Ο τελευταίος Ολυμπιακός χορός

Ο χρόνος δεν γοητεύεται ούτε από τους πρωταθλητές και κάποια στιγμή το… καμπανάκι χτυπάει

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού θα αποτελέσουν τον… τελευταίο ολυμπιακό χορό για πολλούς σπουδαίους Ελληνες και ξένους αθλητές. Για την Κατερίνα Στεφανίδη, τη Σιμόν Μπάιλς, τον ΛεΜπρον Τζέιμς αλλά και για άλλους αθλητές και αθλήτριες που έχουν αφήσει έντονο το αποτύπωμά τους στον παγκόσμιο αθλητισμό όλα δείχνουν ότι έφτασε η ώρα να χτυπήσει το… ολυμπιακό καμπανάκι εξόδου. Η κλεψύδρα του πρωταθλητισμού σιγά σιγά αδειάζει καθώς η ηλικία, σε κάποια αθλήματα, παίζει καθοριστικό ρόλο.  

Προπονούνται ατελείωτες ώρες. Αντέχουν τους πόνους. Σφίγγουν τα δόντια και συνεχίζουν. Πετυχαίνουν τους στόχους τους. Είναι είδωλα. Ο χρόνος όμως δεν γοητεύεται ούτε από τους πρωταθλητές και κάποια στιγμή το… καμπανάκι χτυπάει. Και τότε έρχεται η ώρα για την… τελευταία παράσταση. Μία παράσταση που όταν αποφασιστεί συνειδητά οι κορυφαίοι αθλητές και αθλήτριες θέλουν να τη ζήσουν όπως ονειρεύονται.

Η Κατερίνα Στεφανίδη είναι 34 ετών. Στον πρωταθλητισμό έχει «πετάξει» πάνω σε… απάτητες, για τον ελληνικό επί κοντώ, κορφές και μας έχει προσφέρει πολλές στιγμές χαράς και συγκίνησης. Η εμφάνισή της στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα έδειξε ότι βρίσκεται μέσα στις κορυφαίες της Γηραιάς Ηπείρου και ότι μπορεί να διεκδικήσει διακρίσεις και τα επόμενα χρόνια. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες θα είναι 38 ετών. Μία ηλικία μεγάλη για να επιδιώξει διάκριση σε ένα τόσο επίπονο αγώνισμα. Βέβαια, η «Αικατερίνη των αιθέρων» ξέρει να πολεμάει και, ίσως, νικήσει και τον χρόνο.

Ο 38χρονος Βύρων Κοκκαλάνης κατάφερε να πάρει την πρόκριση για το «Παρίσι 2024» απέναντι σε αθλητές που όταν αυτός κατακτούσε μετάλλια αυτοί δεν ήξεραν τι είναι ιστιοπλοΐα. Το IQFoil όμως είναι ένα γρήγορο και δύσκολο σκάφος και η σωματική καταπόνηση μεγάλη. Έτσι, η κατάκτηση μίας πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς του 2028 θα είναι δύσκολη.

Ο Λευτέρης Πετρούνιας, στα 33 του, θα διεκδικήσει το 3ο ολυμπιακό μετάλλιο του. Το 2028 θα είναι 37 ετών και δύσκολα θα μπορέσει να ανεβεί στο πόντιουμ με στόχο τη διάκριση. Η πολυετής προπόνηση δρα συμψηφιστικά στο σώμα και μένει να δούμε εάν ο «άρχοντας των δαχτυλιδιών» θα καταφέρει να ξεπεράσει τον εαυτό του και τις προγνώσεις.

Ο Παναγιώτης Γκιώνης δείχνει να έχει… νικήσει τον χρόνο. Στα 44 κατάφερε να προκριθεί στο ολυμπιακό τουρνουά πινγκ πονγκ. Στην περίπτωση του Έλληνα οδοντιάτρου η επιστήμη δεν έχει… απάντηση. Η πρωταθλήτρια της πάλης Μαρία Πρεβολαράκη είναι 32 ετών. Μπορεί το κοπιαστικό άθλημά της να έχει «φορτώσει» με τραυματισμούς το σώμα της όμως η ίδια έχει αποδείξει ότι ξέρει να παλεύει. Αποχωρήσεις αναμένεται να υπάρξουν μετά το 2024 και από τα ομαδικά αθλήματά μας και η διοργάνωση της Γαλλίας να αποτελέσει την… τελευταία παράσταση για κάποιους πρωταθλητές μας.

Το δύσκολο αθλητικό αντίο

Η στιγμή του αθλητικού αποχαιρετισμού είναι, ίσως, η πιο δύσκολη στιγμή για έναν αθλητή. Από παιδί βρίσκεται στα στάδια, τα γήπεδα, τα προπονητήρια. Τόσα χρόνια αυτοί οι χώροι αποτελούν το σπίτι του. Και ξαφνικά ο χρόνος… χτυπάει το καμπανάκι για να φύγει. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού υπάρχουν κάποιοι αθλητές που έχουν υψηλές φιλοδοξίες πριν πουν αυτό το ολυμπιακό αντίο.

Η Σίμον Μπάιλς με τα επτά ολυμπιακά μετάλλια θέλει να αποχαιρετήσει την ενόργανη διευρύνοντας τη συλλογή της. Πρόκειται για τη σπουδαιότερη σύγχρονη αθλήτρια της γυμναστικής. Στα μάτια του κόσμου είναι ήδη νικήτρια. Η ίδια όμως θέλει να πει το αντίο επάνω στο βάθρο.

Ανάλογος είναι ο στόχος και της Σέλι Αν Φρέιζερ Πράις. Η Τζαμαϊκανή σπρίντερ με τα τρία χρυσά, τα τέσσερα ασημένια και το ένα χάλκινο διανύει το 37ο έτος και θέλει να κλείσει την καριέρα της με επιτυχίες. Τους Αγώνες της Γαλλίας έχουν επιλέξει για να κλείσουν τους ολυμπιακούς κύκλους πρωταθλητισμού ο ΛεΜπρόν Τζέιμς και ο Αντι Μάρεϊ. Ο 39χρονος μπασκετμπολίστας έχει τρία ολυμπιακά μετάλλια (2-0-1) και επιθυμεί να τα κάνει τέσσερα. Δύο ολυμπιακοί τίτλοι υπάρχουν στη συλλογή του Αντι Μάρεϊ. Ο τενίστας γνωρίζει ότι δύσκολα θα ανέβει στο βάθρο αλλά όλα τα ταξίδια ξεκινάνε από… ένα βήμα. Από το αγαπημένο του Ρολάν Γκαρός δεν θα μπορούσε να λείψει ο Ράφα Ναδάλ. Σε αυτά τα κορτ πέτυχε κάποιες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του και ίσως η ζωή να του χρωστάει ακόμα μία. Η περίπτωση του Νόβακ Τζόκοβιτς αποτελεί μία… εξίσωση για δυνατούς λύτες.

Το μαγιό με τους ολυμπιακούς κύκλους ενδέχεται να φορέσει για τελευταία φορά και η Σάρα Σιέστρεμ. Η Σουηδέζα Ολυμπιονίκης της κολύμβησης έχει δηλώσει ότι σκέφτεται να αποσυρθεί. Ο Τζιανμάρκο Τάμπερι στο Τόκιο κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ύψος. Είναι 32 ετών και θέλει να υπερασπιστεί τον τίτλο του και να αποχωρήσει από τους Ολυμπιακούς με ένα χρυσό μετάλλιο.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT