Επέστρεψε στους Ολυμπιακούς Αγώνες ύστερα από 40 χρόνια

Επέστρεψε στους Ολυμπιακούς Αγώνες ύστερα από 40 χρόνια

Ο Λιονέλ Μαρτίνεθ από τη Βενεζουέλα συμμετείχε για πρώτη φορά σε Αγώνες το 1984. Σαράντα χρόνια διεκδικούσε το όνειρό του και κατάφερε να πάρει ολυμπιακή πρόκριση πριν από, περίπου, έξι μήνες

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσα χρόνια μπορεί να περιμένει κάποιος για να κατακτήσει το όνειρό του; Μπορεί να περιμένει ένα χρόνο, δύο, πέντε, δέκα; Ο Λιονέλ Μαρτίνεθ περίμενε 40. Ο 67χρονος, σήμερα, αθλητής της σκοποβολής από τη Βενεζουέλα συμμετείχε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 1984 όπου αγωνίστηκε στο μικτό του τραπ. Σαράντα χρόνια διεκδικούσε το όνειρό του και κατάφερε να πάρει ολυμπιακή πρόκριση πριν από, περίπου, έξι μήνες. Ομως η συμμετοχή του στη διοργάνωση του Παρισιού δεν είναι αρκετή καθώς ο ίδιος θέλει να ολοκληρώσει την καριέρα του εκεί που άρχισαν όλα: στο Λος Αντζελες.

«Εχω ένα φως μέσα μου που με οδηγεί στο Λος Αντζελες. Η ηλικία είναι μόνο ένας αριθμός», έχει πει ο Λιονέλ Μαρτίνεθ. Ο σκοπευτής από τη Βενεζουέλα ασχολήθηκε με τη σκοποβολή εξαιτίας του πατέρα του Αλόνσο Μαρτίνεθ, ο οποίος ήταν καταξιωμένος σε διεθνές επίπεδο αθλητής. «Ημουν 17 ετών όταν ο πατέρα μου με άφησε να δοκιμάσω με ένα από τα όπλα του. Αμέσως το λάτρεψα. Στο Λος Αντζελες, το 1984, δεν κατάφερε να διακριθεί και υποσχέθηκε ότι θα πετύχαινε κάτι καλό στους Ολυμπιακούς της Σεούλ. Και τότε ήρθε στη ζωή του ο έρωτας. Παντρεύτηκε και απέκτησε δύο παιδιά. Οι επαγγελματικές ασχολίες και οι οικογενειακές υποχρεώσεις δεν τον άφησαν να διεκδικήσει την πρόκριση για τη Σεούλ. Τελικά χρειάστηκε να περάσουν 25 χρόνια για να βρεθεί και πάλι σε αγωνιστικούς ρυθμούς.

Η ωριμότητα σύμμαχος του αθλητή

«Τότε συνειδητοποίησα ότι η οικογένειά μου είναι καλά. Τα παιδιά μου είχαν μεγαλώσει και, έτσι, αποφάσισα να κάνω κάτι και για εμένα», έχει πει σε συνεντεύξεις του. Το 2011 άρχισε να προπονείται με στόχο την επιστροφή στη διεθνή σκηνή. «Η σκοποβολή στο τραπ, σε αντίθεση με αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, η κολύμβηση ή το τένις, περισσότερο ρόλο παίζει το μυαλό παρά το σώμα. Θα έλεγα ότι είναι 90-10».

Από το 2011 μέχρι και σήμερα ο Μαρτίνεθ πήρε μέρος σε πολλούς διεθνείς αγώνες. Σιγά σιγά άρχισε να βρίσκει την παλιά του φόρμα ποντάροντας αυτή τη φορά στην ωριμότητα του. «Τα συναισθήματά μου είναι διαφορετικά και τώρα ξέρω ότι μπορώ να τα ελέγξω. Το ίδιο και τις σκέψεις μου», υπογράμμισε σε δηλώσεις του.

Στο Παρίσι, ο Μαρτίνεθ μπορεί να ήρθε 28ος αλλά αυτό δεν τον πτοεί διότι η συγκεκριμένη διοργάνωση αποτελεί ένα βήμα για τον μεγάλο στόχο του, ο οποίος δεν είναι άλλος από τους Ολυμπιακούς του Λος Αντζελες. Τότε θα είναι 71 ετών. «Πηγαίνω στο γυμναστήριο κάθε μέρα. Διατηρώ συνεχώς το σώμα μου σε κίνηση. Δεν πιστεύω σε αυτά που λένε οι επιστήμονες ότι στα 40 και στα 50 σου δεν μπορείς να κάνεις κάποια πράγματα. Αυτά μπορεί να ισχύουν για άλλους ανθρώπους. Για εμένα η ηλικία δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένας αριθμός».

Μπορεί ο Λιονέλ Μαρτίνεθ να είχε μείνει μακριά από Ολυμπιακούς Αγώνες για 40 χρόνια όμως άλλος είναι αυτός που κατέχει το ρεκόρ σε αυτή την περίπτωση. Ο Ιάπωνας ιππέας Χοκέτσου Χιρότσι αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο Τόκιο του 1964 και βρέθηκε ξανά σε Ολυμπιακούς το 2008, σε ηλικία 67 ετών. Τέσσερα χρόνια μετά συμμετείχε στη διοργάνωση του Λονδίνου. Τότε ήταν 71 ετών. Στον ίδιο δρόμο θέλει να… βαδίσει και ο σκοπευτής από τη Βενεζουέλα. Μόνο που θέλει να συνδυάσει τη συμμετοχή με μία διάκριση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT