Μάικλ Φελπς: Οποιος εντοπίζεται ντοπαρισμένος, να αποκλείεται εφ’ όρου ζωής

Μάικλ Φελπς: Οποιος εντοπίζεται ντοπαρισμένος, να αποκλείεται εφ’ όρου ζωής

Με αφορμή την αποκάλυψη σκανδάλου ντόπινγκ στο οποίο εμπλέκονται Κινέζοι κολυμβητές, ο κολυμβητής με τα 28 ολυμπιακά μετάλλια, είπε: «Εάν κάποιος βγει θετικός, δεν θα πρέπει ποτέ να του επιτραπεί να αγωνιστεί ξανά. Αποκλεισμός μια κι έξω».

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων σε αθλητές που χρησιμοποιούν απαγορευμένες ουσίες για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους, τάχθηκε ο κορυφαίος αθλητής της κολύμβησης, Μάικλ Φελπς. 

Με αφορμή την αποκάλυψη σκανδάλου ντόπινγκ στο οποίο εμπλέκονται Κινέζοι αθλητές της κολύμβησης, ο Φελπς, που έχει κατακτήσει 28 ολυμπιακά μετάλλια (23 χρυσά, 3 ασημένια και 2 χάλκινα) είπε: «Εάν κάποιος βγει θετικός, δεν θα πρέπει ποτέ να του επιτραπεί να αγωνιστεί ξανά. Αποκλεισμός μια κι έξω».

Αφορμή της δήλωσης αυτής ήταν το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ και η Παγκόσμια Κολυμβητική Ομοσπονδία (World Aquatics) παραδέχθηκαν ότι 23 Κινέζοι κολυμβητές βρέθηκαν θετικοί σε απαγορευμένη ουσία λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα έως ότου εμφανίστηκαν δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης φέτος, με τους δύο φορείς να αποδέχονται τον κινεζικό ισχυρισμό ότι τα θετικά τεστ οφείλονταν στην κατανάλωση «μολυσμένων τροφίμων».

Εννέα από αυτούς τους κολυμβητές κέρδισαν μετάλλια στους φετινούς Αγώνες στο Παρίσι (κυρίως στη σκυταλοδρομία), με τον Βρετανό πρωταθλητή της κολύμβησης, Ανταμ Πίτι, να δηλώνει ότι ο αγώνας δεν έγινε επί ίσοις όροις.

Μετά τις αποκαλύψεις, ο Μάικλ Φελπς είπε ότι οι Κινέζοι κολυμβητές που βρέθηκαν θετικοί δεν θα έπρεπε να είχαν αγωνιστεί ούτε στο Τόκιο ούτε στο Παρίσι, ούτε οπουδήποτε αλλού.

«Αν όλοι δεν υποβάλλονται στο ίδιο τεστ, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, γιατί σημαίνει ότι το επίπεδο του αθλητισμού δεν είναι δίκαιο και δεν είναι ομοιόμορφο. Αν παίρνεις αυτό το ρίσκο, τότε δεν ανήκεις εδώ», είπε ο Αμερικανός αθλητής, που όπως λέει υπέβαλε τον εαυτό του σε επιπλέον εξετάσεις εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2008, για να είναι σαφές ότι αγωνίζεται καθαρά.

«Το έκανα με τον καθαρό τρόπο», πρόσθεσε. «Κέρδισα 23 χρυσά ολυμπιακά μετάλλια με καθαρό τρόπο. Μπορεί να γίνει», είπε σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι πάντα ένιωθε ότι κάποιοι από τους αθλητές έκαναν ντόπινγκ.

«Δεν νομίζω ότι αγωνίστηκα ποτέ σε “καθαρό” γήπεδο», είπε. «Εχω κάποιες εικασίες για κάποιους αθλητές με τους οποίους αγωνίστηκα και που νόμιζα ότι έκαναν ντόπινγκ. Αλλά αυτό είναι πέρα από τον έλεγχό μου».

Ο Φελπς αποσύρθηκε από την ενεργό δράση μετά τους Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016 και έκτοτε κάνει προσπάθεια για να αναδειχθεί το ζήτημα του ντόπινγκ, αλλά και αυτό της ψυχικής υγείας.

«Πρέπει όλοι να ενωθούν και να βρουν έναν τρόπο να ελέγχουν τους πάντες, σε όλο τον κόσμο. Τελεία. Και αν βγουν θετικοί, δεν θα πρέπει ποτέ να τους επιτραπεί να αγωνιστούν ξανά», είπε.

Και με αφορμή το γεγονός ότι η βρετανική ομάδα τερμάτισε τέταρτη στη σκυταλοδρομία 4×100 μέτρων ελεύθερου ανδρών, αγώνα που κέρδισαν οι Κινέζοι, προκαλώντας την αντίδραση του Ανταμ Πίτι, είπε: «Ραγίζει η καρδιά μου να βλέπω ανθρώπους να καταβάλλουν σκληρή προσπάθεια τέσσερα συνεχόμενα χρόνια για να προετοιμαστούν για Ολυμπιακούς Αγώνες και στη συνέχεια να τους αφαιρείται το μετάλλιο από κάποιον που “κλέβει”. Δεν είναι σωστό. Αυτό θα υποστηρίζω πάντα».

Πηγή: Associated Press

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT