Ολυμπιακοί Αγώνες: Ενα τρομακτικό πρώτο δείγμα

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ενα τρομακτικό πρώτο δείγμα

Τα ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας στα παιχνίδια ποδοσφαίρου Μαρόκου - Αργεντινής και Μάλι - Ισραήλ σκορπούν φόβο στους Γάλλους μία ημέρα πριν από την τελετή έναρξης

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σύλληψη Ρώσου που φέρεται να ετοίμαζε αποσταθεροποίηση πριν από το ξεκίνημα. Και ένα ξεκίνημα που επιβεβαιώνει τους φόβους πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι θα είναι γεμάτοι με οργανωτικά κενά, τα οποία είναι σε θέση να δημιουργήσουν απρόβλεπτες καταστάσεις με εξίσου απρόβλεπτα αποτελέσματα…

Μία ημέρα πριν από την τελετή έναρξης, ελπίδες, μα κυρίως φόβοι, έχουν κυριεύσει τη Γαλλία, που κινείται ακόμη σε μετεκλογικούς ρυθμούς.

Το χάος που προκλήθηκε στην πρεμιέρα του ποδοσφαιρικού τουρνουά, στο παιχνίδι του Μαρόκο με την Αργεντινή, φυσιολογικά έχει προκαλέσει πανικό. Η πρώτη αθλητική δραστηριότητα των αγώνων αμαυρώθηκε και αυτό αναμφίβολα αποτελεί κηλίδα για τους διοργανωτές.

Ποτέ στην Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων δεν έχουν προκληθεί τέτοιας έκτασης επεισόδια, ποτέ θεατές δεν έχουν εισέλθει σε αγωνιστικό χώρο για να προκαλέσουν επεισόδια, ποτέ δεν έχουν εκτοξευθεί κροτίδες και αντικείμενα προς τους αθλητές και ποτέ αθλητές δεν έχουν παραμείνει στα αποδυτήρια για δύο ώρες προκειμένου να εκκενωθεί το γήπεδο και να συνεχιστεί ο αγώνας για τα τρία λεπτά που απέμεναν.  

Ενα ματς στο οποίο η Αργεντινή ισοφάρισε σε 2-2 στο 16ο λεπτό των καθυστερήσεων, όμως ύστερα από δύο ώρες το γκολ ακυρώθηκε ως οφσάιντ μέσω εξέτασης της επίμαχης φάσης από το VAR και το Μαρόκο πήρε τη νίκη με 2-1. 

«Είναι το μεγαλύτερο τσίρκο που έχω δει στη ζωή μου», είπε ο προπονητής της ολυμπιακής ομάδας και παλιά δόξα της εθνικής Αργεντινής, Χαβιέ Μαστσεράνο, ενώ ο πρώην συμπαίκτης του Λιονέλ Μέσι με ένα απλό «insolito» στα social media, που μεταφράζεται σε «απίστευτο», τα είπε όλα. 

Οι Αργεντινοί θεωρούν πως τα πράγματα ήρθαν «κουτί» στους Γάλλους, ώστε να ξεπληρώσουν με το ίδιο νόμισμα τη χειρονομία του Εμιλιάνο Μαρτίνες μετά τον τελικό του Μουντιάλ του Κατάρ με τους Γάλλους, αλλά και τα συνθήματα των παικτών της Αργεντινής για τους Γάλλους και το γενεαλογικό τους δέντρο, μετά την κατάκτηση του Copa America. 

Ανεξάρτητα αν ισχύει και σε τι βαθμό, αυτό που απασχολεί τους Γάλλους από χθες είναι αν τα επεισόδια που προκάλεσαν οι Μαροκινοί είναι σε θέση να βάλουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των αγώνων, αλλά και να ανοίξουν μια νέα πολιτική αντιπαράθεση εν μέσω της αβεβαιότητας που κυριαρχεί μετά την επικράτηση του αριστερού Μελανσόν στις εκλογές. Αλλωστε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως η Λεπέν και το κόμμα της θα επιδιώξουν να εκμεταλλευθούν το συμβάν εξαπολύοντας νέα ρητορική κατά των μεταναστών.

Η σκιά της Γάζας στο «Παρκ Ντε Πρενς»

Λίγη ώρα αργότερα από το παιχνίδι της Αργεντινής με το Μαρόκο, η σκιά της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης πλανιόταν βαριά πάνω από το «Παρκ Ντε Πρενς», όπου διεξαγόταν η αναμέτρηση του Ισραήλ με το Μάλι. 

Οι 1.000 αστυνομικοί και αρκετοί ακόμη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τα επεισόδια μετά το τέλος του αγώνα στους δρόμους γύρω από το στάδιο, αλλά και τις έντονες αποδοκιμασίες κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου του Ισραήλ.

Μέλη της «Europalestine», μιας γαλλικής ομάδας ακτιβιστών, κατάφεραν να εισέλθουν στο γήπεδο και φορώντας λευκά μπλουζάκια σήκωσαν δύο παλαιστινιακές σημαίες, σχηματίζοντας με χάρτινα πλακάτ το σύνθημα «Ελεύθερη Παλαιστίνη».

Μια άλλη ομάδα σε άλλο σημείο του γηπέδου ντυμένη στα χρώματα των καρπουζιών, σύμβολο πλέον της παλαιστινιακής αλληλεγγύης και έχοντας στα κεφάλια τους την παραδοσιακή καφίγια, προκαλούσαν τους Ισραηλινούς που παρακολουθούσαν το παιχνίδι και με τη σειρά τους αποδοκίμαζαν στρέφοντας τις σημαίες τους προς αυτή την κατεύθυνση, πριν επέμβει η αστυνομία και ηρεμήσει την κατάσταση.

Η απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές στη χώρα, λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την έναρξη των Αγώνων, θεωρήθηκε τόσο επικίνδυνη που ορισμένοι σχολιαστές τον κατηγόρησαν ότι «σκότωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Παρά το γεγονός πως ο ίδιος θεωρεί ότι ταυτόχρονα με την «εκεχειρία» των αγώνων θα εκτονωθούν τα πάθη στο εσωτερικό της χώρας και θα τονωθεί το εθνικό φρόνημα των Γάλλων, τα πρώτα σχέδια ασφάλειας δεν πείθουν πως θα υπάρξει ένα ήρεμο δεκαπενθήμερο για τη χώρα.

Η Γαλλία βρίσκεται στην εξαιρετικά δυσχερή θέση να φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες ουσιαστικά χωρίς κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Γκάμπριελ Ατάλ έχει ήδη παραιτηθεί και παραμένει για τη διάρκεια των Αγώνων, ενώ το υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο μοιάζει να απαρτίζεται από «ζόμπι». Οταν η υπουργός Αθλητισμού, Αμελί Ουντεά-Καστερά, συναγωνίστηκε με τη δήμαρχο του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, στην πρώτη κολύμβηση στον Σηκουάνα, ώστε να αποδειχθεί στους δύσπιστους πως τα νερά είναι αρκετά καθαρά για τους αγώνες τριάθλου και ανοιχτής κολύμβησης, κατέληξε να γλιστρήσει σε μια πλακόστρωτη πέτρινη ράμπα. Για αρκετούς ήταν ο πρώτος κακός οιωνός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που επίσημα ξεκινούν αύριο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT