Αλκης Κυνηγάκης: Στην Ελλάδα δεν σέβονται τους αθλητές, χλευάστηκα…

Αλκης Κυνηγάκης: Στην Ελλάδα δεν σέβονται τους αθλητές, χλευάστηκα…

Τόνισε ότι, σε κάποιες περιπτώσεις, «στην Ελλάδα δεν υπάρχει σεβασμός στους αθλητές» και αποκάλυψε ότι αμφισβητήθηκε και χλευάστηκε.

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κατάθεση ψυχής» έκανε ο Αλκης Κυνηγάκης όταν βγήκε από τα θολά νερά του Σηκουάνα. Ο πρωταθλητής της μαραθώνιας κολύμβησης, ο οποίος στο Τόκιο ήταν 5ος και στο Παρίσι ήρθε 10ος, άνοιξε την καρδιά του και αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετώπισε στην ολυμπιακή διαδρομή από το Τόκιο μέχρι το Παρίσι.

Το πάντα χαμογελαστό παιδί της ελληνικής κολύμβησης αυτή τη φορά δεν χαμογελούσε. Τα μάτια του ήταν βουρκωμένα και όταν έφτασε στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν στη μικτή ζώνη δεν άντεξε και ξέσπασε.

Μίλησε για όλα αυτά που έζησε τα τελευταία τρία χρόνια, για το μοναχικό ταξίδι του, για τα προβλήματα κλπ, και υπογράμμισε ότι μόνο ο Σπύρος Γιαννιώτης βρέθηκε δίπλα του τους τελευταίους μήνες και τον ευχαρίστησε για αυτό.

«Το σημείο που έγινε ο αγώνας είναι εντυπωσιακό. Νιώθω ότι δεν ήμουν έτοιμος. Δεν ήμουν μαχητής. Δεν ήταν το βάρος των Ολυμπιακών Αγώνων. Προσωπικά δεν ένιωθα κανένα τέτοιο βάρος. Κουρασμένος νιώθω μόνο ψυχολογικά. Πέρασα δύσκολα. Ήταν πολύ δύσκολα τα τρία χρόνια που περάσανε. Είχα να αντιμετωπίσω πολλές προπονητικές δυσκολίες. Μέχρι να φτάσω να προπονούμαι με τον Σπύρο Γιαννιώτη, άλλαξα πέντε προπονητές. Ήμουν μόνος να παλεύω να βρω κάποια ομάδα, κάποιον άνθρωπο να με βοηθήσει για να φτάσω σε αυτούς τους Ολυμπιακούς. Θεωρώ ότι δεν με αντιμετώπισαν όπως μου αξίζει. Δεν μιλάω για την ολυμπιακή χρονιά. Ουσιαστικά έκανα μόνο μισό χρόνο ολυμπιακής προετοιμασίας. Από τον Δεκέμβριο που πήγα στην Κέρκυρα με τον Σπύρο Γιαννιώτη. Εάν δεν υπήρχε ο Σπύρος ίσως να μην έφτανα εδώ. Για εμένα είναι πολύ άσχημο να έχω βγει 5ος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο με τόσα εμπόδια, covid κλπ. και εδώ να έρθω 10ος. Επρεπε να παλέψω με δύσκολες καταστάσεις, οι οποίες δεν αρμόζουν σε κανέναν αθλητή και ιδιαίτερα σε μία χώρα που λέγεται Ελλάδα, τη “μητέρα” των Ολυμπιακών Αγώνων. Νιώθω ότι δεν σέβονται τόσο πολύ τους αθλητές. Θα μιλήσω για εμένα. Νιώθω ότι δε σεβάστηκαν, όπως θα έπρεπε, τον 5ο Ολυμπιονίκη του Τόκιο. Χλευάστηκα. Αμφισβητήθηκα. Δεν θα πω ονόματα. Ξέρουν ποιοι είναι. Ζούμε σε μία Ελλάδα “εγώ σε φτιάχνω, εγώ σε καταστρέφω“. Αυτό αντιμετώπισα τόσα χρόνια».



«Μόνο ο Σπύρος Γιαννιώτης»

Ο κορυφαίος, εν ενεργεία, Έλληνας αθλητής της μαραθώνιας κολύμβησης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τον «ασημένιο» ολυμπιονίκη του Ρίο, τον Σπύρο Γιαννιώτη, ο οποίος βρέθηκε δίπλα τους τελευταίους μήνες.

«Μόνο ο Σπύρος Γιαννιώτης. Μόνο αυτός. Από τους άλλους δεν ξέρω γιατί είχα τέτοια αντιμετώπιση. Μόνος μου έπρεπε να βρω προπονητή. Προσπάθησα να φύγω στο εξωτερικό δεν μου άνοιξαν “πόρτες”. Δεν εννοώ ότι δεν με στήριξε η Ομοσπονδία. Σε κάποια πράγματα που θα μπορούσαν να με βοηθήσουν όμως δεν με βοήθησαν. Μετά τους Ολυμπιακούς κάποιοι ήρθαν σε κόντρα μαζί μου και αντί να βρεθεί λύση με πήγαν σε κόντρα. Δεν είναι εύκολο να προπονήσεις κάποιον για Ολυμπιακούς Αγώνες. Τους καταλαβαίνω τους ανθρώπους που δεν μπόρεσαν να συνεργαστούν μαζί μου ή δεν μπόρεσα εγώ. Είναι μεγάλο το βάρος. Θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να είχα προπονηθεί με τον Σπύρο Γιαννιώτη. Από την πρώτη ημέρα δέσαμε. Την προπόνηση που έκανα τους τελευταίους μήνες εάν την είχαμε κάνει τρία χρόνια θα είχα πάει πολύ καλά. Δεν ξέρω ποιο θα είναι το αύριο. Δεν ξέρω εάν θα αντέξω άλλα τέσσερα χρόνια με αυτόν τον ρυθμό. Είμαι ευχαριστημένος από τον εαυτό μου αλλά στενοχωριέμαι που ήρθα 10ος. Έκανα όμως ό,τι μπορούσα να κάνω. Ίσως να είμαι ψυχολογικά φορτισμένος και να είναι πολύ σκληρά αυτά που είπα σήμερα. Νιώθω άδειος. Θέλω να πω στους αθλητές να μη φοβούνται. Εδώ δεν είμαστε για να φοβόμαστε κανέναν. Εδώ είμαστε για να εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα».

Ο Άλκης Κυνηγάκης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετώπισε, μίλησε για έλλειψη εμπιστοσύνης και έλλειψη ομάδας – επιτελείου: «Είμαι αθλητής. Εγώ μπαίνω εκεί μέσα και εγώ παλεύω. Όλοι οι άνθρωποι έχουν ομάδες, επιτελεία. Εγώ δεν μπορώ να είμαι τα πάντα μόνος μου. Δεν είχα ομάδα. Μόνο εγώ και ο Σπύρος ήμασταν. Υπήρχαν πράγματα προπονητικά που δεν έγιναν. Ζητούσα να κάνω προετοιμασία σε υψόμετρο. Μου έδωσαν 1-2. Οι αντίπαλοί μου κάνουν 3-4. Μίλησα με τον πρόεδρο μου είπε ότι θα γίνει αλλά μετά κάπου κόλλαγαν. Εγώ θα έπρεπε να μπαίνω στην πισίνα να κάνω τη δουλειά μου και να φεύγω. Πρέπει να τους εμπιστεύομαι και να με εμπιστεύονται. Δεν γίνεται να τους εμπιστεύομαι και να με αμφισβητούν».


 

Ο Σηκουάνας έχει βρεθεί στο επίκεντρο των Ολυμπιακών Αγώνων εξαιτίας προβλημάτων υγείας που αντιμετώπισαν αθλητές και αθλήτριες του τριάθλου.

Ο Αλκης Κυνηγάκης δεν επηρεάστηκε από αυτό: «Δεν με απασχόλησε καθόλου. Δεν είναι στο χέρι μου να κάνω κάτι. Ό,τι αποφάσισαν οι διοργανωτές αυτό κάναμε οι αθλητές. Μόνο εάν είχαμε μαζευτεί όλοι οι αθλητές να μιλήσουμε ίσως να γινόταν κάτι διαφορετικό. Δεν μαζευτήκαμε όμως». 


 
comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT