Ολυμπιακοί Αγώνες: Δύο ελληνικά μετάλλια στην κωπηλασία – Χάλκινοι Παπακωνσταντίνου – Γκαϊδατζής και Κοντού – Φίτσιου

Ολυμπιακοί Αγώνες: Δύο ελληνικά μετάλλια στην κωπηλασία – Χάλκινοι Παπακωνσταντίνου – Γκαϊδατζής και Κοντού – Φίτσιου

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο χάλκινα μετάλλια μέσα σε λίγα λεπτά πανηγύρισε η Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, σε δύο μεγάλες στιγμές για την ελληνική κωπηλασία

Συνολικά, η Ελλάδα έφτασε τα τέσσερα μετάλλια στη διοργάνωση, μετά το χάλκινο του Θοδωρή Τσελίδη στο τζούντο και το ασημένιο του Απόστολου Χρήστου στην κολύμβηση.

Την αρχή όσον αφορά τις σημερινές επιτυχίες έκαναν οι Αντώνης Παπακωνσταντίνου και Πέτρος Γκαϊδατζής στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών. 

Στην πρώτη συμμετοχή τους σε Ολυμπιακούς Αγώνες, οι δύο Ελληνες κωπηλάτες κατάφεραν να χαρίσουν το 5o ολυμπιακό μετάλλιο στην ελληνική κωπηλασία ανδρών, μετά τα τέσσερα που είχαν προηγηθεί από το 2004 στην Αθήνα, δηλαδή αυτά των Πολύμερου – Σκιαθίτη (χάλκινο) στο διπλό ελαφρύ το 2004, Πολύμερου – Μούγιου (ασημένιο) στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών στο Πεκίνο το 2008, Τσιάβου – Γιαζιτζίδου (χάλκινο) στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών το 2012 στο Λονδίνο και το χρυσό του Στέφανου Ντούσκου στο Τόκιο το 2021 στο σκιφ.

Οι Ελληνες αθλητές πέρασαν τρίτοι τα 1.000 μέτρα και μετά από μάχη ακόμη και για… ψηλότερα, στο τέλος έπεσαν… σχεδόν μαζί με τους Ιταλούς στο φίνις, πίσω από τους πρώτους Ιρλανδούς.

Οι Παπακωνσταντίνου και Γκαϊδατζής πέρασαν τη γραμμή του φίνις με χρόνο 6:13.44, ενώ οι ασημένιοι Ιταλοί Στέφανο Οπο και Γκάμπριελ Σοάρες πέτυχαν χρόνο 6:13.33. Το ελληνικό πλήρωμα απώλεσε το ασημένιο μετάλλιο για 11 κλάσματα του δευτερολέπτου. 

Λίγο αργότερα, το χάλκινο μετάλλιο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών κατέκτησαν οι Μιλένα Κοντού και Ζωή Φίτσιου.

Αυτό είναι και το δεύτερο ολυμπιακό μετάλλιο της ελληνικής κωπηλασίας στις γυναίκες, μετά το χάλκινο που είχαν κατακτήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 2012 οι Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου, στο ίδιο αγώνισμα, το διπλό σκιφ ελαφρών βαρών. 

 

Οι Ζωή Φίτσιου και Μιλένα Κοντού έδωσαν «μάχη» αρχικά με το πλήρωμα της Νέας Ζηλανδίας για να περάσουν από τέταρτες στην 3η θέση, κάτι που κατάφεραν. Και ήταν κοντά και στο ασημένιο μετάλλιο, αλλά στα τελευταία μέτρα οι Ρουμάνες Τζιανίνα Ελενα φαν Γκρόνινγκεν και Ιονέλα Λιβία Κόζμιουτς άντεξαν στην πίεση του ελληνικού πληρώματος για να περάσουν δεύτερες τη γραμμή του φίνις με 6:48.78. Οι Ζωή Φίτσιου και Μιλένα Κοντού τερμάτισαν τρίτες με χρόνο 6:49.28. 

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησαν Βρετανίδες Εμιλι Κρέιγκ και Αϊμότζιν Γκραντ με 6:47.06 που είχαν ξεχωρίσει νωρίτερα στη διαδρομή και δεν απειλήθηκαν ουσιαστικά.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, το διπλό σκιφ ελαφρών βαρών τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες υπάρχει στο πρόγραμμα για τελευταία φορά, αφού από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Αντζελες (2028) θα αντικατασταθεί με την παράκτια κωπηλασία. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT