Euro 2024: Εφτασε η ώρα η Πορτογαλία να πορευθεί χωρίς τον Κριστιάνο;
euro-2024-εφτασε-η-ώρα-η-πορτογαλία-να-πορευθε-563114431

Euro 2024: Εφτασε η ώρα η Πορτογαλία να πορευθεί χωρίς τον Κριστιάνο;

Η Πορτογαλία θα πρέπει να αποφασίσει αν πρέπει να κοιτάξει προς το μέλλον χωρίς τον πεντάκις νικητή της Χρυσής Μπάλας

Newsroom
Ακούστε το άρθρο

Η Πορτογαλία αντιμετωπίζει ένα δύσκολο ερώτημα καθώς επιστρέφει από το Euro 2024: Χρειάζεται ακόμα τον Κριστιάνο Ρονάλντο;

Η ήττα της Παρασκευής με 5-3 στα πέναλτι από τη Γαλλία, μετά από ένα ισόπαλο παιχνίδι χωρίς τέρματα στους προημιτελικούς, συνοψίζει την απογοητευτική πορεία της Πορτογαλίας στο τουρνουά. Ηταν ένα φεστιβάλ χαμένων ευκαιριών, στο οποίο ο Ρονάλντο δεν κατάφερε να σκοράρει εκτός από τις εκτελέσεις πέναλτι.

Στα 39 του χρόνια πλέον, ο Ρονάλντο στερείται της χαρακτηριστικής του ταχύτητας, εκρηκτικότητας και ευελιξίας. Σπατάλησε πολλές ευκαιρίες καθώς οι συμπαίκτες του του έδιναν συνεχώς την μπάλα, επιβραδύνοντας τον ρυθμό της ομάδας και διαταράσσοντας τη ροή του παιχνιδιού.

Το μέλλον της Πορτογαλίας τα τελευταία χρόνια δείχνει λαμπρό, με μια δυνατή γενιά ταλέντων, συμπεριλαμβανομένων εξαιρετικών παικτών που βρίσκονται στο απόγειο της καριέρας τους, όπως ο Μπρούνο Φερνάντες, ο Μπερνάρντο Σίλβα, ο Ραφαέλ Λεάο και ο Βιτίνια.

Ο πρώην προπονητής, Φερνάντο Σάντος, προσπάθησε να προχωρήσει πέρα από τον γηρασμένο Ρονάλντο, αφήνοντάς τον στον πάγκο κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ.

Ωστόσο, μετά τη σοκαριστική ήττα από το Μαρόκο στους προημιτελικούς, που τελείωσε με τον Ρονάλντο να τρέχει δακρυσμένος προς τα αποδυτήρια, η Πορτογαλία αποφάσισε να χωρίσει με τον μακροχρόνιο προπονητή της και να επιμείνει στον πεντάκις νικητή της Χρυσής Μπάλας.

Ο νέος προπονητής, Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, εμπιστεύτηκε τον Ρονάλντο με το περιβραχιόνιο του αρχηγού και έναν ηγετικό ρόλο. Αντί να χτίσει την ομάδα γύρω από τα ανερχόμενα αστέρια, τους χρησιμοποίησε ως υποστηρικτικούς παίκτες γύρω από τον Ρονάλντο, ώστε ο επιθετικός να έχει άλλη μία ευκαιρία για δόξα στο Euro 2024.

Αντί αυτού, η ιστορία εξελίχθηκε σε άλλη μια περίπτωση ελπίδας που μετατράπηκε σε απογοήτευση και αποτυχία για τον Ρονάλντο σε μια μεγάλη διοργάνωση. Παρά την εξαιρετική καριέρα του που διαρκεί πάνω από δύο δεκαετίες, σπάζοντας αμέτρητα ρεκόρ και παίζοντας σε μερικούς από τους μεγαλύτερους συλλόγους του κόσμου, η διαρκής εικόνα του Ρονάλντο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στη Γερμανία θα είναι αυτή ενός απογοητευμένου μεγάλου αστέρα που παλεύει με τον χρόνο.

Παίζοντας στο έκτο του Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και ελπίζοντας ότι θα αποδείκνυε ότι μπορεί ακόμα να κάνει τη διαφορά στο υψηλότερο επίπεδο, απέτυχε οικτρά να σημειώσει το γκολ που θα τον έκανε τον γηραιότερο παίκτη που σκοράρει στην ιστορία του τουρνουά.

Για δεύτερο συνεχόμενο μεγάλο διεθνές τουρνουά, θα τον θυμόμαστε για τα δάκρυά του.

Η Πορτογαλία έχει συνηθίσει να έχει τον Ρονάλντο ως κέντρο της προσοχής. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους επιθετικούς όλων των εποχών, μια τόσο σημαντική φιγούρα που έχει ανεβάσει τον πήχη και έχει αναδείξει το ποδόσφαιρο στη χώρα του.

Παραδόξως, η επίμονη προσπάθεια του Ρονάλντο να αποδείξει ότι μπορεί να νικήσει τα χρόνια που περνούν, έχει στερήσει την ευκαιρία από τους νέους παίκτες να προχωρήσουν μπροστά και να αποδείξουν την αξία τους.

Με τον Ρονάλντο να μην αναμένεται να αποσυρθεί σύντομα, έχοντας βρει καταφύγιο στην υποδεέστερη Σαουδαραβική ομάδα Al Nassr με ένα συμβόλαιο αξίας 173 εκατομμυρίων λιρών, η Πορτογαλία θα πρέπει να αποφασίσει αν ήρθε η ώρα να κοιτάξει προς το μέλλον χωρίς αυτόν.

ΑΠΕ / ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT