Ολυμπιακοί Αγώνες: Οσα έζησα ως εθελοντής στο Παρίσι
ολυμπιακοί-αγώνες-οσα-έζησα-ως-εθελον-563167741

Ολυμπιακοί Αγώνες: Οσα έζησα ως εθελοντής στο Παρίσι

Ελληνες που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στη διοργάνωση μιλούν στην «Κ» για τα κίνητρα και τις εμπειρίες τους

Σπυριδούλα Σπανέα
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ντυμένοι σε αποχρώσεις του πράσινου, του χρώματος που παραπέμπει στη σταθερότητα και στην υπομονή, οι εθελοντές των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού με περίσσια ψυχικά αποθέματα βοήθησαν τα μέγιστα στην ολοκλήρωση της 33ης διοργάνωσης.

Σταθερότητα, υπομονή, αλλά και φρεσκάδα πρόσθεσαν οι εθελοντές σε αυτό το… μείγμα μιας αθλητικής γιορτής που θα περάσει από σήμερα στην Ιστορία, παρά τα σοβαρά λάθη που προέκυψαν από την υπερβολική φιλοδοξία των Γάλλων να διοργανώσουν κάτι πρωτοποριακό. Ανάμεσα στους 45.000 εθελοντές υπήρχαν και δεκάδες Ελληνες. Πολύγλωσσοι, ευγενικοί, με διάθεση για προσφορά, κάποιοι εξ αυτών ταξίδεψαν από την Ελλάδα στη Γαλλία καλύπτοντας από το υστέρημά τους διαμονή και διατροφή και αποτέλεσαν ένα είδος πρεσβευτών της Ελλάδας σε νευραλγικούς τομείς των Αγώνων.

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα μπορούσαν να διεξαχθούν χωρίς εθελοντές», λένε οι Αθάνατοι της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και την άποψή τους ενστερνίζονται και οι διοργανωτές. Με την ανιδιοτελή προσφορά και την ευχάριστη διάθεσή τους όχι μόνο μειώνουν το κόστος των Αγώνων, αλλά και δίνουν εορταστικό τόνο. Με το χαμόγελο στα χείλη ξεπερνούν την κόπωση της πολύωρης εργασίας και νιώθουν ότι συνεισφέρουν, όπως δήλωσαν στην «Κ», «στη μαγεία του αθλητισμού». Στη γαλλική διοργάνωση προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους 74 Ελληνες εθελοντές και εθελόντριες.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Οσα έζησα ως εθελοντής στο Παρίσι-1
Η Ολγα ταξίδεψε από την Κορινθία στο Παρίσι για να συνεισφέρει στη μεγάλη αθλητική γιορτή. «Ο εθελοντισμός είναι κάτι σαν μικρόβιο. Αυτό “κόλλησα” και εγώ όταν συμμετείχα για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ», λέει η Ελληνίδα εθελόντρια, η οποία έχει συμμετάσχει και στις διοργανώσεις της Αθήνας και του Λονδίνου.

«Ο εθελοντισμός είναι κάτι σαν μικρόβιο. Αυτό “κόλλησα” και εγώ όταν συμμετείχα για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ. Μου αρέσει να εργάζομαι στο παρασκήνιο, να βλέπω πράγματα που δεν τα βλέπει το ευρύ κοινό. Είναι πολύ ενδιαφέρον», δήλωσε στην «Κ» η Ολγα, η οποία ταξίδεψε από την Κορινθία στο Παρίσι για να συνεισφέρει σε αυτή την αθλητική γιορτή. Το λιθαράκι της προσφοράς έχει βάλει και στις διοργανώσεις του Σίδνεϊ, της Αθήνας και του Λονδίνου. Η ανιδιοτέλεια κοστίζει αρκετά χρήματα, αλλά όταν στην άλλη άκρη της ζυγαριάς τοποθετείται η χαρά, τότε η πλάστιγγα γέρνει προς αυτήν. «Ευτυχώς βρήκα ένα σπίτι σε λογική τιμή. Μας παρέχουν τη στολή, ένα γεύμα, μια κάρτα απεριορίστων διαδρομών και ένα ρολόι», μας είπε η Κορίνθια εθελόντρια, η οποία κάθε απόγευμα βρίσκεται στις εξέδρες του Σταντ ντε Φρανς.

Ο Πασχάλης Μπιλτάρης είναι από τις Σέρρες. Καθημερινά βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο στο «Μεγάλο Παλάτι». Η ενέργειά του και η χαρούμενη διάθεσή του είναι μεταδοτική και αποτελεί έναν από τους αγαπημένους εθελοντές των φιλάθλων. «Ηθελα να ζήσω αυτό το φαντασμαγορικό γεγονός. Να ζήσω αυτή τη μαγεία και να συνεισφέρω όσο το δυνατόν περισσότερο», τόνισε.

«Σχεδόν κάθε βράδυ ετοιμάζουμε ένα πάρτι υποδοχής για αθλητές μας που έχουν ξεχωρίσει. Κοιτάζουμε ποιοι έχουν γενέθλια και φροντίζουμε να υπάρχουν τούρτες κ.λπ. Ολα αυτά βοηθούν για να αποφορτίζεται η ομάδα».

«Μια πρωτόγνωρη εμπειρία»

Μια ομάδα από νέα παιδιά βρίσκεται στο πλευρό των Ελλήνων αθλητών στο Ολυμπιακό Χωριό. Τα περισσότερα από αυτά επέλεξαν να ενταχθούν στην ομάδα για να αποκομίσουν εμπειρίες και να τις χρησιμοποιήσουν μελλοντικά και επαγγελματικά. «Ηταν μια τυχαία επιλογή. Η μητέρα μου εργάζεται εδώ και, έτσι, είχα καλυμμένη τη διαμονή. Θα με ενδιέφερε να ασχοληθώ στο μέλλον με τη διοργάνωση αθλητικών events», μας είπε η 20χρονη Δέσποινα Τριανταφύλλου, η οποία σπουδάζει χρηματοοικονομικά και λογιστική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Οσα έζησα ως εθελοντής στο Παρίσι-2
Η 27χρονη Αλθέα Συναδινού έχει σπουδάσει στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και από μικρό παιδί έχει μυηθεί, μέσα από την οικογένειά της, στις αθλητικές αξίες. «Ζω όλη αυτή την εμπειρία μέσα από όλους τους τομείς. Μοιάζει σαν να υλοποιήθηκε το πιο τρελό μου όνειρο», τονίζει στην «Κ».

Η 27χρονη Αλθέα Συναδινού νιώθει ότι ζει ένα όνειρο: «Για εμένα αποτέλεσε μια πολύ καλή ευκαιρία να δω από μέσα τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ζω όλη αυτή την εμπειρία μέσα από όλους τους τομείς. Μοιάζει σαν να υλοποιήθηκε το πιο τρελό μου όνειρο. Από την αρχή μέχρι το τέλος τα πάντα είναι πρωτόγνωρα. Βοηθάω κυρίως την ελληνική ομάδα και ό,τι χρειαστεί το αρχηγείο». Η Αλθέα έχει σπουδάσει στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και από μικρό παιδί έχει μυηθεί, μέσα από την οικογένειά της, στις αθλητικές αξίες.

Η 20χρονη Αριάδνη Σετσέτι είναι Γαλλίδα από τον πατέρα και Ελληνίδα από τη μητέρα. Σπουδάζει νομικά στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και, μέσα από την εθελοντική εμπειρία, νιώθει «αναζωογονημένη από μια δύσκολη χρονιά». Οι τρεις εθελόντριες αποτελούν την «ψυχή» της ελληνικής αποστολής. Πρωταγωνιστούν στις εκδηλώσεις υποδοχής των αθλητών μας αλλά και στη διοργάνωση πάρτι-έκπληξη για όσους έχουν γενέθλια. «Σχεδόν κάθε βράδυ ετοιμάζουμε ένα πάρτι υποδοχής με κομφετί κ.λπ. για αθλητές μας που έχουν ξεχωρίσει. Κοιτάζουμε ποιοι έχουν γενέθλια και φροντίζουμε να υπάρχουν τούρτες κ.λπ. Ολα αυτά βοηθούν για να αποφορτίζεται η ομάδα από το άγχος και για να νιώθουν οι αθλητές και οι αθλήτριες σαν να βρίσκονται μέσα στην οικογένειά τους. Για έναν εθελοντή, κάθε μέρα είναι και διαφορετική. Από το να βοηθήσουμε για να μπουν κλιματιστικά στα δωμάτια μέχρι να δώσουμε οδηγίες στους αθλητές για το πώς θα πάνε σε κάποιον αθλητικό χώρο», μας είπαν οι εθελόντριες.

Τα προβλήματα στο Ολυμπιακό Χωριό δεν πέρασαν απαρατήρητα από τη Δέσποινα, την Αλθέα και την Αριάδνη. «Από την αρχή μάθαμε για τις κλοπές. Προσέχαμε τα πράγματά μας. Εμείς δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα, αλλά μέλη της αποστολής μας έπεσαν θύματα. Υποτίθεται πως τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά. Επίσης, η καθαριότητα δεν γίνεται σύμφωνα με το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων από μέλη της ελληνικής ομάδας. Τα φαγητά δεν είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες των αθλητών, που έχουν συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής. Οταν κάτι τελειώσει, δεν προσθέτουν άλλα», μας είπαν.

Οι εθελοντές βρίσκονται στο παρασκήνιο και παρατηρούν τα πάντα. Με τη διάθεσή τους για προσφορά γίνονται και αποδέκτες παραπόνων για μια διοργάνωση και, από τη στιγμή που δεν υπάρχει έμμισθη εξάρτηση, αποτελούν τους πιο αντικειμενικούς κριτές.

«Στην προσπάθεια των Γάλλων να διοργανώσουν κάτι φαντασμαγορικό χάθηκε η ουσία και μείναμε στο θέαμα, ειδικά στην τελετή έναρξης. Για τον Σηκουάνα δαπανήθηκαν πολλά χρήματα για μια άστοχη ιδέα. Ιδιαίτερα αυτή την εποχή που υπάρχουν έντονες βροχοπτώσεις, οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές για να κολυμπήσουν αθλητές. Από την άλλη πλευρά, οι Γάλλοι περίμεναν περισσότερους επισκέπτες και τώρα προσπαθούν να βγάλουν χρήματα από τους εθελοντές. Είναι άδικο να μην μπορούμε να χρησιμοποιούμε τη διαπίστευση για να δούμε κάποιους αγώνες. Εάν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές προς τον εθελοντή και μας διέθεταν μια πλήρη εμπειρία των Αγώνων, θα ήταν καλύτερα. Επίσης, δεν τηρήθηκε η εκεχειρία. Συνέχεια αυτό μας λένε οι αθλητές αλλά και οι φίλαθλοι. Οι Ολυμπιακοί αποτελούν μια γιορτή αριστείας, ισότητας και αλληλεγγύης. Ο αθλητισμός θα πρέπει να ενισχύει την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς. Από την άλλη πλευρά, όμως, όσον αφορά τον αριθμό των συμμετοχών, υπάρχει ισότητα. Ας μην ξεχνάμε πως στη Γαλλία το 1900 αγωνίστηκαν γυναίκες στους Ολυμπιακούς και τώρα η απόλυτη ισότητα αποτελεί ένα σημαντικό μήνυμα», μας είπε η Δέσποινα Τριανταφύλλου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT