσιάσει από τον αγώνα με την Ολλανδία, όπως και στον ημιτελικό, εάν η ομάδα του προκριθεί, κάτι φυσικά που έχει ενοχλήσει την τουρκική πλευρά. Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Σεβντέτ Γιλμάζ χαρακτήρισε απαράδεκτη την τιμωρία του παίκτη της ομάδας και τόνισε πως αναμένει να διορθωθεί η απόφαση, για να προσθέσει: «Οι διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις διοργανώνονται για να φέρουν κοινωνίες και χώρες πιο κοντά μεταξύ τους. Αυτή η απόφαση, η οποία έχει απογοητεύσει βαθιά όλους τους πολίτες μας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ενίσχυσε τις εκτιμήσεις ότι η τάση να ενεργούμε με προκατάληψη κατά των αλλοδαπών αυξάνεται σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT