Σούπερ Λιγκ: Παιχνίδι σε τρία μέτωπα 

Σούπερ Λιγκ: Παιχνίδι σε τρία μέτωπα 

Ο αυστηρός αθλητικός νόμος που... καραδοκεί, το ένα παραπάνω ευρωπαϊκό εισιτήριο και η εύθραυστη 15η θέση στο ranking της UEFA

7' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σέντρα της Σούπερ Λιγκ έρχεται εφέτος πολύ πιο αθόρυβα απ’ όσο συνήθως, με την 1η αγωνιστική να μοιράζεται σε τρεις δόσεις από το Σάββατο 17 Αυγούστου μέχρι τη Δευτέρα 19/8. Ανάμεσα στις συμπληγάδες πέτρες του Euro 2024, των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι και των προκριματικών των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, πολλοί φίλαθλοι έμειναν με την εντύπωση ότι το φετινό πρωτάθλημα θα ξεκινήσει αργότερα και αρκετοί μάλλον αιφνιδιάστηκαν όταν αντιλήφθηκαν μέσα στη ραστώνη των αυγουστιάτικων διακοπών τους ότι η αυλαία ανοίγει αυτό το σαββατοκύριακο. Η αρχή έγινε σήμερα με τους αγώνες Βόλος-Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ-Πανσερραϊκός. Το κυρίως μενού σερβίρεται την Κυριακή με τους αγώνες Λεβαδειακός-Athens Καλλιθέα (19:00), Παναθηναϊκός-Αστέρας Τρίπολης (20:00), Ατρόμητος-Αρης (20:30), ΑΕΚ-ΟΦΗ (22:00) και το επιδόρπιο τη Δευτέρα με την αναμέτρηση Παναιτωλικός-Λαμία (21:00).

Οι 2 από τους 7 αγώνες (Παναθηναϊκός-Αστέρας Τρ., ΑΕΚ-ΟΦΗ) θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών χωρίς την παρουσία θεατών, λόγω της τιμωρίας των γηπεδούχων από το περυσινό πρωτάθλημα, για καπνογόνα και βεγγαλικά που χρησιμοποίησαν οι οπαδοί τους στον τελευταίο εντός έδρας αγώνα τους. Είναι μια προειδοποιητική βολή προς όλους, καθώς ο νέος αθλητικός νόμος είναι πολύ αυστηρός και προβλέπει αντίστοιχες ποινές ακόμα και για παραπτώματα που με τους παλιούς κανονισμούς, η ποινή συνήθως ήταν ένα απλό πρόστιμο. Η συνθήκη αυτή δεν πρέπει να αγνοηθεί μιας και μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στη διάρκεια της σεζόν. Εάν δεν υπάρξει άμεση βελτίωση της εικόνας στις εξέδρες, στη θέση που βρίσκονται τώρα η ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό θα βρεθούν κι άλλες ομάδες στο μέλλον, πιθανώς σε πολύ πιο κρίσιμα παιχνίδια που ενδεχομένως να κρίνουν μεγάλους στόχους.

Στην αφετηρία του νέου πρωταθλήματος βρίσκονται ξανά 14 ομάδες, όπως εδώ και πολλά χρόνια. Οι οικονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν τη διεύρυνση της σκηνής υπό τον φόβο αποχωρήσεων στη διάρκεια της σεζόν που θα αλλοιώσουν την εικόνα του πρωταθλήματος και θα δημιουργήσουν προβλήματα. Πάντα στο βάθος της εικόνας αχνοφαίνεται ένα σχέδιο για ενιαίο πρωτάθλημα με 16 ή 18 ομάδες χωρίς το σύστημα των πλέι οφ, αλλά οι συνθήκες δεν έχουν ωριμάσει ακόμα για να τεθεί τέτοιο θέμα έστω και προς συζήτηση.

Το σύστημα των πλέι οφ θα είναι εφέτος διαφορετικό, σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των βαθμολογικά αδιάφορων ομάδων και να αυξηθεί ο ανταγωνισμός, τονώνοντας το ενδιαφέρον των φιλάθλων. Μέχρι τώρα, οι 14 ομάδες μοιράζονταν σε δύο γκρουπ, το ένα με 6 ομάδες που έπαιζαν για τον τίτλο του πρωταθλητή και τη μοιρασιά των ευρωπαϊκών εισιτηρίων, ενώ στο άλλο αγωνίζονταν οι 8 ομάδες που τερμάτισαν στις θέσεις 7-14 της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος και έπαιζαν για την αποφυγή του υποβιβασμού. Οι ομάδες του 1ου γκρουπ έπαιζαν με όλους τους αντιπάλους τους εντός και εκτός έδρας, σε ένα μίνι πρωτάθλημα 10 αγωνιστικών. Αντίθετα, αυτές του β’ γκρουπ δεν είχαν διπλά παιχνίδια. Ανάλογα με την κατάταξή τους, έπαιζαν 4 ή 3 εντός έδρας παιχνίδια, με το σύνολο των αγωνιστικών να είναι μόλις 7 παρότι οι ομάδες ήταν περισσότερες.

Με το εφετινό σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος, οι 14 ομάδες θα χωριστούν στο τέλος της κανονικής διάρκειάς του σε τρία γκρουπ. Το 1ο θα περιλαμβάνει τις 4 πρώτες ομάδες της κατάταξης που θα διεκδικήσουν τον τίτλο και τα ευρωπαϊκά εισιτήρια, το 2ο τις 4 ομάδες από την 5η έως την 8η θέση της βαθμολογίας όπου υπό συνθήκες μπορούν να διεκδικήσουν ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο (ανάλογα με το πόσα είναι κάθε χρονιά και το ποιος θα είναι ο Κυπελλούχος), με έξτρα μπόνους την αποφυγή κάθε σεναρίου υποβιβασμού, αλλά και ένα χρηματικό έπαθλο ανάλογα με τη σειρά που θα καταλάβουν στη βαθμολογία μετά τα πλέι οφ. Για να μειωθούν οι βαθμολογικές διαφορές και να υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, οι βαθμοί των ομάδων αυτού του γκρουπ στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, θα διαιρεθούν δια του 2. Στα άλλα, θα παραμείνουν ως έχουν.

Τον φόβο της παρακάτω κατηγορίας θα τον έχουν μόνο οι 6 ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις 9 έως 14 στη βαθμολογία της κανονικής περιόδου. Οι 4 εξ αυτών θα παραμείνουν στη Σούπερ Λίγκ ενώ οι δύο τελευταίες θα καταλήξουν στη Σούπερ Λιγκ 2, χωρίς η 15η της βαθμολογίας να παίζει μπαράζ με άλλη ομάδα από την παρακάτω κατηγορία όπως γινόταν μέχρι την περίοδο 2022-23. Σε όλα τα γκρουπ, οι αγώνες θα είναι διπλοί.

Στο 1ο και στο 3ο γκρουπ, οι στόχοι είναι δεδομένοι και πάντα θα υπάρχει ενδιαφέρον εάν οι βαθμολογικές διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες ώστε να έχουν ξεκαθαρίσει εν πολλοίς τα πράγματα από την αρχή των πλέι οφ και των πλέι άουτ. Ακόμα κι αν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί για τον τίτλο του πρωταθλητή, η σειρά κατάταξης στο 1ο γκρουπ επηρεάζει το ποιο ευρωπαϊκό εισιτήριο θα κερδίσουν οι άλλες ομάδες, ενώ στο 3ο γκρουπ η μείωση των ομάδων από 8 σε 6, είναι πιθανό να περιορίσει τις βαθμολογικά αδιάφορες, άρα και εδώ το ενδιαφέρον λογικά θα είναι μεγαλύτερο.
Η αδρεναλίνη στο 2ο γκρουπ των πλέι οφ θα τρέξει ανάλογα με το πόσα θα είναι τα ευρωπαϊκά εισιτήρια και το ποιος θα είναι ο Κυπελλούχος. Εάν είναι 5 όπως εφέτος, τότε ο πρώτος του 2ου γκρουπ θα πάρει το δικαίωμα συμμετοχής στον 2ο γύρο του Conference League, εκτός κι αν γίνει μια μεγάλη έκπληξη και αναδειχθεί Κυπελλούχος ομάδα που δεν μετέχει στο 1ο γκρουπ, οπότε η σειρά κατάταξης στο 2ο θα είναι αδιάφορη ως προς αυτόν τον στόχο. Για την περίπτωση που δεν θα προκύψει ο στόχος του ευρωπαϊκού εισιτηρίου, έχει θεσπιστεί ως έξτρα κίνητρο πριμ κατάταξης που θα είναι σημαντικό, ειδικά για την 5η θέση.

Τα εισιτήρια που θα μοιραστούν στο εφετινό πρωτάθλημα είναι ένα παραπάνω από πέρυσι, δηλαδή 5 αντί για 4. Αυτό σημαίνει ότι οι ομάδες του 1ου γκρουπ των πλέι οφ θα έχουν όπως και να ‘χει εξασφαλισμένη θέση στα προκριματικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, ακόμα κι αν Κυπελλούχος αναδειχθεί κάποια ομάδα από τα άλλα δύο γκρουπ. Με 4 ευρωπαϊκά εισιτήρια αντί για 5, στην περίπτωση που κατακτούσε το Κύπελλο κάποια ομάδα από την 5η θέση και κάτω, η 4η του 1ου γκρουπ θα έμενε… Ελλάδα!

Η κατανομή των ευρωπαϊκών εισιτηρίων στην εφετινή Σούπερ Λιγκ:
 
Πρωταθλητής: 2ος προκριματικός Champions League (μονοπάτι πρωταθλητών)

Κυπελλούχος: 3ος προκριματικός Europa League

Δεύτερος: 2ος προκριματικός Champions League (μονοπάτι μη πρωταθλητών)

Τρίτος: 2ος προκριματικός Conference League

Τέταρτος: 2ος προκριματικός Conference League

Εξυπακούεται ότι η σειρά αυτή αλλάζει ανάλογα με το ποια ομάδα θα κατακτήσει το Κύπελλο. Αν, για παράδειγμα, ο πρωταθλητής κάνει το νταμπλ κατακτώντας και το Κύπελλο, το εισιτήριο για τον 3ο προκριματικό του Europa League θα το πάρει η ομάδα που θα τερματίσει 2η, όπως θα συμβεί εάν αναδειχθεί και η ίδια Κυπελλούχος. Ανεβαίνουν έτσι και οι άλλες ομάδες μία θέση, οπότε περισσεύει ένα εισιτήριο για τον 1ο της βαθμολογίας του 2ου γκρουπ. Εάν το Κύπελλο το κατακτήσει ο 3ος ή ο 4ος του πρωταθλήματος, πηγαίνει αυτός στο Europa League. Τη θέση του στα προκριματικά του Conference League την παίρνει ο 1ος του β’ γκρουπ (ο 5ος δηλαδή στη συνολική κατάταξη) και οι άλλοι παραμένουν στην αρχική θέση τους.

Είναι σαφές ότι αυτό το 5ο ευρωπαϊκό εισιτήριο δίνει πρόσθετο ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα και βάζει πιο δυνατά στο παιχνίδι κι άλλες ομάδες, όχι μόνο τις 4 πρώτες. Για να διατηρηθεί αυτή η έξτρα θέση, η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην 15η θέση στο ranking της UEFA, ενώ εάν καταφέρει να τη βελτιώσει, θα αλλάξει προς το καλύτερο η κατανομή των ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις όπως και η θέση εκκίνησης των περισσοτέρων. Θα ξεκινήσουν, δηλαδή, πιο αργά σε σχέση με τώρα και θα έχουν μικρότερο και πιο ανοικτό δρόμο για τη League Stage.

Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, η Ελλάδα έκανε εντυπωσιακή αρχή με τις 6 νίκες στον 2ο προκριματικό γύρο από ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, αλλά σκάλωσε επικίνδυνα με τους τρεις απανωτούς αποκλεισμούς στην επόμενη φάση, έστω κι αν οι δύο εξ αυτών ήλθαν μετά από νίκη των ομάδων μας.

Είναι σημαντικό μειονέκτημα ότι η ΑΕΚ δεν προκρίθηκε στον ενιαίο όμιλο του Conference League και δεν θα συνεισφέρει άλλο στην εθνική βαθμολογία, κάτι που θα συμβεί και με τον Παναθηναϊκό εάν αποκλειστεί από τη Λανς στα πλει οφ της ίδιας διοργάνωσης. Αντίθετα, ο Ολυμπιακός έχει εξασφαλισμένη θέση στο Europa League, μια θέση που τη διεκδικεί και ο ΠΑΟΚ με αντίπαλο τη Σάμροκ Ρόβερς, έχοντας σε περίπτωση νέου αποκλεισμού εξασφαλισμένη τη συμμετοχή του στο Conference League.

Η Ελλάδα βρίσκεται πριν τα πλέι οφ στην 15η στο ranking της UEFA, με 3/4 ομάδες της να συνεχίζουν. Η κατάταξη στις γειτονικές θέσεις:

11. Νορβηγία 30.750 – 2.875 (3/4)
12. Ισραήλ 30.125 – 1.375 (1/4)
13. Αυστρία 29.300 – 2.500 (4/5)
14. Δανία 28.825 – 2.500 (2/4)
15. Ελλάδα 28.750 – 2.075 (3/4)
16. Σκωτία 28.400 – 2.100 (4/5)
17. Ελβετία 27.775 – 1.200 (4/5)
18. Πολωνία 25.875 – 2.625 (3/4)

*Ο 1ος αριθμός είναι οι συνολικοί βαθμοί κάθε χώρας την τελευταία πενταετία, ο 2ος αριθμός οι βαθμοί που έχει κερδίσει έως τώρα εφέτος, ενώ ο τρίτος δείχνει πόσες ομάδες κάθε χώρας ξεκίνησαν και πόσες συνεχίζουν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT