Οταν ο «δράκος» έμαθε break dance

Ο Γάλλος Β-boy Μουνίρ Μπίμπα που έκανε τον «χορό του δρόμου» Ολυμπιακό άθλημα και τους Κινέζους σπεσιαλίστες

6' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τελευταίες μέρες στο Ολυμπιακό χωριό στο Παρίσι, μουσικές φανκ και χιπ χοπ διαταράσσουν την ησυχία όσων έχουν την ατυχία να διαμένουν κοντά στα δωμάτια μιας μερίδας Κινέζων αθλητών. Τα ηχεία δονούν τους τοίχους, επιφωνήματα, χειροκροτήματα αλλά και προτροπές στα κινεζικά και τα γαλλικά μπερδεύονται, δημιουργώντας μια αλλόκοτη ηχητική κατάσταση. 

Ολα πρέπει να είναι έτοιμα στις 9 Αυγούστου όπου ένα νέο άθλημα -το μοναδικό σε αυτή τη διοργάνωση- θα ντεμπουτάρει σε Ολυμπιακούς αγώνες υποσχόμενο πως θα κάνει την διαφορά, αλλά και πως θα προκαλέσει αντιδράσεις και συζήτηση.  Είναι ο «χορός του δρόμου», το break dance, γνωστό και ως breaking, που γεννήθηκε στου Μπρονξ στις αρχές της δεκαετίας του ’70 από Αφροαμερικανούς και Αμερικανούς της Καραϊβικής. Το breaking θα μεταφερθεί στην αριστοκρατική πλατεία Κονκόρντ της Γαλλικής πρωτεύουσας, προσαρμοσμένο στις νέες απαιτήσεις και έτοιμο να πείσει την υφήλιο πως τα χορευτικά ακροβατικά, οι περιστροφές του κεφαλιού και οι παντομίμες, είναι άθλημα και όχι ένας χορός σε δρόμους με χαρτόκουτα, τοίχους με γκράφιτι και φορητά κασετόφωνα.

Υπεύθυνος για την στιγμή -ορόσημο, για την χορευτική κουλτούρα παγκοσμίως, είναι ένας Γάλλος που αρχικά κατάφερε να πείσει τους συμπατριώτες του διοργανωτές να το εντάξουν στους αγώνες αλλά και τους Κινέζους πως μπορούν να χορεύουν καλύτερα από όλους, ακόμη και από τους Αμερικανούς.

Οταν ο «δράκος» έμαθε break dance-1

Και η αλήθεια είναι πως ο 38χρονος θρυλικός breakdancer Μουνίρ Μπίμπα που έχει κερδίσει 13 παγκόσμια πρωταθλήματα σε όλες τις κατηγορίες, έχει μπορέσει μέσα σε μόλις δύο χρόνια να επιτύχει μια εντυπωσιακή άνοδο της Κίνας στο breaking.

Ηταν το 2022 όταν έλαβε πρόσκληση από το Πεκίνο για να αναλάβει την δημιουργία εθνικής ομάδας και έχοντας το πόστο του Ομοσπονδιακού προπονητή είναι σε θέση να καυχιέται πως έχει δημιουργήσει ένα σύνολο Β-boys και Β-girls που συγκαταλέγονται στα φαβορί για μετάλλια. 

Τον κέρδισε από το ποδόσφαιρο

Το ταξίδι του γεννημένου στην πόλη Ανζέ, Μπίμπα, ξεκίνησε με μια συνάντηση που άλλαξε τη ζωή του και αντικατέστησε το ποδόσφαιρο με το χιπ χοπ. 

«Ημουν 13 χρονών και έπαιζα ποδόσφαιρο. Το σχέδιό στο μυαλό μου ήταν να γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Στη συνέχεια, το φθινόπωρο του 1997, μου πρότειναν ένα μάθημα χιπ χοπ,  το οποίο δεν ήταν καν μάθημα breaking, και το ερωτεύτηκα από την πρώτη στιγμή», θυμάται ο Μπίμπα.

Η αγάπη του για το break dance σύντομα μετατράπηκε σε ακλόνητη δέσμευση. «Άρχισα να προπονούμαι έξι ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα. Από 16, 17 χρονών. Υπήρχαν πολλές φορές που άρχισα να αμφιβάλλω αν αξίζει να το κάνω λιποθυμώντας από την κούραση.  Χρειάζεσαι ένα δυνατό όραμα, για να παραμείνεις σε αυτό και να συνεχίσεις να γυμνάζεσαι καθημερινά».

Η αφοσίωση του, απέδωσε καρπούς καθώς άρχισε να χορεύει επαγγελματικά σε ηλικία 17 ετών. Στα 20 του, εντάχθηκε σε ένα παγκοσμίου φήμης θίασο χορού και τελικά σάρωσε 13 παγκόσμια πρωταθλήματα, συμπεριλαμβανομένου του αναγνωρισμένου ατομικού πρωταθλήματος «Red Bull BC One» αλλά και των «Battle of the Year» και «World B-Boy Series». 

Ο Μπίμπα παραδίδει μαθήματα χορού καθημερινά για περίπου 10 ώρες, ενώ το 2013 ίδρυσε τα προγράμματα κινήτρων HWE (Hard Work Easy Everything) που έχουν στόχο την προσωπική, επαγγελματική και αθλητική ανάπτυξη. Οπωςα λέει είναι ένα εργαλείο έμπνευσης που βοηθά τους ανθρώπους να καθορίσουν και να επιτύχουν τους στόχους τους.

Η εξειδίκευσή του τον οδήγησε να γίνει κριτής στους Ολυμπιακούς αγώνες Νέων στην Αργεντινή το 2018, σηματοδοτώντας την πρώτη σύνδεση μεταξύ του break dance και των Ολυμπιακών Αγώνων σε δοκιμαστικό επίπεδο 

Στη συνέχεια, με την ιδιότητα του τεχνικού συμβούλου, παρότρυνε τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του Παρισιού, Τόνι Εστανγκέ, να υπερασπιστεί την ένταξη του χορού στους αγώνες, με δεδομένο πως, σύμφωνα με το NBC Olympics, συγκέντρωσε πάνω από 1 εκατομμύριο θεατές, ξεπερνώντας τον αριθμό κοινού πολλών άλλων παραδοσιακών αθλημάτων. Κάπου εκεί εμφανίστηκε και η Κίνα. 

Εμπνευση από το Κουνγκ Φου

«Οταν η Κίνα ήρθε σε μένα, ήξερα εκ των προτέρων τη φιλοδοξία της. Ηθελε να είναι η καλύτερη όπως και εγώ να είμαι το νούμερο ένα. Έτσι οι φιλοδοξίες μας ταίριαξαν. Διαπίστωσα ότι υπήρχαν σπουδαίοι αθλητές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και πολλές δυνατότητες, με έλλειψη όμως εμπειρίας και γνώσης. Αυτό όμως ήμουν διατεθειμένος να το μοιραστώ μαζί τους και το κατάλαβαν από την πρώτη στιγμή».

Παρέλαβε μια νεανική ομάδα που ξεκίνησε να προπονείται το 2022 και σχηματίστηκε επίσημα στις αρχές του 2023. Υπό τις οδηγίες του, η ομάδα προχώρησε γρήγορα, σημειώνοντας σημαντικά σημάδια προόδου στην παγκόσμια σκηνή.

Ο Μπίμπα πήγε την κινεζική ομάδα σε εκτεταμένα προπονητικά προγράμματα στη Γαλλία και επέβλεψε τη συμμετοχή της σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς σε όλη την Ευρώπη. Οι προσπάθειές του έχουν διευρύνει τους ορίζοντες των αθλητών, έχουν βελτιώσει τις δεξιότητές τους και έχουν εμπλουτίσει την εμπειρία τους πολύ γρήγορα . 

Αποτέλεσμα όλων αυτών οι Κινέζοι χορευτές να έχουν σημειώσει ρεκόρ σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς. Αγόρια και κορίτσια κέρδισαν χρυσά μετάλλια στους Ασιατικούς αγώνες  εξασφαλίζοντας θέση στους Ολυμπιακούς αγώνες , ενώ άλλοι κέρδισαν Ολυμπιακές θέσεις μέσω των Ολυμπιακών προκριματικών σειρών στη Σαγκάη και τη Βουδαπέστη.

Η 17χρονη Λιου Κινγκούι με τις συνεχόμενες νίκες στα προκριματικά έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερα φαβορί για το χρυσό μετάλλιο στα B-girls  και όπως λέει ο προπονητής της, «είναι η αθλήτρια με τις μεγαλύτερες δυνατότητες στον κόσμο. Αλλά και οι καλύτεροι πρέπει να το αποδείξουν. Καταλαβαίνει τις δυνατότητές της, αλλά καταλαβαίνει και τις αδυναμίες της, και αυτό είναι που κάνει τη διαφορά μεταξύ καλού και σπουδαίου. Στην Κίνα εχουμε κάνει τεράστια πρόοδο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο».

Οταν ο «δράκος» έμαθε break dance-2

Ο Μπίμπα έχει διακρίνει τις τεράστιες δυνατότητες στη σωματοδομή και την καλλιτεχνική δημιουργικότητα των Κινέζων χορευτών. Συνδέει μάλιστα την έμπνευσή τους στις πολεμικές τέχνες και κυρίως το κουνγκ φου, που υπάρχουν στο DNA τους.

«Χωρίς να δω το πρόσωπό σου και απλώς να σε βλέπω να χορεύεις, θα μπορούσα να ξέρω από πού έρχεσαι. Το κινέζικο στυλ νομίζω ότι είναι αυτό που έψαχνε το break dance για να κυριαρχήσει σαν άθλημα. Το breaking είναι μια γέφυρα μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών. Ως Γάλλος, είμαι περήφανος που βοηθώ την Κίνα να αναπτυχθεί στο άθλημα, ενώ και εγώ διδάσκομαι από την σπουδαία ιστορία της».

Προπόνηση στα όρια

Στους Ολυμπιακούς αγώνες, οι αθλητές που είναι γνωστοί ως B-boys και B-girls θα κοντραριστούν σε μια «μάχη» χορού (ένας εναντίον ενός), προσπαθώντας να εντυπωσιάσουν τους κριτές. Η βαθμολογία κάθε διαγωνιζόμενου θα καθοριστεί από τρεις κριτές που θα αξιολογήσουν την απόδοση σε τέσσερις παράγοντες – μουσική, πρωτοτυπία, τεχνική και εκτέλεση.

Το νέο Ολυμπιακό άθλημα κρίνεται ως το πιο «λαϊκό» επειδή δεν απαιτεί ακριβό εξοπλισμό αλλά και επειδή μπορεί να γίνει σε μια ανοικτή πλατεία με την παρουσία και τις επευφημίες ακόμη και των περαστικών. Ωστόσο η προπόνηση των αθλητών είναι εξαντλητική φέρνοντάς τους στα όριά τους.  Περιλαμβάνει εκτός από χορό, όπου μέσα από πρωτότυπες κινήσεις και αυτοσχεδιασμούς θα προσπαθήσουν να εντυπωσιάσουν τους θεατές, τρέξιμο με πολλά σπριντ, ενόργανη γυμναστική, ασκήσεις αντοχής, αερόβιες και αναερόβιες, άλματα, σλάλομ, βάρη, και κοιλιακούς.

«Είναι από τα πιο απαιτητικά αθλήματα των Ολυμπιακών αγώνων λόγω των κινήσεων και της δυναμικής του» αναφέρει η Κλέρ Γουόρντεν, καθηγήτρια γυμναστικής στο Πανεπιστήμιο του Λάφμπορο.

Στους φετινούς Ολυμπιακούς το breaking θα περιλαμβάνει 16 B-Boys στο αγώνισμα των ανδρών και 16 B-Girls στο γυναικείο αγώνισμα που θα συμμετέχουν σε μάχες χορού ένας προς έναν μέχρι να στεφθεί νικητής. Οι αθλητές θα πρέπει να προσαρμόσουν τις κινήσεις και το στυλ τους με βάση τη μουσική που παίζει ο DJ ενώ βαθμολογούνται από τους κριτές. 

Ο Αμερικανός B-Boy Victor και η Λιθουανή B-Girl Nicka είναι οι παγκόσμιοι πρωταθλητές, ενώ αξιοσημείωτες συμμετοχές θα είναι αυτές του Ιάπωνα πρωταθλητή Ασίας Shigekix, του Καναδού Φίλιπ Κιμ (πρωταθλητής Παναμερικανών) και του Γάλλου πρωταθλητή Ευρώπης Ντανι Νταν.

Οι βασικοί όροι του breaking είναι η μάχη, όταν δύο σόλο breakers ή δύο πληρώματα breaking αναμετρώνται σε έναν διαγωνισμό. Τα Β-boys B-girls, δηλαδή ο άνδρας και η γυναίκα που ασχολείται με το χορό, το Cypher, που είναι ο κύκλος μέσα στον οποίο σχηματίζουν και χορεύουν οι breakers. Οι breakers μπαίνουν σε ένα cypher ένας-ένας για να χορέψουν με τη μουσική και να «πολεμήσουν» ο ένας τον άλλον. Το Throw down, όταν ένα B-boy ή B-girl χτυπάει την πίστα και αρχίζει να χορεύει.

Ορολογίες που δεν θα μπορούσε να τις διανοηθεί κανείς από τους  τους σημερινούς 50+, ότι κάποτε θα χάριζαν ολυμπιακά μετάλλια.  Στο μυαλό τους παραμένει η νοσταλγία της εποχής και το χιούμορ του πράγματος από τους αντισυμβατικούς «γκεστ» τύπους που εμφανίζονταν στις ντισκοτέκ, προσπαθώντας να μιμηθούν τις κινήσεις του Μάικλ Τζάκσον στο «Billie Jean»…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT