Η ιστορία πίσω από την πιο εξωπραγματική φωτογραφία των Ολυμπιακών – έως τώρα

Η ιστορία πίσω από την πιο εξωπραγματική φωτογραφία των Ολυμπιακών – έως τώρα

Photoshop ή ΑΙ; Τέλειες συνθήκες, τύχη και εμπειρία, απαντά ο φωτογράφος που κατάφερε να συλλάβει το πιο εντυπωσιακό στιγμιότυπο των Ολυμπιακών του Παρισιού

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα μακρινό ύφαλο, 16.000 χιλιόμετρα από το Παρίσι, ο σέρφερ Γκάμπριελ Μεδίνα φιλοδώρησε τους θεατές με μία από τις πιο εξωπραγματικές εικόνες των Ολυμπιακών

Ο Βραζιλιάνος απογειώθηκε από ένα γιγαντιαίο κύμα στο Teahupo’o στην Ταϊτή και, ολοκληρώνοντας την προσπάθειά του, αιωρούμενος ακόμα πάνω από το νερό, σήκωσε το χέρι του ψηλά εν είδει πανηγυρισμού, με τη σανίδα του στο ίδιο ύψος με τον ίδιο, σαν να περπατά στο κενό.

Το στιγμιότυπο απαθανάτισε ο φωτογράφος του AFP, Ζερόμ Μπρουγιέ, χαρακτηρίζοντας «τέλειες τις συνθήκες, τα κύματα ήταν πιο μεγάλα από ό,τι περιμέναμε». 

Ο ίδιος βρισκόταν σε ένα σκάφος όταν κατέγραψε το «κλικ» αυτό, το οποίο ήταν τέτοιας εξωπραγματικής ισορροπίας που αρχικά πολλοί πίστεψαν πως επρόκειτο για αποτέλεσμα Photoshop ή τεχνητής νοημοσύνης.

«Ο Μεδίνα βρισκόταν στο πίσω μέρος του κύματος και δεν μπορούσα να τον δω. Επειτα εμφανίζεται και έβγαλα τέσσερις φωτογραφίες και μία από αυτές ήταν αυτή», δήλωσε ο Μπρουγιέ.

«Δεν ήταν δύσκολο να τραβήξω τη φωτογραφία. Το θέμα ήταν περισσότερο να προβλέψω τη στιγμή και το σημείο όπου ο Γκάμπριελ θα “ανέβει” στο κύμα».

Ομως, ο Μπρουγιέ είχε τη γνώση και την εμπειρία με το μέρος του: Διέβλεψε πως πλησίαζε ένα από τα καλύτερα κύματα της ημέρας και ήξερε ότι ο Μεδίνα πανηγυρίζει συχνά στο τελείωμα ενός κύματος. 

Η ιστορία πίσω από την πιο εξωπραγματική φωτογραφία των Ολυμπιακών – έως τώρα-1
Φωτ.: Ben Thouard/Pool via REUTERS

Με τις εικόνες να αποστέλλονται αυτόματα από την κάμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο, η ανταπόκριση υπήρξε άμεση και «κάπως σοκαριστική», όπως παραδέχεται ο ίδιος. 

«Τσέκαρα το κινητό μου στο εξάλεπτο διάλειμμα μετά τη φωτογράφιση και είδα πολλές ειδοποιήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σκέφτηκα ότι κάτι συμβαίνει με αυτή τη λήψη. Κι ύστερα, κοινοποιήθηκε στο ESPN. Ηταν ωραίο».

«Είναι κουλ, είναι ένα ωραίο πλάνο και πολλοί άνθρωποι το λάτρεψαν. Δεν είναι αμιγώς μια φωτογραφία σερφ, οπότε τραβάει την προσοχή περισσότερων ανθρώπων».

Tα social media εξήραν τα αντανακλαστικά του Μπρουγιέ ο οποίος με μεγάλη ταχύτητα κλείστρου συνέλαβε ένα καθαρό στιγμιότυπο ενώ βρισκόταν σε κινούμενο σκάφος, σε ταραγμένα νερά. 

Ο ίδιος υποδέχτηκε τα εγκώμια με χαρά, ωστόσο, όπως λέει, την απήχηση και τη διαχρονικότητα της φωτογραφίας την αποφασίζει το κοινό, όχι ο ίδιος. 

«Τράβηξα τη φωτογραφία της ημέρας. Ημουν μαζί με άλλους έξι ταλαντούχους φωτογράφους στο σκάφος και σίγουρα την επόμενη εβδομάδα θα την έχουν ξεχάσει όλοι. 

Η ιστορία πίσω από την πιο εξωπραγματική φωτογραφία των Ολυμπιακών – έως τώρα-2
Φωτ.: Ben Thouard/Pool Photo via AP

Σημειώνεται πως ο Μεδίνα, τρις παγκόσμιος πρωταθλητής, συγκέντρωσε το μεγαλύτερο σκορ (9,9) έως τώρα στους Ολυμπιακούς του Παρισιού. 

Πηγή: Guardian

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT