Παρίσι 2024: Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας στον Σηκουάνα και γύρω από αυτον

Παρίσι 2024: Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας στον Σηκουάνα και γύρω από αυτον

Είναι η πρώτη φορά που σε αστικό περιβάλλον, σε περίοδο ειρήνης, θα αναπτυχθούν τόσες διαφορετικές δυνάμεις ασφάλειας

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε… θέσεις μάχης βρίσκονται οι Γάλλοι στον Σηκουάνα και στην περιοχή γύρω από αυτόν.

Βατραχάνθρωποι, σκάφη, ανιχνευτές sonar, μονάδες συλλογής πληροφοριών εξοπλισμένες με drones, εκατοντάδες ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι και χιλιάδες στρατιώτες είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν, εάν παραστεί ανάγκη, διαφορετικού είδους απειλές.

Πρόκειται για μία πρωτοφανή επιχείρηση στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι θα αρχίσουν στις 26 Ιουλίου.

Από σήμερα το πρωί οι γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας άρχισαν να «κλειδώνουν» το κέντρο του Παρισιού για τα οχήματα που δεν διαθέτουν εξουσιοδότηση. Μία προστατευμένη ζώνη έχει δημιουργηθεί και στην περιοχή γύρω από τον Σηκουάνα. Κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Άουστερλιτς, ο οποίος έχει πάρει το όνομά του από τη Μάχη των Τριών Αυτοκρατόρων, τα πάντα είναι έτοιμα για μία διαφορετική μάχη. Σε αυτή την περιοχή του ανατολικού Παρισιού έχει κατασκευαστεί μία πύλη με δίχτυα που, σε περίπτωση πιθανής υποβρύχιας επίθεσης, θα πέσουν αμέσως στον βυθό του Σηκουάνα.    

Στις γύρω από τον «ιερό ποταμό» περιοχές έχουν ακροβολιστεί στρατιώτες με drones Parrot Anafi (drones ειδικά για εναέριες λήψεις που δίνουν μία λεπτομερή εικόνα του παρατηρούμενου στόχου καθώς διαθέτουν zoom υψηλής απόδοσης). Αποστολή των στρατιωτών είναι η λεπτομερής έρευνα της περιοχής και ο έγκαιρος εντοπισμός πιθανών απειλών.

Οι στρατιώτες έχουν στη διάθεσή τους εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, από υποβρύχια όπλα μέχρι «όπλα εμπλοκής» που μπορούν να θέσουν εκτός μάχης εχθρικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Είναι η πρώτη φορά που σε κάποιο αστικό περιβάλλον, σε περίοδο ειρήνης, θα αναπτυχθούν τόσες διαφορετικές δυνάμεις ασφάλειας.

«Πρόκειται για μία σύνθετη και άνευ προηγουμένου αποστολή. Οι στρατιώτες είναι έτοιμοι να προσαρμοστούν σε οποιεσδήποτε αλλαγές αλλά και σε οποιαδήποτε εξέλιξη τυχόν απειλής», δήλωσε μέλος των γαλλικών δυνάμεων ασφαλείας.  

Οι περιοχές κοντά στον Σηκουάνα έχουν χωριστεί σε ζώνες. Η «γκρίζα ζώνη» είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη ασφάλεια και βρίσκεται στις όχθες του Σηκουάνα. Για να εισέλθει κάποιος (κάτοικος ή τουρίστας) θα χρειαστεί ένα πάσο ασφαλείας με QR κωδικό. Από την παραμονή μέχρι και την επόμενη ημέρα της Τελετής Έναρξης πολλοί σταθμοί του μετρό θα είναι κλειστοί ενώ, κατά τη διάρκεια της Τελετής Έναρξης, θα κλείσει και ο εναέριος χώρος του Παρισιού.

Κατά τη διάρκεια της Τελετής Έναρξης θα βρίσκονται σε επιφυλακή περίπου 45.000 αξιωματικοί υποστηριζόμενοι από χιλιάδες στρατιώτες και ιδιωτικούς αστυνομικούς. Χθες, η αστυνομία συνέλαβε έναν εξτρεμιστή. 

Το Ολυμπιακό Χωριό απέκτησε τους πρώτους κατοίκους αθλητές

Με τα χρώματα των χωρών που θα πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει «ντυθεί» το Ολυμπιακό Χωριό. Οι αντιπροσωπείες των αποστολών ήδη βρίσκονται στο Παρίσι και από χθες άρχισαν να μπαίνουν και οι πρώτοι αθλητές και αθλήτριες. Από ελληνικής πλευράς μία από τις πρώτες εκπροσώπους της χώρας μας που μπήκαν στο αεροπλάνο με προορισμό την «Πόλη του Φωτός» ήταν η πρωταθλήτρια του τζούντο Ελισάβετ Τελτσίδου. Αύριο (19/7) θα μεταβούν στο Σατορού οι πρωταθλητές της σκοποβολής (Κορακάκη, Μόσχη, Μίτας, Κατζουράκη, Χαλκιαδάκης) με τους προπονητές τους.

Το Ολυμπιακό Χωριό αποτελείται από 40 διαφορετικά συγκροτήματα κατοικιών. Έχει κατασκευαστεί με καινοτόμες τεχνικές και είναι φιλικό για το περιβάλλον. Στους χώρους του δεν υπάρχουν κλιματιστικά με αποτέλεσμα οι Ολυμπιακές Επιτροπές να έχουν παραγγείλει, περίπου, 2.500 φορητά κλιματιστικά για τα δωμάτια των αθλητών και τις αθλητριών τους. Το Χωριό μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 14.500 άτομα. Οι πρώτες αποστολές που εγκαταστάθηκαν σε αυτό προέρχονταν από τη Μεγάλη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Νέα Ζηλανδία, τη Βραζιλία και την Ελβετία.

Εκατοντάδες είναι οι αθλητές, οι αθλήτριες και οι προπονητές που δεν θα μείνουν στο Ολυμπιακό Χωριό. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται και οι Έλληνες κωπηλάτες που προτίμησαν να μείνουν κοντά στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο προκειμένου να κερδίσουν χρόνο καθώς ο χώρος των αγώνων τους απέχει περισσότερη από μισή ώρα από το Ολυμπιακό Χωριό. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εκτός Χωριού θα μείνουν και οι περισσότεροι από τους προπονητές των ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν νοικιάσει δωμάτια κοντά στο κέντρο του Παρισιού.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 δεν θα διεξαχθούν μόνο στο Παρίσι. Έτσι, η Οργανωτική Επιτροπή έχει μεριμνήσει να υπάρχουν δωμάτια για να μένουν οι αθλητές και οι αθλήτριες που αγωνίζονται σε άλλες περιοχές. Έτσι, οι ιστιοπλόοι θα μείνουν στη Μασσαλία, οι σκοπευτές στο Σατορού, οι ομάδες μπάσκετ στη Λιλ κλπ.

Απειλές για απεργίες

Η Οργανωτική Επιτροπή «Παρίσι 2024» δεν έχει να ανησυχεί μόνο για τις τρομοκρατικές απειλές. Ένας άλλος… πονοκέφαλος είναι οι απειλές για απεργίες. Η Γαλλική Ένωση Καλλιτεχνών απειλεί να κηρύξει απεργία την ημέρα της Τελετής Έναρξης. Οι καλλιτέχνες (ηθοποιοί, χορευτές, ακροβάτες κλπ.) που έχουν προσληφθεί για την Τελετή διαμαρτύρονται για τους χαμηλούς μισθούς και την εργασιακή ανισότητα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Οργανωτική Επιτροπή αντιμετωπίζει μία απειλή για απεργία. Πριν από λίγες ημέρες χάρη στις συμφωνίες που επετεύχθησαν οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ ακύρωσαν μία απεργία που προκαλούσε προβλήματα σε εκατοντάδες πτήσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT