Ο… εκατομμυριούχος από την Super League 2

Η διαδρομή του Χουάν Σαλαζάρ που έλαμψε στην Τούμπα, από τους Millonarios στην Σαν Λορέντζο και από κει στο Ελ Σαλβαδόρ και τον Ιωνικό και τον Ιωνικό

6' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Super League 1 έκανε πρεμιέρα μέσα στην ραστώνη του Αυγούστου και παρά το γεγονός πως τα αποτελέσματα δεν έκρυβαν εκπλήξεις, κάποιοι ποδοσφαιριστές άφησαν υποσχέσεις πως σε λίγο καιρό οι περισσότεροι θα ασχολούνται μαζί τους.

Συστήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο κλέβοντας τις εντυπώσεις από τους «μεγάλους» που είχαν το μυαλό στις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις. Όσοι βρέθηκαν στην Τούμπα το Σάββατο το βράδυ αλλά και αυτοί που παρακολούθησαν τηλεοπτικά το παιχνίδι του πρωταθλητή ΠΑΟΚ με τον Πανσερραϊκό, ένα όνομα συγκράτησαν, αυτό του Χουάν Σαλαζάρ.

Ενός ταχύτατου αριστεροπόδαρου εξτρέμ με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, που πέρα από το γκολ που πέτυχε και το πέναλτι που κέρδισε και με το οποίο η ομάδα του άνοιξε το σκορ, συμμετείχε σχεδόν σε όλες τις φάσεις των «Λιονταριών», εκθέτοντας την άμυνα
του «δικέφαλου του Βορρά».

Ο 27χρονος Κολομβιανός ποδοσφαιριστής δεν αποκτήθηκε από κάποιο σπουδαίο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα αλλά από την φτωχή και απαξιωμένη Super League 2. Εκεί αγωνιζόταν πέρυσι με την φανέλα του Ιωνικού και παρά το γεγονός πως κάθε αγωνιστική άφηνε στο χορτάρι δείγματα του ταλέντου του, αυτό γινόταν αντικείμενο συζήτησης μόνο μεταξύ του στενού ποδοσφαιρικού κύκλου.

Σκάουτερ, προπονητές, συμπαίκτες, αντίπαλοι και οι λιγοστοί φίλαθλοι που βρίσκονταν στις εξέδρες, μπορούσαν να διακρίνουν την αξία του. Δεν μπορούσαν ωστόσο να καταλάβουν πως βρέθηκε ένας τόσο ποιοτικός ποδοσφαιριστής σε αυτό το υποβαθμισμένο πρωτάθλημα. Ενα πρωτάθλημα στο οποίο παραλίγο να γραφτεί άδοξο τέλος στην καριέρα του και στα όνειρα για σταδιοδρομία στην Ευρώπη.

Στο παρά ένα βρήκε το σκαλοπάτι

Ηταν 30 Σεπτεμβρίου του 2023, τελευταία μέρα της έξτρα μεταγραφικής περιόδου που αφορούσε τους ελεύθερους ποδοσφαιριστές, όταν ο Ιωνικός ανακοίνωνε την απόκτησή του. Ο Σαλαζάρ είχε αποχωρήσει από την FAS του Ελ Σαλβαδόρ με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα. Πρόκειται για τον κορυφαίο σύλλογο της χώρας από την Λατινική Αμερική, ο οποίος την προηγούμενη σεζόν είχε εξαγοραστεί από την Αμερικανική AMG Sports και είχε στον πάγκο της τον Οκτάβιο Ζαμπράνο πρώην τεχνικό των ΗΠΑ και νυν του Ισημερινού.

Η αναζήτηση του παίκτη και του ατζέντη του είχε αργήσει να γίνει και οι πόρτες για μεγαλύτερα πρωταθλήματα και συλλόγους είχαν κλείσει.

Ετσι, στο παρά ένα, βρέθηκε η ομάδα της Νίκαιας που είχε υποβιβαστεί από την SL1 και έφτιαχνε ένα σύνολο με μικρότερο μπάτζετ για την χαμηλότερη κατηγορία.

Από το ξεκίνημα φάνηκαν τα προσόντα του, τελειώνοντας την σεζόν με 17 συμμετοχές, 7 γκολ και 4 ασίστ. Ηταν ο παίκτης με τα περισσότερα match winner goals στην κανονική περίοδο, δηλαδή που σκόραραν τέρματα τα οποία που έδωσαν την νίκη στην ομάδα τους. Τα περισσότερα από αυτά που πέτυχε ήταν για highlights όπως αυτό με την Ηλιούπολη, όπου πίσω από την μεσαία γραμμή πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του και πλάσαρε υποδειγματικά ή αυτό με την απευθείας εκτέλεση φάουλ κόντρα στον Ολυμπιακό Β ́. Με ένα ετήσιο συμβόλαιο που συμφωνήθηκε περίπου στις 70.000 ευρώ, ο Σαλαζάρ έβλεπε τον Ιωνικό για σκαλοπάτι για την μεγάλη κατηγορία της Ελλάδας.

Ίσως τα πράγματα να γίνονταν πιο εύκολα γι αυτόν αν στο πρώτο παιχνίδι για τα πλέι οφ ανόδου με τα Χανιά στις 24 Μαρτίου, δεν τραυματιζόταν σοβαρά. Λίγο πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, έπεσε στο έδαφος σφαδάζοντας, μετά από διεκδίκηση της μπάλας στον αέρα που είχε με αντίπαλο, ο οποίος προσγειώθηκε στο πόδι του. Νωρίτερα είχε προλάβει να ανοίξει το σκορ και να μοιράσει και μία ασίστ στην επιβλητική νίκη της ομάδας του με 5-1.

Οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ρήξη χιαστών, με τον Κολομβιανό να χάνει το υπόλοιπο της σεζόν, αγωνιώντας για το μέλλον του καθώς οι ιατρικές γνωματεύσεις δεν ήταν σαφείς για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οπως αποδείχθηκε, είχε υποστεί κάκωση στον έσω πλάγιο κάτι που τον υποχρέωσε να ακολουθήσει θεραπευτική αγωγή για δύο μήνες, ώστε να είναι έτοιμος να ξεκινήσει καλοκαιρινή προετοιμασία.

Το γεγονός πως ο Ιωνικός δεν κατάφερε να κερδίσει την επάνοδό του στην μεγάλη κατηγορία επέσπευσε τις εξελίξεις, την ώρα μάλιστα που τα καλά μαντάτα από το μέτωπο του τραυματισμού του, γίνονταν γνωστά στους διεκδικητές του. Και δεν ήταν λίγοι: Αρης, Λαμία, Βόλος, Πανσερραϊκός επισήμως κινήθηκαν για την απόκτησή του, με τα «Λιοντάρια» να αποδεικνύονται πιο επίμονα και ανήμερα των γενεθλίων του, στις 29 Ιουνίου, να ανακοινώνουν την συνεργασία τους μαζί του για τα επόμενα δύο χρόνια.

Το 1.2 εκ. της Σαν Λορέντζο που δεν δόθηκε ποτέ

Γεννημένος στο Ζαρζάλ, μια πόλη 42.000 κατοίκων στις απολήξεις των Ανδεων, γνωστό για την μεγάλη παραγωγή ζαχαροκάλαμου, πρωτοφόρεσε την φανέλα των Μιγιονάριος μόλις στα 12 και στα 17 προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα. Οι «εκατομμυριούχοι» της
Μπογκοτά είδαν στα ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά του, ένα ακόμη εξαγώγιμο προϊόν από το οποίο θα μπορούσαν να κερδίσουν εκατομμύρια δολάρια.

Και τον Ιανουάριο του 2019 δικαιώθηκαν αφού μέσα σε 1,5χρόνο από την καθιέρωσή του στην βασική 11αδα, ήρθαν σε συμφωνία με την Σαν Λορέντζο έναντι 1.2 εκατομμυρίων δολαρίων για την απόκτηση του 50% των δικαιωμάτων του από τους Αργεντίνους.

Ο Σαλαζάρ έφτασε στο Μπουένος Αιρες την τελευταία μέρα των μεταγραφών και υπέγραψε τον δανεισμό του με οψιόν αγοράς που έφτανε τα 2.5 εκατομμύρια, μια εντυπωσιακή αν μη τι άλλο προσφορά.

Ομως, για τον ίδιο τον παίκτη που έβλεπε το Αργεντίνικο πρωτάθλημα ως μια ευκαιρία να κάνει ένα ακόμη βήμα με τελικό προορισμό την Ευρώπη, το αποτέλεσμα δεν ήταν το ίδιο. Σε μια ομάδα που διεκδικούσε στα ίσα το πρωτάθλημα, μετείχε στο Κόπα Λιμπερταδόρες και είχε στις τάξεις της παίκτες όπως ο Φερνάντο Μπελούτσι, ο Φαμπρίτσιο Κολοτσίνι, ο Πάμπλο Μους και ο Γκονσάλο Ροντρίγκες, είδε από νωρίς πως τα πράγματα μόνο
εύκολα δεν είναι.

Κατάφερε να κάνει μόλις οκτώ συμμετοχές και από την στιγμή μάλιστα που ξεκίνησαν και οι οικονομικές προστριβές ανάμεσα στους δύο συλλόγους, μοιραία τέθηκε στο περιθώριο. Ο σύλλογος της Αργεντινής ισχυριζόταν πως εφόσον δεν είχε πληρώσει τα χρήματα για την υπογραφή του παίκτη θα έδινε στους Μιγιονάριος μόνο ό,τι αντιστοιχεί στους πρώτους έξι μήνες του δανεισμού.

Με την σειρά τους οι Κολομβιανοί απείλησαν με προσφυγή στην FIFA, στέλνοντας μήνυμα επιστροφής στον παίκτη κάτι που έγινε. Η νέα θητεία στους Μιγιονάριος ήταν πιο ουσιαστική για τον εξτρέμ του Πανσερραϊκού, με περισσότερες συμμετοχές και γκολ αλλά και ηγετικές εμφανίσεις στο Λιμπερταδόρες και το Κόπα Σουδαμερικάνα.

Ολα αυτά όμως συνοδεύονταν και με αρκετούς τραυματισμούς που φρέναραν την πορεία του. Σε συνδυασμό με τις αλλαγές προπονητών, η διοίκηση αποφάσισε το νέο δανεισμό του, αυτή τη φορά στη νεοφώτιστη Ριονέγκρο Άγκιλας με την οποία μέτρησε μια γεμάτη χρονιά, πριν αποδεσμευτεί και πάρει τον δρόμο για την FAS.

Παρά το γεγονός πως στο κλαμπ του Ελ Σαλβαδόρ ήταν από τις ηγετικές μορφές του και συνέβαλε σημαντικά στην κατάκτηση του τίτλου, η ευρωπαϊκή προοπτική συνέχιζε να τον συνεπαίρνει. «Σας ευχαριστώ για την υποστήριξη που μου δώσατε. Είστε η μεγαλύτερη ομάδα στην χώρα αλλά νομίζω πως ήρθε η στιγμή να κάνω το επόμενο βήμα στην Ευρώπη», είπε ο Σαλαζάρ δημοσιεύοντας ένα βίντεο στο Instagram με μερικά συγκινητικά αποχαιρετιστήρια λόγια.

Κάπως έτσι, έστω και την ύστατη στιγμή βρέθηκε στην Ελλάδα. Τα ΜΜΕ της Κολομβίας αλλά και του Ελ Σαλβαδόρ συνεχίζουν να αναφέρονται στην πορεία του. Τα τέρματά του στον Ιωνικό «έπαιζαν» στα περισσότερα μέσα ενώ τόσο η μεταγραφή του στον Πανσερραϊκό όσο και η εμφάνισή του κόντρα στον ΠΑΟΚ έτυχαν μεγάλης δημοσιότητας.

Στον Ιωνικό άνθρωπος που ακολουθεί την ομάδα επί δεκαετίες, μας έλεγε πως δεν έχει δει ποδοσφαιριστή με ανάλογες δυνατότητες ακόμη και στην εποχή της μεγάλης ομάδας του αείμνηστου Νίκου Κανελλάκη.

«Αρκεί να είναι καλά και να μην αρχίσει τους τραυματισμούς…» συμπλήρωνε. Σε αυτη την περίπτωση ο τυχερός της υπόθεσης θα είναι σίγουρα ο Πανσερραϊκός που θα πετύχει γρήγορα τους αγωνιστικούς στόχους του και που θα επιτύχει μια περήφανη πώληση, είτε σε κάποια μεγάλη ελληνική ομάδα, είτε στο εξωτερικό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT