Ολυμπιακοί Αγώνες: Στη «μαύρη» λίστα 3.500 άτομα

Ολυμπιακοί Αγώνες: Στη «μαύρη» λίστα 3.500 άτομα

Οι γαλλικές αρχές έχουν «σκανάρει» πάνω από 770.000 ανθρώπους προκειμένου να εντοπιστούν άτομα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί 3.512 άνθρωποι που ενώ αιτήθηκαν διαπίστευση δεν έλαβαν διότι στο βιογραφικό τους υπήρχαν «μελανά» σημεία

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το… μικροσκόπιο των γαλλικών αρχών έχουν περάσει περισσότεροι από 770.000 άνθρωποι προκειμένου να εντοπιστούν άτομα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στην «αθέατη» πλευρά της μεγάλης αθλητικής γιορτής πραγματοποιείται ένας διαφορετικός αγώνας, αυτός της ασφάλειας. Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί 3.512 άνθρωποι που ενώ αιτήθηκαν διαπίστευση δεν έλαβαν διότι στο βιογραφικό τους υπήρχαν «μελανά» σημεία.

Στους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού θα εμπλακούν σχεδόν 1.000.000 άνθρωποι (αθλητές, προπονητές, δημοσιογράφοι, εθελοντές, εργαζόμενοι, αλλά και κάτοικοι στην περιοχή της Τελετής Εναρξης και του Ολυμπιακού Χωριού) και οι διοργανωτές εντόπισαν ανάμεσά τους εκατοντάδες ύποπτα άτομα. Από αυτά οι 130 περιλαμβάνονται σε λίστα της κρατικής ασφάλειας, οι 16 είναι φανατικοί ισλαμιστές και δεκάδες βρίσκονται κοντά σε ισλαμιστικές κοινότητες, σε ακροαριστερούς και ακροδεξιούς κύκλους.

Από τις αιτήσεις των εθελοντών απορρίφθηκαν οι 800. Μάλιστα, ανάμεσα σε αυτές υπήρχαν και 15 που οι υποψήφιοι επισημάνθηκαν ως πιθανή απειλή. «Κόκκινη» κάρτα είδαν 1.000 ιδιωτικοί αστυνομικοί, με τους 102 εξ αυτών να έχουν ποινικό μητρώο. Οι αρχές, επίσης, εντόπισαν ανάμεσα στους υποψήφιους λαμπαδηδρόμους 13 άτομα με ποινικό παρελθόν (διακίνηση ναρκωτικών, ενώ ένας ανήκε σε φανατική ισλαμιστική ομάδα).    

Μεγάλο πονοκέφαλο των αρχών αποτελεί η Τελετή Eναρξης στον Σηκουάνα. Η γαλλική ασφάλεια έχει πραγματοποιήσει ελέγχους στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι τις ημέρες της Τελετής και των αγώνων (μαραθώνια κολύμβηση, τρίαθλο κ.λπ.) θα κυκλοφορούν με ειδικές διαπιστεύσεις (με κωδικό QR). Επίσης, έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί και στα όμορα με το Ολυμπιακό Χωριό σπίτια και, όπως είπε σε συνέντευξή της στην «Κ» η εθελόντρια Στέλλα Λειβάδη, κάποιοι που θεωρήθηκαν ύποπτοι απομακρύνθηκαν, με έξοδα των διοργανωτών, από τις κατοικίες τους μέχρι την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών.

Μέχρι τώρα οι αστυνομικές αρχές της Γαλλίας έχουν πραγματοποιήσει αρκετές συλλήψεις υπόπτων. Ανάμεσα σε αυτούς είναι ένας 16χρονος που είχε δημοσιεύσει στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ότι σκοπεύει να πραγματοποιήσει επίθεση αυτοκτονίας στο Ολυμπιακό Χωριό και ένας 18χρονος Τσετσένος που κατηγορήθηκε ότι σχεδίαζε να τοποθετήσει βόμβα σε ποδοσφαιρικό γήπεδο.

Μνημόσυνο για το Μόναχο

Σε μυστική τοποθεσία θα πραγματοποιηθεί το μνημόσυνο για τα θύματα τις τρομοκρατικής επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου (1972). Η τελετή είχε αρχικά προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Δημαρχείο του Παρισιού, αλλά ακυρώθηκε επειδή υπήρξαν φόβοι ότι μπορεί να αποτελέσει στόχο από ομάδες εξτρεμιστών. Θα είναι η δεύτερη φορά που θα πραγματοποιηθεί το μνημόσυνο. Η πρώτη ήταν στους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Στην τελετή αναμένεται να παρευρεθούν ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ιντάλγκο, μέλη της ισραηλινής αντιπροσωπείας και επίσημοι από τη Γαλλία και το Ισραήλ.

Η Κίνα με τη μεγαλύτερη αποστολή

Με 405 αθλητές και αθλήτριες και 311 προπονητές η Κίνα θα έχει τη μεγαλύτερη αποστολή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Θα αγωνιστούν σε 236 από τα 329 αγωνίσματα και σε 30 από τα 32 ολυμπιακά αθλήματα.

Στόχος των Κινέζων είναι να βρεθεί η χώρα τους στην πρώτη θέση στον πίνακα των μεταλλίων. Οι Κινέζοι αποτελούν παραδοσιακή δύναμη στα αθλήματα της άρσης βαρών, του πινγκ πονγκ, του μπάντμιντον, της γυμναστικής, της σκοποβολής και των καταδύσεων ενώ οι ιθύνοντες του αθλητισμού προσέλαβαν 42 ξένους προπονητές για να βοηθήσουν τους αθλητές τους σε σπορ που δεν διαθέτουν παράδοση (κολύμβηση κ.λπ.). Ανάμεσα στους αγωνιζόμενους θα υπάρχουν 42 Ολυμπιονίκες. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 25 έτη, με τον 11χρονο αθλητή Ζενγκ Χάοχάο να αποτελεί το νεότερο μέλος της ομάδας.

Μεγάλη θα είναι και η ομάδα των ΗΠΑ. Στους Ολυμπιακούς του Παρισιού θα αγωνιστούν 290 αθλητές και αθλήτριες. Ανάμεσά τους βρίσκονται και Ελληνες ομογενείς, όπως ο «ασημένιος» Ολυμπιονίκης της ξιφασκίας (2016) Αλέξανδρος Μασιάλας. Οι ΗΠΑ διαθέτουν τη μεγαλύτερη ομάδα αθλητών της πάλης (16) ενώ δεύτερη είναι η Ιαπωνία με 13 παλαιστές. Στο Ολυμπιακό Χωριό, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Κ», οι διοικητικοί υπάλληλοι της Ολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ στόλισαν με σημαίες και μπάνερ τα διαμερίσματα που θα χρησιμοποιήσουν τα μέλη της αποστολής. Πρόκειται για την πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια, που γίνεται αυτό καθώς μέχρι και το Τόκιο οι Αμερικανοί επιθυμούσαν μία πιο διακριτική παρουσία. Επίσης, πολλοί από τους προπονητές των ΗΠΑ προτίμησαν να μείνουν σε διαμερίσματα εκτός του Ολυμπιακού Χωριού.

Με οκτώ αθλητές η Παλαιστίνη

Με οκτώ αθλητές θα εκπροσωπηθεί η Παλαιστίνη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Αυτή θα είναι η 8η φορά από το 1996 που η Παλαιστίνη θα πάρει μέρος στη μεγάλη αθλητική γιορτή. Σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους 400 αθλητές και προπονητές έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από την έναρξη του πολέμου, τον Οκτώβριο. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο Αμπου Μαραχίλ. Ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων έγινε το 1996 ο πρώτος Παλαιστίνιος που πήρε μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες (Ατλάντα). Οι αθλητές θα αγωνιστούν σε στίβο κολύμβηση, τοξοβολία, τάε κβον ντο, τζούντο και πυγμαχία. Οι επτά εξ αυτών θα πάρουν μέρος χάρη σε προσκλήσεις ενώ ένας προκρίθηκε από προκριματικούς.

Τα εισιτήρια

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού θα αρχίσουν με την Τελετή Eναρξης στις 26 Ιουλίου αλλά, ήδη, έχει πραγματοποιηθεί το πρώτο ρεκόρ. Οι Γάλλοι έχουν πουλήσει τα περισσότερα εισιτήρια στην ιστορία των Αγώνων καθώς 8,6 εκατομμύρια «μαγικά χαρτάκια» βρίσκονται σε χέρια φίλαθλων. Μέχρι τώρα το ρεκόρ το είχε η Ατλάντα με 8,3 εκατομμύρια εισιτήρια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT