Πέθανε ο Σβεν Γκόραν Ερικσον σε ηλικία 76 ετών

Πέθανε ο Σβεν Γκόραν Ερικσον σε ηλικία 76 ετών

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Σβεν Γκόραν Έρικσον, ο εμβληματικός και πολυνίκης Σουηδός προπονητής που είχε υπάρξει ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Αγγλίας, πέθανε σε ηλικία 76 χρόνων. 

«Ο Σβεν-Γκόραν Έρικσον άφησε την τελευταία του πνοή. Μετά από μια μακρά ασθένεια, πέθανε το πρωί, περιβαλλόμενος από την οικογένεια» γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η οικογένειά του. 

Ο ίδιος είχε αποκαλύψει τον περασμένο Ιανουάριο πως είχε διαγνωστεί με καρκίνο τελικού σταδίου και πως πιθανότατα είχε «στην καλύτερη» περίπου ένα χρόνο ζωής. 

«Εχω μια ασθένεια που είναι σοβαρή. Στην καλύτερη περίπτωση ένα χρόνο, στη χειρότερη έχω πολύ λιγότερο. Είναι αδύνατο να πω ακριβώς, οπότε είναι καλύτερα να μην το σκέφτομαι», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος είχε παραιτηθεί πέρυσι από την τελευταία του δουλειά, ως αθλητικός διευθυντής στο Κάρλσταντ στη Σουηδία, εξαιτίας αυτού που περιέγραψε τότε ως «θέματα υγείας». 

Η σπουδαία προπονητική του καριέρα διήρκεσε πάνω από τέσσερις δεκαετίες, αρχής γενομένης με την Ντέγκερφορς το 1977 και στη συνέχεια με την Γκέτεμποργκ – με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα, δύο κύπελλα Σουηδίας και το Κύπελλο UEFA του 1981.

Κατόπιν, ανέλαβε δύο φορές καθήκοντα στην πορτογαλική Μπενφίκα, καθώς και στις ιταλικές ΡόμαΦιορεντίναΣαμπντόρια και Λάτσιο, όπου κατέκτησε επτά τρόπαια, μεταξύ των οποίων τον τίτλο της Serie A, δύο Κύπελλα Ιταλίας και το Κύπελλο UEFA.

Ο 75χρονος Σουηδός ήταν επίσης ο πρώτος ξένος προπονητής που ανέλαβε την ομάδα της Αγγλίας και την οδήγησε στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2002 και το 2006 καθώς και στο Euro 2004.

Τo «αντίο»

Πριν από πέντε ημέρες, ο 76χρονος αποχαιρέτησε τον κόσμο με ένα σπαρακτικό μήνυμά του στο οποίο, όπως λέει, ελπίζει να τον θυμούνται ως έναν καλό άνθρωπο. 

«Είχα μια καλή ζωή. Νομίζω ότι όλοι φοβόμαστε τη μέρα που θα πεθάνουμε, όμως η ζωή έχει να κάνει και με τον θάνατο. Πρέπει να μάθεις να τον αποδέχεσαι για αυτό που είναι. Ας ελπίσουμε ότι στο τέλος, ο κόσμος θα πει “Ναι, ήταν καλός άνθρωπος”, αν και δεν θα το πουν όλοι αυτό. Ελπίζω ότι θα με θυμάστε ως έναν θετικό τύπο, που προσπαθούσε να κάνει ό, τι μπορούσε. Μην λυπάστε. Χαμογελάστε. Σας ευχαριστώ για όλα, προπονητές, παίκτες, το κοινό. Ήταν όλα φανταστικά. Φροντίστε τον εαυτό σας, φροντίστε τη ζωή σας και ζήστε την. Αντίο!», τόνισε ο Σβεν Γκόραν Έρικσον μιλώντας στο τέλος του ντοκιμαντέρ ‘Sven’ του Amazon Prime. 

Προπονητής της Λίβερπουλ για ένα ματς

Τον Μάρτιο, λίγο αφότου γνωστοποίησε το σοβαρό πρόβλημα υγείας, έκανε πραγματικότητα και ένα παλιό, ανεκπλήρωτο όνειρό του: Να κάτσει στον πάγκο της Λίβερπουλ. 

Οι κόκκινοι πραγματοποίησαν τη μεγάλη επιθυμία, ο Γιούργκεν Κλοπ του έδωσε μετά χαράς για λίγο τη θέση του κι έτσι τον περασμένο Μάρτιο ο Έρικσον έκατσε στον πάγκο των Legends της Λίβερπουλ σε φιλικό ματς απέναντι σε αυτούς του Άγιαξ, επευφημούμενος από την κερκίδα. 

Πηγή: Guardian

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT