Η Super League 1 άφησε πίσω της τα χρόνια της κρίσης

Η Super League 1 άφησε πίσω της τα χρόνια της κρίσης

Τα 48 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη δαπανηθεί για μεταγραφές αποτελούν τη μεγαλύτερη επένδυση μετά τα 55,6 εκατ. του 2008, μια επίδοση που δεν αποκλείεται, μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, να καταρριφθεί

4' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γυρνώντας τον χρόνο 16 χρόνια πίσω, όσοι μπορούν να κάνουν φρεσκάρισμα της μνήμης τους θα θυμηθούν ένα τρελό μεταγραφικό καλοκαίρι. Hταν τότε, το 2008, που σχεδόν σε καθημερινή βάση οι αθλητικές εφημερίδες είχαν και από ένα τρανταχτό όνομα στα πρωτοσέλιδά τους. Ντιόγκο και Ντουντού για τον Ολυμπιακό, Μάτος και Ζιλμπέρτο Σίλβα για τον Παναθηναϊκό, Τζιμπούρ, και Σκόκο για την ΑΕΚ.

Οι ελληνικές ομάδες είχαν δαπανήσει το απίστευτο ποσό των 55,6 εκατομμυρίων ευρώ για μεταγραφές, αριθμός που αποτελεί ακόμη και σήμερα το ρεκόρ για τη θερινή περίοδο.

Το φετινό καλοκαίρι, το χέρι μπήκε σχεδόν το ίδιο βαθιά στην τσέπη από τις ομάδες της Super League 1, σε μια επίδοση που επιβεβαιώνει πως το πρωτάθλημα ανεβαίνει επίπεδο. Αλλωστε, η κατάκτηση του Conference League από τον Ολυμπιακό έδειξε πως με ποιοτικές προσθήκες στο ρόστερ της, κάθε μεγάλη ελληνική ομάδα μπορεί να κυνηγήσει τις πιθανότητες που της αναλογούν.

Μέχρι την περασμένη Τετάρτη, οπότε και έληξε η προθεσμία για να δηλωθούν στην UEFA οι λίστες των ομάδων (ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός) που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, οι 14 σύλλογοι της μεγάλης κατηγορίας είχαν ξοδέψει περίπου 48 εκατ. ευρώ για μεταγραφές, όταν το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, διέθεσαν σχεδόν 33 εκατ. ευρώ για να αποσπάσουν τις υπογραφές των εκλεκτών τους.

Και για να ακριβολογούμε, το συγκεκριμένο ποσό αφορά μόνο τις οκτώ (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Αρης, ΟΦΗ, Καλλιθέα, Λαμία) από τις 14 ΠΑΕ που έδωσαν χρήματα σε άλλα κλαμπ για να αγοράσουν παίκτες, αφού οι υπόλοιπες έξι επικεντρώθηκαν στην απόκτηση ελεύθερων. Συνολικά, αν υπολογίσει κανείς τους ελεύθερους αλλά και τους δανεικούς, μιλάμε για 158 και πλέον μεταγραφές με αυξημένο σημαντικά και το κόστος συμβολαίων που συνήψαν με τους ποδοσφαιριστές, σε σχέση με προηγούμενες σεζόν.

Η αύξηση του μεταγραφικού μπάτζετ μέχρι τώρα αγγίζει το 45% σε σχέση με την περυσινή σεζόν. Κι αυτό χωρίς να υπολογίζονται οι ελεύθεροι ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν από τις ΠΑΕ.

Αυτό φαίνεται και από το γεγονός πως το φετινό καλοκαιρινό τρίμηνο κατέκτησε και την κορυφή αναφορικά και με το ύψος των χρημάτων που ξοδεύτηκαν ανά μεταγραφή, καθώς ο μέσος όρος κυμαίνεται σε 1,46 εκατ. ευρώ για κάθε παίκτη έναντι 1,23 εκατ. ευρώ το 2023, 1,36 εκατ. ευρώ το 2022, 930.000 ευρώ το 2021 και 1 εκατ. ευρώ για το 2020. Ο μέσος όρος ηλικίας των παικτών που ήρθαν στη χώρα μας είναι 26,6 έτη, όπως και το 2023, έναντι 26,7 έτη το 2022, 25,3 το 2021 και 25,7 το 2020. Ολοι οι αριθμοί που βλέπουν το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνονται κατά προσέγγιση, τόσο από το International Transfer Snapshot που συντάσσει η FIFA, το Ποδοσφαιρικό Παρατηρητήριο CIES στην Ελβετία, αλλά και το έγκυρο Transfermarkt.

Η Super League 1 άφησε πίσω της τα χρόνια της κρίσης-1100άρης ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός, με τις τρανταχτές μεταγραφές των Τετέ, Πελίστρι, Ινγκασον, από Γαλατάσαραϊ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μίντιλαντ αντίστοιχα αλλά και τις υπόλοιπες κινήσεις που έκανε, τίναξε την μπάνκα στον αέρα, με τη χρηματιστηριακή του αξία πλέον να εκτινάσσεται, ξεπερνώντας τα 100 εκατ. ευρώ (106,7). Ενα ποσό το οποίο πλησιάζει την αποτίμηση του Ολυμπιακού την τελευταία τετραετία, που είχε φτάσει μέχρι και τα 135 εκατομμύρια.

Στο ισοζύγιο προσθηκών και αποχωρήσεων, οι συνολικές δαπάνες σαφώς και υπερέχουν, αφού υπάρχει μια «τρύπα» άνω των 20 εκατ. (48.000.000 -20.400.000), δείγμα και αυτό της διάθεσης των ομάδων να ξοδέψουν. Η πώληση του Κουλιεράκη στη Βόλφσμπουργκ που γέμισε τα ταμεία του ΠΑΟΚ με 11,7 εκατ. και αυτής του Πόνσε στο MLS και στη Χιούστον, που απέφερε στην ΑΕΚ 9 εκατομμύρια, ήταν τα σούπερ deals που έγιναν.

Η διετία 2020-2021 ήταν αυτή που με τις πωλήσεις των Ποντένσε στην Γουλβς (21.000.000) και Τσιμίκα στη Λίβερπουλ (13.000.000) από τον Ολυμπιακό έγειραν το ισοζύγιο με θετικό πρόσημο. Σε βάθος της τελευταίας πενταετίας, η ομάδα με τα περισσότερα κέρδη στο μεταγραφικό πάρε-δώσε είναι ο ΠΑΟΚ, έχοντας αποκομίσει σχεδόν 40 εκατ. (39,3 εκατ.), ενώ από τις αγοραπωλησίες ο Παναθηναϊκός έχει βγει ζημιωμένος κατά 32 εκατομμύρια. Η συνολική αξία της Λίγκας, κι ενώ απομένουν τρία 24ωρα για τη λήξη της μεταγραφικής περιόδου και όλος ο Σεπτέμβρης ως το «παράθυρο» για τους ελεύθερους παίκτες, αποτιμάται στα 482 εκατομμύρια. Θεωρητικά, στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2024-2025 και αφού γίνουν και οι χειμερινές μεταγραφές θα μιλάμε για μία από τις πιο «ακριβές» Super League από καταβολής της. Πέρυσι η συνολική αποτίμηση κυμάνθηκε στα 515 εκατομμύρια, ενώ η καλύτερη σχετική «επίδοση» κατεγράφη την τριετία 2008-2011, με 566 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικό είναι πως βρίσκεται στην επίλεκτη… 11άδα των ευρωπαϊκών λιγκών βάσει χρηματιστηριακής αξίας, καταλαμβάνοντας την 11η θέση, ακολουθώντας τις Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Τουρκία, Ρωσία και Βέλγιο.

Η Premier League παραμένει το πιο ακριβό πρωτάθλημα, εντούτοις όμως μείωσε τα έξοδα των μεταγραφών κατά 14% (-426 εκατ.), ενώ στο ίδιο τέμπο κινήθηκαν οι Ligue 1 (-19%) και Bundesliga (-21%) σε αντίθεση με τις Serie A (+25%) και La Liga (+5%). Ακόμη και η ακριβοθώρητη Saudi Pro League παρά το ότι αύξησε τις εισροές ποδοσφαιριστών, μείωσε τις εκροές ποσών κατά 40% σε σχέση με πέρυσι. Πλην του Big-4 (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ) και του Αρη, που κινήθηκε πιο δραστήρια από κάθε άλλη χρονιά, με 12 μεταγραφές των οποίων η χρηματιστηριακή αξία φτάνει τα 20 εκατ., από τους υπόλοιπους εννέα ξεχωρίζουν οι κινήσεις του Ατρόμητου, του ΟΦΗ και του Πανσερραϊκού. Συνολικά πήραν παίκτες τους οποίους το Transfermarkt κοστολογεί στα 48 εκατομμύρια ευρώ. Αν μη τι άλλο, το μεταγραφικό χρηματιστήριο της Super League χτύπησε limit up. Μένει να φανεί αν οι αξίες αποτυπωθούν και στο χορτάρι…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT