Οι «Big-4», ο Αρης και οι άλλοι…

Τριών ταχυτήτων και πιο ακριβή από ποτέ, η Super League κάνει εκκίνηση το Σαββατοκύριακο

οι-big-4-ο-αρης-και-οι-άλλοι-563173666

Μόλις μια εβδομάδα μετά την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού κι ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην απόλυτη θερινή ραστώνη, -ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου- αρκετοί είναι αυτοί που δεν έχουν αντιληφθεί πως αυτό το Σαββατοκύριακο ξεκινά η Super League 1.

Στις 17 Αυγούστου, νωρίτερα από ποτέ, γίνεται εκκίνηση στο ελληνικό πρωτάθλημα που θα μας συντροφεύει όλο τον χειμώνα, αφήνοντας υποσχέσεις πως θα είναι το ίδιο ανταγωνιστικό με τα δύο τελευταία, όπου ο πρωταθλητής κρίθηκε την τελευταία αγωνιστική. Το επίπεδο των ελληνικών ομάδων έχει ανέβει κι αυτό είναι αδιαμφισβήτητο.

Οι «Big-4», ο Αρης και οι άλλοι…-1
Φωτ. Transfermarkt.gr

Ειδικά, οι «Big-4» μαζί με τον Αρη, συναγωνίζονται αρκετές ευρωπαϊκές, με τη χρηματιστηριακή αξία του ρόστερ τους να φτάνει σύμφωνα με το έγκυρο «Transfermarkt» τα 377 εκατ. ευρώ. Οι υπόλοιπες εννέα ομάδες διαμορφώνουν ένα παζλ του οποίου η συνολική αγοραστική δύναμη ξεπερνά τα 450 εκατ. ευρώ, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει στον παρακάτω πίνακα.

Οι «Big-4», ο Αρης και οι άλλοι…-2
Φωτ. Transfermarkt.gr

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως 1,5 μήνα σχεδόν πριν την ολοκλήρωση του μεταγραφικού «παραθύρου» (αν υπολογιστεί η περίοδος για τους ελεύθερους ποδοσφαιριστές), οι ομάδες της Super League 1 έχουν κάνει ρεκόρ 15ετίας σε κόστος μεταγραφών, δαπανώντας ένα ποσό της τάξεως των 40,7 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι ξόδεψαν 35,8 εκατ. ευρώ σε όλη τη θερινή μεταγραφική περίοδο.

Οι «Big-4», ο Αρης και οι άλλοι…-3
Η πιο ακριβή 11άδα του πρωταθλήματος (Transfermarkt.gr)

Η κατάκτηση του Conference League από τον Ολυμπιακό «έσπασε» το ταμπού που ήθελε τους συλλόγους μας, να μην μπορούν να κάνουν το παραπάνω ευρωπαϊκό βήμα. Η τρίτη κατά σειρά διοργάνωση της UEFA φαντάζει και είναι μια καλή ευκαιρία για διάκριση, αρκεί οι κορυφαίες ομάδες μας να κινούνται εγχώρια σε ένα αγωνιστικό πλαίσιο που να τους επιτρέπει να διατηρούνται σε καλό επίπεδο. 

Με δεδομένη την αλλαγή του φορμάτ και την διεξαγωγή πλέι οφ για το πέμπτο ευρωπαϊκό εισιτήριο από τις θέσεις 5-8, η φετινή σεζόν είναι αδιαπραγμάτευτα τριών ταχυτήτων. Στην πρώτη βρίσκονται οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Ο Αρης θα προσπαθήσει να  βγάλει εκτός έναν εκ των τεσσάρων για να συμμετάσχει στα πλέι οφ που θα κρίνουν τον πρωταθλητή, κάτι πάντως που δείχνει ιδιαίτερα δύσκολο.

ΠΑΟΚ: Με τα ίδια «όπλα» και φέτος

Ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ την σεζόν που πέρασε, έφτασε στην κορυφή κόντρα σε όλες τις προβλέψεις. Με τέσσερις συνεχόμενες νίκες στο φινάλε των πλέι οφ ανέτρεψε τα προγνωστικά, βασιζόμενος στην ομοιογένεια και την προπονητική οξυδέρκεια του Ραζβάν Λουτσέσκου. Αυτά θα είναι και τα φετινά «όπλα» του «δικέφαλου του Βορρά» ο οποίος έχασε τα πλέι οφ του Champions League από την Μάλμε, κυριολεκτικά σε ένα σπάνιο ποδοσφαιρικό buzzer beater.

Ενισχύθηκε στην επίθεση με τους Τσάλοφ και Τισουντάλι και στα χαφ με τον πρώην άσο του Ολυμπιακού Μαντί Καμαρά. Αν παραμείνουν στην ομάδα και οι Κοτάρσκι, και Κουλιεράκης, τότε σαφώς και οι αγωνιστικές λύσεις για τον Ρουμάνο τεχνικό θα είναι περισσότερες, σε μια χρονιά που τις χρειάζεται αφού η συμμετοχή έως τον Ιανουάριο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι εξασφαλισμένη, είτε μέσω του Europa είτε μέσω του Conference League.

Ολα δείχνουν πάντως πως ο Κουλιεράκης θα πωληθεί μετά τους αγώνες για τα πλέι οφ του Europa League αφού οι προτάσεις για τον Χανιώτη αμυντικό, με τελευταία αυτής της γερμανικής Βόλφσμπουργκ (15 εκατ. ευρώ) είναι άκρως δελεαστικές. Σε συνδυασμό με την αποχώρηση του Εκόνγκ, η εξεύρεση για αντικαταστάτες θεωρείται αυτονόητη.

Ολυμπιακός: Το Conference ανέβασε τον πήχη

Η επιτυχία με την κατάκτηση του Conference League, κάνει την επιστροφή στους εγχώριους τίτλους να μοιάζει επιβεβλημένη για τον Ολυμπιακό. Τουλάχιστον στα μάτια των οπαδών του, που πέρυσι τα είδαν κυριολεκτικά όλα, μέχρι να έρθει στον Πειραιά ο …«μάγος» Μεντιλίμπαρ. Η ευρωπαϊκή κούπα χάρισε στους «ερυθρόλευκους» το εισιτήριο για το League Phase του Europa League κάτι που τους έδωσε χρόνο ώστε να κάνουν την προετοιμασία τους με ηρεμία αλλά και χωρίς βιασύνη τα μεταγραφικά τους πλάνα.

Ούτως ή άλλως πάντως, όπως συνηθίζει το κλαμπ τα τελευταία χρόνια, κάνει τις κινήσεις του μέσα στον Αύγουστο διαμορφώνοντας το ρόστερ του προς τα τέλη της μεταγραφικής περιόδου. Η παραμονή του τοπ σκόρερ Ελ Κααμπί ήταν από τις προτεραιότητες και επετεύχθη. Ο Μαροκινός επιθετικός θα έχει ως παρτενέρ τον διεθνή Ουκρανό φορ Ρομάν Γιάρεμτσουκ, ένα δίδυμο που υπόσχεται πως θα «φορτώσει» τα αντίπαλα διχτυα με πολλά γκολ. Δε συνέβη το ίδιο με τους Φορτούνη και Κάρμο που αποχώρησαν, ενώ ανοιχτές παραμένουν οι υποθέσεις των Ορτα, Ποντένσε τους οποίους ο Ολυμπιακός θα περιμένει ως την τελευταία στιγμή.

Από τους νεοαποκτηθέντες, εξαιρετικά δείγματα έδειξε στα φιλικά ο Νορβηγός εξτρέμ Κρίστοφερ Βέλντε, ενώ με τις προσθήκες των Μάρκο Στάμενιτς και Ντάνι Γκαρθία. ο προπονητής της ομάδας έχει δύο ακόμη λύσεις για τη θέση του δημιουργικού μέσου. Ο Ιταλός στόπερ Πιρόλα και ο Πορτογάλος δεξιός μπακ Κοστίνια γεμίζουν το ρόστερ, με τον Μεντιλίμπαρ να καλείται να αξιοποιήσει ορισμένους από τους μικρούς από την ομάδα των Νέων που κατέκτησε το Youth League και δείχνουν εξαιρετικά ταλαντούχοι.

ΑΕΚ: Αλλαξε «τιμόνι» αλλά η «μηχανή»… ρετάρει

Η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστως της ΑΕΚ με την αποχώρηση του Δημήτρη Μελισσανίδη και τον ερχομό του Μάριου Ηλιόπουλου, «επισκίασε» την απώλεια του περσινού πρωταθλήματος αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αυτό χάθηκε. Ωστόσο ένας ενδεχόμενος αποκλεισμός από την συνέχεια του Conference League, από την άσημη αρμενική Νόα απόψε το βράδυ, είναι ικανός να φέρει τα πάνω -κάτω από το ξεκίνημα.

Ο Ματίας Αλμέιδα έπαψε πλέον να βρίσκεται στο απυρόβλητο ενώ παρά την σημαντική ενίσχυση με τους Λαμέλα Περέιρα και Κοϊτά, ο «κορμός» των δύο τελευταίων ετών παρουσιάζει σημάδια κόπωσης. Το ίδιο παίκτες «κλειδιά», όπως ο ιδιαίτερα ευπαθής στους τραυματισμούς Λιβάι Γκαρσία, αλλά και οι Τσούμπερ, Γκατσίνοβιτς, Αμραμπατ, Σιμάνσκι, Γιόνσον και Μουκουντί.

Στο ρόστερ προστέθηκαν οι Μπρινιόλι και Στρακόσα που αντικατέστησαν τους  Στάνκοβιτς και Αθανασιάδη στα γκολπόστ, ο Οντουμπάτζο από τον Αρη ενώ πωλήθηκε ο Πόνσε και αποχώρησε ο Αραούχο. Η Ενωση αναμφίβολα είναι ένα από τα φαβορί για τον τίτλο αλλά θα πρέπει να λύσει τα θέματα με τους συνεχόμενους τραυματισμούς αλλά και την αγωνιστική νοοτροπία που της στοίχισε σε δεκάδες ματς πέρυσι.

ΠΑΟ: Τρίτη και φαρμακερή

Ο Παναθηναϊκός στα δύο τελευταία πρωταθλήματα υπήρξε διεκδικητής του τίτλου, σχεδόν, έως την τελευταία αγωνιστική. Τον έχασε ισάριθμες φορές και μένει να φανεί αν φέτος θα τα καταφέρει.

Στον πάγκο θα βρίσκεται ο Ουρουγουανός Ντιέγκο Αλόνσο, που έχει δείξει τις διαθέσεις του σε ότι αφορά την αγωνιστική φιλοσοφία που θα διέπει την ομάδα. Στα χέρια του έχει ένα ρόστερ που εμπλουτίστηκε με σημαντικές προσθήκες και που θα ολοκληρωθεί με μια – δύο ακόμη κινήσεις. Αποκτήθηκε ο 24χρονος Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός Τετέ από την Γαλατασαράι που αποτελεί το δεύτερο πιο μεγάλο συμβόλαιό του στην ιστορία του συλλόγου μετά τον Πάολο Σόουζα. Η άμυνα ενισχύθηκε σημαντικά με τους Ίνγκασον, Μαξ και Μπάλντοκ ενώ αγοράστηκαν τα δικαιώματα των Ντραγκόφσκι και Γεντβάι που αγωνίζονταν με την μορφή δανεισμού. Ενσωματώθηκε επίσης ο Μαξίμοβιτς που είχε αγοραστεί από την προηγούμενη μεταγραφική περίοδο.

Παρελθόν σε σχέση με την περσινή χρονιά αποτελεί ο Μπερνάρ αλλά και οι Παλάσιος, Χουάνκαρ. Παρά την συνεχόμενη μεταγραφολογία γύρω από το όνομα του Φώτη Ιωαννίδη και τα μεγάλα ποσά που την συνοδεύουν, οι «πράσινοι» έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θα πουληθεί την τρέχουσα σεζόν.

Η σημερινή ρεβάνς με τον Αγιαξ για τον 3ο προκριματικό του Europa League και η πορεία της ομάδας, είτε στην συγκεκριμένη διοργάνωση, είτε στο Conference League, θα διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό στο πλαίσιο που θα κινηθεί φέτος το «τριφύλλι». Σημαντική παράμετρος και η επιστροφή στο ΟΑΚΑ, τόσο για τους ευρωπαϊκούς αγώνες όσο και για τις εγχώριες υποχρεώσεις.

Πλήρες το ρόστερ του Αρη, τίναξε την μπάνκα ο Ατρόμητος

Με το νέο φορμάτ του πρωταθλήματος ο Αρης θα πρέπει να κάνει υπέρβαση για να μπεί στα πλέι οφ φορ της πρώτης τετράδας της regular season. Πάντως οι «κίτρινοι» εντυπωσίασαν με τις μεταγραφές των Ισπανών Μόντσου και Μάγιο με την μεγάλη εμπειρία από την Primera Division ενώ σημαντικές είναι και αυτές των  Σιφουέντες, Σίστο και Φρίντεκ. Παρέμεινε στην ομάδα ο Φαμπιάνο ενώ αν συμβεί το ίδιο και με τον πρώτο σκόρερ του περσινού πρωταθλήματος Λορέν Μορόν, τότε θα μιλάμε για ένα πλήρες ρόστερ.

Στην δεύτερη ταχύτητα της φετινής SL1 βρίσκονται πέντε ομάδες (Ατρόμητος, ΟΦΗ, Αστέρας Τρίπολης, Παναιτωλικός, Πανσερραϊκός) οι οποίες θα έχουν ως βασικό αντίπαλο τον Αρη και στόχο να βρεθούν στους αγώνες κατάταξης 5-8 που χαρίζουν ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. 

Οι Περιστεριώτες προχώρησαν σε ριζική αναδιάρθρωση του ρόστερ τους. Με τον Πάμπλο Γκαρσία στον πάγκο τους και έχοντας προχωρήσει σε 14 μεταγραφές, κάποιες εξ αυτών ιδιαίτερα εντυπωσιακές, ξεχωρίζουν. Ιδιαίτερα αυτή του Καρλίτος που ήταν ο πρωταγωνιστής της πορείας της Λαμίας αλλά και των Ουάρντα, Φαν Βέερτ, Κίνι και Μανσούρ.

Ο ΟΦΗ συνεχίζει με τον Τραϊανό Δέλλα στον πάγκο και ολοκλήρωσε σημαντικές προσθήκες όπως των Καραχάλιου, Σενγκέλια, Γκονζάλεθ και Νας ενώ ο Αστέρας Τρίπολης με τον ίδιο κορμό και επιλεκτικές κινήσεις όπως του Ούγγρου διεθνή επιθετικού Μαρτίν Άνταμ θα επιδιώξει το παραπάνω βήμα.

Ο Παναιτωλικός με την εγγύηση του Γιάννη Πετράκη στην τεχνική ηγεσία θα προσπαθήσει να αφήσει πίσω την περσινή αγχώδη χρονιά τερματίζοντας στην πρώτη οκτάδα, έχοντας κάνει αρκετές αλλαγές στο δυναμικό του ενώ ο Πανσερραϊκός που ήταν μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις θα θελήσει να ανέβει ένα σκαλοπάτι παραπάνω.

Για τις θέσεις 9-14, όπου η στόχευση είναι η αποφυγή του υποβιβασμού, Βόλος, Λαμία, και οι νεοφώτιστοι Λεβαδειακός και Καλλιθέα θα δώσουν την δική τους μάχη, χωρίς να αποκλείεται κάποια εκ αυτών στην πράξη να εμφανιστεί καλύτερη από τις ομάδες του γκρουπ 5-8 και να πλασαριστεί εκεί.

Η αγαπημένη συνήθεια της πλειονότητας των ελλήνων φιλάθλων ξεκινά και ανεξάρτητα από την τελική έκβαση, και την πορεία των 14 ομάδων, ευχής έργον θα ήταν αυτή η χρονιά να κυλήσει με λιγότερη τοξικότητα από τους παράγοντες. Ας αφήσουν τους ποδοσφαιριστές και μόνο, να μιλήσουν μέσα στο γήπεδο…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT