Ετοιμος για τη… La Liga o Αρης

Η As έκανε ειδικό αφιέρωμα στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, καθώς στην πρεμιέρα της Super League είχε περισσότερους Ισπανούς παίκτες από 11 συλλόγους του ισπανικού πρωταθλήματος

ετοιμος-για-τη-la-liga-o-αρης-563183884

Βλέποντας κάποιος ένα αφιέρωμα μιας εφημερίδας, όπως η «As», σε ελληνική ομάδα, θεωρεί ότι αυτό έχει γίνει για καλό. Σίγουρα αυτό είχε και στο μυαλό του ο συντάκτης του ισπανικού εντύπου, όταν θέλησε να συγκρίνει το ρόστερ του Αρη, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος με τον Ατρόμητο, με τα αντίστοιχα των ισπανικών ομάδων που, επίσης το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, έκαναν τη δική τους αρχή στη La Liga.

Οπως αναφέρει ο δημοσιογράφος, προκύπτει πως οι «κίτρινοι» «κατέβασαν» στον αγώνα τους στο Περιστέρι περισσότερους Ισπανούς παίκτες, από ό,τι 11 σύλλογοι του ισπανικού πρωταθλήματος. Και αν σκοπός της «As» είναι να προβάλει τους Ισπανούς παίκτες που αγωνίζονται εκτός συνόρων, παράλληλα φέρνει στο προσκήνιο ένα τεράστιο πρόβλημα του δικού μας πρωταθλήματος. Μια ελληνική διοργάνωση, χωρίς ουσιαστικά Ελληνες παίκτες, κυρίως στις ομάδες του λεγόμενου Big 5.

Αμείλικτα τα νούμερα

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αναμέτρηση του Ατρομήτου με τον Αρη την περασμένη Κυριακή, υπήρχαν μόλις δύο Ελληνες παίκτες στις αρχικές ενδεκάδες. Ο Νίκος Αθανασίου για τους γηπεδούχους και ο Γιάννης Φετφατζίδης για την ομάδα της Θεσσαλονίκης, αριθμός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για πρεμιέρα της Super League.

Ακολούθησε η αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον Αστέρα με τέσσερις, έναν για το «τριφύλλι» και τρεις για την ομάδα της Τρίπολης. Από κει και πέρα είχαμε: Βόλος (4 + 1 Κύπριος) – Ολυμπιακός (3), ΠΑΟΚ (2) – Πανσσεραϊκός (6), Λεβαδειακός (5) – Καλλιθέα (2), ΑΕΚ (2) – ΟΦΗ (4), ενώ οι περισσότεροι Ελληνες παίκτες ήταν στις ενδεκάδες του αγώνα Παναιτωλικός – Λαμία, με έξι από κάθε ομάδα.

Ισπανοκρατία

«Για τέταρτη συνεχόμενη σεζόν, η ισπανική υπηκοότητα θα είναι η περισσότερο… εκπροσωπούμενη ξένη υπηκοότητα στην ελληνική Super League. Οι 13 από τους 14 συλλόγους που αγωνίζονται έχουν τουλάχιστον έναν Ισπανό παίκτη στην αποστολή τους, με εξαίρεση τον Λεβαδειακό. Κάποιοι, όπως ο Αστέρας, έχουν λιγότερους Ισπανούς σε σύγκριση με τις προηγούμενες σεζόν, ενώ άλλοι, όπως ο Αρης Θεσσαλονίκης, έχουν αποκτήσει πολλούς, σε σημείο να φέρουν περισσότερους Ισπανούς παίκτες από τις μισές ομάδες της LaLiga», αναφέρει χαρακτηριστικά η «As» στο αφιέρωμά της.

Ετοιμος για τη… La Liga o Αρης-1
INTIME News

«Τόσο η La Liga όσο και η Super League ξεκίνησαν τη σεζόν 2024/25 το τρίτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου. O Αρης άρχισε τη νέα σεζόν εκτός έδρας με τον Ατρόμητο, αγώνα για τον οποίο ο προπονητής του, Ακης Μάντζιος, σχεδίασε μια ενδεκάδα με επτά Ισπανούς ποδοσφαιριστές (οκτώ αν υπολογίσουμε και τον Κίκε Σαβέριο, που έφτασε στην Ισπανία σε ηλικία πέντε ετών και εκπαιδεύτηκε στην ακαδημία νέων UE Cornellà και FC Barcelona). Εκτός από τον Σαβέριο, έπαιξαν οι Χουλιάν Κουέστα, αρχηγός της ομάδας, Ούγκο Μάγιο, Φραν Βέλεθ, Μόντσου, Μάρτιν Μοντόγια, Μάνου Γκαρθία και Λόρεν Μορόν, ο οποίος ολοκλήρωσε την περασμένη σεζόν, το ντεμπούτο του μακριά από την Ισπανία, ως πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα».

Ετοιμος για τη… La Liga o Αρης-2
Ο Κίκε Σαβέριο στον αγώνα με τον Ατρόμητο (INTIME News)

«Συνολικά, οκτώ Ισπανοί ποδοσφαιριστές έπαιξαν με τον Αρη στην πρεμιέρα της σεζόν 2024/25, δηλαδή περισσότεροι Ισπανοί βασικοί από τη Σεβίλλη (4), την Ατλέτικο Μαδρίτης (5), τη Βαγιαδολίδ (4), τη Μαγιόρκα (4), τη Ρεάλ Μαδρίτης (1), τη Ράγιο Βαγιεκάνο (6), την Μπαρτσελόνα (7), τη Λεγκανές (7), την Αλαβές (6), την Μπέτις (6) και τη Χετάφε (6)», προσθέτει.

Θεσσαλονίκη όπως… Βαρκελώνη

Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στον Αλμπερτ Πουίγκ, που μέχρι πέρσι ήταν στο τεχνικό επιτελείο του Αρη: «Στους Ελληνες φιλάθλους αρέσει η τεχνική των Ισπανών ποδοσφαιριστών. Ολοι έχουν την ιδέα ότι η Ισπανία είναι μια δύναμη που παράγει καλούς παίκτες και προσπαθούν να αντλήσουν από αυτήν την πηγή. Στην περίπτωση του Αρη, κοιτάζουν στη μέση της Α’ Κατηγορίας ή στη Β’ Κατηγορία γιατί υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιριστές που τους κάνουν. Τη σεζόν 2010/11 έφτασαν στους 16 του Γιουρόπα Λιγκ, νικώντας την Ατλέτικο Μαδρίτης τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο παιχνίδι. Κι εκεί, μερικά από τα αστέρια τους ήταν Ισπανοί ποδοσφαιριστές όπως ο Κόκε ή ο Χαβίτο. Παίκτες που δεν έκαναν σπουδαία καριέρα στην Ισπανία, αλλά είναι είδωλα εδώ. Αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας του συλλόγου». Κατέληξε τονίζοντας πως «η Θεσσαλονίκη είναι ό,τι πιο κοντινό μπορείς να βρεις στη Βαρκελώνη… Το κλίμα είναι επίσης φανταστικό, δεν έχει παραλία για μπάνιο, αλλά μπορείς να βρεις μια μόλις λίγα λεπτά μακριά με το αυτοκίνητο».

Η άποψη των παικτών

Στη συνέχεια του ρεπορτάζ παρατίθενται τοποθετήσεις του Κουέστα και του Μορόν. «Ο Λόρεν Μορόν, ο οποίος έφτασε στον Αρη το περασμένο καλοκαίρι από την Μπέτις, αναγνώρισε ότι το να συναντήσει Ισπανούς στα αποδυτήρια βοήθησε να γίνει η προσαρμογή του “πιο εύκολη”». «Εδώ, ακόμη και το εβδομαδιαίο πρόγραμμα είναι στα ισπανικά. Φοβήθηκα πολύ να φύγω από την Ισπανία για πρώτη φορά, αλλά είμαι πολύ χαρούμενος. Βρήκα ένα μεγάλο γκρουπ και η Θεσσαλονίκη είναι μια όμορφη πόλη», πρόσθεσε ο επιθετικός από τη Μαρμπέγια. Ο Χουλιάν Κουέστα παραδέχθηκε επίσης ότι η συνάντηση με ισπανόφωνους ποδοσφαιριστές «κάνει τα πράγματα λίγο πιο εύκολα».

Ετοιμος για τη… La Liga o Αρης-3
Ο Λόρεν Μορόν στον αγώνα με τον Ατρόμητο (INTIME News)

Η συμπάθεια του συλλόγου και των φιλάθλων για τους Ισπανούς ποδοσφαιριστές και η ευκολία προσαρμογής σε αποδυτήρια με έντονη ισπανική προφορά αποτελούν εξαιρετικό έδαφος αναπαραγωγής για την άφιξη νέων επαγγελματιών. Ο Αρης υπέγραψε τον Ούγκο Μάγιο αυτό το καλοκαίρι, με ελεύθερη μεταγραφή αφού ολοκλήρωσε το συμβόλαιό του με την Ιντερνασιονάλ ντε Πόρτο Αλέγκρε, και τον Μόντσου, ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα μετά την άνοδο στην Α’ Κατηγορία με τη Ρεάλ Βαγιαδολίδ. Και οι δύο ξεκίνησαν κόντρα στον Ατρόμητο, ένα παιχνίδι στο οποίο ο Μάντζιος θα μπορούσε να είχε βάλει 10 Ισπανούς, δίνοντας επίσης αρχικό ρόλο στον Ρούμπεν Πάρντο και στον Ισπανοαργεντινό Βαλεντίνο Φατόρε, που παρακολούθησαν όλο το παιχνίδι από τον πάγκο.

Ο Αρης Θεσσαλονίκης, που έχασε τον τελικό του Κυπέλλου από τον Παναθηναϊκό την περασμένη σεζόν, είναι αυτή τη στιγμή ο ελληνικός σύλλογος με τους περισσότερους Ισπανούς παίκτες στην ομάδα του (10). Ακολουθούν πολύ πίσω ο Αστέρας με τέσσερις και ο Ατρόμητος, ο ΠΑΟΚ και ο ΟΦΗ που έχουν από τρεις. «Το γεγονός ότι έχουν υπογράψει τόσους πολλούς Ισπανούς παίκτες είναι ήδη κάτι πολιτιστικό. Μάλιστα, οι οπαδοί ενθαρρύνουν την ομάδα φωνάζοντας: “Vamos!”» ανέφερε ο Πουίγκ.

Ο,τι λάμπει δεν είναι χρυσός

Το ρεπορτάζ καταλήγει ως εξής: «Παρά το γεγονός ότι ο Αρης έχει πολλά συν (ανήκει σε παραλιακή πόλη, παλεύει για να είναι στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, έχει πολλούς οπαδούς), δεν είναι χρυσός ό,τι λάμπει στη Θεσσαλονίκη. Ο σύλλογος παίζει πάντα στο όριο με τις πληρωμές και πολλοί από τους παίκτες του χάνουν “προνόμια” που είχαν σε άλλους επαγγελματικούς συλλόγους στην Ισπανία ή την υπόλοιπη Ευρώπη».

«Στην Ισπανία μου μαζεύαν τα παπούτσια όταν πήγαμε να προπονηθούμε στο γήπεδο. Εδώ δεν το κάνουν. Και ούτε τα καθαρίζουν, κάτι που δεν είχα κάνει ποτέ. Ούτε στην Μπέτις Β. Καταλαβαίνεις ότι οι ποδοσφαιριστές στην Ισπανία ζουν σε μια φούσκα», εξομολογήθηκε ο Μορόν, ο οποίος αποκάλυψε επίσης ότι νιώθει άνετα στη νέα πραγματικότητα. «Οταν πρωτοήρθα δεν υπήρχε πρωινό ή καντίνα. Αλλά έτσι κι αλλιώς, μου πήρε μια εβδομάδα για να προσαρμοστώ. Είμαι πολύ χαρούμενος εδώ», συμπλήρωσε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT