Ολυμπιακοί Αγώνες: Περισσότερα από 40.000 γεύματα ημερησίως

Ολυμπιακοί Αγώνες: Περισσότερα από 40.000 γεύματα ημερησίως

Η διευθύντρια του τμήματος Συμμετοχής Αθλητών και Κριτηρίων Πρόκρισης στο «Παρίσι 2024», Μελίνα Ξανθοπούλου, αποκαλύπτει στην «Κ» τις ετοιμασίες πριν από το μεγάλο ραντεβού

ολυμπιακοί-αγώνες-περισσότερα-από-40-000-γ-563121700

Τις πύλες του θα ανοίξει την Παρασκευή 12 Ιουλίου το Ολυμπιακό Χωριό. Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα Χωριά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς, όπως δήλωσε στην «Κ» η διευθύντρια του τμήματος Συμμετοχής Αθλητών και Κριτηρίων Πρόκρισης στο «Παρίσι 2024», Μελίνα Ξανθοπούλου, διαθέτει εξαιρετική δόμηση και έχει τη… σφραγίδα της γαλλικής φινέτσας. Στο μεταξύ, οι Γάλλοι διοργανωτές δεν έχουν αφήσει τίποτα στην… τύχη και έχουν κάνει δοκιμαστικά τεστ από το ασύρματο ίντερνετ μέχρι και στη «ροή» επισκεπτών στην τραπεζαρία του Ολυμπιακού Χωριού.

Η Οργανωτική Επιτροπή «Παρίσι 2024» όταν διεκδίκησε τη διοργάνωση, είχε υποσχεθεί στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ότι θα διοργανώσει τους καλύτερους Αγώνες, μία αθλητική γιορτή που θα «γεφυρώσει» το παρελθόν, με το παρόν και το μέλλον. Οπως δείχνει η προετοιμασία, βρίσκεται πολύ κοντά για να κάνει την υπόσχεση πραγματικότητα. Οπως προβλέπει το σχεδιάγραμμα, αύριο θα αρχίσει η λειτουργία του Ολυμπιακού Χωριού αλλά μόνο για τους αρχηγούς και το διοικητικό προσωπικό των αποστολών, οι οποίοι θα παραλάβουν τα δωμάτια που έχουν προγραμματιστεί για κάθε χώρα και θα τα διακοσμήσουν με σημαίες, μπάνερ κλπ. Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αποστολής θα μεταβούν στις 13 Ιουλίου.

Το Ολυμπιακό Χωριό έχει κατασκευαστεί με πρωτοποριακά περιβαλλοντικά πρότυπα και αναμένεται να καλύψει κάθε ανάγκη των αθλητών και των αθλητριών που θα αγωνιστούν στην «Πόλη του Φωτός». «Είναι το ωραιότερο χωριό που έχω δει. Εχει ωραία δόμηση και γαλλική φινέτσα. Οι αποστολές θα ενθουσιαστούν. Τα εστιατόρια του είναι καταπληκτικά», μας λέει η Μελίνα Ξανθοπούλου, η οποία έχει εργαστεί στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή επτά θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, τριών Χειμερινών και δύο Αγώνων Νεότητας.

Κανένας άνδρας στην καλλιτεχνική κολύμβηση

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού θα είναι η πρώτη διοργάνωση που θα ισχύσει πλήρη ισότητα σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των ανδρών και των γυναικών. Στην «Πόλη του Φωτός» για πρώτη φορά είχε προγραμματιστεί να συμμετάσχουν και άνδρες στην καλλιτεχνική κολύμβηση αλλά καμία χώρα δεν θα έχει εκπροσώπους καθώς το αγώνισμα, σε ό,τι αφορά την ανδρική συμμετοχή, βρίσκεται ακόμη στα… σπάργανα.

Οι Γάλλοι, ήδη, ζουν σε… ρυθμούς Ολυμπιακών Αγώνων. Οι εγκαταστάσεις είναι όλες έτοιμες και καθημερινά πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η Ολυμπιακή Φλόγα συνεχίζει τη διαδρομή της, αναδεικνύοντας τις ομορφιές της επαρχιακής Γαλλίας. Οι λαμπαδηδρόμοι περνάνε μέσα από εύφορες πεδιάδες και οι διοργανωτές έχουν προγραμματίσει στάσεις σε κάστρα και αρχοντικά που συγκαταλέγονται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της χώρας.

Οι Γάλλοι δεν έχουν αφήσει τίποτα στην… τύχη καθώς θέλουν να είναι τα πάντα έτοιμα στην ώρα τους και να μην υπάρξουν σημαντικά προβλήματα. Ετσι, χθες συγκέντρωσαν όλους τους εθελοντές στο Ολυμπιακό Χωριό και ζήτησαν να ανοίξουν στα κινητά τους το wi-fi ώστε να δοκιμάσουν τις δυνατότητες των ασύρματων δικτύων. Δοκιμές πραγματοποιήθηκαν και στην τραπεζαρία του Χωριού. Με τους εθελοντές και τους εργαζόμενους σε… ρόλο αθλητή, οι σεφ μαγείρεψαν όλες τις προγραμματισμένες σπεσιαλιτέ, προκειμένου να ελέγξουν οι υπεύθυνοι τις δυνατότητες εξυπηρέτησης σε μία μεγάλη ροή επισκεπτών.

Με 200 σεφ το μεγαλύτερο εστιατόριο στον κόσμο

Το Ολυμπιακό Χωριό θα ανοίξει τις πύλες του και μαζί του θα ανοίξει και το μεγαλύτερο εστιατόριο στον κόσμο. 200 σεφ θα είναι υπεύθυνοι για τη σίτιση 15.000 αθλητών, αθλητριών και συνοδών από 208 χώρες. Οι σεφ είναι προετοιμασμένοι για να ετοιμάζουν κάθε ημέρα περισσότερα από 40.000 γεύματα, τόσο στο Χωριό όσο και στους αθλητικούς χώρους. Συνολικά, σε Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς, θα σερβιριστούν 13.000.000 γεύματα. Η ποσότητα είναι ίση με όσα σερβίρονται σε δέκα παγκόσμια κύπελλα ποδοσφαίρου.

Οι αθλητές και οι αθλήτριες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν σπεσιαλιτέ από τη γαλλική, την ασιατική, την κουζίνα της Καραϊβικής αλλά και άλλες διεθνείς κουζίνες. Οι σεφ θα χρησιμοποιήσουν περισσότερες από 500 διαφορετικές συνταγές. Το 20% των υλικών από τις συνταγές θα προέρχεται από πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα και το ¼ εξ αυτών θα έχει συλλεχθεί σε ακτίνα 250 χιλιομέτρων από το Παρίσι. Το κρέας, το γάλα και τα αυγά θα διαθέτουν… σφραγίδα γαλλικής προέλευσης.

Στο Ολυμπιακό Χωριό υπάρχουν 200 μηχανήματα με νερό, χυμούς και αναψυκτικά ενώ τα ποτήρια και τα σερβίτσια θα επαναχρησιμοποιούνται. Οι συνδυασμοί των φαγητών θα αναδεικνύουν τη Fusion cuisine αλλά θα υπάρχουν και πολλές παραδοσιακές – κλασικές συνταγές. Οι σεφ έχουν μεριμνήσει για τις ανάγκες των αθλητών και των αθλητριών σε πρωτεΐνη αλλά και σε γεύματα με λίγες θερμίδες. Βραβευμένοι με αστέρια Michelin σεφ θα παρουσιάσουν πιάτα που θα αποτελέσουν εντυπωσιακούς συνδυασμούς της γαλλικής γαστρονομίας και φινέτσας.    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT