Ιμάνι Κελίφ: Η Μελόνι θέτει στη ΔΟΕ θέμα για το φύλο της Αλγερινής πυγμάχου

Ιμάνι Κελίφ: Η Μελόνι θέτει στη ΔΟΕ θέμα για το φύλο της Αλγερινής πυγμάχου

Η Ιταλίδα πυγμάχος Καρίνι αποχώρησε από τον αγώνα στους Ολυμπιακούς καθότι δέχθηκε συντριπτικά χτυπήματα από τη Λιβανέζα αντίπαλό της.

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση με τον επικεφαλής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) είχε η πρωθυπουργός της Ιταλίας για να θέσει το ζήτημα που προέκυψε στον αγώνα πυγμαχίας της Ιταλίδας πρωταθλήτριας Aντζελα Καρίνι με τη διεμφυλική πυγμάχο από την Αλγερία, Ιμάνι Κελίφ. Η Τζόρτζια Μελόνι έθεσε το ζήτημα των κανόνων «για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης στους αθλητικούς αγώνες».

Η Άντζελα Καρίνι, αποχώρησε από τον αγώνα με την Ιμάνι Κελίφ μόλις 46 δευτερόλεπτα από την έναρξή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, την Πέμπτη, καθώς δέχθηκε συντριπτικά χτυπήματα από την Αλγερινή αντίπαλό της. Η Ιμάνι Κελίφ το 2023 είχε αποτύχει να περάσει το τεστ καταλληλότητας φύλου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε την Πέμπτη ότι ο αγώνας της Καρίνι εναντίον της Κελίφ δεν ήταν αγώνας μεταξύ ίσων και σε ανακοίνωσή του το γραφείο της Ιταλίδας πρωθυπουργού αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον Τόμας Μπαχ, «εξετάστηκε η περίπτωση της αθλήτριας Ιμάνι Κελίφ και το ζήτημα των κανόνων για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης στους αθλητικούς αγώνες», προσθέτοντας ότι «η ιταλική κυβέρνηση και η ΔΟΕ θα παραμείνουν σε επαφή για το πώς θα αντιμετωπίσει το θέμα στο μέλλον».

Η Ιταλία θα φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Αγώνες του 2026.

Η Κελίφ και η δύο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια της Ταϊβάν, Λιν Γιου-τινγκ, επίσης διεμφυλική, έλαβαν άδεια να αγωνιστούν στο Παρίσι, αφού η ΔΟΕ αφαίρεσε πέρυσι τη Διεθνή Ένωση Πυγμαχίας (IBA) από το καθεστώς του επίσημου οργάνου της πυγμαχίας για θέματα διακυβέρνησης και ανέλαβε τη διοργάνωση πυγμαχίας στο Παρίσι.

Και οι δύο διεμφλικές αθλήτριες είχαν αποκλειστεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023 καθώς κρίθηκε ότι δεν πληρούσαν τους κανόνες καταλληλότητας της IBA που εμποδίζουν τους αθλητές με ανδρικά χρωμοσώματα XY να αγωνίζονται σε αγώνες γυναικών. Μερικά άτομα με DSDs ανατρέφονται ως γυναίκες, αλλά έχουν φυλετικά χρωμοσώματα XY και επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα στο ανδρικό εύρος.

Ιμάνι Κελίφ: Η Μελόνι θέτει στη ΔΟΕ θέμα για το φύλο της Αλγερινής πυγμάχου-1
Ιμάνι Κελίφ / AP Photo/John Locher

Η ΔΟΕ είπε ότι η απόφαση της IBA να αποκλείσει τις πυγμάχους πέρυσι ήταν αυθαίρετη: «Η Αλγερινή πυγμάχος γεννήθηκε γυναίκα, εγγράφηκε ως γυναίκα, μεγάλωσε ως γυναίκα και είναι γυναίκα στο διαβατήριό της. Επιστημονικά δεν πρόκειται για έναν άνδρα που αγωνίζεται εναντίον γυναίκας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ Μαρκ Άνταμς σε συνέντευξη Τύπου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «υπάρχει τρομερή κακοποίηση και παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο, είμαστε σε πολύ στενή επαφή με τις αθλήτριες (Κελίφ και Γιου-τινγκ) και το περιβάλλον τους».

Ορισμένα αθλήματα έχουν περιορίσει τα επίπεδα τεστοστερόνης που επιτρέπονται για αθλητές που αγωνίζονται σε γυναικείες διοργανώσεις, ενώ άλλα απαγορεύουν όλους όσοι έχουν περάσει την εφηβεία ως αγόρια. 

Ιμάνι Κελίφ: Η Μελόνι θέτει στη ΔΟΕ θέμα για το φύλο της Αλγερινής πυγμάχου-2
Άντζελα Καρίνι / AP Photo/John Locher

Πρόκειται για «ναρκοπέδιο», σύμφωνα με τον Μαρκ Ανταμς, που πρόσθεσε: «Οπως με όλα τα ναρκοπέδια θέλουμε μια απλή εξήγηση. Αυτή η εξήγηση δεν υπάρχει. Εάν καταφέρουμε να επιτύχουμε συναίνεση, θα χαρούμε να το εφαρμόσουμε».

Δήλωση στήριξης στην Ταϊβανέζα διεμφυλική αθλήτρια έκανε και το προεδρικό γραφείο της Ταϊβάν, όπως και ο πρώην πρόεδρος της χώρας. Ο Παν Μεν-αν, γενικός γραμματέας του προεδρικού γραφείου της Ταϊβάν, είπε στο Facebook ότι υποστήριξε τη Λιν και ότι ήταν λάθος να «υποβάλλεται σε ταπείνωση, προσβολές και λεκτικό εκφοβισμό μόνο και μόνο λόγω της εμφάνισής της και μιας αμφιλεγόμενης ετυμηγορίας στο παρελθόν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT