Ο μισός πλανήτης βλέπει μπάσκετ – Δεύτερο άθλημα σε δημοφιλία

Ο μισός πλανήτης βλέπει μπάσκετ – Δεύτερο άθλημα σε δημοφιλία

Μεγάλη έρευνα σε 18 χώρες του κόσμου πραγματοποίησε η Nielsen - Τρεις στους τέσσερις πολίτες δηλώνουν σημαντικό ενδιαφέρον για το άθλημα

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μπάσκετ γοητεύει το αθλητικό κοινό και η επιβεβαίωση έρχεται από τη νέα έρευνα που διεξήγαγε η παγκοσμίου φήμης εταιρεία Nielsen, τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη που είχε γίνει τη χρονιά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας. 

Η έρευνα διεξήχθη σε 18 χώρες παγκοσμίως και τα συμπεράσματα είναι εντυπωσιακά για το μπάσκετ καθώς πιστοποιήθηκαν τρία πολύ σημαντικά συμπεράσματα, τα οποία ενδυναμώνουν τη θέληση και το όραμα της FIBA να κάνει το άθλημα ακόμα πιο δημοφιλές μέσα από την ανάπτυξη και την προώθησή του.

Οι χώρες στις οποίες έγινε η έρευνα είναι οι εξής: Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ινδονησία, Ιταλία, Ιαπωνία, Μεξικό, Φιλιππίνες, Ισπανία, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία.

Το μπάσκετ ενδιαφέρει 3,3 δισ. φιλάθλους παγκοσμίως

Κατά μέσο όρο 3 στους 4 που πήραν μέρος στην έρευνα επιβεβαιώνουν ότι έχουν σημαντικό ενδιαφέρον για το μπάσκετ. Αυτό αυτομάτως φέρνει το σπορ στη δεύτερη θέση των δημοφιλέστερων αθλημάτων παγκοσμίως.

Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον αυξήθηκε από το 68% του 2019 στο 74% του 2024. Η αύξηση είναι θεαματική καθώς με μία στατιστική, επιστημονική αναγωγή εκτιμάται ότι 3,3 δισ. άνθρωποι στον πλανήτη ενδιαφέρονται για το μπάσκετ στις ηλικίες 16-69.

Μάλιστα, αμέσως μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας, η αύξηση ήταν ακόμα πιο μεγάλη στις ηλικίες 16-29, καθώς εκεί το ενδιαφέρον έφτασε στο 80%. 

Ηλικιακές ομάδες 16-29

Το επίπεδο του ενδιαφέροντος σε αυτές τις ηλικίες είναι εξαιρετικά αισιόδοξο για το μπάσκετ, καθώς στις 18 αγορές που έγινε η έρευνα, συνολικά οι 4 στους 5 που ρωτήθηκαν απάντησαν ότι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το μπάσκετ. Σε σχέση με το 2019, στις ίδιες ηλικιακές ομάδες, παρατηρείται αύξηση 10%. Σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδονησίας, οι Φιλιππίνες, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και η Ισπανία, η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία το ποσοστό είναι ακόμα μεγαλύτερο. 

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023 που σάρωσε

Το Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο διεξήχθη το 2023 για πρώτη φορά σε τρεις χώρες (Φιλιππίνες, Ινδονησία και Ιαπωνία) συνοδεύτηκε από αύξηση του ενδιαφέροντος κατά 33%. 

Σε ό,τι αφορά την τελευταία διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ανδρών, το 58% δήλωσε ότι είχε σχετική γνώση για τη διοργάνωση, ενώ το 28% έδειξε ενδιαφέρον για την εξέλιξή της. Για το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών 2022, το 42% ήταν ενήμερο και το 20% έδειξε ενδιαφέρον.

Αυτοί οι αριθμοί επιβεβαιώνουν ότι τα δύο τελευταία Παγκόσμια Κύπελλα (Ανδρών – Γυναικών) ήταν τα καλύτερα στην ιστορία του μπάσκετ από πλευρά ενδιαφέροντος.

«Αυτή η έρευνα-ορόσημο, που γίνεται ύστερα από κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ από το 2019, προσφέρει εξαιρετικά πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση του μπάσκετ παγκοσμίως» είπε ο γενικός γραμματέας της FIBA, Ανδρέας Ζαγκλής. 

Η Ελλάδα στην έρευνα

Σε ό,τι έχει σχέση με την Ελλάδα, σύμφωνα με τα ευρήματα της Nielsen το ενδιαφέρον αυτών που ρωτήθηκε ανέρχεται στο εκκωφαντικό 87% ενώ στις ηλικίες 16-29 η διείσδυση του μπάσκετ επιτυγχάνεται σε ποσοστό 84%.

«Αυτά τα πολύ θετικά ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι το μπάσκετ συνεχίζει να προσελκύει ολοένα και περισσότερους φιλάθλους, ειδικά από τις νεότερες γενιές. Οι στρατηγικοί στόχοι μας, που καθορίστηκαν το 2019, συμβάλλουν ξεκάθαρα στο αυξανόμενο παγκόσμιο ενδιαφέρον για το άθλημά μας, βοηθώντας στο να γίνει το μπάσκετ όλο και πιο δημοφιλές. Η έκθεση δείχνει επίσης ξεκάθαρα τον αντίκτυπο και την επιτυχία των κορυφαίων τουρνουά μας, το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών και το Παγκόσμιο Κύπελλο των Ανδρών. Τώρα ανυπομονούμε να προχωρήσουμε στα επόμενα, στη Γερμανία το 2026 (γυναίκες) και στο Κατάρ το 2027 (άνδρες)», σημειώνει ο κ. Ζαγκλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT