Σπ. Καπράλος στην «Κ»: Επίτευγμα για την Ελλάδα η αποστολή 100 αθλητών

Σπ. Καπράλος στην «Κ»: Επίτευγμα για την Ελλάδα η αποστολή 100 αθλητών

«Η πρόκριση 100 αθλητών και αθλητριών μας αποτελεί μεγάλο κατόρθωμα γιατί οι προκρίσεις έχουν δυσκολέψει πολύ», σημειώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ – ΠΑΡΙΣΙ. Λιγότερα από δύο εικοσιτετράωρα έχουν μείνει από το προσεχές Σάββατο (27/7) που οι πρώτοι Ελληνες αθλητές και αθλήτριες θα μπουν στη μάχη των Ολυμπιακών Αγώνων, μία μάχη στην οποία θα διεκδικήσουν τα όνειρά τους. Η ελληνική αποστολή αποτελείται από 100 πρωταθλητές και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, σε συνέντευξη που έδωσε στην «Κ» χαρακτήρισε «μεγάλο κατόρθωμα» τις 100 προκρίσεις.

«Η πρόκριση 100 αθλητών και αθλητριών μας αποτελεί μεγάλο κατόρθωμα γιατί οι προκρίσεις έχουν δυσκολέψει πολύ, διότι έχουν αφαιρεθεί θέσεις από παραδοσιακά αθλήματα που καλλιεργούνται στην Ελλάδα, για να εισέλθουν νέα. Η είσοδος νέων αθλημάτων στο Ολυμπιακό Πρόγραμμα, όπως το σκέιτμπορντ, το μπρεϊκντάνσινγκ, το σερφ στα κύματα και η αναρρίχηση, έχει ως στόχο να προσελκύσει τους νέους. Σε αυτά τα αθλήματα, προς το παρόν, είναι δύσκολο να κατακτήσουμε προκρίσεις διότι στερούμαστε ειδικών χώρων αλλά και της απαραίτητης τεχνογνωσίας. Γι΄αυτό το λόγο η πρόκριση 100 εκπρόσωπών μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελεί επίτευγμα», μας είπε ο κ. Καπράλος.

Η ελληνική ομάδα αποτελείται από 100 αθλητές και αθλήτριες, αλλά η… ποσότητα διαθέτει και ποιότητα. Οι πρωταθλητές μας αποτελούν ένα αμάλγαμα από έμπειρους και από φερέλπιδες νέους. Οι επιδόσεις τους τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι μπορούν να διεκδικήσουν προκρίσεις στις επόμενες φάσεις των αγωνισμάτων τους, ενώ κάποιοι εξ αυτών συγκαταλέγονται μέσα στα φαβορί για διάκριση, κάτι που μας επιβεβαίωσε και ο κ. Καπράλος.

«Τα περισσότερα παιδιά από την ομάδα έχουν πιθανότητες για διάκριση. Για εμένα διάκριση δεν είναι μόνο το μετάλλιο αλλά και οι προκρίσεις σε ημιτελικούς και τελικούς», υπογράμμισε ο Ελληνας «Αθάνατος» και όταν του ζητήσαμε να μας κάνει κάποιες προβλέψεις, απάντησε: «Θα έχουμε παρουσία σε 17 αθλήματα και, μάλιστα, σε κάποια με πολυπληθείς ομάδες. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για διακρίσεις και μετάλλια. Θα αναφέρω κάποια αθλήματα: στίβος, ενόργανη, κολύμβηση, πάλη, ξιφασκία, τζούντο, σκοποβολή, τένις, κωπηλασία και, φυσικά, το πόλο».

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού έχουν… παράδοση να «γράφουν» ιστορία. Η διοργάνωση του 1900 επισκιάστηκε από τη Διεθνή Εκθεση και του 1924 άφησε μεγάλα χρέη στους διοργανωτές. Αυτή τη φορά οι Γάλλοι έχουν επενδύσει στον πολιτισμό τους. Πολλά τοπόσημα μετατράπηκαν σε στάδια και το «πράσινο» αποτύπωμα αναμένεται να αποτελέσει ορόσημο για τις μετέπειτα διοργανώσεις.

«Στο Παρίσι υπάρχουν πολλές καινοτομίες. Το Ολυμπιακό Χωριό έχει κατασκευαστεί με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, έχουν γίνει προσπάθειες να περιοριστεί το πλαστικό και να μειωθεί το αποτύπωμα του άνθρακα και κατασκευάστηκε σε μία υποβαθμισμένη περιοχή. Είναι η πρώτη διοργάνωση που εφαρμόζεται η ισότητα των φύλων σε ό,τι αφορά τον αριθμό των συμμετοχών. Η διοργανώτρια χώρα θα ξεχωρίσει γιατί χρησιμοποιεί τα όμορφα μνημεία της και θα τα αναδείξει περισσότερο. Ετσι, στις Βερσαλλίες θα δούμε ιππασία, στον Πύργο του Αϊφελ μπιτς βόλεϊ και τοξοβολία, στο Μεγάλο Παλάτι ξιφασκία και στον Σηκουάνα τρίαθλο και κολύμβηση», δήλωσε ο κ. Καπράλος.

Ο Ελληνας «Αθάνατος» διαθέτει μεγάλη εμπειρία από ολυμπιακές διοργανώσεις, τόσο ως αθλητής του πόλο όσο και ως παράγοντας. Εχει παρακολουθήσει δια ζώσης πολλές διοργανώσεις και αποτελεί τον κατάλληλο άνθρωπο για να μας κάνει μία πρώτη εκτίμηση για την προετοιμασία και την υλοποίηση των σχεδίων των Γάλλων διοργανωτών. «Το πρώτο στοίχημα για τους διοργανωτές θα είναι η Τελετή Εναρξης. Πρόκειται για μία εκπληκτική ιδέα με όμορφες εικόνες, που θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο. Από την άλλη πλευρά θα διεξαχθεί εκτός σταδίου, κάτι που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Οι διοργανωτές όμως πήραν το ρίσκο. Οπως έχετε δει τα μέτρα ασφαλείας είναι αυξημένα. Εχουν ενεργοποιηθεί δυνάμεις από ολόκληρη τη Γαλλία και ήρθαν στο Παρίσι και ξένοι αξιωματικοί. Ο βαθμός ασφαλείας είναι ο υψηλότερος που έχω ποτέ δει. Από τη μία πλευρά μπορεί οι τόσοι έλεγχοι να μας δυσαρεστούν από την άλλη όμως χαιρόμαστε γιατί νιώθουμε ασφαλείς».

Σπ. Καπράλος στην «Κ»: Επίτευγμα για την Ελλάδα η αποστολή 100 αθλητών-1
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος (INTIME News)

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν σε μία χρονική περίοδο με πολλές γεωπολιτικές αλλαγές. Οι «Αθάνατοι» προσπαθούν να αφήσουν τις αντιπαλότητες των χωρών εκτός… ολυμπιακών κύκλων όμως, πολλές φορές, η μεγαλύτερη αθλητική γιορτή βρέθηκε στο κάδρο αντιπαραθέσεων. «Φυσικά και τα γεωπολιτικά προβλήματα επηρεάζουν αλλά στο τέλος υπερισχύει η δύναμη και το μεγαλείο των Ολυμπιακών Αγώνων και όλα τα άλλα ξεχνιούνται», δήλωσε ο κ. Καπράλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT