Ο Βάσκος άριστος των αρίστων

Το «φορτωμένο» με γνώσεις γκολ του Μίκελ Ογιαρθάμπαλ, που έστεψε την Ισπανία πρωταθλήτρια Ευρώπης

7' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ίδιο έργο σε επανάληψη, το φινάλε γνωστό, αλλά αυτή τη φορά το σενάριο για την Αγγλία ήταν πολύ προβλέψιμο. Ακόμη ένα μεγάλο τρόπαιο δεν γύρισε… σπίτι, αλλά ταξίδεψε αλλού. Και όσο κι αν έψαξαν στο Νησί, ο μοιραίος δεν βρέθηκε.

Ολα κύλησαν με τέτοιο τρόπο που καμία σαπουνόπερα δεν μπορεί να στηθεί γύρω από το νέο χαμένο όνειρο. Τώρα θα πρέπει να περάσουν άλλα τέσσερα χρόνια για το Euro που θα γίνει στα βρετανικά γήπεδα, ώστε να ανοίξει η νέα κουβέντα.

Το ποδόσφαιρο δικαίωσε και δικαιώθηκε από τους Ισπανούς. Η παραδοχή είναι κοινή, άρα, όση κριτική κι αν γίνει, η κατάληξη θα είναι μία: πως το Euro το κατέκτησε η καλύτερη –και με διαφορά– ομάδα του τουρνουά.

Και ο πραγματικά υπεύθυνος γι’ αυτό είναι ο Μίκελ Ογιαρθάμπαλ Ουγκάρτε. Ο 27χρονος επιθετικός της Ρεάλ Σοσιεδάδ από το Εϊμπάρ, με το τέρμα που πέτυχε στο 87΄ και το οποίο μέτρησε για ελάχιστα εκατοστά, όπως υπέδειξε και το VAR. «Ο Ογιαρθάμπαλ ράγισε τις καρδιές των Αγγλων», ήταν ο πρώτος τίτλος που ανέβηκε στα αγγλικά ΜΜΕ από το «Sky Sports» αναφερόμενος στον «χρυσό» σκόρερ των «φούριας ρόχας» που πέρασε αλλαγή στην θέση του Μοράτα στο 67΄ και τρία λεπτά πριν από το τέλος μετέτρεψε σε φρούδες τις ελπίδες των Αγγλων να πάνε το ματς στην παράταση και να κάνουν εκεί άλλη μία ανατροπή.

Ο Βάσκος άριστος των αρίστων-1
Φωτ.: REUTERS / Kai Pfaffenbach

Οταν θέλει κάποιος να συνδέσει την ποδοσφαιρική ευφυΐα με τη συνολική ιδιοσυγκρασία ενός ατόμου, τότε ο γιος του Ερνέστο Ογιαρθάμπαλ είναι το τέλειο υπόδειγμα. Ο Βάσκος, ο οποίος με το γκολ που σημείωσε έβγαλε όλους τους Ισπανούς στους δρόμους, πανηγυρίζοντας κυρίως για την ποδοσφαιρική τους παράδοση και κυριαρχία, είναι από τους ελάχιστους που συνδύασαν ακαδημαϊκή μόρφωση και ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο. Ισως έτσι να εξηγείται η μοναδική ικανότητα που έχει στο να βρίσκεται στον κατάλληλο χώρο την κατάλληλη στιγμή, διαβάζοντας το ίδιο καλά τις κινήσεις των συμπαικτών του.

Πτυχιούχος του Ντεούστο

Απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Ντεούστο στο Μπιλμπάο, ενός από των καλύτερων ιδρυμάτων της χώρας, έγινε πριν από τέσσερα χρόνια κάτοχος πτυχίου επιχειρηματικών σπουδών, και μάλιστα με τον βαθμό «19 άριστα».

Διάσημοι πτυχιούχοι του ήταν μεταξύ άλλων ο φιλόσοφος και δοκιμιογράφος Χοσέ Ορτέγα Γκασέτ, που άσκησε σημαντική επιρροή στην πνευματική και πολιτιστική αναγέννηση της Ισπανίας στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, ο πρόεδρος του εθνικοσυντηρητικού κόμματος VOX Σαντιάγο Αμπασκάλ, ο σκηνοθέτης Αλεξ ντε λα Ιγκλέσια, αλλά και οι πρώην υπουργοί Εσωτερικών και
Εξωτερικών, Φερνάντο Μαρλάσκα και Χοσέ Μανουέλ Μαρφίλ.

Προερχόμενος από ένα σπίτι της μεσαίας τάξης που είχε ως προτεραιότητα τις ηθικές αξίες, ο πατέρας του Μικέλ ήταν πάντα επικεντρωμένος στο να ηγηθεί μιας επιτυχημένης οικογένειας, με τον γιο του να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Ο «Bigfoot», όπως είναι το παρατσούκλι του λόγω του μεγάλου νούμερου (48) παπουτσιών που φοράει, γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1997, το πρώτο από τα συνολικά τρία παιδιά της φαμίλιας Ογιαρθάμπαλ. Δεν απολάμβανε την παιδική ηλικία μόνος του, αλλά κυρίως με τη μεγαλύτερη αδελφή του Χριστίνα, η οποία ήρθε στη ζωή δύο χρόνια αργότερα. Από τη συμπεριφορά του οι γονείς του κατάλαβαν πως τα σχέδια που είχαν γι’ αυτόν έβρισκαν την καλύτερη εφαρμογή.

Ηταν ένα παιδί ήσυχο, πανέξυπνο αλλά και αρκετά μετριόφρον για να μην προκαλεί και να μην εμφανίζει τα χαρίσματά του. Φρόντιζε την αδελφή του και λάμβανε απεριόριστη στοργή και αγάπη. Λίγα χρόνια αργότερα, το… τρίο της αδελφικής ευτυχίας συμπληρώθηκε με τη γέννηση της Ελένης.

Προϋπόθεση η μόρφωση

Ο ήρωας ενός ολόκληρου έθνους ξεπήδησε από ένα υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον όπου φρόντιζε όλα τα μέλη του να είναι ευτυχισμένα, χωρίς τα χρήματα να αποτελούν προτεραιότητα. Οποιαδήποτε επιλογή καριέρας από τα παιδιά έγινε αποδεκτή, με την αυτονόητη όμως προϋπόθεση της μόρφωσης – απόδειξη πως και οι δύο αδελφές του έχουν αποφοιτήσει από πανεπιστήμια. «Δεν αμφισβήτησαν τι ήταν αυτό που ήθελα να κάνω στη ζωή. Αν ήμουν ευχαριστημένος με κάτι, προσπαθούσαν να με βοηθήσουν με αυτό. Ηθελαν όμως από τα παιδιά τους, ανεξάρτητα από το τι θα διάλεγαν να κάνουν, να είναι μορφωμένα», είχε πει, εξηγώντας την πρώτη του επαφή με το ποδόσφαιρο μέσω συλλογικού επιπέδου από την ηλικία των 10 ετών στην ομάδα της γενέτειράς του, την Εϊμπάρ.

Ο Βάσκος άριστος των αρίστων-2
Η στιγμή που ο Ογιαρθάμπαλ πετυχαίνει το δεύτερο και νικητήριο γκολ – Φωτ.: REUTERS / Wolfgang Rattay

Το αίμα που ρέει στις φλέβες του αποδεικνύει πως είναι ένας γνήσιος Βάσκος, καθώς εκτός από την αυτόνομη κοινότητα του Εϊμπάρ στην οποία είδε το πρώτο φως, έλκει την καταγωγή του και από το «στολίδι» των Βάσκων, Σαν Σεμπαστιάν.

Η περηφάνια για τις ρίζες του ήταν αυτή που τον είχε κάνει να αγωνιστεί και με την εθνική ομάδα της Χώρας των Βάσκων το 2016, σκοράροντας στο ντεμπούτο του, στη νίκη με 3-1 επί της Τυνησίας στο Σαν Μαμές.

Από όλα τα παραπάνω μπορεί να καταλάβει κανείς πως ο Μίκελ συνδυάζει τον αθλητισμό και τη μελέτη από την παιδική του ηλικία. Και δεν ήταν όλα σχετικά με το ποδόσφαιρο, αλλά και με τις πολεμικές τέχνες, αφού από πολύ μικρό οι γονείς του τον έβαλαν να εγγραφεί σε σχολή τάε κβον ντο, όπου κέρδισε κόκκινη ζώνη.

Τα βασικά γύρω από το ποδόσφαιρο τα έμαθε από ένα εξαιρετικά σεβαστό πρόσωπο, τον Βάσκο προπονητή Γερμάν Αντουέζα που ήταν προπονητής των ακαδημιών της Εϊμπάρ. Οι συμβουλές του αποδείχθηκαν τα θεμέλια για τη μετέπειτα επαγγελματική του επιτυχία. Εντάχθηκε στην ακαδημία νέων της Ρεάλ Σοσιεδάδ το 2011, σε ηλικία 14 ετών, κάνοντας το επαγγελματικό ντεμπούτο του με
τη β΄ ομάδα στις 15 Νοεμβρίου 2014, όπου πέρασε ως αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο της νίκης με 3-2 εναντίον της Αμορεμπιέτα για τη Σεγούντα Ντιβισιόν.

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2015 ο Ογιαρθάμπαλ σημείωσε τα πρώτα του γκολ, σκοράροντας δύο φορές στην εκτός έδρας νίκη με 5-0 επί της Μανσαχέρο και έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα και στην Πριμέρα Ντιβισιόν στις 25 Οκτωβρίου, αντικαθιστώντας τον Κάρλος Βέλα στα τελευταία λεπτά της νίκης με 4-0 επί της Λεβάντε. Σημείωσε το πρώτο του γκολ στις 8 Φεβρουαρίου 2016, στη νίκη με 5-0 επί της Εσπανιόλ.

Το 2017 ήταν το πρώτο σημαντικό σημείο καμπής για την καριέρα του και τη σύνδεσή του με τους «φούριας ρόχας». Εκείνη τη χρονιά ο 20χρονος κέρδισε τεράστιο σεβασμό από την πατρίδα του καθώς βοήθησε την U21 της Ισπανίας να φτάσει στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, όπου έχασε από τη Γερμανία. Δύο χρόνια αργότερα εκπλήρωσε εν μέρει το πεπρωμένο του, καθώς
πήρε την εκδίκησή του από τους Γερμανούς κατακτώντας το πρώτο του διεθνές τρόπαιο, με συμπαίκτες τους Ολμο, Φορνάλ, Θεμπάγιος και Σιμόν.

Παράλληλα, η συμμετοχή της Σοσιεδάδ στον τελικό του Copa del Rey, για πρώτη φορά από το 1988, μαζί με την άφιξη μεγάλων ονομάτων όπως ο Αλεξάντερ Ισάκ από την Ντόρτμουντ, ο Νταβίντ Σίλβα από τη Σίτι και ο Μικέλ Μερίνο, εδραίωσε τη θέση του στον σύλλογο και έκανε την ομάδα πιο δυνατή. Με το δικό του γκολ, η Ρεάλ κέρδισε το πρώτο της τρόπαιο μετά από 34 χρόνια, νικώντας την Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Βγαλμένος από τα 80s

Το βασικό προτέρημα για τον Μίκελ είναι οι ξεκάθαρες ιδέες που έχει για τη ζωή. Εξαιρετικά προσγειωμένος άνθρωπος, είναι αυτός που πιστεύει στην ιδέα ότι ο καλύτερος τρόπος για να πετύχεις είναι να ζεις μια απλή ζωή.

Με χρηματιστηριακή αξία στο Transfermakt 45 εκατ. ευρώ βγάζει πολλά χρήματα. Την ώρα που το ετήσιο εισόδημα για έναν Ισπανό είναι οι 27.000 ευρώ, οι εβδομαδιαίες απολαβές του από τη Σοσιεδάδ του αποφέρουν 60.000 ευρώ.

Ωστόσο, η εμφάνισή του δεν παραπέμπει σε ένα σύγχρονο ποδοσφαιρικό είδωλο που τα έχει όλα. Το αντίθετο μάλιστα. Χωρίς ίχνος fashion style πάνω του, θυμίζει παίκτη βγαλμένο από τη δεκαετία του ’80. Ντύνεται σεμνά και ίσως ξεπερασμένα, δεν ασχολείται με τα μαλλιά του, δεν κουβαλάει τατουάζ πάνω του και ούτε πρόκειται να το κάνει, και οδηγεί ένα μικρό και φθηνό αυτοκίνητο.

Από την ηλικία των 18 ετών είναι πιστός στην ίδια γυναίκα, με την οποία έχουν μια κόρη ενός έτους. Δεν μοιράζονται την προσωπική τους ζωή στα social media, κανείς δεν γνωρίζει τι επάγγελμα κάνει η σύντροφός του.

Γνωρίζοντας πως η καριέρα στο ποδόσφαιρο είναι περίπλοκη αλλά και συνάμα σύντομη, έφτιαξε ένα plan B, το οποίο περιέχει την εκπαίδευση και τη μόρφωση στις προτεραιότητές του και όχι την πλουσιοπάροχη μεταγραφή. Ηταν, είναι και πιθανότατα θα κλείσει την καριέρα του στη Σοσιεδάδ.

Ο Βάσκος άριστος των αρίστων-3
Πανηγυρίζοντας το γκολ – Φωτ.: REUTERS / Kai Pfaffenbach

Σε αρκετά πράγματα υποχώρησε μπροστά στις τεράστιες απαιτήσεις του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Θα μπορούσε ήδη να έχει κάνει το μεγαλύτερο βήμα αγωνιζόμενος στην Premier League. Από τους στατιστικούς πίνακες της FIFA γίνεται εύκολα κατανοητό πως πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο ποδοσφαιριστή.

Για έναν άνθρωπο όμως που ξέρει πώς να ελίσσεται μεταξύ ποδοσφαίρου και εκπαίδευσης, δεν προκαλεί έκπληξη ο στόχος του, όπως τον έχει εκφράσει, να κάνει μεταπτυχιακό και ίσως και δικτατορικό τα επόμενα χρόνια.

Αναμφίβολα πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους «Multitasker» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Η επιτυχής εξισορρόπηση του επαγγελματικού αθλητισμού και της ακαδημαϊκής πορείας είναι σαφής απόδειξη της νοημοσύνης του. Το σακίδιό του είναι βαρύ, αλλά ξέρει πώς να το μεταφέρει με επιτυχία.

Σε αυτό το Euro ήταν ένας από τους πιο δυνατούς αναπληρωματικούς στο στρατόπεδο του Ντε λα Φουέντε και το απέδειξε στον τελικό. Πολυεργαλείο, παίζει οπουδήποτε χρειαστεί από τη μέση και μπροστά. Δεν θέλει να μιλάει με την εμφάνισή του, αλλά με τα έργα του.

Κι αν η σωματοδομή του δεν τον βοηθάει να ανταποκρίνεται στις δυνατές μονομαχίες που επιτάσσει το σύγχρονο ποδόσφαιρο, το έλλειμμα αντικαθίσταται από το μυαλό. Αλλωστε δεν χρειάζονται πολλά, αλλά τα λίγα και τα απλά, που είναι και τα πιο καλά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT