Από τα σαγόνια του καρχαρία στα ασημένια μετάλλια των Παραολυμπιακών

Από τα σαγόνια του καρχαρία στα ασημένια μετάλλια των Παραολυμπιακών

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ζωή της Αμερικανίδας Αλι Τρούιτ θυμίζει ταινία και ίσως στο μέλλον να μεταφερθεί στις κινηματογραφικές οθόνες.

Τον Μάιο του 2023 δέχτηκε επίθεση στο αριστερό πόδι της από καρχαρία ενώ βρισκόταν σε διακοπές για να γιορτάσει την αποφοίτησή της από το κολλέγιο.

Υστερα από 17 μήνες, η 24χρονη κολυμβήτρια ανέβηκε δύο φορές στο βάθρο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και έφυγε από την «Πόλη του Φωτός» με δύο ασημένια μετάλλια. 

Η 24η Μαϊου 2023 είναι μία ημέρα που δεν θα ξεχάσει ποτέ στη ζωή της η Άλι Τρούιτ. Είχε πάει εκδρομή με μία φίλη της σε κοραλλιογενείς ύφαλους του Ατλαντικού Ωκεανού και τίποτα δεν προμήνυε αυτό που επακολούθησε.

Η Άλι, η οποία ήταν πρωταθλήτρια στο κολυμβητικό τμήμα του Πανεπιστημίου του Γέιλ, βούτηξε από ένα σκάφος στη θάλασσα προκειμένου να βρεθεί στο αγαπημένο της υγρό στοιχείο. Ξαφνικά εμφανίστηκε δίπλα της ένας καρχαρίας και μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα ένιωσε τα δόντια του στο αριστερό πόδι της.

Αμέσως τέθηκε σε… λειτουργία το ένστικτο επιβίωσης και η κολυμβήτρια άρχισε να παίρνει μέρος τον πιο σημαντικό αγώνα της ζωής της. Με το σαρκοβόρο δίπλα της κολύμπησε όσο πιο γρήγορα μπορούσε τα 74 μέτρα που την χώριζαν από το σκάφος και εκεί κατέκτησε την πρώτη νίκη της, αφού έσωσε τη ζωή της.

Από εκεί και πέρα ξεκίνησε ο δεύτερος αγώνας της. Η νεαρή από το Κονέκτικατ μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στο Μαϊάμι όπου υποβλήθηκε σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις ώστε να καταπολεμηθούν οι λοιμώξεις. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 31/5, την ημέρα των 23ων γενεθλίων της, σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης οι γιατροί αποφάσισαν να ακρωτηριάσουν το αριστερό πόδι της, από το γόνατο και κάτω. «Είχα πολλές μαύρες ημέρες. Κάποιες από αυτές δεν ήμουν ζωντανή», έχει πει στο Associated Press.

«Πυξίδα» για την αποκατάσταση η συμμετοχή στους Παραολυμπιακούς

Οι επόμενες ημέρες ήταν δύσκολες για τη νεαρή Αμερικανίδα. Με την προτροπή των συναθλητών της από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ, της οικογένειά της και των γιατρών, 3,5 μήνες μετά την επίθεση, η Άλι φόρεσε και πάλι το κολυμβητικό σκουφάκι της και μπήκε στο νερό, το οποίο πλέον ήταν συνυφασμένο με τον χειρότερο εφιάλτη της. Όταν την αγκάλιασε το υγρό στοιχείο οι τρομακτικές αναμνήσεις άρχισαν να ξεθωριάζουν και αφέθηκε στα όμορφα συναισθήματα που δίνει η κολύμβηση.

Το νερό σιγά σιγά ξανάγινε φίλος της και μέρα με την ημέρα ο πόνος άρχισε να υποχωρεί. Και τότε μία ιδέα μπήκε στο μυαλό της. Μία ιδέα που αποτέλεσε «πυξίδα» για την ψυχολογική επιβίωση της. «Γιατί να μην διεκδικήσω κάτι νέο;», αναρωτήθηκε. Και αυτό το νέο δεν ήταν τίποτα άλλο από τη συμμετοχή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Με μία ομάδα επιστημόνων δίπλα της, η Άλι Τρούιτ άρχισε τις προσπάθειες για την πραγματοποίηση του ονείρου της. Με σκληρή προετοιμασία κατάφερε να διακριθεί στα 100 μ. ελευθ., στα 400μ. ελευθ. και στα 100μ. υπτ. και να πάρει το «εισιτήριο» για το Παρίσι. Η μητέρα της την περιέγραψε ως ένα «εργατικό άλογο που αρνείται να τα παρατήσει».

Η συμμετοχή της Αμερικανίδας στους Παραολυμπιακούς αποτέλεσε και μία σπουδαία νίκη για την ίδια καθώς κατάφερε να ξεπεράσει του εφιάλτες της, να συμφιλιωθεί με το υγρό στοιχείο που της θύμιζε τον τόπο του μαρτυρίου της και να στείλει το μήνυμα ότι οι άνθρωποι είμαστε πιο δυνατοί απ΄ ό,τι νομίζουμε, ένα μήνυμα που το έχει επιλέξει και ως τίτλο του ιδρύματός της «Stronger Than You Think».

Στο Παρίσι, η 24χρονη κατέκτησε δύο ασημένια μετάλλια (400μ. ελευθ. και 100μ. υπτ.). Και εκεί απαλλαγμένη εντελώς από τους εφιάλτες της δεν δίστασε, σε συνεντεύξεις της, να τους φέρει και πάλι στην επιφάνεια αλλά αυτή τη φορά χωρίς φόβο γιατί γνωρίζει ότι τους νίκησε.

«Πήγαμε εκδρομή για να γιορτάσουμε την αποφοίτηση μας από το κολλέγιο. Την ώρα που κολυμπούσα ένας καρχαρίας ήρθε κάτω από εμένα. Άρχισα να κλωτσάω αλλά πολύ γρήγορα το πόδι μου ήταν στον στόμα του. Κολύμπησα γρήγορα για να φτάσω στο σκάφος. Στη συνέχεια άρχισαν οι χειρουργικές επεμβάσεις.

Όταν έφυγα από το νοσοκομείο είπα στους γονείς μου να χαρίσουν τα σορτσάκια και τις κοντές φούστες μου. Δεν ήθελα να βλέπει ο κόσμος το νέο μεταλλικό πόδι μου», δήλωσε η κολυμβήτρια σε συνέντευξή της στο NBC News.

Η Άλι Τρούιτ σήμερα είναι εξαιρετικά δημοφιλής στις ΗΠΑ. Μάλιστα, ο Κυβερνήτης του Κονέκτικατ Νεντ Λαμόν όρισε την 28η Αυγούστου 2024 ως η «Ημέρα της Άλι Τρούιτ». Ο Τομ Κρουζ κάλεσε την αθλήτρια να επισκεφθεί τα γυρίσματα της 8ης ταινίας  «Mission: Impossible». Η κολυμβήτρια, πριν μπει στο νερό για να διεκδικήσει ένα μετάλλιο, είχε δεχτεί τηλεφωνική κλίση από τον διάσημο ηθοποιό, ο οποίος την προέτρεψε να μπει μέσα στην πισίνα και να απολαύσει τις στιγμές.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT