Το Παρίσι έφυγε, το Λος Αντζελες έρχεται

Το Παρίσι έφυγε, το Λος Αντζελες έρχεται

Η πόλη των αγγέλων υπόσχεται από τώρα ότι οι επόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι made in Hollywood

5' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα φώτα έσβησαν στην Πόλη του Φωτός. Το Παρίσι παρέδωσε την Ολυμπιακή Σημαία και τη σκυτάλη στο Λος Αντζελες μέσα από μια ομολογουμένως συγκινητική τελετή λήξης, βάζοντας παράλληλα αρκετά ψηλά τον πήχη, όσον αφορά το οργανωτικό κομμάτι των Αγώνων που φιλοξένησε για περίπου τρεις εβδομάδες.

Με την αντίστροφη μέτρηση για το Λος Αντζελες και το 2028 να έχει ξεκινήσει, ας δούμε κάποια από τα πράγματα που ετοιμάζουν οι Αμερικανοί, αλλά και τα προβλήματα που καλούνται να λύσουν, ενόψει της τρίτης φοράς που καλούνται να διοργανώσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Πότε και πού θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις;

Το LA Memorial Coliseum ετοιμάζεται για τρίτη φορά μετά το 1932 και το 1984 να δεχτεί τα αγωνίσματα του στίβου, ενώ εκεί θα πραγματοποιηθούν τόσο η τελετή έναρξης στις 14 Ιουλίου του 2028, όσο και η τελετή λήξης, δύο εβδομάδες αργότερα, στις 30 Ιουλίου με το πρόγραμμα να συμπιέζεται αρκετά σε σχέση με τις προηγούμενες διοργανώσεις.

Ηδη οι διοργανωτές έχουν τονίσει ότι θέλουν να κρατήσουν το κόστος σε χαμηλά, όσο αυτό είναι εφικτό, επίπεδα (το Παρίσι ξόδεψε περίπου 9 δισ. ευρώ), ενώ δήλωσαν ότι δεν θα χρειαστούν νέες, μόνιμες κατασκευές για τη διοργάνωση.

Αντ’ αυτού, δεκάδες υπάρχουσες τοποθεσίες έχουν προβλεφθεί για χρήση, συμπεριλαμβανομένου του γηπέδου της ποδοσφαιρικής ομάδας LA Galaxy και του LA Memorial Coliseum το οποίο υποβλήθηκε σε ένα πρόγραμμα πλήρους ανακαίνισης και αποκατάστασης από το 2017 έως το 2019. Εγκαταστάθηκαν νέοι χώροι για τον Τύπο και νέοι χώροι για τις ομάδες. Αυτές οι αλλαγές μείωσαν την χωρητικότητα του σταδίου από 93.607 σε 78.467.

Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι σε μια πόλη που φημίζεται για την παραλιακή της γραμμή με τους φοίνικες, το μπιτς βόλεϊ αναμένεται να φιλοξενηθεί σε μια πραγματική παραλία – κάτι που δεν κατέστη δυνατό στο Παρίσι φέτος.

Αλλά θα χρειαστεί να προσαρμοστούν κάποιοι χώροι διεξαγωγής. Για παράδειγμα, το SoFi Stadium, όπως είναι σήμερα γνωστό, στο προάστιο Inglewood, θα μετατραπεί για να φιλοξενήσει τους αγώνες κολύμβησης, με την προσθήκη πισίνας ολυμπιακών προδιαγραφών.

Εν τω μεταξύ, οι φοιτητικές κατοικίες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA) θα μετατραπούν σε χωριό των αθλητών για το καλοκαίρι και θα παρέχουν εγκαταστάσεις προπόνησης.

Από την άποψη της βιωσιμότητας, μένει να δούμε αν το Λος Άντζελες θα καταφέρει να πραγματοποιήσει τους Αγώνες «χωρίς αυτοκίνητα», τους οποίους υποσχέθηκε μετά την κατάκτηση της υποψηφιότητας το 2017.

Η μετακίνηση χιλιάδων θεατών σε όλη την εκτεταμένη πόλη της Καλιφόρνιας αποτελεί τεράστια πρόκληση για τους διοργανωτές – με τις τρέχουσες ελπίδες για μετακίνηση χωρίς αυτοκίνητα να στηρίζονται σε έναν στόλο λεωφορείων, αφού τα σχέδια για μια μεγάλη αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου ναυάγησαν.

Ο πιο πρόσφατος προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες ύψους σχεδόν 7 δισ. δολαρίων για τους ίδιους τους Αγώνες, εκτός από τις όποιες αναβαθμίσεις των μεταφορών, τα οποία θα προέρχονται από ιδιώτες. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα καλύψει μόνο το κόστος της ασφάλειας διεξαγωγής των Αγώνων.

Τα νέα αθλήματα και τα… κομμένα 

Εκτός από τα πιο γνωστά ολυμπιακά αθλήματα, στους Αγώνες του Λος Άντζελες θα αναβιώσουν ορισμένα που είχαν να εμφανιστούν εδώ και καιρό, ενώ θα υπάρξουν και νέες προσθήκες.

Ετσι το κρίκετ θα διεξαχθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά από το 1900, ενώ επίσης επιστρέφει και το λακρός που υπήρξε ολυμπιακό άθλημα το 1904 και το 1908 ενώ εμφανίστηκε ως άθλημα επίδειξης σε άλλες τρεις διοργανώσεις. Θα έχουμε επίσης τουρνουά μπέιζμπολ και σόφτμπολ που είχαν παραλειφθεί στο Παρίσι το 2024.

Στο Λος Αντζελες θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση το σκουός, όπως και το Flag Football, μια παραλλαγή του αμερικανικού ποδοσφαίρου χωρίς επαφή, όπου τα μαρκαρίσματα γίνονται με την αφαίρεση μιας σημαίας από τον αντίπαλο. Ορισμένα άλλα ολυμπιακά αθλήματα που είναι σχετικά νέα στους Αγώνες θα συνεχίσουν να υπάρχουν, όπως το σερφ, το σκέιτμπορντ και η αθλητική αναρρίχηση.

Αντίθετα εκτός έμεινε το breakdance, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του στους Αγώνες του Παρισιού.

Τα στοιχήματα των διοργανωτών 

Ενα από τα μεγάλα προβλήματα που οι διοργανωτές έχουν τέσσερα χρόνια για να λύσουν μέχρι την ημέρα έναρξης των Αγώνων, είναι το κυκλοφοριακό. Αν και πρόκειται για μια πόλη που διοργανώνει εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας, από τα Όσκαρ μέχρι το Super Bowl, το Λος Αντζελες δεν έχει καταφέρει να αποσυμφορήσει τους δρόμους του, παρά τις πολλές προσπάθειες που έχουν γίνει στο παρελθόν, ενώ διαθέτει και κακό σύστημα συγκοινωνιών που καταγγέλλεται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Κατά τη στιγμή της υποψηφιότητας, υπήρχε η ελπίδα ότι οι Αγώνες θα ανάγκαζαν την πόλη να διορθώσει ορισμένα από τα προβλήματα των μεταφορών της, αλλά η απόσυρση των σχεδίων επέκτασης του σιδηροδρομικού δικτύου και η απόφαση να προστεθεί ένας στόλος λεωφορείων, δεν ενθουσίασε τους κατοίκους. Επίσης, δεν αποτελεί καλό οιωνό για τα εκατομμύρια των τουριστών που συνήθως φέρνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην πόλη που τους φιλοξενεί.

Ενα ακόμα θέμα, που είχε να αντιμετωπίσει και το Παρίσι, είναι οι άστεγοι, καθώς το  Λος Αντζελες διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς τόσο στις ΗΠΑ,μ όσο και παγκοσμίως. Κάποιοι από τους κατοίκους ελπίζουν ότι οι Αγώνες του 2028 θα μπορούσαν να αποτελέσουν καταλύτη για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων στην πόλη και την εξεύρεση μιας μακροπρόθεσμης λύσης.

Στόχος των διοργανωτών είναι να προβάλουν την τεράστια ακτογραμμή της πόλης, αλλά και την θρυλική πινακίδα του Hollywood, αλλά σίγουρα η μητρόπολη της δυτικής ακτής των ΗΠΑ δεν μπορεί να κοντράρει σε αυτό τον τομέα το Παρίσι, αφού δεν διαθέτει εμβληματικά αξιοθέατα όπως το Παλάτι των Βερσαλλιών, τα οποία οι Γάλλοι φρόντισαν να προβάλλουν και να διαφημίσουν με κάθε τρόπο, τόσο στην τελετή έναρξης, όσο και κατά τη διάρκεια των αγωνισμάτων, όπως για παράδειγμα με το beach volley που έγινε με φόντο τον φωτισμένο Πύργο του Αϊφελ. 

Τι συνέβη το 1984 και το 1932;

Την τελευταία φορά που το Λος Άντζελες φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1984, ο Prince βρέθηκε στην κορυφή του αμερικανικού singles chart του Billboard, η Σοβιετική Ενωση και οι χώρες του Ανατολικού Μπλοκ είχαν μποϋκοτάρει τους Αγώνες με τον Ψυχρό Πόλεμο να βρίσκεται στο φόρτε του.

Ο αναμφισβήτητος σούπερ σταρ του Λος Άντζελες το 1984 ήταν ο Καρλ Λιούις, ο οποίος κέρδισε χρυσό στα 100μ, 200μ, άλμα εις μήκος και στη σκυταλοδρομία 4Χ100μ των ανδρών. Οι ΗΠΑ κυριάρχησαν στον πίνακα των μεταλλίων και -σε αντίθεση με σήμερα- δεν είχαν αντίπαλο την Κίνα. Μεταξύ πολλών ιστορικών στιγμών, στους Αγώνες του 1984 ήταν η διεξαγωγή του πρώτου Ολυμπιακού  μαραθώνιου γυναικών.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1932 στο Λος Άντζελες διεξήχθησαν κάτω από τη σκιά της Μεγάλης Ύφεσης, σε μια Καλιφόρνια που ήταν πολύ λιγότερο δομημένη από ό,τι σήμερα.

Οι Αγώνες ήταν σημαντικά συντομότεροι από τις προηγούμενες διοργανώσεις και είχαν λιγότερους αγωνιζόμενους από ό,τι στο παρελθόν. Παρόλα αυτή η προσέλευση του κόσμου, με βάση εκείνη την εποχή και το τι είχε προηγηθεί, φέρεται να ήταν τεράστια – συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας περίπου 100.000 ανθρώπων στην τελετή έναρξης. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT