Το γιατρικό του Ηρακλή

Οι χειρουργικές κινήσεις που απαιτούνται για να επιστρέψει στο προσκήνιο ο «Γηραιός», στα χέρια του νέου του προέδρου, καθηγητή Αριστοτέλη Περράκη, που αποκαλύπτεται στην «Κ»

9' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φανταστείτε έναν ογκολογικό ασθενή, που ταλαιπωρείται για χρόνια. Αλλά και τον γιατρό του που τον παρακολουθεί. Η σχέση που αναπτύσσουν είναι μοναδική. Σχέση εμπιστοσύνης, ασφάλειας, ειλικρίνειας, αλληλεπίδρασης, κατανόησης. Αλλωστε στον καρκίνο η μάχη για την ζωή είναι καθημερινή. Κάθε άλλη προσέγγιση θα είναι από χέρι χαμένη.

Ο Ηρακλής, η πιο αδικημένη και ταλαιπωρημένη ομάδα της Ελλάδας, διεκδίκησε αυτό το καλοκαίρι το δικό του δικαίωμα στην ζωή. Είναι η τελευταία του ευκαιρία να παραμείνει «ημίθεος» και να μην έχει το τέλος ενός κοινού θνητού.

Τα τελευταία χρόνια προσπαθούσε με «ασπιρίνες» να παραμείνει όρθιος. Να πείσει τον εαυτό του και τους άλλους πως μπορεί να τα καταφέρει, καλύπτοντας τις «πληγές» που άνοιγαν η μια μετά την άλλη στο σώμα του. Όμως και αυτή η ψευδαίσθηση είχε ημερομηνία λήξεως. Αν δεν γινόταν κάτι δραστικό, η εξαφάνιση του, για μια ακόμη φορά από τον ποδοσφαιρικό χάρτη, θα ήταν θέμα χρόνου. Και αυτή θα ήταν οριστική.

Ο «Ηρα» έπρεπε επειγόντως να καθίσει στο χειρουργικό κρεβάτι. Και κάθισε. Πέρασαν σχεδόν 40 μέρες από τότε που ανέλαβε την ΠΑΕ ένας επιχειρηματίας που έχει το know how να επαναφέρει εταιρείες. Να χαράσσει στρατηγικές ανάκαμψης και εν συνεχεία να τις κάνει πρωτοπόρες στον τομέα τους. Η πορεία της «ΒΕΝΕΤΗΣ» από το 2002 που ανέλαβε τις τύχες της το αποδεικνύει, έχοντας φτάσει να διαθέτει ένα δίκτυο με πάνω από 130 καταστήματα φούρνων σε όλη την χώρα και να είναι από τις ελάχιστες με μηδενικό δανεισμό. Ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης πριν δέκα χρόνια είχε κάνει την είσοδό του στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο με την ομάδα της καρδιάς του και της καταγωγής του, τον Απόλλωνα Σμύρνης. Κατέστησε την ιστορικό σύλλογο της Ριζούπολης οικονομικά ανεξάρτητο και αδέσμευτο αλλά όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, σε μια περιοχή όπου η κυριαρχία της ΑΕΚ είναι απόλυτη, η «Ελαφρά Ταξιαρχία» είχε χάσει μεγάλο μέρος της δυναμικής της, έχοντας ως απομεινάρια τις μνήμες από την ένδοξη πορεία του παρελθόντος.

Παρασυρόμενος ίσως και από την αγάπη του για τον Απόλλωνα, έκανε λάθη τα οποία φέρεται αποφασισμένος να μην τα επαναλάβει στο νέο εγχείρημά του με τον Ηρακλή, στελεχώνοντας την διοίκηση με πρόσωπα με διαφορετική κουλτούρα σε σχέση με αυτά που έχουμε μάθει στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ένα τέτοιο πρόσωπο είναι και ο καθηγητής χειρουργικής Αριστοτέλης Περράκης. Ενας διακεκριμένος επιστήμονας που θα είναι ο νέος πρόεδρος της ΠΑΕ Ηρακλής – ΦΟΥΡΝΟΙ ΒΕΝΕΤΗ, όπως είναι πλέον η επίσημη ονομασία της ομάδας.

Το γιατρικό του Ηρακλή-1
Ο καθηγητής χειρουργικής Αριστοτέλης Περράκης.

Μια επιλογή που σίγουρα ξενίζει, έχοντας στο μυαλό μας τα άτομα που περιστρέφονται γύρω από το ελληνικό ποδόσφαιρο και ένα μεγάλο ρίσκο -αλλά αναγκαίο- αν θέλουμε κάποτε στην χώρα μας να μιλάμε για ένα άλλο επίπεδο στον χώρο.  

Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Harvard, ύστερα από 23ετή παραμονή στην Γερμανία, όπου διετέλεσε αναπληρωτής διευθυντής της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Μαγδεμβούργου και διευθυντής του τμήματος Ογκολογικής Χειρουργικής, από τον περασμένο Απρίλιο επέστρεψε μόνιμα στην Ελλάδα και προσφέρει τις υπηρεσίες του στο «Ιατρικό Κέντρο»,  όπου είναι διευθυντής της Γενικής, Ογκολογικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Κλινικής με εξειδίκευση επίσης στην Ρομποτική χειρουργική και τις μεταμοσχεύσεις ήπατος, νεφρού και παγκρέατος.

Η ίντριγκα και η πρόκληση

«Με ιντρίγκαρε πάντα ο Ηρακλής λόγω των μεγάλων ποδοσφαιριστών που είχε στο δυναμικό του. Δεν αναφέρομαι στον Βασίλη Χατζηπαναγή που κατά την γνώμη μου, ήταν μια κατηγορία μόνος του όχι μόνο για το ελληνικό αλλά για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Πάρτε παράδειγμα τον νυν εκλέκτορα της εθνικής μας ομάδας Ιβάν Γιοβάνοβιτς, έναν από τους πιο εγκεφαλικούς μέσους που αγωνίστηκαν στα ελληνικά γήπεδα αλλά και πολλούς άλλους. Ο Λάκης Παπαϊωάννου, ο Χρήστος Κωστής, ο Σάββας Κωφίδης, ο Μιχάλης Κωνσταντίνου, ήταν παίκτες πρωτοπόροι στις θέσεις τους. Ετσι όταν ο κ. Μονεμβασιώτης, με τον οποίο με συνδέει πολύχρονη φιλία, μου ανέλυσε το πρότζεκτ και μου πρότεινε να αναλάβω την θέση του προέδρου, είδα μια πρόκληση να ξετυλίγεται μπροστά μου. Το είδα, όπως άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Μονεμβασιώτης, σαν πρόκληση όχι μόνο γι αυτό που σας προανέφερα αλλά γιατί ο Ηρακλής πέρα από αυτό που συμβολίζει στο αθλητικό γίγνεσθαι, πρέπει να γίνει και μια επιχείρηση που θα χτιστεί σε γερά θεμέλια ώστε να μπορέσει να επιβιώσει σε αυτά που επιτάσσει η  πραγματικότητα», τονίζει στην «Κ» ο κ. Περράκης.

Από μικρός μαθητής, ο νέος πρόεδρος του Ηρακλή παρακολουθούσε στενά τα αθλητικά δρώμενα. Παράλληλα με τα βιβλία, στην σχολική τσάντα κρύβονταν κάπου τσαλακωμένα η «Αθλητική Ηχώ», ο «Φίλαθλος» και το «Sportime». Λάτρης και του μπάσκετ, αγωνίστηκε σε ερασιτεχνικό επίπεδο σε αθηναϊκή ομάδα πριν φύγει στις ΗΠΑ για σπουδές.

«Μετά την περίοδο Θεοδωρίδη ο οποίος είχε δημιουργήσει μια νοικοκυρεμένη κατάσταση, άρχισαν τα προβλήματα. Δεν θα πω ποιος φταίει περισσότερο ή λιγότερο άλλωστε δεν το γνωρίζω αφού παρακολουθούσα τα πράγματα ως απλός παρατηρητής εκ του μακρόθεν. Το αποτέλεσμα είναι ότι η ομάδα έφτασε στο σημείο «μηδέν» με δεκάδες ανοιχτά οικονομικά ζητήματα που απειλούσαν μέχρι πρότινος την ίδια την ύπαρξή της.

Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως για να μπει σε μια τέτοια διαδικασία ο κ. Μονεμβασιώτης, είδε μπροστά του όραμα και προοπτική, πέρα από τα χρέη που βαραίνουν τον σύλλογο. Αυτά γνωρίζει καλύτερα ο ίδιος από τον καθένα πως θα τα ρυθμίσει για να μην αποτελέσουν τροχοπέδη στη νέα προσπάθεια που ξεκινάμε».

Ρόλος ουσίας, συνασπισμός δυνάμεων

Αρκετοί φαντάζονται, με δεδομένες και ανάλογες περιπτώσεις του παρελθόντος, πως ο ρόλος του Αριστοτέλη Περράκη θα είναι διακοσμητικός στην ομάδα. Πως επελέγη για να τονιστεί το πρεστίζ του συλλόγου σε μια δύσκολη περίοδο.

«Οχι. Το μόνο που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι πως δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Θα συμβάλλω ενεργά στην ομάδα, εκτός από το να την εκπροσωπώ στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στις συνεδριάσεις της Λίγκας, και στο διαχειριστικό κομμάτι. Ολα τα μέλη του νέου Δ.Σ της ΠΑΕ, θα βοηθήσουμε οικονομικά στη νέα προσπάθεια. Ο Ηρακλής διοικητικά αποτελείται πλέον από ανθρώπους που ασκούν διαφορετικά επαγγέλματα αλλά είναι πετυχημένα στον τομέα τους. Θα κάνουμε λοιπόν έναν συνασπισμό δυνάμεων με στόχο να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να δώσουμε μια διαφορετική πινελιά, σε αυτό που λέμε παράγοντες μιας ποδοσφαιρικής ομάδας. Αλλωστε και η σύγχρονη ιατρική εμπεριέχει το στοιχείο της ομαδικότητας περισσότερο από ποτέ.  Σε ότι με αφορά,  ο κ. Μονεμβασιώτης εκτίμησε την σκέψη μου πέρα από το ιατρικό κομμάτι και στο επιχειρηματικό. Εξάλλου, όταν ηγείσαι μιας κλινικής έχοντας υπό την επίβλεψή σου 45 άτομα, διευθύνεις επί της ουσίας μια επιχείρηση.  Ηδη “τρέχω” την εκπροσώπηση του Ηρακλή στην ΔΕΘ, όπου η ομάδα θα έχει ένα καλαίσθητο περίπτερο».

Το γιατρικό του Ηρακλή-2

Σύνθετη και ολιστική η θεραπεία

Ο Αριστοτέλης Περράκης αντικειμενικά, ασχολείται με το πιο δύσκολο κομμάτι της χειρουργικής που είναι η ογκολογία σε μέρη του σώματος όπως το ήπαρ και το πάγκρεας. Γι αυτό το λόγο και ακολουθεί μια πολυπαραγοντική θεραπευτική προσέγγιση.  

«Με αυτό το πνεύμα ξεκινάω την ενασχόλησή μου και με τον Ηρακλή. Μεταφέροντας την τακτική με την οποία αντιμετωπίζω τους ασθενείς μου. Και ο Ηρακλής είναι άρρωστος και χρειάζεται έναν καλό χειρούργο, ο οποίος όμως πριν βάλει βαθιά το νυστέρι για να τον καθαρίσει, θα πρέπει να τον αντιμετωπίσει ολιστικά. Σε μια εποχή όπου η τεχνολογία έχει κάνει άλματα, η μονοδιάστατη αντιμετώπιση της ασθένειας είναι απαγορευτική.  Σκεφτείτε μια περίπτωση μεταστατικού καρκίνου ή ενός ασθενή με ηπατικές μεταστάσεις. Εκεί εφαρμόζονται διεπιστημονικά θεραπευτικά πρωτόκολλα και υπάρχει ενεργή εμπλοκή χειρουργού, ογκολόγου, ειδικού παθολόγου και επεμβατικού ακτινολόγου. Οι σημερινές ασθένειες είναι σύνθετες. Σύνθετες οφείλουν να είναι και οι θεραπείες. Σύνθετη θα είναι και η θεραπεία που θα γίνει στον Ηρακλή».

Πίστη σε ρόστερ και κόουτς

Το brand name των Θεσσαλονικέων σε συνδυασμό με την αλλαγή στην ιδιοκτησία, τους καθιστούν ευθύς εξαρχής ώς ένα από τα φαβορί για την άνοδο. Οι «κυανόλευκοι» θα μετάσχουν στον Βόρειο όμιλο του πρωταθλήματος της Super League 2 που θα ξεκινήσει στις 22 Σεπτεμβρίου και φέτος με βάση την δυναμική και την ιστορία των 20 ομάδων (10 κάθε όμιλος) που θα μετάσχουν, προμηνύεται συναρπαστικό.  

Ο Ηρακλής με βάση τις μέχρι τώρα κινήσεις, φαίνεται πως θα έχει ως βασικό αντίπαλο την Λάρισα που επίσης έχει ενισχυθεί σημαντικά στις μεταγραφές «Ξεκινάμε από το μηδέν, υπό την έννοια πως και η ομάδα είναι εντελώς καινούργια. Είμαι αισιόδοξος γιατί ο Ηρακλής βρίσκεται στα χέρια ενός δυνατού επιχειρηματία που έχει αφήσει το στίγμα του και δεν μένει σε λόγια αλλά προχωρά σε πράξεις. Πέρα από το διοικητικό σκέλος, πιστεύω πολύ στον προπονητή αλλά και στους παίκτες του ρόστερ. Και σε αυτούς που ήρθαν φέτος αλλά και σε αυτούς που ήταν και πέρυσι στην ομάδα, οι οποίοι μπορούν να δημιουργήσουν ένα δυνατό σύνολο. Ο Σωκράτης Οφρυδόπουλος είναι ο ορισμός του εργασιομανή και δίκαιου τεχνικού, που ψάχνεται συνεχώς γύρω από το αντικείμενό του και πιστεύω πως θα τα καταφέρει. Είναι το ιδανικό στυλ προπονητή για μια ομάδα που χτίζεται από την αρχή, Βέβαια δεν παίζουμε μόνοι μας, Και η ΑΕΛ είναι πολύ δυνατός αντίπαλος με καλούς παίκτες και προπονητή γνώστη της κατηγορίας. Το πιο βασικο για εμάς είναι να βάλουμε τις βάσεις, να εξυγιάνουμε, να οργανώσουμε και να χτίσουμε τον Ηρακλή έτσι όπως τον θέλουμε. Λιθαράκι, λιθαράκι». Από τους πρώτους στόχους της νέας διοίκησης είναι και η αναμόρφωση του Καυτανζογλείου. Εκτίμηση της είναι πως θα τα καταφέρει, παρά τα εμπόδια που θεωρεί ότι της βάζουν. Παράλληλα στις προτεραιότητες της όπως τις έθεσε και ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης στις πρώτες του δηλώσεις είναι η βελτίωση των σχέσεων των τριών ομάδων της Θεσσαλονίκης. «Θα είναι προς όφελος όλων μας. Πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει η αντιπαλότητα και το μίσος που δεν οδηγούν πουθενά. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ζήσουμε ανάλογα περιστατικά με αυτά του Αλκη».

«Εχουν μπει ασφαλιστικές δικλίδες»

Στο ρεαλιστικό ερώτημα, ποιά θα είναι η αντίδραση του πάντα παρορμητικού Παναγιώτη Μονεμβασιώτη αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως τα προγραμματιζει τόσο στο θέμα των χρεών όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο, ο κ. Περράκης, εντοπίζει το στοιχείο που κάνει την διαφορά και τον κάνει αισιόδοξο.

«Είμαι σε θέση να γνωρίζω πως το έχει σκεφτεί και δεν θα αφήσει να ”στραβώσει”. Είναι διατεθειμένος να κάνει το απόλυτο restart ξοδεύοντας χρόνο, χρήμα και κόπο. Γι αυτό έχει φτιάξει τις ασφαλιστικές δικλίδες του.  Επί δέκα χρόνια στον Απόλλωνα ήταν απελπιστικά μόνος του, και ξόδεψε πολλά χρήματα για την αγαπημένη του ομάδα αλλά και επειδή το ποδόσφαιρο είναι το μεράκι του. Καλώς ή κακώς όμως, δεν είχε σαν μαξιλάρι ασφαλείας τον κόσμο και γίνονταν το εύκολο θύμα στο παρασκήνιο. Τώρα αυτός που θα θελήσει να αδικήσει ξανά τον Ηρακλή θα το σκεφτεί και μια και δυο και τρεις φορές καλύτερα. Οι οπαδοί του Ηρακλή πλημμύρισαν την Θεσσαλονίκη την ημέρα που ανακοινώθηκε η αλλαγή της ιδιοκτησίας, δείχνοντας την δυναμική τους. Εχουν πειστεί να συμμετέχουν ενεργά στο νέο ξεκίνημα και να είναι συμπαραστάτες μας. Είμαστε αποφασισμένοι και δεν θα ανεχθούμε καμία υπονόμευση των προσπαθειών μας απ’ όπου κι αν προέρχεται».

Το γιατρικό του Ηρακλή-3

«Συναγωνιστής και συμμέτοχος ο ασθενής»

Για τον καθηγητή πέρα από την πρόκληση του Ηρακλή, η επιστροφή στην Ελλάδα μετά από 23 χρόνια αποτελεί ένα προσωπικό στοίχημα.

«Ήταν μια δύσκολη αλλά απολύτως συνειδητή απόφαση. Αν και δεν είναι εύκολο να αγνοήσει κανείς την επαγγελματική του καταξίωση στο εξωτερικό και την όποια επιτυχία έχει σημειώσει, για μένα, η επιστροφή στη χώρα μου ήταν πάντα ένα υπαρκτό ενδεχόμενο. Όταν λοιπόν, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας με τίμησε με μία σοβαρή και αξιόλογη πρόταση, δεν μπορούσα παρά να το σκεφτώ. Σκοπός μου είναι να προσφέρω το μέγιστο στους ασθενείς μου κατά τα σύγχρονα πρότυπα του εξωτερικού. Αρχή που με συνοδεύει από τα πρώτα βήματά μου, είναι πως η μοναδικότητα των περιστατικών είναι η μοναδικότητα των ίδιων των ανθρώπων. Όλη μου η πορεία μέχρι στιγμής, ξεκινά και καταλήγει στον ασθενή. Ογκολογικός ή όχι, ο σημερινός ασθενής δεν είναι απλώς το αντικείμενο της ιατρικής πράξης. Αντιθέτως, είναι συμμέτοχος της διαδικασίας, συναγωνιστής και σύμμαχος με τον οποίο αποφασίζουμε να αναμετρηθούμε με την ασθένεια και να την νικήσουμε από κοινού».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT