Εμμανουήλ Καραλής: Για τον εαυτό του, για την Ελλάδα

Εμμανουήλ Καραλής: Για τον εαυτό του, για την Ελλάδα

Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Εμμανουήλ Καραλής στον τελικό του επί κοντώ με άλμα στα 5,90 μ.

5' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ο Εμμανουήλ Καραλής χάρισε στην Ελλάδα το 6ο μετάλλιό της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Ο πρωταθλητής του επί κοντώ με άλμα στα 5,90 μ. ανέβηκε στην 3η θέση του βάθρου μέσα στο ασφυκτικά γεμάτο «Σταντ ντε Φρανς». Είναι το 127ο μετάλλιο της χώρας μας στον θεσμό.

Πρωταγωνιστής στο αγώνισμα του επί κοντώ δεν ήταν άλλος από τον Αρμαντ Ντουπλάντις, ο οποίος αρχικά πέτυχε ολυμπιακό ρεκόρ με 6,10 μ. και στη συνέχεια ανέβασε τον πήχυ στα 6,25 μ. και βελτίωσε το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ ξεσηκώνοντας το στάδιο. Στη δεύτερη θέση του βάθρου ανέβηκε ο Σαμ Κέντρικς με 5,95 μ. Το ελληνικό επί κοντώ γυναικών θα έχει διπλή εκπροσώπηση στον αυριανό τελικό, καθώς η Κατερίνα Στεφανίδη και η Αριάδνη Αδαμοπούλου μπήκαν ανάμεσα στις καλύτερες αθλήτριες της διοργάνωσης.

• Ενα θετικό σε απαγορευμένη ουσία δείγμα ήρθε να αναστατώσει την ελληνική ολυμπιακή αποστολή. Πρόκειται για αθλήτρια του στίβου η οποία έχει ήδη αγωνιστεί χωρίς να προκριθεί στην τελική φάση του αγωνίσματός της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δειγματοληψία είχε πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουλίου από τον Ελληνικό Οργανισμό Καταπολέμησης Ντόπινγκ και μάλιστα το συγκεκριμένο άτομο είχε κληθεί να δώσει και εξηγήσεις. Επίσης ο ΕΟΚΑΝ είχε ζητήσει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ να διεξαγάγει νέα δειγματοληψία κατά τη διάρκεια της παραμονής της αθλήτριας στο Παρίσι.

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «ενημερώθηκε από τον ΕΟΚΑΝ στις 13.49 ώρα Γαλλίας για θετικό δείγμα σε έλεγχο ντόπινγκ μέλους της Ολυμπιακής Ομάδας στο Παρίσι. Οπως αναφέρει ο ΕΟΚΑΝ, επιβάλλεται άμεσα προσωρινός αποκλεισμός στο συγκεκριμένο άτομο και ως εκ τούτου η ΕΟΕ ζήτησε την αποχώρησή του από το Ολυμπιακό Χωριό». Αμέσως μετά την ενημέρωση η αθλήτρια παρέδωσε τη διαπίστευσή της και εγκατέλειψε το Ολυμπιακό Χωριό.

Παγκόσμιο ρεκόρ από τον Ντουπλάντις με 6,25 μ. – Δεύτερο κρούσμα ντόπινγκ στην ομάδα του στίβου.

Νωρίς χθες το πρωί και μετά την ολοκλήρωση των προκριματικών στο επί κοντώ, η Ελένη Κλαούντια Πόλακ, η οποία δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό, σε δηλώσεις της ανέφερε: «Βρέθηκε κάτι στα ούρα μου το οποίο ήταν από κρέας. Ηταν σε μικρή ποσότητα σε σχέση με το όριο και για αυτό μπόρεσα και αγωνίστηκα. Εγώ δεν έχω πάρει ποτέ στη ζωή μου πρωτεΐνες, δεν έχω πάρει ποτέ συμπληρώματα, ήμουν αυτές τις ημέρες πάρα πολύ χάλια. Θέλω να πω στον κόσμο να προσέχει τι τρώει, τι δίνει στα παιδιά του. Εγώ έχω ένα πρόβλημα με το σίδηρο και πρέπει να τρώω καθημερινά κόκκινο κρέας. Και αυτό απ’ ό,τι φαίνεται πρέπει να βρίσκεται στα κόκκινα κρέατα». Βέβαια, δεν υπάρχει κάποια επίσημη πληροφορία που να συσχετίζει τα δύο περιστατικά.

• Η εθνική ομάδα πόλο νίκησε τον… κακό της δαίμονα, την Ιταλία, με 9-8 και ολοκλήρωσε με θετική εμφάνιση τις υποχρεώσεις της στον Α΄ όμιλο. Στην πισίνα «La Defence» (η άμυνα), οι «ασημένιοι» ολυμπιονίκες του Τόκιο έπαιξαν εκπληκτική άμυνα και με κορυφαίους τον Ζερδεβά και τον Αργυρόπουλο-Κανακάκη υπερίσχυσαν απέναντι σε ένα από τα καλύτερα συγκροτήματα πόλο του κόσμου. «Τους είδα πολύ αποφασισμένους και συγκεντρωμένους. Η ομάδα ήταν η χαρά του προπονητή. Παίξαμε όπως θέλουμε να παίζουμε απέναντι σε έναν πολύ μεγάλο αντίπαλο. Η Ιταλία μάς έχει κάνει πολλές ζημιές. Βέβαια αυτή η νίκη μπορεί να μη ρεφάρει αυτά που έχουμε πάθει, αλλά στο σημείο του τουρνουά που πραγματοποιήθηκε, η νίκη αποτελεί για εμάς μια μεγάλη ένεση ψυχολογίας για τη συνέχεια στους αγώνες χιαστί. Ελπίζουμε αυτό που πέτυχε η ομάδα μέσα στην πισίνα να λειτουργήσει για εμάς ευεργετικά και όχι καθησυχαστικά. Βέβαια, όσο πλησιάζουμε προς το τέλος δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός», δήλωσε ο προπονητής Θοδωρής Βλάχος στην «Κ» και ο Δημήτρης Σκουμπάκης συμπλήρωσε: «Είπαμε ότι θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Το κάναμε και νικήσαμε». Οι διεθνείς μας προκρίθηκαν στους προημιτελικούς της διοργάνωσης ως πρώτοι στον όμιλό τους, καθώς οι ΗΠΑ νίκησαν την Κροατία με 14-11. Στους «οκτώ» θα αντιμετωπίσουν την ομάδα της Σερβίας.

• Η νεαρή Πολυνίκη Εμμανουηλίδου τερμάτισε 8η στους ημιτελικούς των 200 μ.

• Η Ιόλη Μυτιληναίου δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό της υπερπήδησης εμποδίων στο ολυμπιακό τουρνουά ιππασίας, που διεξάγεται στα ανάκτορα των Βερσαλλιών.

Και όμως, χάνει η Μπάιλς, έκτος ο Γεωργίου

Η χθεσινή ημέρα δεν ήταν όπως περίμενε η Σιμόν Μπάιλς. Η κορυφαία Αμερικανίδα αθλήτρια της ενόργανης δεν κατάφερε να ανεβεί στην πρώτη θέση του βάθρου στη δοκό ισορροπίας και στις ασκήσεις εδάφους. Στη δοκό είχε πτώση και έτσι περιορίστηκε στην 5η θέση, βλέποντας την Ιταλίδα Αλίτσε ντ’ Αμάτο να φοράει στον λαιμό της το χρυσό μετάλλιο. Στις ασκήσεις εδάφους η σταρ του αμερικανικού αθλητισμού ήρθε 2η. Πρώτευσε η Βραζιλιάνα Ρεμπέκα Αντράντε. Ο Μάριος Γεωργίου χάρισε στην Κύπρο μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην αθλητική ιστορία της. Ο πρωταθλητής εκτέλεσε άριστα το πρόγραμμά του στο μονόζυγο και εάν δεν είχε πτώση θα ήταν στα μετάλλια (κατετάγη 6ος). Χρυσός ολυμπιονίκης αναδείχθηκε ο Σινοσούκε Οκα. Ο Ιάπωνας έχει πρωτεύσει στο σύνθετο ατομικό και στο ομαδικό ενώ ήρθε 3ος στο δίζυγο. Ο Γιουεχόντ Λι από την Κίνα κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στα 25 μ. στο πιστόλι ταχύτητας. Ενα μάθημα ζωής έδωσε ο Νόα Λάιλς. Ο Αμερικανός σπρίντερ, μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στα 100 μ., προχώρησε σε μια συγκλονιστική ανάρτηση σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης όπου ανέφερε ότι έχει «άσθμα, αλλεργίες, δυσλεξία, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα, άγχος και κατάθλιψη», και τόνισε «αυτό που έχεις δεν καθορίζει το τι μπορείς να γίνεις. Γιατί να μην το κάνεις και εσύ».

«Ναυάγιο» με Σηκουάνα και Ολυμπιακό Χωριό

Μετ’ εμποδίων και παραπόνων συνεχίζονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Το φιλόδοξο σχέδιο των Γάλλων να αποτελέσει ο Σηκουάνας αγωνιστικό χώρο αποδείχθηκε καταστροφικό, καθώς πολλοί αθλητές και αθλήτριες αντιμετωπίζουν θέματα υγείας, ενώ το πολυδιαφημισμένο Ολυμπιακό Χωριό εξελίχθηκε σε ακόμα ένα… αγκάθι για τη διοργάνωση. Η τεράστια επένδυση σχεδόν 1,4 δισ. ευρώ δεν ήταν αρκετή για να καθαρίσει ο ποταμός. Οι τριαθλητές Κλερ Μισέλ (Βέλγιο), Αντριεν Μπρίφοντ (Ελβετία) αποσύρθηκαν από το μεικτό λόγω γαστρεντερίτιδας, ενώ έχουν γίνει και πολλά άλλα παράπονα. Οι αρμόδιες αρχές από την πλευρά τους ανέφεραν ότι δεν είναι σωστό να συνδέονται τα προβλήματα υγείας των αθλητών με τα νερά του Σηκουάνα. Ο θόρυβος, η ζέστη και το κακό φαγητό αποτέλεσαν αιτίες για πολλούς αθλητές να εγκαταλείψουν το Ολυμπιακό Χωριό. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ιταλού χρυσού ολυμπιονίκη Τόμας Τσεκόν, ο οποίος προτίμησε να κοιμηθεί σε ένα παγκάκι στον περιβάλλοντα χώρο του Χωριού διότι δεν μπορούσε να ανεχθεί τις υψηλές θερμοκρασίες μέσα στο δωμάτιό του. Τα φώτα της δημοσιότητας μονοπωλεί, φυσικά, και η Αλγερινή πυγμάχος Ιμάν Κελίφ, που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Σε συνεντεύξεις της αναφέρθηκε στην πίεση που δέχθηκε, στις λανθασμένες αντιλήψεις για το φύλο της και ζήτησε από τους ανθρώπους να τηρήσουν τις αρχές του ολυμπισμού και να σταματήσουν τις επιθέσεις κατά των αθλητών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT