Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Μια ημέρα που τα είχε όλα ήταν η χθεσινή για τον στίβο

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Μια ημέρα που τα είχε όλα ήταν η χθεσινή για τον στίβο

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Απίστευτα πράγματα έγιναν χθες στον στίβο. Στο μήκος, μόνο η Τάρα Ντέιβις Γούντχολ (ΗΠΑ) πέρασε τα επτά μέτρα (7,10) και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο αφήνοντας στη 2η θέση την ολυμπιονίκη του Τόκιο Μαλάικα Μιχάμπο (6,96 μ.). Ο Λετσίλε Τεμπόγκο έγινε ο πρώτος αθλητής από την Αφρική που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στα 200 μ. Παγκόσμιο ρεκόρ πέτυχε η Σίντνεϊ Λεβρόν-Μακ Λάφλιν στα 400 μ. εμπ. (50.37), ενώ το Πακιστάν κατέκτησε το πρώτο του χρυσό στο άθλημα.

Η κούρσα του Τεμπόγκο

Μια ιστορική κούρσα πραγματοποιήθηκε στο «Σταντ ντε Φρανς» στα 200 μ. Ο Λετσίλε Τεμπόγκο αναδείχθηκε «χρυσός» ολυμπιονίκης με 19.46, επίδοση που είναι η 5η καλύτερη όλων των εποχών. Ο πρωταθλητής και σημαιοφόρος της Μποτσουάνα άφησε πίσω του τους Αμερικανούς Λάιλς, Μπεντνάρεκ και Νάιτον. Ο 21χρονος με αυτή την επιτυχία του έγινε ο 2ος, μη Αμερικανός, αθλητής μετά το 2000 που κατακτά την υψηλότερη διάκριση στο αγώνισμα στην κορυφαία αθλητική γιορτή. Στο Σίδνεϊ, νικητής ήταν ο Κώστας Κεντέρης.

Ιστορικό όμως είναι και το μετάλλιο του Αρσάντ Ναντίμ. Ο 27χρονος από το Πακιστάν με βολή στα 92 μέτρα και 97 εκατοστά πρώτευσε στον ακοντισμό, επιτυγχάνοντας μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στη διοργάνωση του Παρισιού. Με αυτή την επίδοσή του κατέρριψε και το ολυμπιακό ρεκόρ του Νορβηγού Τόρκιλντσεν (90,57 μ. από τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου). Το ασημένιο συνέλεξε ο Νεεράτζ Τσόπρα (Ινδία) 89,45 και το χάλκινο ο Πίτερς Αντερσον. Πρόκειται για το πρώτο χρυσό μετάλλιο για το Πακιστάν από το άθλημα του στίβου.

Μία από τις πιο εντυπωσιακές κούρσες της φετινής διοργάνωσης διεξήχθη στα 400 μ. εμπ. Η ΜακΛάφλιν από τις ΗΠΑ κατέρριψε το δικό της παγκόσμιο ρεκόρ και φόρεσε το «στέμμα» της βασίλισσας του αγωνίσματος. Στη 2η θέση τερμάτισε η Αννα Κόκρελ (ΗΠΑ) με 51.87 και στην 3η η Φέμκε Μπολ (Ολλανδία) με 52.15. Το Μαρόκο νίκησε την Αίγυπτο με 6-0 και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο ολυμπιακό τουρνουά ποδοσφαίρου.

Εκτός κινδύνου

«Εκτός κινδύνου βρίσκεται ο Λαμέχα Γκίρμα», σύμφωνα με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Ο Αιθίοπας κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στα 3.000 μ. στιπλ είχε προχθές βίαιη πτώση κατά τη διάρκεια του αγώνα του, αλλά, σύμφωνα με εκπροσώπους της ομοσπονδίας στίβου της Αιθιοπίας, έχει επιστρέψει στο Ολυμπιακό Χωριό.

• Στον Σηκουάνα, όπως ήταν το αρχικό πρόγραμμα, διεξήχθησαν τα 10 χλμ. μαραθώνιας κολύμβησης. Η Σάρον φαν Ρόουενταλ δεν πτοήθηκε από τα μολυσμένα νερά του ποταμού και επανέκτησε τα ολυμπιακά σκήπτρα της.

Οι Γάλλοι είχαν προγραμματίσει ότι τα αγωνίσματα της ανοικτής κολύμβησης θα διεξαχθούν στον Σηκουάνα και παρά τα θέματα υγείας αθλητών και αθλητριών από το τρίαθλο, δεν απέρριψαν τον αρχικό προγραμματισμό τους.

Η 31χρονη κολυμβήτρια από την Ολλανδία πραγματοποίησε μια εντυπωσιακά γρήγορη κούρσα στα τελευταία μέτρα και αναδείχθηκε «χρυσή» ολυμπιονίκης. Στην κατοχή της έχει ένα χρυσό από τη διοργάνωση του Ρίο και ένα ασημένιο από το Τόκιο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT