Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Υπόκλιση στην Γκουντούρα από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ξιφασκίας

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Υπόκλιση στην Γκουντούρα από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ξιφασκίας

Εξήρε τη στάση της Ελληνίδας παρά την αδικία – Ειδικός εξηγεί στην «Κ» τι ακριβώς έγινε στην αναμέτρηση

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Το «χρυσό» μετάλλιο στην εκτίμηση της οικογένειας της παγκόσμιας ξιφασκίας έχει κερδίσει η Δώρα Γκουντούρα.

Η στάση της Ελληνίδας ξιφομάχου και ο αξιοπρεπής τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε τον άδικο αποκλεισμό της έχουν αναγκάσει την παγκόσμια ομοσπονδία του αθλήματος να υποκλιθεί στο μεγαλείο της ψυχής της. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», την αποκάλεσαν «the lady of fencing» (η κυρία της ξιφασκίας), αναγνωρίζοντας ουσιαστικά τη στάση της μετά την αναμέτρηση με τη Γαλλίδα Μπρουνέ.

Στο «Γκραν Παλέ», η Eλληνίδα πρωταθλήτρια στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, όμως η παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες ίσως θα μπορούσε να είχε και μία διάκριση εάν ο διαιτητής δεν έκανε ένα κρίσιμο λάθος.

Η «Κ» είχε την ευκαιρία να συζητήσει με υψηλόβαθμα στελέχη της παγκόσμιας ομοσπονδίας και της διαιτησίας, οι οποίοι ανέλυσαν τα κρίσιμα σημεία της αναμέτρησης.

«Οταν η Γαλλίδα προηγείτο με 14-13, οι διαιτητές έδωσαν, ύστερα από πεντάλεπτη σύσκεψη, “no touch” ένα δύσκολο χτύπημα αλλά “καθαρό” για αυτό το επίπεδο διαιτησίας. Σε εκείνο το σημείο, εάν η αθλήτριά σας ισοφάριζε θα είχε το ψυχολογικό πλεονέκτημα να διεκδικήσει τον έναν πόντο που θα της έδινε τη νίκη. Στη συνέχεια, είχε ένα αντίστοιχο χτύπημα η Γαλλίδα, το οποίο οι κριτές δεν της το έδωσαν ίσως για να εξισορροπήσουν το προηγούμενο λάθος τους. Δυστυχώς το πρώτο κρίσιμο λάθος στοίχισε στην ξιφομάχο σας», μας είπε χαρακτηριστικά κορυφαίος διαιτητής του αθλήματος.

Αμέσως μετά τον αγώνα η Δώρα Γκουντούρα, στις δηλώσεις της, δεν έψαξε να βρει δικαιολογία για τον αποκλεισμό της στη διαιτησία και ούτε μίλησε άσχημα για το κοινό που δεν σταμάτησε να την αποδοκιμάζει. Αυτό εντυπωσίασε τους ανθρώπους της παγκόσμιας ομοσπονδίας και σε συζήτηση που είχαμε μαζί τους επαίνεσαν το ήθος της πρωταθλήτριάς μας. «Πρόκειται για ένα καταπληκτικό ταλέντο. Μια αθλήτρια με εντυπωσιακή φινέτσα και ήθος. Θέλουμε να ξέρετε ότι είναι πολύ ψηλά στην εκτίμηση των ιθυνόντων του αθλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο», μας είπαν.

Ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής στο Παρίσι, Πέτρος Συναδινός, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για τον αποκλεισμό της αθλήτριας στον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ξιφασκίας Μανώλη Κατσιαδάκη με επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε και στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Εκεί, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «η Θεοδώρα υποβλήθηκε σε αποφάσεις που πιστεύουμε ότι ήταν μεροληπτικές και δεν είναι συμβατές με τους κανονισμούς που διέπουν το άθλημα» και ότι «η κρίση των διαιτητών ήταν άδικη υπό την πίεση των Γάλλων παραγόντων».

Στην επιστολή γίνεται και αναφορά για το κοινό που παρακολούθησε τον αγώνα της ξιφομάχου μας με τη Γαλλίδα, η συμπεριφορά του οποίου παρέπεμπε σε οπαδούς ομαδικών αθλημάτων, καθώς σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης δεν σταμάτησε να αποδοκιμάζει την Ελληνίδα: «Αυτό που είδαμε όλοι κατά τη διάρκεια του αγώνα ήταν ότι η Θεοδώρα αντιμετώπισε ένα περιβάλλον που δεν ευνοούσε το fair play, αλλά και μια ενοχλητική συμπεριφορά από πλευράς θεατών και επισήμων».

Η 27χρονη πρωταθλήτριά μας έφθασε στην Ελλάδα χθες το βράδυ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT