Ο Πανιώνιος είναι ξανά εδώ

Αρης Λυκογιάννης και Φάνης Χριστοδούλου μιλούν στην «Κ» για τη μεγάλη επιστροφή του «ιστορικού» στη Basket league

ο-πανιώνιος-είναι-ξανά-εδώ-563144005

Η Νέα Σμύρνη είναι μια περιοχή που ζει έντονα, σχεδόν τα πάντα. Παράγει συναισθήματα, πλήθος απόψεων και οι άνθρωποί της εκπέμπουν μια διαφορετική κουλτούρα που σπάνια συναντάς σε περιοχές της Αθήνας με τόσο μεγάλο πληθυσμό (άνω των 70.000 κατοίκων). Για κάποια πράγματα στην «πλατεία», οι Νεοσμυρνιώτες, δεν σηκώνουν κουβέντα. Ενα από αυτά είναι και το μπάσκετ.

Ο Πανιώνιος, με το τόσο βαρύ παρελθόν, επέστρεψε στη Basket League –την Α1 όπως μάθαμε να τη λέμε όλα αυτά τα χρόνια– και αν κατάφερνε κι ο Μίλωνας να μείνει στην κορυφαία κατηγορία, η Ν. Σμύρνη θα είχε και τις δύο ομάδες της στα σαλόνια του ελληνικού μπάσκετ, για δεύτερη φορά ύστερα από τη σεζόν 1993-94.

Η «Κ» μίλησε με τον «αρχιτέκτονα» αυτής της επιτυχίας των «κυανέρυθρων», τον προπονητή τους, Αρη Λυκογιάννη, αλλά και με τον Φάνη Χριστοδούλου, τον θρύλο του ελληνικού μπάσκετ και σημαία της ομάδας, ο οποίος και φέτος θα βρεθεί κοντά της, σε μια άκρως απαιτητική χρονιά, όπως αναμένεται.

Ο 55χρονος προπονητής οδήγησε τον Πανιώνιο στην άνοδο μέσα από πολλές δυσκολίες και πλέον σχεδιάζει το νέο μονοπάτι, με βασική κατεύθυνση την παραμονή και στη συνέχεια τη… σκάλα για τα υψηλότερα πατώματα.

Κόουτς, τον περασμένο Μάιο ήρθε η άνοδος, σε μια σεζόν – σταθμό για τον Πανιώνιο, ο οποίος επέστρεψε στα σαλόνια του ελληνικού μπάσκετ. Μια χρονιά που είχε, όμως και πολλά προβλήματα, με τραυματισμούς. Ουσιαστικά ένας άθλος για το τμήμα. Τι συνέβη την περασμένη χρονιά;

– Η χρονιά ήταν αρκετά δύσκολη σε ό,τι αφορά στη διαχείριση καταστάσεων που παρουσιάστηκαν στην πορεία. Είχαμε κάνει ένα πολύ κακό ξεκίνημα, υπήρχε όμως αρκετή ποιότητα και εμπειρία στο ρόστερ. Οταν πήγα εγώ, κάναμε ένα πολύ μεγάλο σερί το οποίο μας έφερε στην πρώτη θέση και επί της ουσίας, αυτή τη θέση δεν τη χάσαμε ποτέ μέχρι το τέλος της regular season.

Είχαμε αρκετούς τραυματισμούς, χάσαμε πολλούς και κομβικούς παίκτες κατά τη διάρκεια της χρονιάς κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα στο φινάλε η λειτουργία της ομάδας μέσα στην προπόνηση να είναι πολύ προβληματική, διότι ουσιαστικά δεν είχαμε κόσμο να προπονηθεί. Ενας μικρός πυρήνας παικτών μας τράβηξε ένα πολύ μεγάλο φορτίο μέχρι το τέλος.

Ο Πανιώνιος είναι ξανά εδώ-1
INTIME News

«Να αλλάξει το σύστημα της Elite League»

Ο κόουτς Λυκογιάννης, όμως, θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξει το σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος της Β΄ κατηγορίας. Για ποιον λόγο;

– Νομίζω γενικότερα ότι το σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος της Elite League είναι πολύ λανθασμένο. Δεν υπάρχει καμία λογική. Σε όλα τα προηγμένα μπασκετικά πρωταθλήματα της ίδιας κατηγορίας, δηλαδή στην Ισπανία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στη Γαλλία, αυτός που τερματίζει πρώτος στην κανονική περίοδο, αυτομάτως παίρνει το εισιτήριο ανόδου για την 1η κατηγορία. Τα πλέι οφ και οτιδήποτε άλλο, γίνονται κατόπιν, για το δεύτερο εισιτήριο. Δεν βρίσκω καμία λογική για μια ομάδα η οποία είναι σερί 7 μήνες στην 1η θέση της βαθμολογίας και τερματίζει πρώτη με τρεις νίκες διαφορά από τον δεύτερο, να παίξει σε δύο παιχνίδια τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς. Δηλαδή να κάνεις ένα κακό παιχνίδι και να χάσεις την άνοδο. Τέλος καλό όλα καλά, όμως. Τα καταφέραμε και προχωράμε.

– Ο Πανιώνιος έχει μια πολύ βαριά φανέλα. Οι οπαδοί του έχουν απαιτήσεις. Διαμήνυσαν στη διοίκηση να έρθει πιο κοντά στον κόσμο. Τι συμβαίνει τελικά;

– Σε όλες τις ομάδες οι οποίες έχουν κόσμο, ακούγονται απόψεις. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στον Πανιώνιο, αλλά σε όλες τις ομάδες αυτές που έχουν Ιστορία και κόσμο. Αυτό είναι ένα κομμάτι που δεν έχει να κάνει με την ομάδα ή με τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Οι ομάδες είναι ανώνυμες εταιρείες, λειτουργούν με μια συγκεκριμένη πολιτική και αλίμονο αν οι αποφάσεις τις οποίες παίρνει η διοίκηση, καθορίζονται με το τι λέει ο ένας ή ο άλλος.

– Είσαι έτοιμος να το διαχειριστείς αυτό; Αν π.χ. ξεκινήσει άσχημα η ομάδα, η πίεση θα ανέβει κατακόρυφα.

– Αυτό σε ποια ομάδα επαγγελματική δεν συμβαίνει; Ποιος προπονητής επαγγελματίας στην Ελλάδα δεν το αντιμετωπίζει; Δηλαδή δεν το αντιμετωπίζει αυτό ο Μπαρτζώκας; Ο Αταμάν; Ο Πλάθα που ήταν στην ΑΕΚ; Η δουλειά του προπονητή, καλώς ή κακώς, αυτή είναι. Βρίσκεται πάντα υπό κρίση. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι η δουλειά του προπονητή δέχεται κριτική από αυτούς που δεν γνωρίζουν αυτή τη δουλειά. Είναι το μοναδικό επάγγελμα στον κόσμο στο οποίο συμβαίνει αυτό. Ο γιατρός ο οποίος πάει να κάνει μια εγχείρηση, δεν δέχεται κριτική από κανέναν…

– Να σε διακόψω για λίγο και να πω ότι στην Ελλάδα και ο γιατρός δέχεται κριτική από κάποιον αδαή και πολλά άλλα επαγγέλματα. Στη χώρα μας έχουμε την τάση να είμαστε «παντογνώστες»…

– Επί της ουσίας, για να απαντήσω και πιο συγκεκριμένα στην ερώτησή σου, ο κόσμος του Πανιωνίου, σε όλη τη διάρκεια της σεζόν βοήθησε με τον τρόπο του την ομάδα. Ο βασικός πυρήνας. Οι άνθρωποι δηλαδή, που ήρθαν στο γήπεδο και προσπάθησαν με τη φωνή τους να δώσουν την ώθηση για την επάνοδο στη Basket League. Είναι αλήθεια ότι υπήρχε πολύ μεγάλη επιθυμία από τον κόσμο να επανέλθει η ομάδα στη μεγάλη κατηγορία. Και καμιά φορά, μέσα από αυτή τη μεγάλη επιθυμία μπορεί να οδηγηθείς σε κάποιες κινήσεις παρορμητικές. Εν κατακλείδι, ο κόσμος βοήθησε την ομάδα και με την παρουσία του στο final 4, τόσο στο πρώτο ματς, όσο και στο δεύτερο μετά την ήττα από τον Μίλωνα. Θα επαναλάβω, όμως, ότι οι επαγγελματίες παίρνουν τις αποφάσεις και φυσικά θα επωμισθούν και το κόστος των αποφάσεών τους.

«Να κερδίσουμε τον σεβασμό όλων»

– Τι πιστεύεις ότι θα αλλάξει φέτος; Πήρατε τον Ενόκο με μεγάλη πείρα στην Ευρωλίγκα, τον Ντέιβις και τον Σμιθ με θητεία στη Basket League, τον Σαλούστρο…

– Προσπαθούμε να κάνουμε μια ομάδα που θα είναι σκληρή και ανταγωνιστική. Θέλουμε μια ομάδα με εμπειρία. Να μπορέσει γρήγορα να αφομοιώσει αυτά που τόσο το στυλ μπάσκετ που μας αρέσει και να αντεπεξέλθουν σε όσα θα αντιμετωπίσουμε σε μια απαιτητική Λίγκα όπως η Basket League.

– Ποιο είναι αυτό το στυλ μπάσκετ που θέλετε να παίξετε δηλαδή;

– Αυτό που παίζουν χρόνια οι ομάδες μου. Σωστή κυκλοφορία, καλές αποστάσεις, να σουτάρουμε καλά, σκληρή άμυνα, γενικότερα να είμαστε μια ομάδα που θα παίξει σκληρά και πάνω απ’ όλα θα έχει τον σεβασμό των αντιπάλων. Πάντα όταν κάποιος θα έρχεται να μας αντιμετωπίσει να σκέπτεται πως θα συναντήσει έναν δυνατό αντίπαλο. Οταν το κατακτήσουμε αυτό τότε θα είμαστε στον σωστό δρόμο.

– Ο στόχος ποιος είναι για φέτος κόουτς; Παραμονή ή στοχεύετε και λίγο πιο ψηλά;

– Σε πρώτη φάση θα επιδιώξουμε να μην μπλέξουμε και αρχίσουμε να κοιτάμε προς τα κάτω. Να «δέσουμε» όσο πιο γρήγορα την παραμονή και μετά να μπούμε στα πλέι οφ. Από κει κι έπειτα, αν έχουμε την ικανότητα για κάτι παραπάνω, σίγουρα θα το κυνηγήσουμε. Βήμα βήμα όμως.

– Εδρα η Γλυφάδα φέτος. Πώς προέκυψε αυτό;

– Δεν υπήρχε κάποιο άλλο γήπεδο να παίξουμε. Το «Μπεφόν» δεν πληροί τις προϋποθέσεις, χρειάζονταν αρκετά πράγματα –όχι ότι δεν τα χρειάζεται το κλειστό της Γλυφάδας– αλλά νομίζω ότι ήταν η πιο ασφαλής επιλογή και ήταν και στα νότια προάστια, φυσικά.

Ο Πανιώνιος είναι ξανά εδώ-2
INTIME News

«Ο Φάνης βλέπει τα πράγματα με διαφορετικό μάτι»

– Κοντά στην ομάδα, λοιπόν, βρίσκεται κι ένας θρύλος του ελληνικού μπάσκετ, ο Φάνης Χριστοδούλου.

– Επί της ουσίας είναι ο μοναδικός που μένει κοντά στην ομάδα από την πορεία αυτή από τη Β’ Εθνική και την Elite League στην Α’ κατηγορία. Ο Φάνης, ουσιαστικά, είναι ο συνδετικός κρίκος της ομάδας με τη διοίκηση. Είναι ο άνθρωπος που κάθεται στον πάγκο μαζί με την ομάδα, που μιλάμε συνέχεια για ό,τι έχει σχέση με την ομάδα, είτε είναι παικτικό είτε λειτουργικό είτε οργανωτικό. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει περάσει πάρα πολλά χρόνια τόσο στον Πανιώνιο όσο και στο ελληνικό μπάσκετ. Εχει ενεργοποιηθεί τα τελευταία τρία χρόνια, ύστερα από μεγάλη απουσία του, και θέλουμε να παραμείνει δίπλα μας.

– Αισθάνεσαι καλά, προφανώς, που έχεις έναν τέτοιον άνθρωπο δίπλα σου…

– Ο Φάνης έχει μεγάλη εμπειρία, βλέπει κάποια πράγματα με διαφορετικό μάτι, απ’ ό,τι τα βλέπω εγώ κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

– Τι πράγματα δηλαδή;

– Είναι σημαντικό να έχεις κάποιον μαζί σου ο οποίος αντιλαμβάνεται κάποια πράγματα από διαφορετικό πρίσμα. Ο Φάνης έχει αρκετά στο μυαλό του τον ρόλο του παίκτη ακόμη. Είναι σημαντικό να ακούς την άποψή του σε διαφορετικές καταστάσεις, είτε αφορά στην προπόνηση είτε συμπεριφορές. Γνωρίζει πάρα πολύ καλά πώς σκέφτεται ο παίκτης.

«Δεν υπάρχουν βατά προγράμματα»

– Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024. Το πρώτο ματς εντός έδρας με Κολοσσό, και ουσιαστικά το πρόγραμμα μέχρι την 6η αγωνιστική δείχνει, αυτό που λέμε βατό, μέχρι να αρχίσει η… ανηφόρα με σερί Αρη, ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και Προμηθέα.

– Δεν ερμηνεύω ποτέ τις κληρώσεις των πρωταθλημάτων μ’ αυτόν τον τρόπο. Η πείρα μού έχει δείξει ότι ξεκινώντας με ένα πρόγραμμα που θεωρείται «βατό», τα πράγματα δεν πηγαίνουν ποτέ όπως τα υπολογίζεις, ενώ ξεκινώντας με ένα πρόγραμμα πολύ δύσκολο, βρίσκεις λύσεις εκεί που δεν το περιμένεις. Οπότε δεν μπορείς πεις με ασφάλεια ότι ένα πρόγραμμα είναι βατό, εύκολο ή δύσκολο. Και θα το αιτιολογήσω: Κοιτάζοντας τα ονόματα των ομάδων στο πρόγραμμα και λέμε ότι π.χ. ο Κολοσσός είναι βατός. Αγνοούμε, όμως ότι υπάρχει από πίσω ένα τεράστιο «πρέπει». Αρα, αυτομάτως, αυτό το ματς γίνεται δύσκολο. Αυξάνεται η πίεση διότι είναι μια αναμέτρηση «must win». Παίζεις με τον Κολοσσό στην έδρα σου. Αρα, ποιο είναι το βατό πρόγραμμα; Αυτή είναι μια ανάλαφρη ερμηνεία θα έλεγα. Δεν υπάρχει εύκολο και δύσκολο πρόγραμμα, διότι όλοι παίζουν με όλους. Το κομβικό είναι η χρονική στιγμή που θα γίνουν τα ματς, το πώς θα είναι η ομάδα και η διαχείριση των καταστάσεων. Το πιο σημαντικό σε όλα, στη λειτουργία των ομάδων, το Α και το Ω, έχει να κάνει με αυτό. Με τη διαχείριση των καταστάσεων. Και πρώτα απ’ όλους η διοίκηση και μετά όλοι οι υπόλοιποι. Πώς θα διαχειριστείς τις νίκες, τις ήττες, τις κρίσεις, τα πάντα. Αν υπάρξει σωστή διαχείριση καταστάσεων μέσα στη σεζόν, ο Πανιώνιος θα κάνει μια επιτυχημένη πορεία. Δεν έχω καμιά αμφιβολία.

Η Εθνική ομάδα

– Και μια τελευταία ερώτηση. Εθνική ομάδα. Την είδες στο προολυμπιακό, στα φιλικά. Τι πιστεύεις ενόψει Ολυμπιακών και στον δύσκολο όμιλο που έχουμε έναν Καναδά πολύ κοντά στο στυλ του ΝΒΑ, μια Ισπανία καθαρά ευρωπαϊκής φιλοσοφίας και μια Αυστραλία ίσως κάπου ανάμεσα.

– Αρχικά να πούμε ότι αποτελεί επιτυχία το γεγονός και μόνο ότι προκριθήκαμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κάτι που το πιστώνονται όλοι. Οπως είπες κι εσύ, είμαστε σε έναν δύσκολο όμιλο, με ομάδες που –κατά την άποψή μου– έχουν πολύ ταλέντο και δυνατό ρόστερ, αλλά και μεγαλύτερο βάθος από το δικό μας. Για να μπορέσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και να μπούμε στις δύο πρώτες θέσεις του ομίλου, πρέπει να βρεθούμε στην κατάλληλη φόρμα την κατάλληλη μέρα όλοι. Να βρεθεί σε ένα καλό μομέντουμ αγωνιστικό η πλειονότητα των παικτών μας, για να μην πω όλοι. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να βρεθούν παίκτες μας σε μέτριες βραδιές.

– Πιστεύεις ότι η ομάδα είναι καλύτερη στο ανοικτό γήπεδο απ’ ό,τι στο σετ παιχνίδι;

– Στο ανοικτό γήπεδο έχουμε μια φυσική ροπή και ικανότητα λόγω της παρουσίας του Γιάννη, ο οποίος θέλει open court, ένας εναντίον ενός και αιφνιδιασμούς για να ξεδιπλώσει τα δυνατά στοιχεία του. Υπάρχει ο Καλάθης ο οποίος μπορεί να τρέξει καλά την ομάδα και να πασάρει μπροστά, αλλά για να συμβούν αυτά θα πρέπει να αμυντικά να είμαστε συνεπείς και να κατεβάσουμε τα ριμπάουντ. Θα παίξουμε με ομάδες που έχουν μεγάλο ταλέντο στην επίθεσή τους και πολλά όπλα, οπότε η αμυντική μας συμπεριφορά είναι αυτή που θα καθορίσει την εξέλιξη του ματς. Πρέπει να κρατήσουμε χαμηλά την παραγωγικότητα των αντιπάλων μας. Παραδοσιακά, δεν είμαστε ομάδα που πάμε να νικήσουμε βάζοντας 100 πόντους. Αντιθέτως, οι αντίπαλοί μας θέλουν να πάνε τα ματς στις πολλές κατοχές. Αρα, για να έχουμε τύχη, πρέπει να πάμε σε κάτι διαφορετικό.

Ο Πανιώνιος είναι ξανά εδώ-3
INTIME News

Φάνης: Γιατί όχι, να βγούμε και Ευρώπη

Η σκυτάλη της συζήτησης περνά στον Φάνη. Τη ζωντανή Ιστορία του μπασκετικού Πανιώνιου και του ελληνικού μπάσκετ. Χαμογελαστός, όπως πάντα, και με διάθεση για χιούμορ, τονίζει ότι θα παραμείνει κοντά στην ομάδα για όσο εκείνη τον χρειαστεί και δηλώνει αισιόδοξος και σίγουρος για τις επιλογές του κόουτς Λυκογιάννη, ενόψει της νέας σεζόν.

«Η ομάδα έκανε κάποιες επιλογές και κυρίως ο κόουτς ο οποίος είναι ο υπεύθυνος τους σχήματος και για το πώς θα παίξει η ομάδα. Οι επιλογές του κόουτς είναι καλές. Πλέον, πρέπει να δεθεί η ομάδα, να έχουμε υγεία, διότι πέρυσι είχαμε τεράστια προβλήματα με τραυματισμούς και να κάνουμε μια καλή πορεία».

Ο Φάνης στέκεται κι αυτός στο σύστημα της Α2 που ταλαιπώρησε τον Πανιώνιο την περασμένη χρονιά: «Πρέπει να αλλάξει, οπωσδήποτε. Δεν γίνεται να είσαι μια ολόκληρη χρονιά πρώτος και ξαφνικά με κάποια απρόοπτα γεγονότα, να κινδυνεύεις να χάσεις την άνοδο. Αν και τώρα αυτό δεν μας αφορά, αφού αλλάξαμε κατηγορία. Σίγουρα, όμως, πρέπει να γίνει κάτι».

– Φάνη, τι πρέπει να κάνει ο Πανιώνιος για να μείνει κατηγορία και μετά να στοχεύσει ψηλότερα;

– Αυτό που πρέπει, το κάνει ήδη. Εχει ενισχυθεί σωστά, έχει αλλάξει τα πάντα, έγινε επαγγελματική πλέον η ομάδα. Εχουν μπει σωστοί άνθρωποι στα πόστα που πρέπει και σε όλους τους τομείς και πιστεύω ότι θα έχουμε μια καλή πορεία και γιατί όχι, να βγούμε και Ευρώπη. Πολύ σημαντικό κομμάτι αυτό».

– Ο κόουτς λέει ότι νιώθει καλά που είσαι δίπλα του. Κρατάς όντως «ζωντανό» ακόμη μέσα σου τον παίκτη;

– Ναι, έτσι είναι, αυτό δεν το έχω αποβάλει ακόμη, νιώθω παίκτης. Και πολλές φορές, με κάποιες περίεργες διαιτησίες, που βλέπω τι συμβαίνει μέσα στο παιχνίδι, «βγαίνω από τα ρούχα μου». Πολλές φορές ξεπερνώ ίσως τα όρια. Δεν μπορώ να το αποβάλω αυτό.

– Δηλαδή δεν θα σε δούμε ποτέ σε ρόλο προπονητή;

– Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι ξανά ενεργά με τον χώρο. Λίγο δύσκολο να συμβεί αυτό. Είμαι και σε μια ηλικία περίεργη, δεν το αντέχω (γέλια). Στον Πανιώνιο, πάντως, θα είμαι εκεί κοντά όσο με θέλουν. Αν δεν με θέλουν, τα μαζεύω και φεύγω (γέλια).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT