Στη σέντρα με πολλά νέα δεδομένα

Το πρωτάθλημα της Super League 1 θα έχει αρκετές αλλαγές και... παράδοξα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια

6' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από ένα γεμάτο αθλητισμό καλοκαίρι με Euro και Ολυμπιακούς Αγώνες, η… ταπεινή Super League 1 μπήκε από αυτό το Σαββατοκύριακο στην καθημερινότητά μας. Με τα καλά του, αλλά και τα άσχημά του, το ελληνικό πρωτάθλημα μπορεί να μην έχει τη λάμψη άλλων ευρωπαϊκών, όμως τα δύο τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να μας χαρίσει αρκετές συγκινήσεις μέχρι και τις τελευταίες αγωνιστικές των play offs.

Το νέο πρωτάθλημα έχει αρκετές αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα, από τον τρόπο διεξαγωγής του μέχρι και την είσοδο των οπαδών στα γήπεδα, καθώς και διαφοροποιήσεις ακόμη και στις διαμαρτυρίες των παικτών, κανονισμό τον οποίο είδαμε για πρώτη φορά να εφαρμόζεται στο πρόσφατο Εuro.

Το νέο φορμάτ

Η κούρσα ξεκινάει με τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ, που καλείται να υπερασπιστεί το στέμμα του κι ενώ τα τρία τελευταία χρόνια κανείς δεν έχει κάνει «back to back». ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Αρης, Ατρόμητος, Πανσερραϊκός, Βόλος, Λαμία, Παναιτωλικός, Αστέρας Τρίπολης, ΟΦΗ, καθώς και οι Λεβαδειακός και Καλλιθέα που ανέβηκαν από τη Super League 2, είναι οι 14 ομάδες που βρίσκονται στην αφετηρία.

Μία από τις πρώτες αλλαγές της νέας διοίκησης της ΕΠΟ, με την ομόφωνη στήριξη του Συνεταιρισμού, ήταν η διαφοροποίηση του φορμάτ. Από φέτος θα υπάρχουν δύο γκρουπ ομάδων που θα συμμετέχουν στα πλέι οφ: το πρώτο για τις θέσεις 1 έως 4 και το δεύτερο για την 5η έως την 8η, με διαίρεση διά δύο των βαθμών της κανονικής περιόδου στη δεύτερη περίπτωση. Τα πλέι άουτ θα αφορούν τις ομάδες που θα καταταχθούν στην κανονική περίοδο από την 9η έως τη 14η θέση.

Η Ευρώπη

Με δεδομένο ότι τη σεζόν 2025-26 η χώρα μας θα βγάλει πέντε ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, οι θέσεις 1-4 εκτός από τον πρωταθλητή θα καθορίσουν και την εξασφάλιση των «καλύτερων» εισιτηρίων, με κορυφαίες βεβαίως τις πρώτες δύο θέσεις που οδηγούν στα προκριματικά του Champions League. Στα πλέι οφ για τις θέσεις 5-8, η ομάδα που θα τερματίσει πρώτη στο μίνι πρωτάθλημα θα εξασφαλίσει ένα εισιτήριο για τον 2ο προκριματικό του Conference League, υπό την προϋπόθεση ότι ο κυπελλούχος θα έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκή πρόκριση μέσω του πρωταθλήματος.

Θα υπάρχουν δύο γκρουπ ομάδων που θα συμμετέχουν στα πλέι οφ: το πρώτο για την 1η έως την 4η θέση και το δεύτερο για την 5η έως την 8η.

Τα εισιτήρια αυτά θα κατανεμηθούν ως εξής: Ο πρωταθλητής θα εκκινήσει από τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League και το μονοπάτι των πρωταθλητών. Η δεύτερη ομάδα στην τελική κατάταξη θα ξεκινήσει επίσης από τον 2ο προκριματικό του Champions League, αλλά χωρίς το πλεονέκτημα που χαρίζει η πρώτη θέση. Η τρίτη και η τέταρτη ομάδα στην τελική κατάταξη θα ξεκινήσουν τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις τους, αμφότερες, από τον 2ο προκριματικό γύρο του Conference League. Ο κυπελλούχος Ελλάδας θα αρχίσει τις υποχρεώσεις του από τον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League.

H «συμμαχία» για την ΕΠΟ

ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός «έπλευσαν» παράλληλα στην εκλογή του Μάκη Γκαγκάτση στην προεδρία της ΕΠΟ. Η στήριξη των «ερυθρολεύκων» στην εκλογή Γκαγκάτση ανταποδόθηκε από τον ΠΑΟΚ στη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου της Super League 1, όπου τελικά το χρίσμα πήρε στο… νήμα ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Η κοινή πλεύση Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ, όπως είναι φυσικό, έχει αλλάξει και τις ισορροπίες, αν και η αλήθεια είναι ότι οι «φιλίες» και οι «συμμαχίες» στον χώρο του ποδοσφαίρου μπορούν να διαλυθούν από τη μία στιγμή στην άλλη.

Η νέα ΚΕΔ

Μόλις ένα χρόνο άντεξε στο ελληνικό πρωτάθλημα ο Πίτερ Φρόιντφελντ. Ο Σουηδός αρχιδιαιτητής πέρασε και… δεν ακούμπησε, μια και το πρωτάθλημα χαρακτηρίστηκε για ακόμη μία σεζόν από μέτρια σφυρίγματα, αμφιλεγόμενους ορισμούς στα ντέρμπι και πολλές ανακοινώσεις διαμαρτυρίας. Τη λύση φέτος δεν έδωσαν τα αρμόδια όργανα, αλλά η UEFA, αφού έπειτα από αίτημα της ΕΠΟ, ο επικεφαλής διαιτητής της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, Ρομπέρτο Ροσέτι, ήταν αυτός που ουσιαστικά «επέβαλε» τη νέα ΚΕΔ. Ετσι, αρχιδιαιτητής είναι ο Γάλλος Στεφάν Λανουά, αναπληρωτής πρόεδρος – VAR project manager ο Ιταλός Πάολο Βαλέρι και μέλος ο Ισπανός Ρομπέρτο Αλόνσο Φερνάντεθ. Μάλιστα, στη συνάντηση που είχε πριν από μερικές ημέρες ο Μάκης Γκαγκάτσης με τον Λανουά τού άναψε το πράσινο φως για ριζικές αλλαγές στη διαιτησία, κάτι που φάνηκε και στους ορισμούς των πινάκων, όπου σε σχέση με την περυσινή αγωνιστική περίοδο απουσιάζουν συνολικά εννέα ονόματα από την πρώτη κατηγορία, μεταξύ των οποίων και αυτά των Αριστοτέλη Διαμαντόπουλου και Ευάγγελου Μανούχου.

Tο ψηφιακό εισιτήριο

Το μεγάλο στοίχημα του πρωταθλήματος είναι πάντως εξωαγωνιστικό και αφορά το ψηφιακό εισιτήριο, με τη χρήση του οποίου θα γίνεται αποκλειστικά η είσοδος στα γήπεδα, κάτι που έχει προκαλέσει αρκετή συζήτηση το τελευταίο διάστημα.

Οι φίλαθλοι εισέρχονται πλέον στα γήπεδα μόνο μέσω της εφαρμογής Gov.gr Wallet που έχουν στο κινητό τους τηλέφωνο, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εγγραφή τους στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ), στο emep.gov.gr πριν κατεβάσουν την εφαρμογή Gov.gr Wallet από το Google Play ή το App Store. Για τα εισιτήρια διαρκείας θα ισχύει ό,τι ισχύει και για τα απλά εισιτήρια, ενώ για τους φιλάθλους άνω των 67 ετών χωρίς έξυπνο κινητό θα υπάρχει ειδική διαδικασία προκειμένου η ταυτοποίηση να γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο.

Η αναβάθμιση της ΔΕΑΒ

Ενας από τους εξωαγωνιστικούς παράγοντες που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο φετινό πρωτάθλημα είναι η ΔΕΑΒ. Ηδη από τα μισά της περυσινής σεζόν οι αποφάσεις της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας προκάλεσαν αρκετές αντιδράσεις, με τη Λίγκα να ζητάει μάλιστα να περιοριστούν οι αρμοδιότητές της, καθώς έχει υποκαταστήσει τα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου επιβάλλοντας ποινές διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές, πρόστιμα κ.ά. Πλέον η ΔΕΑΒ είναι πενταμελής, προκειμένου σύμφωνα με το υπουργείο να γίνει πιο λειτουργική και πιο αποτελεσματική στην άσκηση των αυξημένων αρμοδιοτήτων της. Η σημαντικότερη αλλαγή είναι η επιβολή διοικητικών κυρώσεων με δέσμια αρμοδιότητα (αυτόματα πρόστιμα από 10.000 έως και 1 εκατ. ευρώ και ποινές για διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών), σε περιπτώσεις φαινομένων οπαδικής βίας ή παραβίασης συγκεκριμένων διατάξεων με τις οποίες επιδιώκεται να μπει τάξη στα γήπεδα (π.χ. ταυτοπροσωπία του δικαιούχου και του κατόχου ονομαστικού εισιτηρίου που θα έχει επιπτώσεις και στις ομάδες και όχι μόνο στα φυσικά πρόσωπα). Παράλληλα, η ΔΕΑΒ θα ελέγχει τη λειτουργία των νέων καμερών στα γήπεδα και αν δεν λειτουργούν θα μπορεί να αποφασίζει τη διεξαγωγή του αγώνα χωρίς θεατές. Μάλιστα, η ΕΠΟ πρόσθεσε στον Πειθαρχικό Κώδικα τιμωρία έδρας για μία αγωνιστική για ρίψη πυρσού, φωτοβολίδας, κροτίδας, βεγγαλικού, πυροτεχνήματος, καπνογόνου και οποιουδήποτε εύφλεκτου υλικού, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός, η οποία υπάρχει και στο ποινολόγιο της ΔΕΑΒ, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει ο κίνδυνος για τις ομάδες να τιμωρηθούν δύο φορές για το ίδιο παράπτωμα. Το παράδοξο του Πειθαρχικού Κώδικα είναι πως αν υπάρξει τραυματισμός προβλέπεται μόνο πρόστιμο…

Οι λέσχες

Από το φετινό πρωτάθλημα, κάθε ΠΑΕ θα έχει δικαίωμα να αναγνωρίσει μόνο μία λέσχη φιλάθλων και τα παραρτήματά της σύμφωνα με τον νέο νόμο. Η προθεσμία για να χορηγήσουν συναίνεση αναγνώρισης λήγει στις 20 Αυγούστου. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν κατατεθεί και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη βεβαίωση νόμιμης λειτουργίας των λεσχών, αλλιώς δεν θα υφίστανται. Η αναγνωρισμένη από την ΠΑΕ ή από το αθλητικό σωματείο λέσχη θα πρέπει υποχρεωτικά να συστεγάζεται, ως προς την έδρα της, με την ΠΑΕ.

Αλλαγές στους κανονισμούς

Σοβαρές αλλαγές όσον αφορά τους κανόνες του παιχνιδιού γνωστοποίησε το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB), κάποιοι από τους οποίους εφαρμόστηκαν στο πρόσφατο Euro και πλέον περνούν και στα εθνικά πρωταθλήματα. Στο πέναλτι, ο παίκτης που εκτελεί δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένος να τοποθετεί την μπάλα στο κέντρο της άσπρης βούλας, καθώς θα μπορεί να την αφήνει ακόμη και στην περίμετρό της. Αναφορικά με τους παίκτες που μπαίνουν στην περιοχή πριν από την εκτέλεση, δεν θα επηρεάζουν το αν μετρήσει ή όχι το γκολ αν δεν επιδρούν στη φάση. Κάθε ομάδα θα μπορεί να προχωράει και σε 6η αλλαγή, σε περίπτωση που κάποιος παίκτης της τραυματιστεί στο κεφάλι και υποστεί διάσειση. Η συγκεκριμένη τροποποίηση, πάντως, δεν είναι υποχρεωτική.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT