τόνι-κρόος-ο-αντισυμβατικός-563114485

Τόνι Κρόος ο αντισυμβατικός

Η απληστία δεν είναι χαρακτηριστικό του Τόνι Κρόος. Πέρα από τη δόξα και τα πολλά λεφτά που του πρόσφερε πλουσιοπάροχα το ποδόσφαιρο στα χρόνια που φόρεσε τη φανέλα της Μπάγερν, της Ρεάλ και της Εθνικής Γερμανίας, τι άλλο απέμεινε να διεκδικήσει για να πλουτίσει την τεράστια τροπαιοθήκη της καριέρας του;

Χρήστος Κοντός
Ακούστε το άρθρο

Το Last Dance του Τόνι Κρόος δεν έκλεισε με τη θεαματική φιγούρα που ο ίδιος ονειρευόταν από τη μέρα που ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει απ’ το ποδόσφαιρο! Το γκολ του Μικέλ Μερίνο στο 119’ της παράτασης στον προημιτελικό του Euro 2024 έμελλε να είναι η τελευταία σκληρή ανάμνηση του 34χρονου Γερμανού άσου μέσα από τους αγωνιστικούς χώρους, μετά από μια καριέρα σχεδόν 15 χρόνων σε υψηλό επίπεδο, γεμάτη επιτυχίες και διακρίσεις. Και ήταν ένα γκολ ιδιαίτερο, ένα γκολ που στέρησε κάθε πιθανότητα στη Γερμανία να προχωρήσει πιο βαθιά στη διοργάνωση, ένα γκολ που έβαλε τέλος και στα δικά του όνειρα για ένα ιδανικό φινάλε με την κούπα του πρωταθλητή Ευρώπης στα χέρια, το μόνο μεγάλο τρόπαιο που λείπει από την απίστευτη συλλογή του.

Με το σφύριγμα της λήξης, αυτήν την πικρή αίσθηση της αποτυχίας τη διαδέχθηκε γρήγορα η απόλυτη αποθέωση από φίλους και αντιπάλους. Oλοι οι παίκτες της εθνικής Ισπανίας κύκλωσαν τον Τόνι Κρόος και ένας – ένας τον αγκάλιασαν για να τον αποχαιρετήσουν, σε ένα μοναδικό standing ovation κάτω από το θερμό χειροκρότημα χιλιάδων Γερμανών και Ισπανών φιλάθλων που τον απόλαυσαν περισσότερο από κάθε άλλον στα γήπεδα τους, κυρίως με τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου και της Ρεάλ Μαδρίτης. Eνα χειροκρότημα που το έκανε πιο προσωπικό ο (παλιός του συμπαίκτης στη «βασίλισσα») Aλβαρο Μοράτα, επιλέγοντας να σταθεί δίπλα του και να τον αποχαιρετήσει μ’ αυτόν τον τρόπο όση ώρα οι συμπαίκτες του έπαιρναν σειρά για να τον αγκαλιάσουν.

Μόλις κάθισε η σκόνη μερικές ώρες αργότερα κι αφού είχε ζήσει ιδιαίτερες στιγμές με τους συμπαίκτες του στ’ αποδυτήρια της Γερμανίας, ο Τόνι Κρόος έβαλε με μια ανάρτησή του στα social media τη δική του πινελιά στο προσωπικό του «αντίο», με επίκεντρο την επιστροφή του στην εθνική Γερμανίας παρά την απόφασή του να αποχωρήσει απ’ αυτήν, τρία χρόνια νωρίτερα:

«9/29/2023 το τηλέφωνο μου χτυπά. Γιούλιαν Νάγκελσμαν.
Το αίτημα του Νάγκελσμαν: Να επιστρέψω στον εθνική.

Η πρώτη μου σκέψη στο μυαλό: “Δεν είμαι χαζός!”. Η πρώτη σκέψη της καρδιάς: “Ναι γ@μωτο!” Η καρδιά αποφάσισε.

Η πρώτη μου σκέψη στις 7/6/2024: “Είμαι χαρούμενος που το έκανα. Παρά τη μεγάλη στεναχώρια και το κενό που επικρατεί από χθες. Είδα πολλά παραπάνω από όσα είδα από την εθνική ομάδα τα τελευταία χρόνια. Δεν περίμενα πως κάτι τέτοιο ήταν εφικτό, να έχουμε πιθανότητες για την κατάκτηση του τίτλου και να ανταγωνιστούμε τους καλύτερους. Για αυτό είμαι και τόσο υπερήφανος για αυτή την ομάδα. Και για αυτό μπορεί να είναι όλη η Γερμανία υπερήφανη. Ένα ευχαριστώ σε όλους εσάς που κάνατε το σπίτι μας τόσο ιδιαίτερο. Σας είδαμε, σας νιώσαμε.

Σε προσωπικό επίπεδο, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη στήριξη των τελευταίων εβδομάδων. Ήταν πολύ ιδιαίτερο. Και τέλος, ένα αίτημα: Τώρα που η Γερμανία είναι και πάλι το αγαπημένο μας παιδί. Μην το αφήσετε. Το ταξίδι για αυτή την ομάδα συνεχίζεται. Και βοηθάει πάρα πολύ εάν στηρίξετε την ομάδα και στα δύσκολα. Διότι για ένα πράγμα μπορώ να σας διαβεβαιώσω. Αυτό το γκρουπ έχει δημιουργηθεί από ανθρώπους που κάνουν τα πάντα για να επιτύχουν. Η Γερμανία είναι και πάλι αυτό που θέλουμε!!!

Κάτι πολύ σημαντικό για εμένα. Ταχεία ανάρρωση στον Πέδρι. Δεν ήθελα να σε τραυματίσω. Εύχομαι γρήγορη ανάρρωση και τα καλύτερα. Είσαι ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής».

Δεν επέλεξε τον εύκολο δρόμο

Ο Κρόος ήταν πάντα ξεχωριστή περίπτωση, γι’ αυτό και η απόφασή του να σταματήσει το ποδόσφαιρο σε ηλικία μόλις 34 ετών ξάφνιασε μόνο όσους δεν τον είχαν ζήσει από κοντά και δεν γνώριζαν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι ο ίδιος δεν ένιωθε πολύ δυνατός ή διψασμένος για να συνεχίσει σε τόσο υψηλό και ανταγωνιστικό επίπεδο, η τεράστια φήμη του ήταν αρκετή για να του επιτρέψει να κάνει μια γύρα με παχυλά συμβόλαια… συνταξιοδότησης στα γήπεδα της Σαουδικής Αραβίας και του MLS ή ακόμα και σε πολλές άλλες αξιόλογες ευρωπαϊκές ομάδες, εάν δεν επιθυμούσε να αλλάξει τρόπο ζωής.

Δεν επέλεξε, όμως, χάριν των πολλών εκατομμυρίων τον δρόμο της ευκολίας που επέλεξαν πολλοί άλλοι διάσημοι ποδοσφαιριστές και προτίμησε να βάλει ο ίδιος ένα αξιοπρεπές τέλος στην ποδοσφαιρική του καριέρα, για να απολαύσει όλα όσα του είχαν στερήσει ο πρωταθλητισμός και οι σκληρές απαιτήσεις ενός ψυχοφθόρου επαγγέλματος. Θέλει να ζήσει μια άλλη ζωή, να αποφορτιστεί και μετά να επιλέξει την επόμενη διαδρομή του.

Χαρακτηριστικό της αντισυμβατικής νοοτροπίας του Κρόος είναι ο όρος που έθεσε για να αναιρέσει την αρχική του απόφαση και να επιστρέψει στην εθνική Γερμανίας. Η μοναδική του απαίτηση ήταν να του επιτραπεί να αποχωρεί αμέσως μετά από κάθε παιχνίδι της εθνικής και να επιστρέφει στο σπίτι του μόνος του, με ιδιωτικό αεροπλάνο που το ναύλωνε με δικά του έξοδα, έναντι δεκάδων χιλιάδων ευρώ κάθε φορά. Κι αυτή η απαίτηση δεν έχει να κάνει με μια ιδιορρυθμία ή μια μορφή επίδειξης νεοπλουτισμού, αλλά με την αδιαπραγμάτευτη επιθυμία να είναι δίπλα στα παιδιά του κάθε πρωί που ξυπνάνε και να τα ετοιμάζει ο ίδιος για να πάνε στο σχολείο!

«Η απόφαση που πήρα δεν άρεσε στον γιο μου. Η κόρη μου, παρά το γεγονός ότι είναι φανατική οπαδός της Ρεάλ Μαδρίτης, έμεινε ικανοποιημένη. Θέλει να περάσουμε περισσότερο χρόνο μαζί και να κάνουμε ιππασία. Πάντα έβρισκα μία δικαιολογία, λόγω του ποδοσφαίρου. Τώρα, όμως, δεν έχω καμία!» ήταν τα λόγια με τα οποία αιτιολόγησε τη δύσκολη απόφαση που πήρε να βάλει από τόσο νωρίς τέλος στην ποδοσφαιρική του καριέρα.

Οι θυσίες

Ως μέλος μιας οικογένειας με μεγάλη παράδοση και αγάπη στον αθλητισμό, αναγκάστηκε να θυσιάσει για χάρη του πολλές από τις μικρές χαρές της ζωής όχι μόνο στα χρόνια που έκανε ο ίδιος πρωταθλητισμό παίζοντας ποδόσφαιρο, αλλά από τότε που ήταν μικρό παιδί. Ο πατέρας του, Ρόλαντ Κρόος, είναι προπονητής ποδοσφαίρου και η μητέρα του, Μπίργκιτ Κέμερ, υπήρξε πρωταθλήτρια του μπάντμιντον, κατά συνέπεια γνώρισε από πρώτο χέρι το πόσο επώδυνη είναι η συχνή απουσία των γονιών από τις προσωπικές στιγμές των παιδιών τους για χάρη του πρωταθλητισμού. Από το να τον στερηθούν ακόμα περισσότερο τα παιδιά του σε τόσο τρυφερή ηλικία, προτίμησε να στερηθεί ο ίδιος τα πολλά εκατομμύρια ευρώ των τελευταίων συμβολαίων της καριέρας του ώστε να βρίσκεται πιο συχνά στο πλευρό τους!

Η τεράστια τροπαιοθήκη

Η απληστία δεν είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό του Τόνι Κρόος. Πέρα από τη δόξα και τα πολλά λεφτά που του πρόσφερε πλουσιοπάροχα το ποδόσφαιρο στα χρόνια που φόρεσε τη φανέλα της Μπάγερν, της Ρεάλ και της Εθνικής Γερμανίας, τι άλλο απέμεινε να διεκδικήσει για να πλουτίσει την τεράστια τροπαιοθήκη της καριέρας του;

Ιδού τι περιέχει:

◉ 832 επίσημα παιχνίδια
◉ 80 γκολ

◉ 114 αγώνες και 17 γκολ με την εθνική Γερμανίας

◉ 6Χ UEFA Champions League
◉ 6x FIFA Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων
◉ 5x UEFA Σούπερ Καπ
◉ 4x Πρωταθλήματα Ισπανίας
◉ 4x Σούπερ Καπ Ισπανίας
◉ 3x Πρωταθλήματα Γερμανίας
◉ 3x Κύπελλα Γερμανίας
◉ 1x Σούπερ Καπ Γερμανίας
◉ 1x Κύπελλο Ισπανίας

◉ 1x FIFA Παγκόσμιο Κύπελλο 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT