Το «Ράλλυ των θεών» πατάει από σήμερα το γκάζι στη Λαμία

Το «Ράλλυ των θεών» πατάει από σήμερα το γκάζι στη Λαμία

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ολοκλήρωση των αναγνωρίσεων στις ειδικές διαδρομές άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την σημερινή εκκίνηση του εφετινού «ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις». Στη διοργάνωση θα πάρουν μέρος 70 πληρώματα από 31 χώρες, μεταξύ των οποίων και 17 ελληνικά. Η Λαμία θα αποτελέσει την «έδρα» του «Ράλλυ των θεών», έναν αγώνα που, όπως είπαν οι οδηγοί ύστερα από τις αναγνωριστικές διαδρομές, θα αποτελέσει «πρόκληση» με «πολύ σκληρές ειδικές».

Το σημερινό πρόγραμμα αρχίζει με τη shakedown, στη Λαμία, και η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την ειδική στο Ελευθεροχώρι. Συνολικά ο αγώνας περιλαμβάνει 15 ειδικές διαδρομές μήκους 305 χιλιομέτρων.

«Αλλη μία χρονιά, την 4η κατά σειρά μετά την αναβίωση του από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το «ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις» βάζει την Ελλάδα στο επίκεντρο του παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού καθώς και στις οθόνες 50.000.000 τηλεθεατών από 150 χώρες του κόσμου. Ένα τεράστιο γεγονός που ξεφεύγει από τον αμιγώς αθλητικό του χαρακτήρα και διαφημίζει μία άλλη Ελλάδα, σε ένα ευρύ κοινό κατά βάση εναλλακτικό. Ουσιαστικά ανοίγουμε ένα «παράθυρο» στον πλανήτη να θαυμάσει την χώρα μας μέσα από μία άρτια διοργάνωση, παράδειγμα πλέον για πολλές χώρες που φιλοξενούν αγώνες του WRC. Συνεχίζουμε μεθοδικά για να αναδείξουμε μέσω του αθλητισμού τη χώρα μας και να αυξήσουμε τις επενδυτικές της ευκαιρίες, γιατί υπάρχει και αυτή η δυναμική του αθλητισμού που οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε», δήλωσε στην «Καθημερινή» ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.

Στο «Ράλλυ των θεών» θα πάρουν μέρος οι καλύτεροι οδηγοί του κόσμου. Από την περασμένη Δευτέρα τα πληρώματα προχώρησαν σε αναγνωρίσεις των ειδικών διαδρομών και δήλωσαν ενθουσιασμένοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την πρόκληση των ιδιαίτερων διαδρομών. «Οι ειδικές είναι πολύ σκληρές, παντού έχει πέτρες. Θα είναι δύσκολο για τα αυτοκίνητα και τα ελαστικά. Γενικά οι διαδρομές είναι πιο κλειστές σε σχέση με το παρελθόν, στοιχείο που θα αποτελέσει μία πρόκληση για εμάς. Περιμένω ότι θα είναι πιο δύσκολος και απαιτητικός αγώνας σε σχέση με πέρυσι», τόνισαν οι Τιερί Νεβίλ – Μάρτιν Γουίντανγκε.  

O οκτώ φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Σεμπαστιάν Οζιέ εντυπωσιάστηκε και αυτός από τη σκληρή επιφάνεια. «Ειλικρινά, δεν έχω δει άλλη εκδοχή του Ράλλυ Ακρόπολις που να είναι τόσο σκληρή! Οι συνθήκες είναι κακές, όσον αφορά το οδόστρωμα. Θα είναι ένα δύσκολο τριήμερο για όλους». Παρόμοια είναι και η άποψη του Ουαλού Έλφιν Έβανς, γιου του παλαιού πρωταθλητή Γκουίνταφ: «Οι συνθήκες είναι δύσκολες. Πιθανότατα είναι το πιο σκληρό Ακρόπολις που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Αναμφίβολα θα είναι ένα δύσκολο τριήμερο».

Στο περσινό Ράλλυ Ακρόπολις οι καταστροφικές βροχές είχαν αναγκάσει τα πληρώματα να… κολυμπήσουν στις λάσπες. Οι οδηγοί στις δηλώσεις τους μετά τις αναγνωριστικές στάθηκαν στα σκληρά οδοστρώματα. «Τουλάχιστον φέτος οι ειδικές είναι στεγνές! Ο αγώνας είναι πιο αργός σε σχέση με πέρυσι. Υπάρχουν πολλές πέτρες στο δρόμο, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο Εσθονός Οτ Τάνακ και ο νεαρός Γάλλος Αντριέν Φουρμό, ο οποίος εφέτος έχει ανεβεί τέσσερις φορές στο βάθρο, πρόσθεσε: «Μία βασική διαφορά είναι πως φέτος οι διαδρομές είναι στεγνές. Οι ειδικές είναι στενές και απαιτητικές αλλά και σκληρές. Υπάρχουν κάποιες νέες ε.δ. και συνολικά ο αγώνας είναι πιο αργός σε σχέση με πέρυσι. Σίγουρα, είναι πιο σκληρός σε σχέση με την Πορτογαλία και τη Σαρδηνία, και σε κάποια σημεία και από το Σαφάρι».

Το πρόγραμμα του «Ράλλυ των θεών»

Πέμπτη: 09.01: Shakedown – Λαμία, 3,62 χλμ., 19.00:     Εκκίνηση – Λαμία. Παρασκευή: 07.58: ΕΔ1: Άνω Παύλιανη 1 (22,47 χλμ.), 09.09: ΕΔ2: Δάφνη (21,67 χλμ.), 11.17: ΕΔ3: Ταρζάν 1    (23,37 χλμ.), 14.29: ΕΔ4: Άνω Παύλιανη 2     (22,47 χλμ.), 15.40: ΕΔ5: Δάφνη 2      (21.67 χλμ.), 17.48: ΕΔ6: Ταρζάν 2      (23,37 χλμ.). Σάββατο: 08.16:   ΕΔ7: Ρεγκίνι         (28,67 χλμ.), 10.37:         ΕΔ8: Θήβα  (20,95 χλμ.), 13.05: ΕΔ9: Άγιοι Θεόδωροι 1 (25,87 χλμ.), 15.46: ΕΔ10: Λουτράκι (12,90 χλμ.), 17.05: ΕΔ11: Άγιοι Θεόδωροι 2 (25,87 χλμ.), 21.05: ΕΔ12: ΕΚΟ SSS «Σείριος» (1,97 χλμ.), Κυριακή: 08.59:  ΕΔ13: Οινοχώρι     (17,47 χλμ.), 10.05: ΕΔ14: Ελευθεροχώρι 1 (18,29 χλμ.), 13.15: ΕΔ15: Ελευθεροχώρι 2 – Wolf Power Stage  (18,29 χλμ.). Συνολικό μήκος ειδικών διαδρομών: 305,30 χλμ.

Το «Ράλλυ Ακρόπολις» αποτελεί έναν από τους απαιτητικούς αγώνες του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Οι καλύτεροι οδηγοί του κόσμου θα βρεθούν «αντιμέτωποι» με τις προκλήσεις των διαδρομών των πανέμορφων ελληνικών βουνών και οι εικόνες θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο προβάλλοντας την Ελλάδα. Στις συμμετοχές ξεχωρίζουν τα ονόματα του επικεφαλής στη βαθμολογία των οδηγών Τιερί Νεβίλ, του οκτώ φορές παγκόσμιου πρωταθλητή Σεμπαστιάν Οζιέ, του νεαρού Γάλλου Αντριέν Φουρμό, ο οποίος φέτος έχει ανεβεί τέσσερις φορές στο βάθρο, του Οτ Τάνακ κ.ά. Ανάμεσα στα πληρώματα θα υπάρχουν 17 ελληνικά, τα οποία θα διεκδικήσουν καλές εμφανίσεις και πλασαρίσματα στις επιμέρους κατηγορίες.

Το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας που θα απαιτηθεί για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του ΕΚΟ Service Park στη Λαμία, θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα αγωνιστικά αυτοκίνητα της μεγάλης κατηγορίας είναι υβριδικής τεχνολογίας, με καύσιμο προερχόμενο από μη ορυκτούς υδρογονάνθρακες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT