Αμοιβή Ολυμπιονικών: Εκατομμύρια αλλά και εστιατόρια με… κεφτεδάκια

Αμοιβή Ολυμπιονικών: Εκατομμύρια αλλά και εστιατόρια με… κεφτεδάκια

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κάθε ολυμπιακή διοργάνωση υπάρχει ένας… χορός δισεκατομμυρίων. Οι αθλητές και οι αθλήτριες δεν αμείβονται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και αγωνίζονται για το μετάλλιο, όπως και στην Αρχαία Ελλάδα επιβραβεύονταν με τον κότινο.

Πολλές χώρες όμως έχουν θεσπίσει να προσφέρουν στους αθλητές τους που έχουν ξεχωρίσει από χρήματα μέχρι εισιτήρια συγκοινωνιών αλλά και εστιατόρια με κεφτεδάκια.

Εξάλλου, και στην Αρχαία Ελλάδα οι ολυμπιονίκες απολάμβαναν μεγάλες τιμές, από ισόβια σίτιση και απαλλαγή από τους φόρους αλλά και το δικαίωμα να πολεμάνε δίπλα από τον βασιλιά.

Τα χρηματικά έπαθλα διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Κάποιες χώρες της Ασίας προσφέρουν τις υψηλότερες αλλά και τις πιο ιδιαίτερες ανταμοιβές στους εκπροσώπους τους που αγωνίστηκαν δυνατά για να φτάσουν… πιο ψηλά, πιο μακριά.

Η πιο γενναιόδωρη χώρα είναι το Χονγκ Κονγκ. Ο 27χρονος Κα Λονγκ Τσέουνγκ ανέβηκε για δεύτερη φορά στην πρώτη θέση του ολυμπιακού βάθρου στο ξίφος ασκήσεως και θα δει τον λογαριασμό του να αυξάνεται κατά 700.000 ευρώ. Το ίδιο και η συναθλήτριά του Βίβιαν Μαν Γουάι Κονγκ. Η 30χρονη «χαμογελαστή βασίλισσα της ξιφασκίας» επέστρεψε από το Παρίσι στο Χονγκ Κονγκ με το χρυσό μετάλλιο και, φυσικά, θα εισπράξει και τα 700.000 ευρώ.

Και η Κινεζική Ταϊπέι συγκαταλέγεται στις χώρες που υποστηρίζουν με πολλά χρήματα τους ολυμπιονίκες τους. Η Τινγκ Γιου Λιν είναι η μία από τις δύο πυγμάχους που βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιότητας για θέμα που αφορά τον προσδιορισμό φύλου. Η 28χρονη έγινε η πρώτη πυγμάχος της Ταϊβάν που φόρεσε χρυσό μετάλλιο στον λαιμό της. Κατά την επιστροφή στη χώρα της το αεροπλάνο όπου επέβαινε το συνόδεψαν πολεμικά αεροσκάφη και η ανταμοιβή της θα είναι 655.000 ευρώ. Το ίδιο ποσό θα εισπράξουν και οι Γιανγκ Λι και Σι Λιν Γουάνγκ. Οι πρωταθλητές του μπάντμιντον υπερίσχυσαν στο διπλό αλλά δεν θα μοιραστούν το πριμ καθώς ο κάθε αθλητής θα δει στον τραπεζικό λογαριασμό του ολόκληρο το ποσό.

Ο Κάρλος Γιούλο έχει δηλώσει ότι προτιμάει να ζει «μία ήσυχη ζωή». Από τη στιγμή όμως που στο Παρίσι κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια, στις ασκήσεις εδάφους και στο άλμα, η ζωή του άλλαξε. Γιόρτασε τη νίκη του με ένα λουκούλλειο γεύμα με μπριζόλες και ένα ταξίδι στην Ντίσνεϊλαντ και θα εισπράξει 351.000 ευρώ αλλά και ένα πλήρως επιπλωμένο σπίτι σε αριστοκρατική περιοχή της Μανίλα, δωρεάν πτήσεις και γεύματα ενώ τιμήθηκε και με το μετάλλιο της Αριστείας των Φιλιππίνων.

Ο Παν Ζανλέ βελτίωσε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ. ελευθ. (46.40) και έκανε δικό του το χρυσό μετάλλιο. Το, όπως τον αποκαλούν στην Κίνα, «ιπτάμενο ψάρι» έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πρωτιά της Κίνας στα 4Χ100 αλλά και στη 2η θέση στα 4Χ100 μικτής. Για τις επιτυχίες του θα λάβει 340.000 ευρώ. Το ίδιο ποσό θα προσθέσει στο ταμείο της και η Σουν Γινγκσά, η οποία κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια στα ομαδικά του πινγκ πονγκ και ένα ασημένιο στο ατομικό.

Ο Λεόν Μαρσάν, ο νέος ήρωας της Γαλλίας, υπήρξε από τους πρωταγωνιστές στην Τελετή Λήξης. Στη «La Defense Arena» κατέκτησε τέσσερα χρυσά και ένα χάλκινο μετάλλια στην κολύμβηση. Ο ολυμπιονίκης, ο οποίος μυήθηκε στον αθλητισμό μέσα από το τζούντο και το ράγκμπι, όπως έχει πει, είναι ένας «ήσυχος τύπος» από την Τουλούζη που, όταν δεν κολυμπάει, του αρέσει να παίζει με βιντεοπαιχνίδια.

Το πριμ που θα εισπράξει ανέρχεται σε 335.000 ευρώ. Ο 22χρονος, μετά τη μεγάλη επιτυχία του, σε κάθε έξοδό του είχε δίπλα του σωματοφύλακες και, προς το παρόν, η ησυχία που του αρέσει δείχνει να αποτελεί παρελθόν.

Αγελάδες, πίνακες ζωγραφικής και εστιατόρια με κεφτεδάκια

Σε αυτή τη ζωή όμως δεν υπάρχουν μόνο τα χρήματα ως ανταμοιβή. Έτσι, η Κλαούντια Ζολίνσκα, η οποία κατέκτησε ασημένιο μετάλλιο στο σλάλομ, στο Παρίσι, εκτός από 50.000 ευρώ θα πάρει έναν πίνακα ζωγραφικής, μία υποτροφία, ένα κουπόνι για διακοπές αλλά και ένα διαμάντι. Το 2021, η Ζολίνσκα έγινε η πρώτη αθλήτρια από την Πολωνία που πρώτευσε σε παγκόσμιο κύπελλο στο άθλημα της.

Πριν από τρία χρόνια, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, οι Απριγιάνι Ραχαγιού και Γκρέισια Πόλι κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο, για την Ινδονησία, στο διπλό γυναικών στο μπάντμιντον. Για αυτή την επιτυχία, εκτός από, περίπου, 350.000 δολάρια, τους πρόσφεραν σπίτια, πέντε αγελάδες, εστιατόριο κεφτέδων αλλά και δωρεάν διακοπές σε κορυφαίους προορισμούς της χώρας.

Οι επιτυχίες του Καρλος Γιούλο ενθουσίασαν τους κατοίκους των Φιλιππίνων. Έτσι, εκτός από τα 351.000 ευρώ, επιχειρηματίες της χώρας του έχουν προσφέρει προβολείς αυτοκινήτου και φώτα ομίχλης, έπιπλα, δωρεάν φαγητό για όλη του τη ζωή, δωρεάν φωτογράφιση γάμου ενώ ένας γιατρός του πρόσφερε δωρεάν κολονοσκόπηση.

Οι αθλητές του στίβου που ανέβηκαν στην πρώτη θέση του βάθρου, εκτός από τα χρήματα που θα εισπράξουν από τους φορείς των χωρών τους, θα δουν τους λογαριασμούς τους αυξημένους κατά 50.000 ευρώ καθώς, για πρώτη φορά, η παγκόσμια ομοσπονδία κλασικού αθλητισμού έχει αποφασίσει να διανείμει αυτό το έπαθλο στους ολυμπιονίκες της.

Μία από τις χώρες που δίνουν τα λιγότερα χρήματα στους αθλητές που ξεχωρίζουν είναι η Αυστραλία. Το χρυσό μετάλλιο αμείβεται με 11.800 ευρώ, το ασημένιο με 9.000 και το χάλκινο με 6.350 ευρώ. Βέβαια, στη σύγχρονη εποχή, στις περισσότερες χώρες, οι χορηγίες παίζουν βασικό ρόλο στην εξέλιξη αλλά και στον τραπεζικό λογαριασμό ενός αθλητή.    

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT