Ο Κάρλος Μιγκέλ άφησε πίσω τον εφιάλτη

Ο Κάρλος Μιγκέλ άφησε πίσω τον εφιάλτη

Ο τερματοφύλακας της Νότιγχαμ που είδε σε ηλικία 7 ετών τους γονείς του να δολοφονούνται, ψάχνει τη νέα αρχή στην Ευρώπη

5' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κάρλος Μιγκέλ ήταν επτά ετών όταν μια ομάδα ανδρών εισέβαλε στο σπίτι του. Η πρόθεσή τους ήταν να εκφοβίσουν και να ληστέψουν την οικογένεια που ζούσε εκεί, αλλά όλα στην πορεία πήγαν στραβά…

Οι γονείς του Κάρλος, Ζοσέ Κλαούνιο και Ελενίς, δολοφονήθηκαν από τους εισβολείς. Ο ίδιος και ο μεγαλύτερος αδελφός του, οκτώ ετών, που επίσης ονομαζόταν Ζοσέ Κλαούντιο, γλίτωσαν αφού κρύφτηκαν σε ένα πίσω δωμάτιο του σπιτιού τους στο Μακαέ, στις ακτές του Ατλαντικού, πάνω από το Ρίο ντε Τζανέιρο.

Οι έρευνες της αστυνομίας δεν είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αν και εντοπίστηκαν κάποιοι ύποπτοι, η υπόθεση μπήκε τελικά στο αρχείο λόγω έλλειψης στοιχείων. Κανείς δεν καταδικάστηκε ποτέ.

Τα αγόρια, τα δύο μικρότερα από τα τέσσερα αδέλφια, πήγαν να ζήσουν με τις θείες τους, Αννα Μαρία και Αννα Κλαούντια, και τη γιαγιά τους, στο Καρντόσο Μορέιρα περίπου 300 χιλιόμετρα μακριά από το Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ο Κάρλος και ο Κλαούντιο έμειναν για χρόνια τραυματισμένοι, όχι μόνο από το περιστατικό, αλλά και από τον φόβο τους ότι οι δολοφόνοι μπορεί να επιστρέψουν. Είδαν έναν ψυχολόγο όταν ήταν νέοι και τελικά, σταδιακά συνήλθαν.

«Είναι κρίμα που δεν είναι τώρα μαζί μας για να δει τα παιδιά του», λέει η Αννα Μαρία για τον δολοφονημένο αδελφό της και προσθέτει για τα ανίψια της: «Ημασταν πάντα τόσο περήφανοι γι’ αυτούς, επειδή, με τη βοήθεια του Θεού, των ψυχολόγων και τη δική μας, ξεπέρασαν την ανείπωτη αυτή τραγωδία».

Όταν ο Κάρλος Μιγκέλ ντος Σάντος Περέιρα υπέγραψε στη Νότιγχαμ Φόρεστ το καλοκαίρι από την Κορίνθιανς του Σάο Πάολο, το πιο εντυπωσιακό πράγμα πάνω του ήταν το ύψος του. Βλέποντας τον κόσμο από τα 204 εκατοστά, είναι ο ψηλότερος παίκτης στην Premier League. Αλλά όταν διηγείται το είχε να αντιμετωπίσει, το «να είναι ψηλός» είναι σίγουρα το μικρότερο «πρόβλημα».

Ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένο ότι θα γινόταν τερματοφύλακας, όχι μόνο λόγω του ύψους του, αλλά και επειδή ο πατέρας του ήταν επίσης γκολκίπερ, αν και δεν μπόρεσε να κάνει μεγάλη καριέρα στην Μποταφόγκο τη δεκαετία του 1970. Στη συνέχεια, όταν είδε τον γιο του να φορά επίσης τα γάντια, πίστεψε ότι ήταν γραφτό να γίνει κι αυτός τερματοφύλακας.

«Ο Μιγκέλ γεννήθηκε για αυτό», λέει η Αννα Μαρία. «Είναι ο κλώνος του πατέρα του. Μοιάζουν πολύ σωματικά, στην ιδιοσυγκρασία και στην καρδιά επίσης. Ο πατέρας του, στο σύντομο χρονικό διάστημα που ήταν μαζί, τον δίδαξε, καθώς είχε ισχυρό όραμα ότι ο Μιγκέλ θα γινόταν ένας εξαιρετικός τερματοφύλακας και θα έκανε την καριέρα που δεν μπόρεσε να κάνει αυτός, καθώς έπρεπε να εργαστεί και να στηρίξει την οικογένεια».

Ο Χοσέ Κλαούντιο είχε δύο κόρες από τον πρώτο του γάμο, και όταν έγινε σαφές ότι θα δυσκολευόταν να βγάλει σταθερά χρήματα από το ποδόσφαιρο, εγκατέλειψε τα γήπεδα και αργότερα έγινε μηχανικός στην Petrobras, τη βραζιλιάνικη εταιρεία ενέργειας. Ηταν μόλις 47 ετών όταν πέθανε.

Αφού υπέστη ένα τόσο σοβαρό τραύμα σε τόσο νεαρή ηλικία, η ζωή ενός ανθρώπου θα μπορούσε να πάρει διάφορες κατευθύνσεις. Ο Κάρλος Μιγκέλ, όπως φαίνεται, άντλησε δύναμη από αυτό.

«Είχε πάντα μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα», λέει ένας στενός του φίλος, ο οποίος τον γνώρισε όταν έπαιζε στην Ιντερνασιονάλ του Πόρτο Αλέγκρε. «Αυτό οφείλεται σε όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε. Ωριμάζουμε γρηγορότερα όταν περνάμε τέτοιες προκλήσεις σε νεαρή ηλικία. Έμαθε πολλά από αυτές τις εμπειρίες, οι οποίες τον έκαναν ένα δυνατό άτομο».

Ο Κάρλος Μιγκέλ δεν μιλάει πολύ συχνά για όσα συνέβησαν, αλλά όταν το κάνει είναι σχετικά άνετος. Τουλάχιστον, φαίνεται ότι του επέτρεψε να βάλει το ποδόσφαιρο σε κάποια προοπτική: όταν έχεις περάσει ό,τι πέρασε εκείνος, το να δέχεσαι ένα γκολ ή να έχεις ένα κακό παιχνίδι δεν φαίνεται τόσο σοβαρό.

Μεγάλωσε σε ένα θρησκευτικό σπίτι. Η Αννα Μαρία τους περιγράφει ως μια «ευλαβική ρωμαιοκαθολική οικογένεια» και ο Κάρλος Μιγκέλ και ο αδελφός του Ζοσέ Κλαούντιο ήταν και οι δύο παπαδάκια στην εκκλησία τους στο Cardoso Moreira. Η θεία του λέει ότι ήταν ένα «σκανταλιάρικο και έξυπνο παιδί».

Κατά τη διάρκεια των σχολικών του χρόνων, το μόνο που ήθελε να κάνει ήταν να παίζει ποδόσφαιρο, οπότε στο σπίτι τέθηκαν κάποιοι κανόνες: καμία προπόνηση αν δεν έπαιρνε καλούς βαθμούς στην τάξη. Όταν έπαιρνε αυτούς τους βαθμούς, οι θείες του τον πήγαιναν στην προπόνηση, με τις ελπίδες του πατέρα του για το μέλλον του να είναι ξεκάθαρες στο μυαλό τους.

Βέβαια η διαδρομή από την Βραζιλία, μέχρι την Premier League μόνο εύκολη δεν ήταν για τον 25χρονο γκολκίπερ της Νότιγχαμ. Ξεκίνησε από τη Φλαμένγκο, όπου έπαιξε στα τμήματα υποδομής μαζί με έναν άλλο ταλαντούχο νεαρό παίκτη που μετακόμισε έκτοτε στην Ευρώπη, τον Βινίσιους Τζούνιορ.

Αφού έφυγε από τη Φλαμένγκο, ο Κάρλος Μιγκέλ πήγε στην Ιντερνασιονάλ, για την οποία διακρίθηκε στο Copinha, ένα υψηλού επιπέδου βραζιλιάνικο τουρνουά νέων που συχνά παρουσιάζει μερικά από τα λαμπρότερα ταλέντα στο εθνικό κοινό.

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί ο νυν συμπαίκτης του «Βίνι» στη Ρεάλ, ο Εντρικ, του οποίου τα γκολ στο Copinha του τον έφεραν στο στόχαστρο των μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων πριν από μερικά χρόνια.

Ακολούθησαν μερικοί μη παραγωγικοί δανεισμοί, προτού μετακομίσει στην Κορίνθιανς το 2021. Αρχικά, ήταν ο πέμπτος τερματοφύλακας της, αλλά ανέβηκε στην ιεραρχία και έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα τον Ιούλιο του 2022.

Ηταν αντικαταστάτης του ινδάλματός του, Κάσιο, του θρύλου της Κορίνθιανς, ο οποίος πέρασε περισσότερα από 10 χρόνια στον σύλλογο, πραγματοποιώντας περισσότερες από 700 συμμετοχές.

Οσο υπήρχε ο Κάσιο, ο Κάρλος Μιγκέλ ήξερε ότι δεν θα ήταν πρώτη επιλογή, οπότε όταν υπέγραψε νέο συμβόλαιο ζήτησε να μπει μια σχετικά μικρή ρήτρα αποδέσμευσης. Αποδέχτηκε ότι θα ήταν στον πάγκο, κάτι που δεν τον πείραζε αφού παράλληλα θα μάθαινε από τον ήρωά του, ήθελε όμως να υπάρχει και μια δυνατότητα εξόδου, αν ερχόταν μια πρόταση από άλλη ομάδα.

Όταν ο Κάσιο έφυγε για την Κρουζέιρο στο τέλος της περασμένης σεζόν, φάνηκε ότι ο Κάρλος Μιγκέλ θα γινόταν το Νο 1 της ομάδας, κάτι που συνέβη  για λίγο, αλλά επέλεξε να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του.

Αυτό έδωσε στη Νότιγχαμ την ευκαιρία να τον υπογράψει με σχεδόν 4 εκατομμύρια ευρώ, με τους Αγγλους να πληρώνουν λίγο παραπάνω από το πραγματικό ποσό της ρήτρας αποδέσμευσης ως χειρονομία καλής θέλησης.

Η Φόρεστ έμοιαζε μια ιδανική προοπτική για τον ίδιο. Είναι σύλλογος της Premier League, και γνώριζε ήδη τους άλλους δύο νεαρούς Βραζιλιάνους τους: Τον Ντανίλο και, κυρίως, τον Μουρίγιο, με τον οποίο έπαιξε μαζί στην Κορίνθιανς.

Οι άνθρωποι που ξέρουν καλά τον Κάρλος Μιγκέλ λένε ότι αρχικά είναι αρκετά ντροπαλός και συγκρατημένος, αλλά μόλις σπάσει ο πάγος, είναι πολύ πιο ανοιχτός.

Στην Αγγλία δείχνει πλέον ευτυχισμένος, παρά το γεγονός ότι και στο «City Ground» δεν είναι εύκολο να πάρει τη φανέλα του βασικού από τον Ματς Σελς. Όμως, δεδομένων όλων όσων έχει ήδη αντιμετωπίσει στη ζωή του ο 25χρονος Κάρλος Μιγκέλ, το να παλέψει για μια θέση στην ομάδα δεν θα είναι μεγάλο πρόβλημα…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT