Εξι αστέρια στο Παρίσι

Αθλητές που θα προσπαθήσουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες να βγουν στο προσκήνιο και να κατακτήσουν ένα μετάλλιο

5' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρίσι. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για έναν αθλητή. Σε κάθε διοργάνωση υπάρχουν οι σταρ, αλλά και η νέα γενιά που φιλοδοξεί να αφήσει το δικό της στίγμα στον αθλητισμό των πέντε κύκλων και να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά της στην Ιστορία. Στη διοργάνωση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Πόλη του Φωτός, πολλοί θα είναι οι αθλητές και οι αθλήτριες που θα κάνουν «σεφτέ» στην ολυμπιακή συλλογή μεταλλίων. Στο Παρίσι βρίσκεται μια εξαιρετικά φιλόδοξη και ταλαντούχα νέα φουρνιά πρωταθλητών, καθώς και αθλητές μεγαλύτεροι που έχουν διακριθεί σε παγκόσμια και ηπειρωτικά πρωταθλήματα, αλλά από το παλμαρέ τους λείπει το ολυμπιακό «διαμάντι». Η διάκριση που καταξιώνει κάθε άνθρωπο που μπαίνει στον χώρο του αθλητισμού. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Γαλλίας τα φώτα θα πέσουν πρωτίστως πάνω στα μεγάλα ονόματα, στους αθλητές που έχουν ανεβεί στο ολυμπιακό βάθρο. Πίσω όμως από αυτούς υπάρχουν και εκείνοι που θα διεκδικήσουν τα σκήπτρα στη μεγαλύτερη αθλητική γιορτή.

Κουίνσι Γουίλσον, 16 ετών, ΗΠΑ

Στίβος

Εξι αστέρια στο Παρίσι-1
[USA TODAY SPORTS]

Σε ηλικία μόλις 16 ετών έχει αφήσει το στίγμα του στην Ιστορία του αμερικανικού κλασικού αθλητισμού πριν καν αρχίσουν οι Αγώνες. Ο Κουίνσι Γουίλσον θα γίνει στο Παρίσι ο νεαρότερος Αμερικανός αθλητής στίβου που θα πάρει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο νεαρός 400άρης από το Μέριλαντ άρχισε τον αθλητισμό σε ηλικία 8 ετών και πριν γίνει 14, το 2022 (!), άρχισε να συλλέγει ρεκόρ καταρρίπτοντας επίδοση που άντεχε από τη δεκαετία του ’90. Στις ΗΠΑ τον θεωρούν παιδί-θαύμα και πώς να μην πιστεύουν σε αυτόν, αφού πριν από έναν μήνα (23 Ιουνίου) πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ στα 400 μ. κάτω των 18 (44.59) και πριν από μία εβδομάδα (19 Ιουλίου) κατέβασε τον χρόνο στα 44.20. Οι εντυπωσιακές εμφανίσεις τού έδωσαν μια θέση στην ολυμπιακή ομάδα της χώρας του και θα πάρει μέρος στα 4Χ400.

Ζενγκ Χαοχάο,12 ετών, Κίνα

Σκέιτμπορντ

Εξι αστέρια στο Παρίσι-2
[REUTERS / Tyrone Siu]

Τη βραδιά που θα σβήσει η Ολυμπιακή Φλόγα στο Παρίσι, η Ζενγκ Χαοχάο θα σβήσει τα 12 κεράκια στην τούρτα των γενεθλίων της. Νωρίτερα θα προσπαθήσει να κάνει δώρο στον εαυτό της ένα μετάλλιο. Θα αγωνιστεί στο σκέιτμπορντ, το άθλημα που μπήκε στο ολυμπιακό πρόγραμμα στη διοργάνωση του Τόκιο.

Η γεννημένη στην Κορέα Κινέζα αθλήτρια άρχισε να ασχολείται με το αγαπημένο της σπορ σε ηλικία επτά ετών και από τότε η ζωή της περιστρέφεται γύρω από αυτό. Μέσα σε τέσσερα χρόνια ξεχώρισε σε πολλούς αγώνες και οι πρωτιές διαδέχονταν η μία την άλλη, και μάλιστα σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες.

Η επιλογή της για την ολυμπιακή ομάδα της χώρας της την καθιστά τη νεότερη Κινέζα που έχει πάρει ποτέ μέρος στη μεγάλη αθλητική γιορτή.

ΣάμερΜάκιντος, 17 ετών, Καναδάς

Κολύμβηση

Εξι αστέρια στο Παρίσι-3

«Πιθανότατα πρόκειται για την καλύτερη κολυμβήτρια που έχει αναδείξει ο Καναδάς», λένε οι άνθρωποι της καναδικής κολυμβητικής ομοσπονδίας για τη Σάμερ Μάκιντος και εναπόκειται στο μέλλον να αποδείξει εάν έχουν δίκιο. Η 17χρονη αθλήτρια έχει σπάσει περισσότερα από 50 εθνικά ρεκόρ κολύμβησης όλων των ηλικιακών κατηγοριών. Στα 14 χρόνια της ήταν το νεότερο μέλος της καναδικής ομάδας στους Ολυμπιακούς του Τόκιο και μάλιστα είχε καταταγεί 4η στα 400 μ. ελεύθερο.

Στην κατοχή της έχει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 400 μ. μεικτής ατομικής και είναι η δεύτερη ταχύτερη γυναίκα στα 800 μ. ελεύθερο. Στο Παρίσι θα αγωνιστεί στα 200 μ. πεταλούδα και στο αγαπημένο της αγώνισμα των 400 μ. μεικτής ατομικής. Η ίδια δεν ευχαριστιέται ποτέ με την επίδοσή της, καθώς πάντα θέλει κάτι παραπάνω. Στην Πόλη του Φωτός θα δούμε εάν αυτό το παραπάνω είναι ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο.

Νταουρέν Κουρουγκλίεφ, 31 ετών, Ελλάδα

Πάλη

Εξι αστέρια στο Παρίσι-4
[ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS]

Το όνομα Νταουρέν Κουρουγκλίεφ πιθανότατα δεν λέει τίποτα στην πλειονότητα των Ελλήνων φιλάθλων. Και όμως, ο γεννημένος στο Νταγκεστάν της Ρωσίας αθλητής θα αγωνιστεί με τα ελληνικά χρώματα στην ελευθέρα πάλη. Και όχι απλώς θα αγωνιστεί, αλλά, σύμφωνα με αυτά που έχει επιτύχει μέχρι σήμερα, συγκαταλέγεται στα φαβορί για μια θέση στο βάθρο και μάλιστα την υψηλότερη της κατηγορίας του (86 κ.). Ο 31χρονος πρωταθλητής ασχολήθηκε από μικρός με την πάλη και αναδείχθηκε πρωταθλητής Ρωσίας το 2018 και το 2020, πρωταθλητής Ευρώπης το 2017 και πρώτος στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού. Η «κόκκινη κάρτα» στους Ρώσους αθλητές εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία ώθησε τον παλαιστή να αναζητήσει νέο εθνόσημο. Και έτσι βρέθηκε στην ελληνική πάλη, όπου και με τα γαλανόλευκα διεύρυνε τη συλλογή των χρυσών μεταλλίων του. Με πρωτιές σε μεγάλες διοργανώσεις, δείχνει να μην ξέρει να χάνει και αυτό μένει να το αποδείξει και στις παλαίστρες της Πόλης του Φωτός.

Τόμπι Ρόμπερτς, 19 ετών, Μ. Βρετανία

Αναρρίχηση

Εξι αστέρια στο Παρίσι-5

Ο Τόμπι Ρόμπερτς μυήθηκε στην αθλητική ορειβασία πριν πάει στο σχολείο, καθώς από την ηλικία των τριών ετών έδειξε ότι ήθελε να σκαρφαλώσει ψηλά. Στα 19 κατάφερε να γίνει ο πρώτος Βρετανός εκπρόσωπος του αθλήματος που πήρε πρόκριση για τους Ολυμπιακούς του Παρισιού. Από την ηλικία των δέκα ετών είχε βρει στην αναρρίχηση τον αγαπημένο τρόπο γυμναστικής και γρήγορα άρχισε να πετυχαίνει επιδόσεις που δεν κατάφερναν να σημειώσουν οι μεγαλύτεροι και εμπειρότεροι αθλητές και να κατακτά αναρριχητικές διαδρομές με υψηλό βαθμό δυσκολίας. Το πρώτο χρυσό μετάλλιο ήρθε τον Ιούνιο του 2023 και λίγους μήνες αργότερα, στους ευρωπαϊκούς προολυμπιακούς, κατέκτησε και το εισιτήριο για την κορυφαία αθλητική διοργάνωση. Στη συλλογή του υπάρχουν τέσσερα χρυσά και τέσσερα χάλκινα από παγκόσμια κύπελλα και στο Παρίσι φιλοδοξεί να προσθέσει στο παλμαρέ του ένα μετάλλιο με λάμψη ολυμπιακή.

Κέισι Κάφχολντ, 20 ετών, ΗΠΑ

Τοξοβολία

Εξι αστέρια στο Παρίσι-6
[REUTERS / Andrew Kelly]

Μια Αμερικανίδα, η Κέισι Κάφχολντ, θέλει να τερματίσει την κυριαρχία της Νότιας Κορέας στην τοξοβολία. Η 20χρονη βρίσκεται στην 1η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και έχει ως στόχο να ανεβάσει τη σημαία των ΗΠΑ στον υψηλότερο ιστό, για πρώτη φορά ύστερα από το 1976.

Το 2021 ήταν 2η στον κόσμο, ενώ στη συλλογή της υπάρχουν χρυσά από ομαδικά αγωνίσματα. Θα αγωνιστεί για 2η φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς στο Τόκιο είχε έρθει 17η αλλά στους προκριματικούς πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία έως 21 ετών. Από τότε έχει ωριμάσει αθλητικά και, όπως λέει και η ίδια, έχει βρει τρόπους να κερδίζει ακόμα και όταν δεν είναι σε καλή κατάσταση. Μπορεί οι αθλήτριες της Νότιας Κορέας να έχουν κατακτήσει τα χρυσά ολυμπιακά μετάλλια των τελευταίων διοργανώσεων, όμως η Αμερικανίδα δείχνει έτοιμη να σταματήσει αυτό το σερί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT