Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα από Τσελίδη

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα από Τσελίδη

«Χάλκινος» ο 27χρονος τζουντόκα, που επικράτησε στον τελικό του ρεπεσάζ των 90 κιλών

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ενα μήνυμα σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης πριν από μερικά χρόνια υπήρξε η αφετηρία για την κατάκτηση του χθεσινού χάλκινου μεταλλίου του Θοδωρή Τσελίδη στο τζούντο. Ενα μετάλλιο που ήρθε μέσα από πολλές στερήσεις, ύστερα από πολλούς τραυματισμούς και χωρίς φυσικοθεραπευτή.

Η χθεσινή ημέρα είχε κι άλλες επιτυχίες για τα ελληνικά χρώματα, καθώς τρία πληρώματα κωπηλασίας προκρίθηκαν σε τελικούς και ο Στέφανος Τσιτσιπάς, για πρώτη φορά στην καριέρα του, μπήκε στους οκτώ καλύτερους τενίστες του ολυμπιακού τουρνουά.

Αντίθετα, η εθνική ομάδα των γυναικών στο πόλο δεν κατάφερε να νικήσει την Ισπανία (8-10) και πλέον ψάχνει ένα θαύμα. Ο Απόστολος Χρήστου προκρίθηκε στον τελικό των 200 μ. στο ύπτιο με την 4η καλύτερη επίδοση (1.56.33) και έφτασε τις δύο προκρίσεις σε δύο τελικούς στην ίδια διοργάνωση που είχε πετύχει ο Σπύρος Γιαννιώτης το 2004.

«Το νιώθω σαν να είναι θαύμα, σαν σε παραμύθι. Ισως να ξυπνήσω αύριο και να είναι ένα όνειρο. Είμαι χαρούμενος που κατάφερα να ξεπληρώσω την Ελλάδα, γιατί μου έδωσε τόσες πολλές ευκαιρίες. Είμαι χαρούμενος που έδωσα στην Ελλάδα το πρώτο μετάλλιο», ήταν οι πρώτες λέξεις του χάλκινου ολυμπιονίκη μας, Θοδωρή Τσελίδη. Την απονομή του μεταλλίου στον Ελληνα τζουντόκα έκανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος.

Ο Θοδωρής, το 2017, επικοινώνησε μέσω σελίδας κοινωνικής δικτύωσης με τον ομοσπονδιακό προπονητή Νίκο Ηλιάδη και του ζήτησε να αγωνιστεί για τα ελληνικά χρώματα, καθώς ο πατέρας του είναι Ελληνας. Ο κορυφαίος προπονητής του τζούντο, ο οποίος, όπως φάνηκε και στην αρένα «Σαμπ ντε Μαγ», χαίρει μεγάλης εκτίμησης στον χώρο, του ζήτησε να συναντηθούν γιατί δεν τον γνώριζε.

Γρήγορα κατάλαβε ότι είχε στα χέρια του ένα… ακατέργαστο διαμάντι και άρχισαν να δουλεύουν μαζί. Οι τραυματισμοί όμως δεν άφησαν τον αθλητή να δείξει τις ικανότητές του. Ολα αυτά μέχρι χθες, όπου κατέκτησε το χάλκινο στα 90 κ. στον τελικό του ρεπεσάζ απέναντι στον Ισπανό Τριστάνι Μοσακλισβίλι, ενώ είχε αποκλείσει και τον αθλητή που θεωρούσαν φαβορί για το χρυσό, τον Νεμάνια Μάιντοβ. Η Ελισάβετ Τελτσίδου ηττήθη με ιπόν από τη Βελγίδα Γκαμπριέλα Βίλεμς στον πρώτο γύρο της κατηγορίας των 70 κ. και αποκλείστηκε.

Πάνω στον Τζόκοβιτς ο Τσιτσιπάς – Σπουδαίες επιδόσεις οι αθλητές μας στην κωπηλασία – Ηττα της εθνικής πόλο γυναικών.

Μετά την ολοκλήρωση του αγώνα ο ομοσπονδιακός προπονητής έκανε αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τονίζοντας ότι έφτασαν μέχρι εδώ χωρίς γιατρό και φυσικοθεραπευτή γιατί η ομοσπονδία, παρόλο που προσπαθεί να βοηθήσει, δεν διαθέτει χρήματα. «Να ξέρατε πόσες θυσίες έχουμε κάνει. Χρησιμοποιώ τις γνωριμίες μου από το παγκόσμιο τζούντο για να πηγαίνουμε σε διοργανώσεις χωρίς να πληρώνουμε», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Στην κωπηλασία, την πρώτη πρόκριση κατέκτησαν τα κορίτσια της δικώπου (Χριστίνα Μπούρμπου και Ευαγγελία Αναστασιάδου). Η Μπούρμπου θα είναι η 2η φορά που θα βρεθεί στον τελικό. Στο Τόκιο είχε αγωνιστεί με παρτενέρ τη Μαρία Κυρίδου. Λίγη ώρα αργότερα, οι Αντώνης Παπακωνσταντίνου και Πέτρος Γκαϊδατζής πήραν το εισιτήριο στο διπλό σκιφ και το τρίπτυχο των επιτυχιών συμπληρώθηκε με την πρόκριση των Ζωή Φίτσιου και Μιλένα Κοντού στο σκιφ των ελαφρών βαρών.

Στα γήπεδα του Ρολάν Γκαρός ο Στέφανος Τσιτσιπάς πέτυχε την ανατροπή απέναντι στον Αργεντινό Μπάεζ, μπήκε στην οκτάδα και θα διεκδικήσει σήμερα την πρόκριση στους ημιτελικούς με αντίπαλο τον Νόβακ Τζόκοβιτς.

Η εθνική ομάδα πόλο γυναικών, μετά την ήττα της από την Ισπανία, χρειάζεται νίκες στα παιχνίδια με την Ιταλία και τη Γαλλία για να ελπίζει σε πρόκριση στην επόμενη φάση. Υστερα από δύο παιχνίδια βρίσκεται στην 4η θέση χωρίς βαθμό. Στην ιστιοσανίδα, ο Βύρων Κοκκαλάνης, ύστερα από δέκα κούρσες, είναι στην 21η θέση των IQFoil. Προηγείται ο Αυστραλός Γκρέι Μόρις.

Ο Παναγιώτης Γκιώνης στο πινγκ πονγκ δεν κατάφερε να κάνει την εμφάνιση που ονειρευόταν στους 6ους Ολυμπιακούς Αγώνες της καριέρας του. Ηττήθη από τον Αμερικανό Κανάκ Τζα με 2-4 και αποκλείστηκε. Η Γεωργία Δραμασιώτη κατέκτησε τη 15η θέση στα 200 μ. πεταλούδας, ενώ στους προκριματικούς πέτυχε πανελλήνιο ρεκόρ με 2.09.55. Στο 200 μ. ύπτιο ο Απόστολος Σίσκος κατέκτησε τη 14η θέση.

Το πρόγραμμα

Με την Ντρισμπιώτη αρχίζει σήμερα (10.20) το πρόγραμμα των ελληνικών συμμετοχών. Στους προημιτελικούς του τουρνουά τένις ξεχωρίζει το μεσημεριανό παιχνίδι το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει στις 20.00 ανάμεσα στον Τσιτσιπά και στον Τζόκοβιτς. Οι υπόλοιπες συμμετοχές: Κωπηλασία: 11.00: Ο Ντούσκος θα διεκδικήσει την πρόκριση στον τελικό του σκιφ. Πόλο: 11.30: Η Εθνική ανδρών αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ. Κολύμβηση: 50 μ. ελεύθ.: Μπίλας, Γκολομέεβ, 12.56: Παπαστάμος (μεικτή). Ιστιοπλοΐα: Ο Κοκκαλάνης συνεχίζει την προσπάθειά του στην κατηγορία iQFoil.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT