Ανοίγει «πανιά» στην εξωστρέφεια ο Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Ανδρου

Ανοίγει «πανιά» στην εξωστρέφεια ο Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Ανδρου

Για τον επόμενο 58ο αγώνα, οι διοργανωτές επιθυμούν να διευρύνουν τις συμμετοχές από το εξωτερικό

ανοίγει-πανιά-στην-εξωστρέφεια-ο-δι-563201701

Ακόμα έναν… κρίκο στην πολυετή ιστορία του πρόσθεσε ο Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Ανδρου. Αυτή τη χρονιά, οι διοργανωτές «άνοιξαν» τη ρότα του αγώνα και πρόσθεσαν στο πρόγραμμά του μία διπλή εκκίνηση, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει σε ιστιοπλοϊκή διοργάνωση, τουλάχιστον στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ετσι, ιστιοφόρα άνοιξαν πανιά από τη Βουλιαγμένη και τη Χίο προς τη Χώρα Ανδρου. Το «παζλ» του 57ου «κρίκου» του θεσμού συνέθεσαν οι ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες που ανάγκασαν τους ιστιοπλόους να επιστρατεύσουν τη ναυτοσύνη, την επιμονή και την υπομονή, καθώς και η φιλοξενία των κατοίκων της ναυτομάνας Ανδρου.

Η ολοκλήρωση των αγώνα βρήκε τους ιθύνοντες του Ναυτικού Ομίλου Ανδρου και του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος να σχεδιάζουν τον επόμενο, ο οποίος θα έχει ως βασικό πυλώνα την εξωστρέφεια προκειμένου να ενισχυθεί η εικόνα της χώρας ως προορισμού ιστιοπλοϊκών αγώνων. 

Στην 57η διοργάνωση συμμετείχαν ιστιοπλόοι από το εξωτερικό και οι διοργανωτές επιθυμούν να διευρύνουν αυτές τις συμμετοχές. Για τον 58ο αγώνα θα υπάρξουν επαφές με ομίλους από όμορες χώρες που διαθέτουν αγωνιστικά πληρώματα ανοικτής θάλασσας.

Ανοίγει «πανιά» στην εξωστρέφεια ο Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Ανδρου-1
Φωτ. Νίκος Αλευρομύτης

«Ο Αγώνας της Ανδρου, για ακόμα μία χρονιά, έδειξε ότι οι ελληνικές θάλασσες αποτελούν ιδανικό στίβο για ιστιοπλοΐα. Η σύνδεση της Χίου με την Ανδρο αποτέλεσε μία καινοτομία. Στόχος μας είναι του χρόνου να έχουμε ακόμα περισσότερες ξένες συμμετοχές, κάτι που θα βοηθήσει στη διεθνή προβολή της Ελλάδος ως ιστιοπλοϊκό προορισμό», τόνισε ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος Γιώργος Προκοπίου.

Ο πρόεδρος του Ομίλου της Ανδρου, Φαίδων Ταμβακάκης, πρόσθεσε πως «η αρχή έγινε με το “άνοιγμα” της διοργάνωσης ανατολικά. Θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε τις ξένες συμμετοχές και να έρθουν στη χώρα μας περισσότερα σκάφη και πληρώματα από το εξωτερικό».

Οι καιρικές συνθήκες επιβεβαίωσαν το «the toughest race»

Τα τελευταία χρόνια, κάθε ιστιοπλοϊκή διοργάνωση της Ανδρου επιφυλάσσει ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες με αποτέλεσμα οι ιστιοπλόοι να… φτάνουν στα όρια τους και να «ορκίζονται» ότι δεν θα ξαναβρεθούν σε ρότα στο χρωματισμένο από το μελτέμι, μαβί πέλαγος. Ελάχιστες ώρες όμως μετά την ολοκλήρωση ενός αγώνα ιστιοδρομιών, δηλώνουν έτοιμοι να αντικρύσουν και πάλι από την πλώρη του ιστιοφόρου τους τον φάρο του Τουρλίτη και να «γνέψουν» στον Αφανή Ναύτη που χρόνια τώρα υποδέχεται και αποχαιρετάει τους ανθρώπους της θάλασσας.

«Οι καιρικές συνθήκες ήταν δύσκολες. Είχε μπουνάτσα και δυνατό αέρα. Μπορεί την ώρα του αγώνα να φτάνουν οι αντοχές μας στα όριά τους, αλλά, όταν ολοκληρωθεί, ανυπομονούμε να έρθει η επόμενη χρονιά για να πάρουμε μέρος σε αυτή την τόσο ωραία διοργάνωση», δήλωσε στην «Κ» ο Ολυμπιονίκης Παύλος Καγιαλής, συγκυβερνήτης του σκάφους «Velos – Eurobank Private Baniking». 

Ανοίγει «πανιά» στην εξωστρέφεια ο Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Ανδρου-2
Φωτ. Νίκος Αλευρομύτης

Πρωταγωνιστής στον 57ο αγώνα ήταν το σκάφος «Aristofani – UK DC UK Defence Club – UKP&I», με κυβερνήτη τον Σίμο Καμπουρίδη. «Και αυτή τη χρονιά η διοργάνωση επιβεβαίωσε τη φήμη της. Είχαμε και μπουνάτσα και αέρα και βροχή. Στην τελευταία ιστιοδρομία, στο Στενό, χάρη στη μορφολογία που έχει, έβγαλε ωραία μεγάλα κύματα και χαρήκαμε το πλανάρισμα πάνω σε αυτά», υπογράμμισε ο έμπειρος ιστιοπλόος.

Τα αποτελέσματα της Γενικής κατάταξης

Αristofani UK DC UK Defence Glub – UKP&I» (Σ. Καμπουρίδης)

Pete (Δούκας Παλαιολόγος)

Apidalos Nafs – Goulandris Bros LTD (Δημήτρης Αλεβιζάκης)

Γενική κατάταξη ιστιοδρομίας «Οίνωψ»

Frankly Mydear (Φ. Ταμβακάκης)

Burrasca (Ν. Χατζηγιάννης)

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT