Super League 1: Η ώρα της αλήθειας έφτασε

Η Super League 1 αρχίζει από σήμερα και στον απόηχο των ευρωπαϊκών ματς

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις σχεδόν ισοδύναμες ομάδες που υπόσχονται για άλλη μία χρονιά πως θα διεκδικήσουν τον τίτλο μέχρι το τέλος. Αλλες τέσσερις που θα έχουν τις δικές τους ελπίδες για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Και έξι, που θα τα δώσουν όλα για να ανανεώσουν την παραμονή τους στην ελίτ και να μην «πνιγούν» στα αχαρτογράφητα νερά της Super League 2.

Η Super League 1, που ξεκινά σήμερα, είναι όπως συνηθίζεται μια υπόθεση των Big 4 (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ), όμως η πεποίθηση πως πλέον δεν υπάρχει το απόλυτο φαβορί, έχει εκφραστεί στην πράξη και στο χορτάρι, καθώς τις τρεις τελευταίες περιόδους το πρωτάθλημα έχει αλλάξει διαδοχικά χέρια.

Σε αυτό συνέβαλαν αρκετοί παράγοντες, με πιο σημαντικό τις επενδύσεις τόσο σε χρήμα όσο και σε πρόσωπα, οι οποίες μπόρεσαν να αλλάξουν την αγωνιστική νοοτροπία τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι Μεντιλίμπαρ, Λουτσέσκου και Αλμέιδα, που από την άκρη του πάγκου προσέδωσαν στις ομάδες τους ταυτότητα και στυλ.

Ο ΠΑΟΚ είναι ο σύλλογος με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία.

Ο ΠΑΟΚ, σύμφωνα με το transfermarkt, είναι ο σύλλογος με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία (100,25 εκατ.) και ακολουθούν οι Παναθηναϊκός (87,45 εκατ.), Ολυμπιακός (77,65 εκατ.) και ΑΕΚ (74,10 εκατ.). Οι Γιάννης Κωνσταντέλιας (15 εκατ.), Φώτης Ιωαννίδης (13 εκατ.), Λιβάι Γκαρσία (13 εκατ.), Φέντορ Τσάλοφ (11 εκατ.) και Τετέ (10 εκατ.) είναι οι πέντε πιο ακριβοί παίκτες της λίγκας.

Το νέο πρωτάθλημα ξεκινά έχοντας μέχρι στιγμής στους κόλπους του 237 ξένους ποδοσφαιριστές, αριθμός που θα αυξηθεί αφού απομένει 1,5 μήνας για τη λήξη της μεταγραφικής περιόδου που αφορά και τους ελεύθερους. Από αυτούς, 32 Ισπανοί, 24 Αργεντίνοι, 14 Σέρβοι, 11 Βραζιλιάνοι και 9 Πορτογάλοι συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Τους περισσότερους ξένους έχει ο Παναθηναϊκός (26) και τους λιγότερους ο Πανσερραϊκός (11). Ο μέσος όρος ηλικίας φτάνει στα 26,9 έτη, με τον ΟΦΗ να διαθέτει το νεανικότερο σύνολο (24,3) και την ΑΕΚ το γηραιότερο (28,7).

Παράλληλα με τις εγχώριες υποχρεώσεις, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ καλούνται να διαχειριστούν και τις ευρωπαϊκές αφού θα συμμετάσχουν στα League Path της UEFA. Το ίδιο θα προσπαθήσει και ο Παναθηναϊκός, ο οποίος λύγισε στο Αμστερνταμ, στην άχαρη διαδικασία των πέναλτι, από τον Αγιαξ. Τα δείγματα των «πράσινων» ήταν άκρως θετικά αφού δείχνουν να χτίζονται σε στέρεες βάσεις από τον Ντιέγκο Αλόνσο και θα επιδιώξουν να το επιβεβαιώσουν κόντρα στη γαλλική Λανς για το Conference League, αλλά πρώτα με ένα καλό ξεκίνημα απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης στο άδειο από τιμωρία ΟΑΚΑ.

Αντίθετα, η ΑΕΚ που αντιμετωπίζει τον ΟΦΗ στην επίσης άδεια «OPAP Arena» αποχαιρέτησε νωρίς τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά τον αποκλεισμό από την αρμενική Νόα. Ενας αποκλεισμός που σε συνδυασμό με τις προβληματικές εμφανίσεις στα δύο παιχνίδια, αλλά και σε αυτά που προηγήθηκαν με την Ιντερ Εσκάλδες, προαναγγέλουν εξελίξεις, σε πολλά επίπεδα.

Τρεις αγωνιστικές χωρίς ντέρμπι για το Big 4

Η πρεμιέρα του πρωταθλήματος γίνεται απόψε το βράδυ (20.00) σε Βόλο και Τούμπα, όπου ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την τοπική ομάδα και ο ΠΑΟΚ τον Πανσερραϊκό αντίστοιχα. Για τους «ερυθρόλευκους», στη χρονιά που συμπληρώνεται ένας αιώνας από την ίδρυση του συλλόγου, ο βασικός στόχος είναι η επιστροφή στους εγχώριους τίτλους, κάτι που επανέλαβε ο Χοσέ Μεντιλίμπαρ ενόψει του πρώτου επίσημου αγώνα της σεζόν. Η προοπτική είναι το ξεκίνημα των υποχρεώσεων με νίκη και το απόλυτο στα ματς με Καλλιθέα, Λαμία και Παναιτωλικό που ακολουθούν, πριν από αυτό με τον Αρη στη Θεσσαλονίκη.

Ο «Δικέφαλος του Βορρά» θέλει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τον τρόπο με τον οποίο αποκλείστηκε από τη Μάλμε και τη συνέχεια του Champions League. Γεγονός το οποίο επέσπευσε τις εξελίξεις στο μέτωπο του Κώστα Κουλιεράκη, ο οποίος βρίσκεται μια ανάσα από τη μεταπηδησή του στη γερμανική Βόλφσμπουργκ έναντι 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Μέχρι το διήμερο 14-15 Σεπτεμβρίου, οπότε είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί η 4η αγωνιστική, δεν υπάρχει το μεγάλο παιχνίδι στο πρωτάθλημα, κάτι άλλωστε που το είχαν ζητήσει οι ίδιες οι ομάδες για να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω λόγω των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων. Τότε έχει προγραμματιστεί το πρώτο ντέρμπι της χρονιάς, ανάμεσα στον πρωταθλητή ΠΑΟΚ και στον Παναθηναϊκό στην Τούμπα.

Νωρίτερα θα έχει προηγηθεί η 15νθήμερη διακοπή λόγω των υποχρεώσεων της εθνικής ομάδας για το National League. Διακοπή θα υπάρξει επίσης το διάστημα των Χριστουγέννων (23/12-3/1) ενώ η κανονική διάρκεια ολοκληρώνεται στις 9 Μαρτίου.

Στο τηλεοπτικό πεδίο, οι Ελληνες φίλαθλοι θα έχουν την ευκαιρία από το επόμενο Σαββατοκύριακο να βλέπουν όλους τους αγώνες αρκεί να είναι συνδρομητές σε μία εκ των Cosmote TV και Nova. Οι δύο πλατφόρμες, που έχουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος, αποφάσισαν η μία να προβάλλει το αθλητικό περιεχόμενο της άλλης με μια μικρή προσαύξηση στην τιμή.

Συνοπτικά το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής. Σήμερα (20.00): Βόλος – Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ – Πανσερραϊκός. Αύριο: Λεβαδειακός – Καλλιθέα (19.00), Παναθηναϊκός – Αστέρας Τρίπολης (20.00), Ατρόμητος – Αρης (20.30), ΑΕΚ – ΟΦΗ (22.00). Δευτέρα: Παναιτωλικός – Λαμία (21.00).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT