Ολυμπιακοί Αγώνες: Στην πασαρέλα της Τελετής Εναρξης

Ολυμπιακοί Αγώνες: Στην πασαρέλα της Τελετής Εναρξης

Oι σχεδιαστές δίνουν τον δικό τους… αγώνα

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «πρωτεύουσα της φινέτσας», το Παρίσι, θα φιλοξενήσει σε λίγες ημέρες τους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες και διάσημοι αλλά και άσημοι σχεδιαστές έχουν δώσει τον δικό τους… αγώνα προκειμένου να δημιουργήσουν στολές για τους αθλητές και τις αθλήτριες που θα προσελκύσουν τα βλέμματα και θα εντυπωσιάσουν σε μία διοργάνωση και σε μία εποχή όπου η… ηγεμονία του θεάματος αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες.

Οι περισσότερες χώρες έχουν εμπιστευτεί τους σχεδιαστές τους και στις στολές που θα φορέσουν οι αποστολές στην παρέλαση της 26ης Ιουλίου κυριαρχούν συνδυασμοί της κουλτούρας κάθε χώρας με τα εθνικά της χρώματα ενώ υπάρχουν και στολές που θα «κοινοποιήσουν» οικολογικά και κοινωνικά μηνύματα.

Οι Ελληνες αθλητές και αθλήτριες θα φορέσουν μία στολή που αντλεί έμπνευση από τα εθνικά χρώματά μας, με μπλε παντελόνι και μπεζ σακάκι. Δημιουργός της είναι η αθλητική εταιρεία που στηρίζει την Ελληνική Ολυμπιακή Αποστολή στη διοργάνωση του Παρισιού. Η χώρα μας θα είναι, όπως σε κάθε Ολυμπιακούς, η αποστολή που θα «ανοίξει» την παρέλαση των Αγώνων.

Με διάσημο Αμερικάνο σχεδιαστή έχει συνεργαστεί και αυτή τη φορά η Αμερικανική Ολυμπιακή Επιτροπή. Η στολή αποτελείται από ένα σακάκι ναυτικού τύπου, το οποίο στα πέτα έχει τις αποχρώσεις της αμερικανικής σημαίας. Στα πουκάμισα υπάρχει μπλε λεπτή ρίγα και η γραβάτα είναι, επίσης, μπλε. Το σετ συμπληρώνεται με φθαρμένα τζιν παντελόνια.

Μία από τις πιο κομψές στολές είναι αυτή της Γαλλίας. Με μπλε παντελόνι και ασορτί σακάκι όπου υπάρχουν και οι αποχρώσεις τις γαλλικής σημαίας για τους άνδρες και ναυτική σατέν φούστα ή παντελόνι με γιλέκο και ίδια σακάκι για τις γυναίκες η γαλλική αποστολή αναμένεται να εντυπωσιάσει με την κομψότητα και τη φινέτσα της. Ιδιαίτερη είναι και η στολή των Γάλλων τζουντόκα, η οποία θυμίζει κιμονό και φέρει την υπογραφή γνωστού οίκου.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Michel&Amazonka (@michelamazonka)

Ινδονήσιο σχεδιαστή με λαμπρή καριέρα στο Παρίσι εμπιστεύτηκε η Ολυμπιακή Επιτροπή της Ινδονησίας. Η στολή περιλαμβάνει μπλούζες, σορτς, παντελόνια κλπ., προκειμένου να ταιριάζουν με τις ανάγκες κάθε αθλήματος. Τα χρώματα προέρχονται από τη σημαία της χώρας με το λευκό να υποδηλώνει αγνότητα και γαλήνη και το κόκκινο τη γενναιότητα και την επιθυμία. Σύμφωνα με τους αθλητές με τα εθνικά χρώματα τιμάνε την ταυτότητα της χώρας τους και αποκτούν μεγαλύτερο κίνητρο για τη διεκδίκηση διακρίσεων.

Η γνωστή ιταλική φίρμα που «ντύνει» της ολυμπιακές ομάδες της χώρας από το 2012 έχει σχεδιάσει κομψά και casual ρούχα για τους Ιταλούς αθλητές και αθλήτριες. Φούτερ, μπλουζάκια πόλο, μπλε φόρμες που γράφουν με κεντημένα γράμματα «W ITALIA» αποτελούν την… ολυμπιακή προίκα των Ιταλών.

Ενας συνδυασμός από τα φυτά που περιλαμβάνει το Βασιλικό Εθνόσημο του Ηνωμένου Βασιλείου υπάρχει στις στολές της Μεγάλης Βρετανίας. Το τριαντάφυλλο, το γαϊδουράγκαθο και το τριφύλλι έχουν σχεδιαστεί σε στολές που, σύμφωνα με τους δημιουργούς, προάγουν την υπερηφάνεια, την αλληλεγγύη ανάμεσα σε φίλαθλους και αθλητές και προβάλλουν τη βρετανική ιστορία ενώ ξεχωρίζουν για το μοντέρνο στυλ τους.

Αντιδράσεις για τις στολές της Ταϊλάνδης και τις Μαλαισίας

«Παλαιομοδίτικα» χαρακτήρισαν οι Ταϊλανδοί τα σακάκια που θα φορέσουν οι αθλητές και οι αθλήτριες της χώρας τους. Με χιλιάδες αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για τα σακάκια, τα οποία έχει κατασκευάσει από πλαστικά μπουκάλια γνωστή ταϊλανδέζικη εταιρεία αθλητικών ειδών. Οι αντιδράσεις ήταν τόσο έντονες που αναγκάστηκε να πάρει θέση ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Σρέτχα Θαβίσιν.

«Αυτή η στολή είναι κάτι περισσότερο από ένα ρούχο. Αντιπροσωπεύει τη συγχώνευση του παρελθόντος της χώρας με ένα μέλλον που συνδέεται άμεσα με τη βιωσιμότητα και εμπνέει τη νέα γενιά γύρω από την κουλτούρα της χώρας μας. Παρακαλώ τους Ταϊλανδούς αδελφούς και αδελφές μας να ενθαρρύνουν τους αθλητές μας που θα μεταφέρουν στην ολυμπιακή σκηνή του Παρισιού, εκτός από τις αθλητικές ικανότητές τους, και την ταϊλανδέζικη κουλτούρα», τόνισε ο Ταϊλανδός Πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τους σχεδιαστές τα μοτίβα του σακακιού αντλούν έμπνευση από τον αρχαιολογικό χώρο Μπαν Τσιάνγκ που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Ανάλογες αντιδράσεις υπήρξαν και για τις στολές της Ολυμπιακής Αποστολής της Μαλαισίας. Χαρακτήρισαν το σχέδιο «οπισθοδρομικό και χωρίς έμπνευση». Και στη Μαλαισία εμπιστεύτηκαν τοπική εταιρεία για την κατασκευή των στολών.

Ελάχιστες ημέρες έχουν μείνει μέχρι την Τελετή Έναρξης και οι φίλοι της μόδας περιμένουν  με ανυπομονησία την παρέλαση στην Τελετή Έναρξης ώστε να δώσουν τα δικά τους… μετάλλια στους σχεδιαστές – δημιουργούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT