Στον δρόμο της μεγάλης επιστροφής

Πανιώνιος και Ηρακλής βρίσκονται στη Super League 2, έχοντας στόχο την επάνοδό τους στα μεγάλα σαλόνια

5' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμπληρώθηκαν τρεις μήνες από τότε που ένα σαββατιάτικο μεσημέρι δύο σωματεία υπενθύμισαν σε όλο το φίλαθλο κοινό τη δυναμική τους, το τι αντιπροσωπεύουν, αλλά και το πόσο λείπουν από το αθλητικό προσκήνιο. Εδειξαν πως όσες πληγές κι αν ανοίξουν στο «σώμα» τους, βρίσκουν τον τρόπο να τις επουλώνουν. Στον τελικό για την άνοδο στην Basket League, οι οπαδοί του Πανιωνίου και του Ηρακλή δημιούργησαν μια μοναδική ατμόσφαιρα στο κλειστό των Ανω Λιοσίων, αποδεικνύοντας πως ήταν, είναι και θα παραμείνουν στο πλευρό των αγαπημένων τους ομάδων, σε όποια κατηγορία κι αν αγωνίζονται.

Τα τελευταία χρόνια διανύουν κοινές πορείες, ωστόσο η φετινή σεζόν σηματοδοτεί την επιστροφή των δύο ομάδων και στο ποδόσφαιρο, συμμετέχοντας στη Super League 2, η μία στον νότιο και η άλλη στον βόρειο όμιλο. Τουλάχιστον αυτό διαφαίνεται στον ορίζοντα, καθώς τα οικονομικά προβλήματα, που τις ταλάνιζαν και τις βύθιζαν όλο και πιο κάτω, άρχισαν να μπαίνουν σε τάξη από τα νέα ιδιοκτησιακά καθεστώτα που τις ανέλαβαν.

Με νέες διοικήσεις, δύο από τις πιο ιστορικές ελληνικές ομάδες δείχνουν πως τακτοποιούν τις οικονομικές τους εκκρεμότητες, που τα τελευταία χρόνια τις βύθιζαν όλο και πιο χαμηλά.

Σε Πανιώνιο και Ηρακλή αγωνίστηκαν μερικοί από τους μεγαλύτερους Ελληνες ποδοσφαιριστές και παρά την απουσία τους βρίσκονται ακόμη στην 6η θέση του ελληνικού ποδοσφαίρου, πίσω από Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Αρη με βάση τις συμμετοχές τους στην Α΄ Εθνική.

Χρονοδιάγραμμα τριετίας

Οι Νεοσμυρνιώτες «πλήρωσαν» με την παραμονή τους επί τέσσερις συνεχόμενες αγωνιστικές περιόδους στην ερασιτεχνική Γ΄ Εθνική για τα χρέη τους. Υποβιβάστηκαν την περίοδο 2019-20 από τη Super League, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στα οικονομικά βάρη και φέτος επανέρχονται στα επαγγελματικά πρωταθλήματα, κερδίζοντας την άνοδό τους στη Super League 2. Από τα τέλη Ιουνίου ο ποδοσφαιρικός Πανιώνιος μετατράπηκε και πάλι σε ΠΑΕ, περνώντας στα χέρια της εταιρείας «InDigital». Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, που το 2018 έφερε ως αντιπρόσωπος της ισπανικής «Μedia Pro» το VAR στα ελληνικά γήπεδα, κερδίζοντας τον σχετικό διαγωνισμό, ο Κώστας Ρούπτσος, που θα είναι και ο νέος διοικητικός ηγέτης του ιστορικού συλλόγου.

«Είμαστε σχεδόν έτοιμοι ύστερα από μια υπερπροσπάθεια τριών μηνών. Καταφέραμε με γοργά βήματα να “τρέξουμε” όλα τα διαδικαστικά, ώστε να γίνουμε ΠΑΕ, να καταθέσουμε τα δικαιολογητικά συμμετοχής, να στελεχώσουμε την ομάδα με τεχνικό σταφ και παίκτες, αλλά και να κάνουμε και βελτιωτικά έργα στο γήπεδο. Νομίζω πως δεν μας έχει ξεφύγει κάτι και στο θέμα των χρεών, αν και κάποια σημεία είναι ακόμη θολά. Εχουμε έρθει σε επαφή με τη FIFA αλλά και τους δικαιούχους και εκτιμάμε πως η κατάσταση με σωστή χρήση είναι διαχειρίσιμη», αναφέρει ο νέος ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ.

Παράλληλα με το αγωνιστικό σκέλος, για το οποίο υπάρχει χρονοδιάγραμμα τριετίας ώστε να επανέλθει και πάλι η ομάδα στη Super League 1, προτεραιότητα ήταν η «χαρτογράφηση» των χρεών προς το Δημόσιο αλλά και αυτών προς πρώην ποδοσφαιριστές, προπονητές, μάνατζερ και προμηθευτές. Είναι χαρακτηριστικό πως 80 προσφυγές υπολογίζεται πως τέθηκαν προς διευθέτηση για το επόμενο διάστημα. Σκοπός είναι η σταδιακή εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων, κάτι που αν δεν συμβεί θα έχει αγωνιστικό αντίκτυπο, αφού θα αφαιρούνται βαθμοί από την ομάδα. Οι αποπληρωμές θεωρούνται από τη νέα διοίκηση διαχειρίσιμες. Αφενός λόγω της ευέλικτης ρύθμισης που αφορά το Δημόσιο και έχει να κάνει με την αποπληρωμή σε βάθος χρόνου μόνο του αρχικού κεφαλαίου και όχι των προσαυξήσεων, και αφετέρου λόγω των διακανονισμών που έχουν επιτευχθεί με τους ιδιώτες.

Κώστας Ρούπτσος, Πρόεδρος του Πανιωνίου: «Καταφέραμε με γοργά βήματα να “τρέξουμε” όλα τα διαδικαστικά ώστε να γίνουμε ΠΑΕ. Εχουμε έρθει σε επαφή με τη FIFA, αλλά και τους δικαιούχους και εκτιμάμε πως η κατάσταση με σωστή χρήση είναι διαχειρίσιμη».

Στον «κυανέρυθρο» πάγκο θα καθίσει ο Αντώνης Νικοπολίδης, ενώ επέστρεψαν παίκτες που αγωνίστηκαν με την ομάδα στη Super League 1, όπως ο Δημήτρης Κολοβός, ο Τάσος Αυλωνίτης και ο Νίκος Γιαννακόπουλος.

Ψηλά ο πήχυς

Ο Ηρακλής, μέσω της εξαγοράς του ΑΦΜ της Τριγλίας Χαλκιδικής, βρίσκεται από το 2021 στη Super League 2. Ποτέ όμως όλο αυτό το διάστημα δεν σταμάτησαν να τον κυνηγούν οι «αμαρτίες» του παρελθόντος. Πριν από έναν μήνα οι οπαδοί της ιστορικής ομάδας βγήκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης για να πανηγυρίσουν την εξαγορά της ΠΑΕ από τη γνωστή εταιρεία των φούρνων «Βενέτη» και τον ιδιοκτήτη της Παναγιώτη Μονεμβασιώτη. Με όπλα την οικονομική επιφάνεια και την προϋπηρεσία του στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο μέσω του Απόλλωνα Σμύρνης, μοιάζει να αποτελεί τη μοναδική ελπίδα προκειμένου ο σύλλογος να επιστρέψει στη φυσική του θέση.

Πρώτο μέλημα είναι η αποπληρωμή των κρίσιμων χρεών, που απειλούν την ΠΑΕ και προέρχονται από προσφυγές πρώην ποδοσφαιριστών στη FIFA. Αν και η άνοδος δεν θα είναι αυτοσκοπός από την πρώτη χρονιά, είναι ξεκάθαρο πως θα γίνει πρωταθλητισμός. Αυτό το μαρτυρούν οι μεταγραφικές κινήσεις, με παίκτες όπως ο Μπερτόλιο και οι επαφές με τους Ελ Καντουρί και Βέλλιο. Παράλληλα με το αγωνιστικό πλάνο, το οποίο θα υπηρετήσουν ο Σωκράτης Οφρυδόπουλος και οι παίκτες του, αυτό της οικονομικής διάσωσης θα προσπαθήσουν να το εφαρμόσουν και παράγοντες με διαφορετική κουλτούρα. Πρόεδρος του νέου Δ.Σ. θα είναι ο διακεκριμένος καθηγητής χειρουργικής Αριστοτέλης Περράκης, ο οποίος θα εκπροσωπεί την ομάδα στα κέντρα αποφάσεων.

Αριστοτέλης Περράκης, Πρόεδρος του Ηρακλή: «Οι φίλοι της ομάδας θα πρέπει να είναι ήσυχοι πως θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Αλλωστε, η οικονομική επιφάνεια και συνέπεια της νέας διοίκησης είναι εχέγγυο ασφάλειας και επιτυχίας».

«Υπάρχει αυτή τη στιγμή μια δεδομένη συμφωνία, που καλύπτεται από ένα προσύμφωνο συνεργασίας με τον πρώην ιδιοκτήτη κ. Ευγενίου. Αυτό με τη σειρά του καλύπτεται από μια σύμβαση εμπιστευτικότητας σε ό,τι αφορά το ύψος των χρεών. Σίγουρα είναι αρκετά, αλλά ουδείς μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια το ύψος τους. Γι’ αυτόν τον λόγο και ορκωτοί λογιστές εξετάζουν τα οικονομικά στοιχεία και θα είναι σε θέση στα τέλη του έτους να μας παρουσιάσουν μια ολοκληρωμένη και αξιόπιστη εικόνα των δεδομένων. Οι φίλοι του Ηρακλή θα πρέπει να είναι ήσυχοι πως θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Αλλωστε η οικονομική επιφάνεια και συνέπεια του κ. Μονεμβασιώτη είναι εχέγγυο ασφάλειας και επιτυχίας», δηλώνει στην «Κ» ο νέος πρόεδρος του «Γηραιού».

Η στήριξη του κόσμου

«Πέρα από το οικονομικό κομμάτι, που θα το χειριστούν οι νέοι ιδιοκτήτες, το πιο σημαντικό είναι ότι δόθηκε όραμα για το μέλλον», τονίζει στην «Κ» ο Τάσος Κατσαμπής, που συνδέει όσο κανείς άλλος τους δύο συλλόγους, αφού διετέλεσε αρχηγός τους επί σειρά ετών. Εχοντας και την ιδιότητα του γενικού αρχηγού του Ηρακλή όλα τα τελευταία δύσκολα χρόνια, θεωρεί πως και οι δύο ομάδες θα μεγαλουργήσουν από τη στιγμή που θα ανέβουν στη μεγάλη κατηγορία. «Πρόκειται για τεράστια μεγέθη, τα οποία είναι αποδεκτά αλλά και αγαπητά από το σύνολο των Ελλήνων φιλάθλων. Βασικό μέλημα είναι ο κόσμος τους να επιστρέψει κοντά τους. Και ο Ηρακλής και ο Πανιώνιος έχουν πολλούς και πιστούς οπαδούς, οι οποίοι δικαιολογημένα έχουν πικραθεί και απέχουν. Είναι διψασμένοι για επιτυχίες. Εφόσον διαπιστώσουν πως υπάρχει πραγματική θέληση και δημιουργείται κάτι πάνω σε υγιείς βάσεις, τότε θα μιλάμε για δεδομένη επιστροφή τους».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT